www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Avto elektronika
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko83
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 04 Sep 2007 11:08
Aktiv.: 0.03
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2007 3:38 pm    Naslov sporočila:  Avto elektronika Odgovori s citatom

Lp vsem forumašem!
Že nekaj časa prebiram tale nadvse zanimiv forum, ki ima dosti koristnih informacij. Zanimajo me predvsem avtomobilski računalniki (Kar nekaj računalnikov mi je uspešno popravilo podjetje iz č rnuč). Ker me pa to področje zanima bolj podrobno in bi si kakšen računalnik popravil tud sam me zanima kje se dobi kakšna ustrezna literatura, mogoče program. Zavedam se da je moje vprašanje preobširno in da ni tako enostvno kot menjava svečk pa vendar upam da mi bo kdo poizkušal pomagat.
Hvala vsem za kakršnokoli informacijo in uspešno delo.
Marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2007 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni nobenega odgovora? Ga niti ne pričakuj preveč ... Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
marko83
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 8:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja najprej hvala tebi, da si mi potredil moja pričpakovanja, mogoče sem narobe zastavil svoje vprašanje (so se pravi mački ustrašli konkurence- ja ta je pa bosa). Mogoče je res boljš, da neham razmišljat o elektronik.
P.S. Iztok hvala ti ker si ukradu del svojga cajta in mi potrdil moja pričakovanja- car si.
Lepo se imejte! Marko
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbolj "in" je popravljanje VW/Audi črpalk.... 400€, lahki dinar (oz. euro) hehe, za eno urco posla. Škoda da jih ne popravljam jaz Smile

Drugače pa zadnjič je kolega popravil števec od VW, baje je serijska napaka in crkujejo kar po vrsti. Malo sma pomerila napetostne regulatorje, je blo vse ok, pa še vedno ni delal, oz je delal občasno. Nato je kolega prelotal skoraj vse spoje in števec je oživel.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 9:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri cca. 6000 EUR vrednem računalniku delovnega stroja Volvo (ki so ga na uradnem servisu želeli seveda enostavno zamenjati...) je bila fuč dioda na vhodu. Je bil kolegov šef kar zadovoljen, ko je zadeva delala... Wink Wink Wink

LP, Grega
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 9:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In bi skoraj kupili 1N4001 za 6.000 eur.... ja, v takih primerih je dobro povprašati za "drugo mnenje" kakega mojstra elektronika.

Sem videl že parkrat podoben primer, ko je moj oče zrihtal kondenzator klime, ki je stal 1200 takratnih DEM. Računal pa je 5 jurjev.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 9:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Proizvajalci skrivajo podatke o avtomobilskih računalnikih - sheme, programe ipd.
Servisi zamenjajo celoten računalnik, ker pač niso usposobljeni za tovrstna popravila.
Slab ali oksidiran kontakt ali mrzel lot (zaradi vibracij) so najpogostejši vzroki za okvaro.

damo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Itak, menjava računalnikov je dober denar. Kolegici so na uradnem servisu 2x menjali računalnik airbaga na Cliotu, vsakič 50 jurčkov ("austauš" seveda). Ko je bila potrebna tretja menjava, ji je lokalni splošni mehanik ugotovil, da je vsega kriv konektor pod zicom.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 9:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolegu je šel izhod na računalniku pri MAN tovornjaku, cena novega 3800€, dal popravit, plačal skoraj 300€, no, zdaj vsaj dela. Šel je pa en procesor ... Rolling Eyes
Jaz napake nisem našel, žal Sad

Imam tudi nekaj računalnikov od transportnega hlajenja, večina pa so požrti od oksida in zelenega volka in so še za dele bolj slabi. Očitno niso nameščeni tako kot je treba. Občasno na teh računalnikih odbije močnostni izhod, ki je v bistvu en fet s 5 nogicami in ima vse sorte internih zaščit in diagnostični izhod za procesor. Ampak oksidirani so pa večina za v smeti.

Bolj je drag stroj, avto, ... bolj je drag računalnik in popravilo le teh je donosen posel in teh skrivnosti nihče ne izda ...le zakaj bi pljuval v lastno skledo Cool

marko83
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 10:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ej fantje hvala da ste se oglasil vsa čast. Men se ne gre ravno zaradi denarja ampak me zanima kako zadeva funkcionira, nebi šel popravljat računalnika od kakšne druge osebe (kar naj jo tist ki to obvlada maš potem manj težav če je še kaj narobe). Men je pri vsem tem fascinantno to kako najdete napako pa kje potem nabavte te čipe. Ker teh drobnarij ne prodajajo v vsaki trgovini. Ja saj vem da sem se spustu (hodem okoli) v področje ki je čisto nekaj drugega kot pa sedanje moje pa vendar bom še mal prebiral ta forum je zelo zanimivo. No saj pravim da ste se izkazal in mi saj odgovoril--->hvala, če pa ma čas kdo pa naj še kaj napiše- jaz bi rad napisal kaj smiselnega ampak za moje znaje sem na napačnem forumu.
LP Marko
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

marko83 je napisal/a:
jaz bi rad napisal kaj smiselnega ampak za moje znaje sem na napačnem forumu.

S čim pa se ukvarjaš? Mogoče pa obvladaš tako področje, ki bi tudi komu tu prav prišlo? (Okej, recimo kmetovanje in sadjarstvo res ne bi pasalo sem).

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
marko83 je napisal/a:
jaz bi rad napisal kaj smiselnega ampak za moje znaje sem na napačnem forumu.

S čim pa se ukvarjaš? Mogoče pa obvladaš tako področje, ki bi tudi komu tu prav prišlo? (Okej, recimo kmetovanje in sadjarstvo res ne bi pasalo sem).

Ma, kaj ne...
Tukaj se ukvarjamo z vsem mogočim:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=8028

Drugače pa tudi strojništvo, lesarstvo,... pridejo prav.
Lp,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marko hvala za carski naziv ... Laughing

V resnici nisem car, sem pa v tisti črnuški delavnici naredil nekaj stvari ... pa ne kot stranka ...

Še nekaj konkretnega o vprašanju: tega ti ne bo nihče dajal na krožniku, ker je do te dokumentacije skoraj nemogoče priti (tudi na pooblaščenih servisih imajo le najnujnejše) Si že slišal za poslovne skrivnosti?. Nekdo, ki za svoj zaslužek študira vezje dneve in dneve ti ga potem menda ne bo popravljal zastonj, četudi je samo 10 minut dela ... samo večina strank tega ne razume in vidi samo tistih kar hoče ...

Enako je s tisto dizelsko črpalko pri kateri gre nek element na porcelanastem hibridnem vezju, ki je bondiran in zalit v "žolci" ... in to se popravlja pod mikroskopom. Le zakaj potem taka cena ?

Je pa možno do vse dokumentacije priti v rusiji po posebnih kanalih kjer so nakupi samo od 1000€ naprej ...
Nazaj na vrh
marko83
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, da se predstavim po poklicu sem inž. lesarstva. V prostem času pa se ukvarjam s strojništvom,( avtomobilizem) in imam trenutno v paci [slovenščina je zame španska vas] bmw, ki je mal zgorel samo motorni del pa je šlo tud nekaj elektronke. Iztok nikoli nisem rekel da bi mi kdo popravljal kaj zastonj-- > V tisti delavnici sem pustu že kaj nekaj denarja pa mi ni žal ker so zmeraj zrihtal Ok. Vem da se dobi na netu marsikaj vendar kaj ti rabi program če ga ne znaš uporabljat. No saj najbolj fascinantno mi je pri vsem tem kako lahko določeno stvar popravte, ko pa je tako ˝tovarniško zaščiteno˝, ali pa kako odkrijete napako. Tega si jaz ne predstavljam (to je isto kot si vi ne predstavljate kako je narejena ena iverna plata). Na ta forum sem se registriral prav zaradi tega da se morda kaj naučim in pridem do koristnih informacij kot sem rekel Vsaka čast fantje. P.S. Imam radio JVC pa mi je crknu Mp3 tako da zdaj bere samo navadne cd-je. Pa sem nekje zasledu da je en čip crknu a to drži.
No zdaj je pa dost mojih bedastih vprašanj--> bo najboljš, da jaz sam berem ta forum kot pa da sodelujem.
Lp Marko
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2007 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Avtomobilski računalniki so dokaj komplicirana zadeva. Sam sem jih imel nekaj v obdelavi. Problem je dokumentacija. Še večji problem pa je z rezervnimi deli. Razen pasivnih elementov so na vezju običajno same eksote. Če "odleti" mikrokontroler potem itak ni več kaj popravljati v domači delavnici.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni