www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Samodejno zaklepanje vrat ko avto spelje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 8:46 pm    Naslov sporočila:  Samodejno zaklepanje vrat ko avto spelje Odgovori s citatom

Ima mogoče kdo podatke in postopek nastavitve samodejnega zaklepanja vrat, ko avto spelje in doseže neko hitrost? Ta in mogoče še kakšna malenkost (kot je samodejno prižiganje luči, koje avto prižgan, ...) bi bila verjetno zanimiva tudi še za koga. Govora je o avtomobilih skupine VAG.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni so to naredili na servisu, tako da postopka ne poznam, med priljubljenimi pa sem našel TALE POSTOPEK

Pa še nekaj zadev za VAG grupo KLIK

LP, Peter

Nazadnje urejal/a PPG78 Sob Feb 10, 2007 9:02 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zaklepanje vrat bi lahko uporabil senzor od ABS-a in en majhen mikrokontrolerček Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milans
Deda
Deda

Pridružen-a: Tor 30 Dec 2003 10:36
Aktiv.: 0.71
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekatera vozila imajo samodejno zaklepanje nastavljeno na določen čas in se po preteku tega časa zaklenejo tudi če vozilo pozabiš zaklenit ko ga zapustiš.To pa je enostavneje tudi za izvedbo.
Sam sem glede samodejnega zaklepanja vrat malo skeptičen. Razlog je ta, da je v primeru nesreče še težje priti do ponesrečencev v vozilu.

PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VAG grupa ima izvedeno tako da se (lahko) vsa vrata zaklenejo pri hitrosti nad 20km/h. Zadeva se nastavi softwersko preko diagnostike, tako da ni potrebe po kakšnih dodatnih vezjih.
Glede na varnostne zahteve pa sem prepričan da je zadeva narejena tako da se v primeru nesreče vse odpre (kar pa za kakšno hobi varianto ni mogoče reči).

LP, Peter
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 10, 2007 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:

Glede na varnostne zahteve pa sem prepričan da je zadeva narejena tako da se v primeru nesreče vse odpre .

LP, Peter

Hmm, na to se jaz ne bi preveč zanašal.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pegla
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Nov 2003 17:32
Aktiv.: 1.20
Kraj: Sv.Anton

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 9:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za zaklepanje vrat pri vožnji se nebi prav strinjal, saj v primiru karambola, ko baterija poči ali odpove se avto ne da z lahkoto odpreti z zunanje strani.

L.P. pegla
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.04
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V primeru tako težke nesreče, da ponesrečenec ne more odpreti vrat, lahko v sekundi razbiješ okno. V skrajnem primeru lahko samo z roko.
Nazaj na vrh
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo je pametna ideja avtomatsko zaklepanje vrat, ker sem ravno danes slišal za obstoj nove vrste kriminala (ali pa ni tako nov). Namreč ženskam kradejo torbice iz avtomobila, ko le te stojijo pred semaforjem. Drzne tatvine, ni kaj. Pride na desno stran avtomobila, odpre vrata, vzame torbico in pobegne. Preden se zaveš je lahko že daleč.
Nazaj na vrh
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 12, 2007 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Postopek od PPG78 drži, ima pa vsak model svoje kode, ki se spreminjajo tudi z letnikom popolnoma enakega vozila. Za test sem tudi pri sebi vklopil omenjeno funkcijo, ena koda za zaklepanje nad 20km/h, druga za avtomatsko odklepanje, ko potegneš ključ iz ključavnice. Ni se mi zdelo praktično ker moram ročno odklepat če gre sopotnik ven ali če si hočem sam odpret garažo itd
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz imam sicer megana...in ima možnost samodejnega zaklepanja po določenem času (vklop/izklop držiš tipko za odklep/zaklep par sekund)...samo ena manjša finta je...[slovenščina je zame španska vas] se zgodi če pustiš avto prižgan, greš ven pred domom si vrata odpret...hočeš nazaj not... Shocked ne gre spljoh Evil or Very Mad ajd bi moral probat če se zaklene ko stojiš...če je čist slučajno pogojeno s premikanjem vozila Confused
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri večini novejših avtomobilov je zaklepanje dvostopenjsko. Če je avto zaklenjen s funkcijo zaklepanja med vožnjo se zaklene le s prvo stopnjo, ki jo je mogoče odkleniti/odpreti z ročko na vratih, ki je v slučaju resnega karambola brez težav dostopna zaradi razbitih stekel.
Pri zaklepanju avta z daljincem od zunaj pa se avto zaklene do druge stopnje. V tem primeru ne pomaga niti razbijanje stekel, ker ročke na vratih takrat ne delujejo - so mehansko "odklopljene".

Citiram:
Za zaklepanje vrat pri vožnji se nebi prav strinjal, saj v primiru karambola, ko baterija poči ali odpove se avto ne da z lahkoto odpreti z zunanje strani.

Avtomobili z avtomatskim zaklepanjem med vožnjo, imajo vgrajene sisteme za avtomatsko odklepanje ob trčenju. V kolikor je trčenje tako močno, da se sprožijo airbagi, se v naslednjem trenutku odklenejo vsa vrata in prižgejo vsi štirje smerniki. Če je trčenje res hudo pa se na koncu s posebnim pirotehničnim mehanizmom odklopi še akumulator.
Kot sem že prej omenil ... pri konkretno razbitem avtu je lahko baterija tudi uničena, vendar so ročke za odpiranje vrat takrat dostopne brez problemov ...
... takrat resnične probleme predstavljajo vkleščeni udi ... Confused
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadeva verjetno iz nekaterih zornih kotov res ni praktična. Tudi pomisleki v primeru prometnih nesreč bi lahko bili delno upravičeni. Je pa v zadnjem času slišati za vse več primerov, ko si nepovabljeni med čakanjem pred semaforjem postrežejo z vsebino na sedežih avtomobila in podobno. Ena od variant je seveda vklop te opcije na servisu, čeprav bi mi bolj odgovarjalo, če bi podatke dobil in poskusil sam.

Govora je bilo tudi o tem, da je nepraktično in potratno avtomatično prižiganje luči ob danem kontaktu. Ampak ta opcija je vsaj zame že skoraj nepogrešljiva.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 9:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

to prižiganje ob kontaktu tudi mene moti. Namreč...pri meganu je [slovenščina je zame švedska vas]: daš kontakt, se luči prižgejo, ko verglaš, se ugasnejo, ko spustiš ključ (avto vžge) se spet prižgejo. Tako se vedno dwakrat prižgejo in ugasnejo, kar pelje do preranega groba žarnic Sad . Nekateri imajo to bolje rešeno da se luči vključijo ko mashina teče in ne samo ob kontaktu. tako ima npr Opel Combo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 13, 2007 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si avtomatsko prižiganje luči naredil na premik vozila.Ko obstojiš se čez par sek preklopi na parkirne luči(mislim da to ni v sporu z zakonom če stojiš npr. pred semaforjem?) Hkrati se vklopi osvetlitev tal, če kdo izstopi.Vzel sem že obstoječi signal za tacho in zakasnitev z 4093.Stikalo je vedno v poziciji parkirnih, če hočem zaobit elektroniko dam na direkt. Rešitev je seveda mnogo, odvisno le koliko idej imaš
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni