|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.53
|
Objavljeno: Tor Avg 08, 2006 2:55 pm Naslov sporočila: Koliko denarja za projekt??? |
|
|
Hot hobist kdaj pa kdaj naredim kakšo napravo za znanega naročnika.
Recimo:
zmenim se kaj bi rabu
naredim tiskao vezje
naredim program za MCU
sestavim napravo
stestiram napravo
dodelam skatlo
sestavim vse skupaj in nesem naročniku.
Zadeva je dogovorjena tako:
oni meni pokrijejo ves material za razvoj in izdelavo.
Vse stroške ki s tem nastanejo.
In zmenimo se kolk dobim od kosa. Je pa zadeva maloserijska recimo 5,,10 kom.
Če bi blo 1000 kosov bi.. ne bi več tukaj tipkal, ampak nekje na Azurni obali. Ma sploh ne bi tipkal.....
Na meni je samo razvoj , sestava, servisiranje.
Me pa zanima kak in kolko obračunavate podobno delo?
Če seštejem vse ure, imam zelo majhno postavko.
Je pa tudi res, da v tem delu uzivam.
Poleg tega pa so kitajci zadnje case PREVEČ konkurencni.
lp
Greg |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Avg 08, 2006 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če v delu uživaš je v redu, če pa ne bi užival v delu, je pa bolje da se posla ne lotiš, ampak delaš nekaj kar te veseli, pa da tisto delaš za malo denarja.
Projekt, za katerega ni konkurence, lahko zasoliš skoraj kar te je volja.
Sicer pa, če je na tebi razvoj in projektiranje, pisanje programa, si lahko dobro plačan, pa si še premalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Avg 08, 2006 11:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zračunaj koliko časa si vložil v projekt. Na zadnje sem delal eno zadevo. (razvoj, tiv, program za MCU) Za program-testiranje-prototip sem porabil kak teden. Kaka dva dni sem porabil za TIV ter pripravo dokumentacije. Naročnik je bil pripravljen za to dati okrog 100k sit. Dal sem mu potrebne datoteke za izdelavo tiv ter HEX za CPU.
Še tole:
Gre za zadevo, ki bo izdelana v malo večji seriji. Srvisiranje je prevzel naročnik. Eventuelne softwerske spremembe niso vračunane. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Zaračunaš toliko, kolikor je naročnik pripravljen plačat za napravo. Vložen čas tukaj nima bistvenega pomena, razen v smislu, da ugotoviš, kdaj se ti kaj sploh splača delati. Ne vidim prav nobenega smisla, da nekaj prodajaš po realnih stroških, če zato lahko iztržiš nekaj več.
Če naprava že obstaja na trgu, potem je tvoja cena pač nekaj nižja od naprave na trgu. Koliko cenejša ali celo dražja pa odvisno od primerjalnih performans in "želje" kupca.
Če pri tem zaslužiš +"1000%" ali več toliko bolje, če ugotoviš, da s tako ceno ne prideš skozi, potem je to "hobby" izguba:) in ne vidim kakšnega smisla v takšnem podcenjevanju lastnega dela, pa čeprav ti to predstavlja užitek. Ljudje se enostavno navadijo, da je tvoje delo zastonj in te temu primerno izkoriščajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne prodajaj intuzijazma ter uzitka (to prihrani za svoje projekte), ampak
delo. Postavi si ceno 3KEUR bruto mesec (oziroma 4K ce si profi) in izracunaj
urno ceno. Izracunaj koliko ur si porabil za projekt. Tocno definiraj kaj spada v
razvoj in v kateri tocki je razvoj koncan. Lahko se ti zgodi da ta meja ni dolocena
in ti narocnik noce izplacati placila. Za servis in vzdrzevanje se pogovarjaj loceno,
pazi kaj obljubljas glede novih verzij SWja. Vsak projekt, ki gre v koncno uporabo, potegne za sabo veliko odgovornost do uporabnika. Ce obstaja
moznost ,da se s tvojo napravo kdo poskoduje, vse skupaj ne delaj na papirjih.
Da te ne bo slucajno kdo tozil, ker mu je porezalo prste ali so mu vlomili kjub
tvojemu sufisticiranemu alarmnem sistemu...
LP Tomaz _________________ Za www.quectel.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko je človek na poti, da svoje hobistične dejavnosti začne prodajati in se mu dozdeva, da je vse kar dobi izključno smo plus in je torej lahko zadovoljen z vsem kar je več od nule, se mora zavedati še nekaj dejstev.
1. Najboljši način, da si uničiš hoby je, da se s tem začneš ukvarjati profesionalno ( je nič ali zelo malo denarja zato res primerno ?).
2. S svojim početjem in neprimerno ceno rušiš trg nekomu drugemu, ki od tega živi ( jutri bo na borzi dela in posredno bo finančno obremenjeval vse nas, tudi tebe).
3. Si pripravljen svoje delo, ki je nastalo kot plod hobby dejavnosti tudi vzdrževati ( pri tem je precej nerodno, če cena vzdrževanja več 10x preseže podcenjeno vrednost izdelka).
4. Imaš dovolj časa, da zadovoljiš vse, ki bi skoraj zastonj hoteli tvojo storitev, uslugo, znanje ( kaj pa kvaliteta tvojega življenja)?
5. Vrednost znanja je odvisna od tega kakšno ceno za to znanje prenese trg ( povej en sam razlog zakaj bi se v nekem okolju podcenjeval ) ?!
6. Nemalokrat se vrednost in veljava nekega izdelka enačita s njegovo ceno. Če boš pretiraval ne boš prodal - tvoja veljava bo enaka 0 !! Če boš prodal daleč pod ceno boš za vedno ostal hlapec.
Sedi, premisli, poglej koliko sorodne stvari stanejo na trgu in se odloči:
Ali prodaj malo dražje od cene na trgu, sa se individualno posvetiš posamezniku,...
Ali pa zainteresiranega napoti na ustrezno trgovino in ohrani hoby, prijatelje in dobro voljo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14676 Aktiv.: 61.80 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Proteus je napisal/a: |
...Vložen čas tukaj nima bistvenega pomena, razen v smislu, da ugotoviš, kdaj se ti kaj sploh splača delati.... |
Točno to sem imel na umu, ki sem omenil čas.. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi kdo lahko bolj natančno pove kaj naj bi to bilo ?
Vložen čas za izdelavo izdelka, če ga izdeluje 9 letni otrok, bo seveda bistveno drugačen kot pa čas nekoga, ki se s tem ukvarja vsak dan.
Kaj pa čas vložen v znanje ? Kje tega upoštevati ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Vložen čas; Mi kdo lahko bolj natančno pove kaj naj bi to bilo ? |
VolkD, ni mi najbolj jasno, kaj te tukaj bega. Tako kot v firmi, kjer daš ponudbo za izdelavo kakšne stvari, tudi tam moraš oceniti število ur, ki so potrebne za izdelavo izdelka. To, da nekdo porabi za to 20 ur, drugi pa 100ur, pomeni samo to, da ima prvi na tržišču "tehnološko" prednost, saj lahko izdelek ponudi za nižjo ceno in ima pri tem še vedno dobiček.
Kaj pa čas vložen v znanje ? Kje tega upoštevati ? |
Vloženega časa v znanje ti ne bo prav nihče plačeval. To je tvoja naložba v tvojo prihodnost. Investitorji plačujejo končni izdelek, znanje pa je samo nujen pogoj, da sploh si v igri. Oziroma, če iščeš službo, znanje določa tvojo tržno vrednost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stoki Član

Pridružen-a: Sre 17 Nov 2004 0:22 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.54
|
Objavljeno: Sre Avg 09, 2006 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD, tvoja vprasanja so res lepo postavljena in se jih mora res vsak vprasati. Dokler se ne usedes in si razcistis pojme je boljse da se sploh nicesar ne lotis. Ta vprasanja bomo imeli vedno v glavi, cetudi se jih ne bi hoteli zavedati in jih pehamo stran.
Proteus, vidis, to se mi zdi pa vedno bolj bedno. "Investitorji placujejo koncni izdelek..." Ta manipulacija s kesem - to je vse fiktivno. Kako lahko eni prezivijo s tem da obracajo denarce (in posledicno tudi delo) drugih? Taki ljudje ne ustvarjajo nic, ne ustvarjajo dobrin, samo obracajo fiktivno stvar za katero se vsi zenemo in zivijo na ramenih drugih. Vcasih se vprasam kdo bi prezivel na samotnem otoku... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 9:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Dokler se ne usedes in si razcistis pojme je boljse da se sploh nicesar ne lotis. |
To je sicer zanimivo stališče, še posebej če živiš doma pri starših in je hrana in stanovanje zastonj. Takoj ko moraš plačevati položnice in ostale dobrine, ki so nujne za preživetje pa je tako stališče sicer načelno a ti to kaj prida ne pomaga, kajti z njim ne moreš ničesar plačat.
Saj ne, da se ne strinjam s teboj, toda živimo v nekem realnem svetu z realnimi odnosi med ljudmi.
Tehniki smo tukaj prvi, ki plačujemo ceno globalizacije. Takoj, ko si kupil prvi poceni televizor ali poceni računalnik iz daljnega vzhoda si pljunil v lastni lonec.
Proteus, vidis, to se mi zdi pa vedno bolj bedno. "Investitorji placujejo koncni izdelek..." Ta manipulacija s kesem - to je vse fiktivno.
|
Kako ti kupuješ n.pr. fotoaparat, televizor, hladilnik, računalnik, avto?
Se kdaj vprašaš, kdo je to naredil in koliko znanja je bilo vloženega v to?
Si pripravljen to znanje posebej plačati?
Ljudje gredo v 99% v trgovino in iščejo njim najbolj ugoden/primeren izdelek po najbolj ugodni ceni.
Kako lahko eni prezivijo s tem da obracajo denarce (in posledicno tudi delo) drugih? |
So pač tozadevno "sposobni", da znajo izkoriščat medčloveške odnose naše civilizacije. Tudi za to potrebuješ znanje in ustrezno moralo.
Vcasih se vprasam kdo bi prezivel na samotnem otoku. |
Lahko se sicer sprašuješ, toda to so le sanje in hipoteze. Mislim pa, da tudi tehniki tukaj nebi imeli bistvene prednosti pred kakšnimi ekonomisti ali pravniki. Poznavanje delovanja nekega procesorja ti tam pomaga prav toliko, kot poznavanje zakona o javnih naročilih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
So pač tozadevno "sposobni", da znajo izkoriščat medčloveške odnose naše civilizacije. Tudi za to potrebuješ znanje in ustrezno moralo.
|
Ti najbrz sam pridelujes vso hrano, ki jo potrebujes, izdelujes oblacila, tehnicne predmete, itd. ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 10:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Dokler se ne usedes in si razcistis pojme je boljse da se sploh nicesar ne lotis. |
To je sicer zanimivo stališče, še posebej če živiš doma pri starših in je hrana in stanovanje zastonj. Takoj ko moraš plačevati položnice in ostale dobrine, ki so nujne za preživetje pa je tako stališče sicer načelno a ti to kaj prida ne pomaga, kajti z njim ne moreš ničesar plačat.
Saj ne, da se ne strinjam s teboj, toda živimo v nekem realnem svetu z realnimi odnosi med ljudmi.
|
Preden odgovoriš s tako neumnostjo, razmisli malo o tem da nisi edini, ki živi življenje.
[offtopic] : Že od mladosti sem živel samo z mamo, ki je bila zaposlena kot perica v pralnici..... Očeta nisem imel prilike spoznati - prej je umrl.
Kasneje sem si ustvaril družino. A kaj kmalu se je zgodilo..ženina mati je umrla, oče pa v naslednjem letu popolnoma oslepel. Žena je ostala doma. Imam sina, ki je sposoben mladenič in bi bilo greh ga prikrajšati za študij. Sam pa sem že več kot leto dni na bolovanju - posledica možganske kapi.
[/offtopic]
Zaradi povedanega, ne bom prav nič spremenil stališča, le zagovarjati ga bom znal bolje.
Prihodnjič sedi dol, napiši, shrani, naslednji dan prečitaj še enkrat in če se z napisanim še vedno strinjaš pritisni "Pošlji".
Tehniki smo tukaj prvi, ki plačujemo ceno globalizacije. Takoj, ko si kupil prvi poceni televizor ali poceni računalnik iz daljnega vzhoda si pljunil v lastni lonec. |
Globalizacija pomeni le večji trg in nič drugega. Poceni ne pomeni nujno slabo, temveč lahko tudi to, da se fiksni stroški proizvodnje in stroški znanja štejejo v to skupino, razdelijo na večje število končnih izdelkov. To da ti ali jaz , ali pa naše okolje nismo znali izkoristiti tega dejstva ne gre pripisati globalizaciji kot taki, temveč lasni neiznajdljivosti in pomanjkanju inteligence ( sposobnost prilagajanja).
Kako ti kupuješ n.pr. fotoaparat, televizor, hladilnik, računalnik, avto?
Se kdaj vprašaš, kdo je to naredil in koliko znanja je bilo vloženega v to?
Si pripravljen to znanje posebej plačati?
Ljudje gredo v 99% v trgovino in iščejo njim najbolj ugoden/primeren izdelek po najbolj ugodni ceni.
|
Zakaj verjameš, da v ceni vseh teh izdelkov ni vračunano znanje ??
Lahko razmišljam tudi na sledeč način: Ker je cena majhna se gre za ogromno serijo, ki je relativno preizkušena. Zakaj bi sam plačeval znanje za unikat, če pa se ta strošek lahko razdeli na mnogo nas kupcev.
Ko nekomu zaračunamo nek izdelek, ki je unikaten, se moramo zavedati, da je prvenstveno potrebno zaračunati znanje, vse ostalo je manjši del vrednosti naprave. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.53
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 2:16 pm Naslov sporočila: SUPER DEBATA :p |
|
|
Vse skupaj sem prebral.
Kar zanimiva stališča.
Kot sem napisal na začetku.
Se pa drzim pravila:
Da stojim za vsako napravo , ki jo naredim.
Kot zanimivost pa lahko povem, da se nekaj mojih izdelkov uporablja tudi v NASI.
Res, da je bilo 5 posrednikov vmes, ampak .... pohvalim se pa lahko.
Pa tudi da so na podlagi mojega izdelka delali magisterij.
Da pa se pojasnim zakaj sem napisal ta post.
Poznam cene, ki jo zaračuna keramicar, ki polaga ploščice. Ali pa knavfar, za suhomontazni sistem.... pa tako naprej. Pa ne da sem fovš. Ampak recimo orodje , ki ga ima keramičar (recimo da je vse skupaj vredno 30 K). Ali pa jaz, ki vsako leto vlozim v opremo kar lep kup novcev (pc kr hitro zastari). Pa kolk časa porabim za samoizbrazevanje. itd. Pa [slovenščina je zame švedska vas] naprej......
Mogoče bom pa čez leto v malih oglasih ponujal polaganje ploščic. Kaj se ve?
lp
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Umnik Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52 Prispevkov: 958 Aktiv.: 4.03 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Avg 10, 2006 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
smartgsm je napisal/a: |
Mogoče bom pa čez leto v malih oglasih ponujal polaganje ploščic. Kaj se ve?
|
... in zaslužil precej več kot pa z elektroniko... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni