|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 1:34 am Naslov sporočila: BC237 |
|
|
Danes sem pokuril skoraj dobro uro, preden sem odkril, da je BC237 lahko tudi PNP tranzistor.
No eno majhno serijo izdelkov delam in od 20 primerkov trije niso delovali korektno. Toliko časa sem porabil pa zato, ker je vezje malo bolj kompleksno in je tipa, da ne veš kaj je prej kokoš ali jajce. Gre se za en DC-DC pretvornik. Simptomi so bili pa neverjetno zanimivi. Pretvornik je deloval popolnoma v redu, le frekvenca je padla v slišni del spektra ( ene 3 ure ni bilo nobene mačke v bližini ).
Po vseh silnih mukah okrog elementov v oscilatorju sem se odločil zamenjati še ta tranzistor (bolj iz obupa kot navdiha). In ker že imam elektorjev tester sem odspajkan tranzistor izmeril. Ojačenje nekaj čez 200 - kar soliden tranzistor sem pomislil in se zagledal v PNP oznako na displeju !!!!!!!
Verjeli ali ne, a v silni zmedi sem pogledal na načrt kakšen mora biti, čeprav na pamet vem, da je NPN. Nato sem iz vrečke vzel nov primerek in ga izmeril. Ta je bil lepo NPN. Kaj za........???
Aha mi je kapnilo in sem šel oba tranzistorja gledat pod lupo. No tu je bilo presenečenje še večje. Na pogled sta tranzistorja popolnoma identična, celo majhna napaka v tisku se pojavlja na obeh.
Se je tudi vam že zgodilo kaj takega ?
Jutri bom pregledal še ostale iz iste vrečke in poslikal, če bo uspelo.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3358 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 7:02 am Naslov sporočila: Čestitam! |
|
|
Čestitam! Samo eno uro!
Kadar jaz naletim na problem, me zaustavi običajno za 14 dni.
Do je bilo pred kratkim, ko mi ATmega16 ni hotel delati pravilno na portu C. Ker šele vstopam na AVR sem z izkušnjami, ki jih imam z 8252 gradil na ATmega16. Menjaval eno, drugo tretje, dal za nekaj časa na hladno, dokler nisem dal nek tretji ATMega 16, ki je delal v redu. Reklamiram pri AX, da so mi prodali dva defektna atmega16, potem mi pa Bojan razloži, da sem verjetno imel vključene neke interne zadeva (JTAG) ki služijo ne vem kakšnemu testiranju. Točno, ko sem to izključil, je proradilo.. Ampak šli so trije tedni slabe volje!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je podobna tranzistorjem, ki jih dobiš v vrečki na kile za nikakršno ceno. Verjetno si dobil odpadno robo, ki jo proizvajalec vrže stran, ker ima defekt. Tvoja tranzistorja ste nedvomno defektna, ker sta napačnega spola. Mogoče gre samo za napako v tisku, tranzistorja sta pa še delujoča z neznano oznako. Med poceni materialom se dostikrat najde gnila jajca. Bolje je dat 0.15 eu za en tranzistor, kot pa 0.2 eu za sto kosov za katere ne veš koliko časa boš zgubil.
Enkrat sem kupil doživljenjsko zalogo graetzov in diod za majhen denar. Več kot pol komponent je bilo defektnih že z ohmmetrom. Dva graetza (po meritvah dobra) pa sta crknila v nekaj mesecih
Jur
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 10:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur, imaš prav. No v tem primeru stvar ni taka. Kupljeno je bilo pred kakimi 4 leti v Sloveniji na traku in sicer 300 kom. Ostalo mi jih je še približno polovico in do sedaj nisem opazil teh nepravilnosti. Zato sem pa še bolj začuden. Je pa res, da so bili nekaj cenejši, a to zato ker se je serija BC2xx takrat če umikala BC5xx.
Pri vsem tem velja povedati, da so tranzistorji v povsem enakem ohišju. Predvidevam, da so narejeni v istem kalupu za plastiko in imajo povsem enako obliko nožic. Tudi električno so solidni, le da so PNP. Predvidevam lahko torej, da je do zmešnjave prišlo že na nivoju čipov.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Na zmedo z oznakami sem tudi sam naletel pred mnogimi leti. Če se še prav spomnim je šlo za transistor BC212, ki je sicer PNP, EI Niš pa je izdeloval transistorje z enako oznako, ki so bili NPN. Mislim, da sem takrat delal svoj prvi usmernik, ki ga nikakor nisem uspel spraviti v pogon.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 11:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, efekt BC212 poznam. V nekaterih katalogih je stvar celo označena. Zmedo so pravzaprav takrat naredili trgovci, ki so upoštevali le oznako ne pa tudi proizvajalca in so vse skupaj dajali v iste predalčke. V mojem primeru pa je po obliki ohišja in oznaki proizvajalca, kot izgleda šlo za isto "serijo".
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem oblubil - tu je slika.
Lahko ugotavljate kateri je PNP in kateri je NPN. Me prav zanima koliko bo pravilnih in koliko napačnih odgovorov.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
82.84 KB |
Pogledana: |
15 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.92 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Levi PNP desni NPN
_________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj niso nogice na obeh enako sploščene? Kako je s tem na ostalih tranzistorjih
na traku?.
lp, Jože.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Sre Jul 11, 2007 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jože, saj so. Tiste malenkostne razlike, ki se vidijo so tako majhne, da so vidne šele na fotografiji. Nekatere stvari pa se vidijo različne tudi zaradi malo drugačne ostrine in makro fotografije. Zelo težko je namreč izostriti vse, kar bi rad. Podlaga na kateri so tranzistorji je že totalno neostra, pa je le par mm dlje. Primerjava z ostalimi tranzistorji da rezultate, ki spominjajo na rahko neprecizno štanc orodje. To je pa tudi vse. Če bi se malo potrudil bi našel NPN primerek, ki je povsem enak PNP primerku. Tudi napis bi bil na istem mesti. Tu pa seveda ni, a to je stvar naključja.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integrerc Član

Pridružen-a: Sob 23 Sep 2006 14:50 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.86 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2007 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
U... da se tudi to dogaja! Nisem nikoli naletel na to, da bi bil NPN....PNP, je pa res, da sem pa že dobil kakšen element, ki je bil nov, pa ni deloval, trenutno se spomnim nekih usmerniških mostičev mislim da so bili Iskrini. Kar nekaj jih je takoj po priključitvi pocrkalo. Mogoče je bila tudi kakšna slaba (poceni) roba.
VolkD, mislim, da je levi tranzistor NPN, desni pa PNP
_________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2007 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Oba tranzistorja sta iz različne štance (različne nogice). En kitajec se je spotaknil (preveč piva), pa je stresel tranzistorje v napačni stroj za označevanje. Ali pa je pozabil spremeniti oznako tipa.
Kateri je pnp ali npn se iz slike ne da določiti, ker si ju do sedaj že pomešal.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2007 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa če sta oba pnp ali pa oba npn, ljudje pa se trudijo tukaj ravozlavat kateri je kateri.
No v glavnem to sploh ni važno, pač obstaja možnost da bi se to zgodilo in to tudi se je očitno zgodilo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
infrared Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 14:54 Prispevkov: 179 Aktiv.: 0.76
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2007 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo to je FBC 237 drugi pa je BC 237. Tako da gre za različna tranzistorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2007 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolko jaz vidim sta oba FBC 237 no mogoče pa spabo vidim
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni