www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zgodba o uspehu (in propadu)
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Pranger
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.14
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 4:45 pm    Naslov sporočila:  Zgodba o uspehu (in propadu) Odgovori s citatom

Pred 10. leti sem začel svojo privat zgodbo o uspehu.
Na začetku je bilo teško. Veliko časa, denarja, truda je bilo potrebno, da sem se počasi a vstrejno prebijal.
Ker imam sorazmerno malo stroškov imam S.P. kot normiranec. To se je super izšlo. 4% od dobička je bilo namenjeno državi. Povsem fer!
Potem je firma rasla, dobil sem prve sodelavce in prodaja se je povečala. Vsi veseli.
Nato so dvignili davek na 6%. Še vedno OK. Firma je še rasla. Dobil sem prve stalno zaposlene. Potem so dvignili davek na 10% (nad 60k letnega prometa). No to ni ravno vspodbudno. Ampak OK še vedno delamo z dobičkom.
Sedaj pa to https://www.zurnal24.si/slovenija/tako-bodo-udarili-tiste-v-visjimi-prihodki-425012
Dovoljen letni promet do 60K in davek 14% Glede, da imam 2 zaposlena in 7 zunanjih sodelavcev in da imam vsaj 60% od prodaje materjalnih stroškov mi na koncu leta ne ostane dobesedno NIČ!
Ta pogoltna država dobesedno noče, da kdo uspe.
Dosegli so to, da bom par ljudi poslal na zavod in zaključil svojo zgodbo. Oz. poiskal alternativo, da odprem obrt v tujini. Ali ima kdo kaj iskušenj z tem?
V tej prekrasni sloveniji nimam več namena rediti one golazni!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mateik
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31
Aktiv.: 7.50
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 4:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor je meni znano če ti 60% dobička predstavlja strošek materialov potem normiranec ni zate, ampak navadni SP kjer lahko daš stroške v vhodni davek.

Na koncu leta kot vsi narediš še nekaj kvazi računov oz jih plačaš in imaš bilanco z skoraj 0 dobička in plačaš...skoraj nič.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, 60% se še ne izplača!
In ne, ne morem napisati nekega X zneska, ker imam pač trgovino in so vsi računi prikazani.

Se pa strinjam, da je kar nekaj normirancev S.P. ki so le zato, da vlečejo denar iz D.O.O. ampak država nas daje v isti koš. d'oh!

Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 8:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšne stvari se urejajo na volitvah.

Tam se odločaš ali hočeš več ali manj socialne države.

Slovenci smo tradicionalno levo usmerjeni, kar pomeni, da od države pričakujemo, da bo skrbela za nas.

Vzameš pa lahko samo tam, kjer kdo kaj proizvaja. Problem je, ker večina tega ne poveže skupaj.

Pri nas je najbolj na udaru srednji razred. Moja plača npr. bi bila pri istem bruto krepko večja skoraj v bilo kateri državi v okolici.

Kolega je šel v Švico in pri nas je moral prodati hišo, ker ga je naša davčna uprava zaradi te hiše smatrala kot našega rezidenta in mu nabila davke skladno z našo zakonodajo. Popolnoma je znorel, ko je dobil odločbo. Praktično te prisilijo, da porežeš vse vezi z domovino.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.71

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 27, 2024 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Ne, 60% se še ne izplača!
In ne, ne morem napisati nekega X zneska, ker imam pač trgovino in so vsi računi prikazani.

Se pa strinjam, da je kar nekaj normirancev S.P. ki so le zato, da vlečejo denar iz D.O.O. ampak država nas daje v isti koš. d'oh!

Tale x znesek takoj napiši za finančno izobraževanje in se ga tudi udeleži. Nič ti ne pomaga, če si dober v nevem katerem "fohu" financ, denarja pa iz tega ne znaš potegniti čim več. Znanja tudi o manifestaciji denarja, ko ga ekrat imaš ti ne morejo obdavčiti.

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 6:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mogoče bi bilo dobra kakšna finančna optimizacija ... računovodje temu rečejo kreativno računovodstvo ( brez heca) in se potem prilagaja davke , stroške tebi v plus... mogoče malo pimpanja ne škodi ? Ker za to rabiš res v nulo poznat davčno zakonodajo in računovodstvo . Samo predlagam ker je res polno trikov in škoda je ne se jih poslužit.
qwertz
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57
Aktiv.: 13.22
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Denar mora priti od nekje. Žal ste normiranci nepoštena davčna poslovna praksa za moje pojme in bi se moralo tako obliko ukinit, ker je anomalija v sistemu. Ker ni primerjave z navadnim s.p., d.o.o. ali podobno po višini pobranih davkov.

Prava pot je bila predlagana, to je najdi si dobrega računovodjo in uredi zadeve, saj se oni dobro spoznajo na to.

In če zapreš s.p. boš lahko srečen, da še obstajajo ljudje, ki plačujejo pošteno visoke davke, da bodo lahko še naprej skrbeli za tvojo socialno varnost, ceste, zdravstvo in podobno. Če bi vsi imeli normiran s.p. ne bi bilo nič kaj dosti narejenega.

In ne mi govorit o bolniškah, dopustih in podobnih rečeh, ker če imaš enoosebni d.o.o. je to enako kot s.p., sam si moraš zagotovit sredstva za primer bolezni ali kriznih situacij.
Nazaj na vrh
grega09
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17
Aktiv.: 3.85

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Midva sva dva in imava d.o.o. Tudi že 10 let truda, bolj intelektualno delo - konstruiranje v strojegradnji, sreča delamo in razvijamo izdelke za celotni svetovni trg v zelo pomembni infrastrukturni panogi. Tule v Sloveniji ti slej kot prej postane jasno, da je trg premajhen in lahko samo crkneš, če misliš kaj takšnega početi, enostavno ne gre in te okolje zavre.
Za normirance sva že zdavnaj vse presegla, samo tudi računovodja pravi da sva hudičevo obdavčena. Pomaga kolikor lahko, ampak nimava veliko materialnih stroškov, potnih nalogov, tudi vsi prihodki so preko računov in je težko karkoli "čarati". Pa tudi volje nimam zato, ker rad mirno spim in lahko kdorkoli pride in se sam prepriča, da je vse čisto kot solza.

Drugače pa kot so napisali, normirani s.p. je bil ustvarjen za politično golazen, da so si svoje "kaslc in uradni fuš" firme odpirali. Potem je pa še nekaj drugih to izkoristilo, najbolj programerji, ki pa imajo zdaj ob teh predlogih potenicalne hude probleme. Vem, ker imam v družini nekoga blizu, ki ga bo tole kar doletelo in tudi razmišlja o firmi v tujini. Nekako se mi tudi zdi, da imeti zaposlene pa normirano obliko posla, ni ravno... No, ne vem.

Dejstvo je pa, da je država požrešna tudi zaradi ogromne količine starejših ljudi, ki zdaj prihajajo v obdobje, kjer seveda čakajo, da bodo dobili tisto za kar so celo življenje delali. In prav je tako. Samo praktični problem je pa, ker je demografija neusmiljena in delovna populacija je izredno majhna, pa še te se stiska v kot in posledica je, da imajo še manj otrok.

Naslednja najbolj pomembna stvar je pa da se v tej državi ne razume, kaj to pomeni ustvarjati vrednost, ker smo narod obrtnikov, kmetov, štacunarjev in vzdrževalcev. Razen redkih izjem, ki pa jih je premalo.

V glavnem, če ne gre na polno z lastno firmo, priporočam zaposlitev nekje, kjer lahko svoj popoldanski s.p. furaš že med službo. Sigurno se danes v pomanjkanju kadra najde takšno mesto. Da bi pa 8 ur sedel v službi za 2 jurja neto, je pa malo bosa. Pri dveh otrokih, hiši enostavno nimam časa.

Če pa le lahko pa d.o.o., ker se mi zdi nekako najbolj čista oblika posla, če imaš stvari poštimane. In prednosti, ki jih prinese na dolgi rok so najboljše.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 4:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

qwertz je napisal/a:
Denar mora priti od nekje. Žal ste normiranci nepoštena davčna poslovna praksa za moje pojme in bi se moralo tako obliko ukinit, ker je anomalija v sistemu. Ker ni primerjave z navadnim s.p., d.o.o. ali podobno po višini pobranih davkov.

Prava pot je bila predlagana, to je najdi si dobrega računovodjo in uredi zadeve, saj se oni dobro spoznajo na to.

In če zapreš s.p. boš lahko srečen, da še obstajajo ljudje, ki plačujejo pošteno visoke davke, da bodo lahko še naprej skrbeli za tvojo socialno varnost, ceste, zdravstvo in podobno. Če bi vsi imeli normiran s.p. ne bi bilo nič kaj dosti narejenega.

In ne mi govorit o bolniškah, dopustih in podobnih rečeh, ker če imaš enoosebni d.o.o. je to enako kot s.p., sam si moraš zagotovit sredstva za primer bolezni ali kriznih situacij.

Delno drži. Veliko normirancev je ustvarjenih za "svetovanje" ali po domače povedano molženje denarja.
Ampak lepo prosim, ne meči vseh v isti koš!
Kakšne stroške lahko programer uveljavlja? Telefon, PC vsakih par let? Temu naj bi bil namenjen normiranec.
Problem je, ker so vse zmatali v isti koš, ampak ni pošteno!

Država ne mara srednjega sloja, kot je omenil @proteus.
Samo reveži in par elite.
Med elito ne morem torej grem med reveže. Država bo že poskrbela zame saj me sili v to!

p.s. denarja od davkov je več kot dovolj. Če bi ga le malo bolj racionalno uporabljali in ne plačevali 1m€ za 1km kolesarske steze in financirali razne banke in v naprej propadle stvari

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Realno normiranec, kot je bil, res ni neka pravicna ureditev napram klasicni zaposlitvi, ce gledas, koliko prispevas v proracun v eni ali drugi obliki zaposlitve. Je bilo pa fajn, dokler je trajalo ...

Lp, G

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.57

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem nekje na 1/10 oz. celo manj od omejitev, ki se omenjajo, tako da veliko bojazni nimam, prav veliko škode pa tudi ne naredim zaradi manj davkov na davke na davke…. Ta popoldanski normiran sp v mojem primeru pomeni, da je bruto znesek, ki ga plača naročnik (v tem primeru šola, kjer sem popoldne mentor) enak mojemu znesku na računu. Dokler smo imeli podjemno pogodbo, so pa plačevali 2x več za isti moj neto znesek.
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 6:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer pa zgleduj se po naši PV Nataši. Nakazuješ si minimalca, ostalo pa preko dividend firme iz dobička.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Igor K
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Feb 2022 10:37
Aktiv.: 3.16

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Normirani s.p. je davčna anomalija v naši državi.
Prej je bilo 20% od 20% nepriznanih stroškov (skupaj 4%), nikoli ni bilo 6% ali 10% kot pišeš, lani pa so spremenili na 12% nad 50.000. Seveda od prometa in ne od dobička.
Če se ti to ne zdi pošteno pač odpri svoj d.o.o. in boš videl, kaj so pravi davki.
Lahko pa seveda firmo odpreš tudi v kakšni drugi državi samo se bojim, da boš še bolj razočaran.
Nazaj na vrh
s57bat
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Apr 2007 9:06
Aktiv.: 0.91
Kraj: Moste

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

11 let sem imel sp, potem sem se pridružil ekipi v d.o.o., tako, da ne govorim na pamet. Rekel si, da nimaš veliko stroškov, potem pa omeniš 60%. Dve stvari sta večni : smrt in davki. Če ne narediš dosti, da preživiš in zaslužiš, potem pač to ni to.
Zdravstvo, ceste, žal tudi politiki, javna uprava vrtci.. stanejo. Če ne gre, pač ne gre. V Švici je plača visoka, potem pa plačaš 1k za stanovanje, 1k za vrtec, 1k za zavarovanje 1k za... Tudi v Petrolu jokajo, kako jih država obira, hkrati imajo pa bogovski profit.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 28, 2024 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vrtec je 3-4k ... Pa brez skonta za drugega ali tretjega ...
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Pranger Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni