|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elektronik84 Član

Pridružen-a: Pet 07 Jan 2005 18:28 Prispevkov: 236 Aktiv.: 1.00
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 3:17 pm Naslov sporočila: Avtoradio se ne vklopi! |
|
|
Pozdrav!
Imam naslednjo težavo dobil sem tri različne avtoradije, ki pa imajo vsi enako napako, ko jih priklopim na napajanje in hočem vklopit se ne vklopijo. Na prikazovalniku ni osvetlitve, cd pogon je mrtev skratka avtoradijo ne dela.
Odprem premerim vse polprevodnike, tranzistorje in vse je dobro. Smd elementov nisem premeril. V napajalniku na gladilnem kondenzatorju je napetost 13V.
No in ker meni ni dalo miru kaj bi bilo lahko narobe, sem se malo pozanimal okoli in vsi trdijo, da morajo radiji na servis kajti, da je napaka nekje v čipih avtoradija.
Sedaj pa mene zanima ali ima kdo od vas podobne izkušnje ali podobne napake in kako naj te napake odpravim.
Hvala za odgovore in lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si na rumeno žico dal +12 V ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BrezC Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 9:06 Prispevkov: 93 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Avtoradii imajo dve napajanji, stalno 12V in preko ključa (kontakt), svetujem ti da pogledaš manual kako se to priklopi, ponavadi sta to dve žici na konektorju, rumena in rdeča..Pri nekaterih avtih sta funkciji teh dveh žic zamenjani...Lahko pa obe žici daš na stalnih 12V..Ali pa pojdi na avtoakustika.com in vprašaj...Namreč čudno je da si dobil 3 skurjene avtoradie, prej bi rekel da imaš napako na inštalaciji avta... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tretje gre rado. Ali si prav priključil plus in minus? Poglej, če je tam, kjer priključuješ radio napetost okoli 12 voltov. Morda si naredil stik in skuril varovalko, pa sploh ni štroma.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik84 Član

|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 6:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Fantje vse kar govorite jaz zelo dobro vem, težava je v temu ker so avtoradiji od treh različnih lastnikov in priklopljeni so bili 100% pravilno.
Moje vprašanje se nanaša na to ali je možno da je napaka v čipih avtoradia ali pa napaka programska.
Naj še enkrat napišem avtoradiji so 100% pravilno priklopljeni, napajani del dela samo vklopit se nočejo.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
A varovalko v avtomobilski inštalaciji si preveril?
Če ni elektrike ne no nobeden delal. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole o čipih se mi zdi malo sumljivo . Če bi šel en čip v radiu, bi se po mojem mnenju radio še vseesno prižgal ali pa kazal znake življenja, le določene funkcije nebi delovale. Preveri še kakšen smd element. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17 Prispevkov: 349 Aktiv.: 1.47 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si siguren, da so bili pravilno priklopljeni? Veliko število avtoradjev (ne pa vsi!) ima v notranjosti napajanje +12V speljano preko zaščitne diode, ki zaščiti elektroniko pred napačno priključitvijo (zamenjava +12V in GND). Diodo z lahkoto prepoznaš, ker je malo večja. V primeru napačne priključitve - in če v instalaciji nimaš varovalke za avtoradio odleti ta dioda in tako imaš simptome enake tem, ki jih navajaš. Sam sem to napako videl na dveh modelih JVC avtoradiov, na enem Alpine in na enem Sony avtoradiu.
LP Boštjan |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik84 Član

|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 9:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Avtoradio je 100% prav priklopljen, priklopim jih doma v delavnici na usmernik tako da glede tega ni panike. Zaščitne diode so vse posod v redu, tudi jaz sem imel veliko primerov ko so bile zanič ali pa je bila okvara nekje drugje.
Če bi bila kaka taka banalna napaka sploh nebi o njej spraševal na forumu.
Predvsem me zanima zato ker sem dobil podatek iz enega servisa, da je napaka v čipih, sedaj bi pa jaz to red preveril na forumu, če je imel kdo podobne izkušnje in ali je res možno da napaka izvira iz čipov.
Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
ZELO tesko je tako na dalec podati diagnozo.
Moznosti je vec, kaj bi bilo lahko narobe. Da bi sel procesor in to kar na 3. avtoradijih... mocno dvomim. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi napisal za kakšne radije gre. Lahko bi bil problem tudi z zaklepanjem, če je bila koda večkrat vtipkana narobe? Ali pa mogoče pričakujejo pred vklopom kake podatke iz avtomobilske elektronike?
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.88 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2007 11:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi, če bi radio zahteval podatke iz avtomobilske elektronike bi se moral prižgati. Ko sem v mojem avtu odklapljal radijo in ponovno priklopil je na začetku zahteval vpis kode radia, katere pa nisem vedel. Radio je pa originalen, no po nekaj premislekih sem obrnil ključ, da je dobil kontakt in na radiju se je lepo izpisal text "dobivam podatke" in radio se je po kratkem času prižgal, s tem da so bile vse postaje in nastavitve enake kot pred odklopom.
Da je v tem primeru kriv čip je lahko verjetno. Moj sodelavec je imel isti problem, avtoradio mu je ugasnil po 3-mesečni uporabi. Na servisu so mu zamenjali kar celotno notranjo plato, do tega dejstva pa je prišel tako, ker je opazil na čelni plošči prosto luknjo, kjer je prej imel nek vhodni konektor. Se pravi je nova plata brez tega, mogoče kakšna starejša različica radia, ki še ni imela te možnosti in vseeno paše v ta radio. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elektronik84 Član

|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 1:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
Ja gre za radio znamke pioneer taka avtoradia sem imel dva eden, eden pa je bil znamke blaupunkt.
Mene predvsem muči, ker ne najdem nobene napake radio sem pregledal in izmeril vse možne napetosti in elemente. Mojstri iz servisa pa pravijo da je napaka v čipih ja verjetno bo treba radio prepustit pooblaščenemu servisu.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.15 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 7:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi ga priklopit in pustit par ur priklopljenega, ker bi lahko bil problem z zaklepanjem. Mogoče se bo po dalj časa prebudil.
Mislim, da sem nekaj podobnega že videl pri enem BLAUPUNKTU. _________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Medo Član

Pridružen-a: Pet 17 Feb 2006 19:53 Prispevkov: 71 Aktiv.: 0.30 Kraj: Laško, Maribor
|
Objavljeno: Sre Mar 07, 2007 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi prilopit v avtomobilu. Ali pa priklopi en delujoči avtoradio na tvoj usmernik.
Sicer ne vem o katerih čipih govoriš, ker to ničesar ne pove. Za tiste, ki pa imajo
problem z zaklepanjem ponavadi gor vsaj zaslon.
lpa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni