www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Peltier-jev element - kje dobiti?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Odisej
Član
Član

Pridružen-a: Tor 25 Apr 2006 20:24
Aktiv.: 0.41

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 12:23 pm    Naslov sporočila:  Peltier-jev element - kje dobiti? Odgovori s citatom

Lep pozdrav vsem!

Imam eno težavo... čez prvi maj se odpravljam na morje, in imam namen vzeti s sabo hladilno skrinjo. Problem pa je, da sem šele včeraj opazil, da ne dela - na sumu imam, da je šel Peltier, in zdaj iščem novega.
Zanima me, če kdo ve, kje bi ga lahko v najkrajšem možnem času lahko dobil, ker sem že klical Conrad in IC, pa imata samo po naročilu... Sad

Hvala za pomoč,

Peter
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.37
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, če ni najceneje, da kupiš novo skrinjo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Odisej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, sem razmišljal tudi v tej smeri že, samo koliko pa pride danes skrinja?? Peltierji so nekje ~20€, koliko so pa kej najcenejše skrinje?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preveri, če elektrika sploh pride do peltierja. Skurjena varovalka, slab kontakt kjerkoli od vtikača do peltierja. Priključi elektriko direktno na peltier.

Cena nove torbe: od okoli 50 eu naprej (merchator: 50,99). Ob akcijah tudi manj.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Tor Apr 24, 2007 1:53 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odisej
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem probal že tudi obratno - na eno stran vroče, na drugo stran hladno, in ne da nobene napetosti od sebe. pomoje da je to to... napetost pa pride do njega, sem pomeril...
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej priključne kontakte. Morebiti je okoli njih kontakt počen, ker je tam največja mehanska obremenitev. Dalo bi se polotat.

Ker nimaš kaj izgubiti, lahko poizkusiš napetost priključiti nekje drugje, kot na priključnih kontaktih.

Jur
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če greš na "ebej" in vpišeš peltier se bo odprlo morje možnosti za nabavo.
veliko vprašanje pa je, če se ti to izplača početi.
Jaz sem se pogovarjal z proizvajalci in razvijalci takih potovalnih torb in je bil vedno zaključek, da se ne!

fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 7:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Conrad je imel te člene, povprašaj
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na Conradu sem videl tudi nek generator ki ima peltierjev element. Koliko moči bi pa taka stvar v praksi proizvedla. Če bi vzel nek 100W peltier recimo?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 25, 2007 10:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iz peltierja dobiš malo elektrike. Za test vzameš hladilno torbo, jo napolniš z hrano in pijačo in priključiš, da se ohladi. Pri tem troši iz 12 voltnega izvora okoli 10 A ali več, to je okoli 120 watov porabljene moč. Ko je torba/hrana hladna, ima peltier maksimalno temperaturno razliko, kot jo je sposoben ustvariti. Napajanje torbe odklopiš, in (takoj, še preden se torba začne greti) namesto 12 voltnega napajalnika priključiš 12 voltni motor. Človek bi pričakoval, da bo iz peltierja prišlo 10 A toka. Edino kar lahko dobiš iz torbe je hladna hrana in pijača.

Jur
Nazaj na vrh
ericks
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Apr 2008 20:22
Aktiv.: 0.08
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 8:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Iz peltierja dobiš malo elektrike. Za test vzameš hladilno torbo, jo napolniš z hrano in pijačo in priključiš, da se ohladi. Pri tem troši iz 12 voltnega izvora okoli 10 A ali več, to je okoli 120 watov porabljene moč. Ko je torba/hrana hladna, ima peltier maksimalno temperaturno razliko, kot jo je sposoben ustvariti. Napajanje torbe odklopiš, in (takoj, še preden se torba začne greti) namesto 12 voltnega napajalnika priključiš 12 voltni motor. Človek bi pričakoval, da bo iz peltierja prišlo 10 A toka. Edino kar lahko dobiš iz torbe je hladna hrana in pijača.

Jur

takle test bi bilo zanimivo narediti ampak na malo drugacen nacun. torbo do vrha naloziti z ledom in okolico izpostaviti cimvisji temperaturi. in potem meriti napetost in tok na peltieru.

koliksen pa je izkoristek peltier-a?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 20, 2008 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smesno majhen (brez konkretne stevilke, sorry). Moje cisto prakticne izkusnje so take, da brez dodatnega hladilnika peltier kaksno sekundo hladi na eni strani, potem pa vse skupaj podivja in postane zelo dober grelec kar na obeh straneh.

S tem lahko hladis nekaj samo tako, da hladi dejansko zelo dober ventilator, peltier je pa samo zelo slaba toplotna crpalka z ene strani (kjer je procesor) na drugo (kjer je ventilator). Ce bi umaknil peltier in obdrzal isti centilator, bi hlajena elektronika ostala dolgorocno precej hladnejsa ob manjsi izgube energije, ampak za pijaco v hladilni torbi pa to ne pride v postev, ker te ne zanima povprecna temperatura obeh strani in s tem povezana (ne)ucinkovistost, ampak samo cimnizja tempreatura na eni strani, tudi ce se na drugi abnormalno greje.

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peltier ima slab izkoristek. Proizvede zelo veliko toplotena eni strani in za relativno malo mraza na drugi strani. Če primerjaš hladilno skrinjo na peltierja z navadnim hladilnikom, sploh ne zdrži primerjave. Ne v hitrosti hlajenja, ne v količini mraza. Edina prednost hladilne skrinje je prenosnost in akumulatorsko napajanje drugega nič. Eno skrinjo sem vzel, da bi jo imel v sobi, da bi mi ne bi bilo potrebno hoditi po pijačo v hladilnik. "$#%@@?=. Ropota in greje prostor. Če upočasniš ventilator, pa začne pijačo greti . Morda bi pomagala dva peltierja, ampak 20 amperov je preveč. Phuck pa peltier.

Jur
Nazaj na vrh
smotanc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 20:38
Aktiv.: 0.38
Kraj: Šentvid pri Stični

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 12:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam jaz 4 kose če jih želiš ti jih prodam za 5eur kos:)

Ce je to prevec mi povejte ker ne vem kaksna je njihova cena.

Piši na ZS
Nazaj na vrh
Gašper
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Feb 2008 0:32
Aktiv.: 0.14
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 21, 2008 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Peltier ima slab izkoristek pri večjih tokovih. Pri manjših(1-2A) pa je izkoristek blizu 100%. Vendar pa je pri manjših tokovih zadeva neuporabna, ker čas hlajenja traja mnogo dlje.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni