|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gorjanc Član

Pridružen-a: Pet 16 Jan 2004 16:21 Prispevkov: 34 Aktiv.: 0.14
|
Objavljeno: Sob Maj 08, 2004 6:00 pm Naslov sporočila: težave z monitorjem |
|
|
No zadeva je takale zjutraj prižgem računalnik poženem določene programe in grem za nekaj časa ven iz sobe. Ko se vrnem je bil monitor v varčevalnem načinu. Ko premaknem miško da se zadeva vklopi opazim da mi 1/4 monitorja ne dela popolna črnina. Poleg tega se ta črnina razširi cca 1cm če zraven nje dam kakšno okno ( IE, Mozilla). Z drugim monitorjem dela zadeva popoloma normalno. Torej kaj bi bilo narobe. Zadevo mislim popraviti sam, sicer z servisiranjem nimam izkušenj, imam pa kar nekaj izkušenj iz elektronike. Bil bi vesel vsakega namiga.
procesor: Celeron 700
matična: BH6
grafična: radeon 9200
monitor: Hyundai DeluxScan 5870 (15")
operacjiski sistem: windows XP
Najlepša hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.71 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Sob Maj 08, 2004 6:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš kaj denarja mislim da bi bilo bolje nov monitor kupit. Od samsunga monitor (nevem modela) 19" je okoli 50k sit. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
LoLek Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sob Maj 08, 2004 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res se najbolj splača kupiti novi monitor. Ko boš imel en soliden 19" monitor sploh si več ne boš mogel predstavljati dela s 15" monitorjem.
Jaz sem te dni nabavil samsunga 957mb za 54ksit, prej sem imel 17" samsunga in 19 več ne bi menjal za 17. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.71 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2004 1:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja točno ta model sem mislil.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorjanc Član

|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2004 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Nov monitor je že kupljen tega sem mislil popraviti bolj za lastno zabavo. Tako da bi bil še zmeraj vesel nasvetov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
felle Neznanec

Pridružen-a: Pet 19 Mar 2004 19:36 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.03 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2004 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po opisu napake bi lahko rekel, da gre verjetno za kaksen oslabljen elko.
Sicer ne vem kaksno sasijo ima ta monitor.
Podobna napaka se dogaja pri hyundai monitorjih.
Vzrok: C 10uF/250V
Lp _________________ Audio&Video Felle
servis zabavne in profesionalne elektronike |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
felle Neznanec

Pridružen-a: Pet 19 Mar 2004 19:36 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.03 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Ned Maj 09, 2004 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
aaaa ...
sele sedaj sem opazil da si napisal da gre za hyundai monitor.
Torej kot sem rekel!
elko je od zadaj gledano na levi strani ob hladilniku in VN trafotu.
Lp _________________ Audio&Video Felle
servis zabavne in profesionalne elektronike |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorjanc Član

|
Objavljeno: Pon Maj 10, 2004 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ok najlepša hvala za odgovor sicer sem sedaj v Ljubljani tako da do vikenda ne bom mogel probat. Se pa oglasim takrat , še enkrat najlepša hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorjanc Član

|
Objavljeno: Čet Maj 13, 2004 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem se vrnil iz Ljubljane. In popravil zadevo bilo je točno to kar si rekel felle . Sicer kondenzator ni bil na mestu kjer si rekel sem ga pa kmalu opzail saj je bil napihnjen ter malce črn po vrhu. No res najlepša ti hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.67 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Jun 24, 2004 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom kar v tole temo, namreč tudi jaz imam težave z monitorjem, ali pa je krivo kaj drugega.
Najprej so se začele pojavljati težave na 17" monitorju Philips 107P starem 2 leti in pol, ko sem opazil, da je meglena slika v vodoravnih pasovih ki počasi potujejo navzdol znova in znova.
Ker sem ravno kupoval nov računalnik, sem rekel, da bom počakal in iskal napako kasneje. No, ta monitor in računalnik sta sedaj postavljena 1,5m bolj v desno na mizi in deluje vse normalno, slika taka kot mora biti. V redu, potem mu ni bila všeč lokacija.
Na tisti lokaziji je sedaj nov računalnik, 14dni in se pojavljajo drugačne težave. Monitor 19" Philips 109P in občasno se slika trese levo-desno za cca 1mm ali 2mm, kakor ga prime, se premakne v levo in takoj spet nazaj, včasih je bolj na levo nekaj sekund, zelo naključno vse skupaj. Včasih se na robovih slike na levi in na desni strani slike vidi cikcakasto valovanje robov...
Poskusil sem že vse sorte, kabel od monitorja do grafične ni v bližini napajalnih kablov, odklopil sem vse telefone, ki bi bili lahko vir sevanja, kakršnega koli že in nič ne pomaga. Že takoj prvi dan je bilo tako, potem je bil nekaj časa mir, danes spet uničuje moje živce...
Oba monitorja imam nastavljena na osveževanje 100Hz. 17" je sedaj povsem miren in brez napak.
19" ima tudi bnc vtikače 5x za kabel, mogoče bi bilo dobro poskusiti s takim kablom.
Še nekaj, ko se monitor ogreje, je slika za 1mm bolj v levo, kot takoj po vklopu, tudi šele takrat začne slika poskakovati sem ter tja. Slika ni popačena ali zverižena, ni spacana, le trese se levo-desno.
Ali ima kdo kakšno pametno idejo kaj bi bilo lahko vzrok temu nesramnemu početju aparature...
verjetno bom poskusil še s selitvijo aparature...
Oba računalnika sta povezana na router in na adsl modem. Vse aparature so priključene v isto vtičnico, oziroma vtičnice ki so povezane skupaj, na isto varovalko. Oba računalnika imata vsak svoj UPS. Na nov računalnik sta priključena 2 printerja in skener, če jih odklopim ni nič drugače.
Prejle sem poskusil z premikanjem kabla od monitorja do grafične in je valovanje izginilo in se spet pojavilo, odvisno od položaja kabla, potem spet premikanje slike... Premaknil sem monitor za nekaj cm na mizi in trenutno je v redu. vse skupaj mi že krepko najeda živce.
Ali je kabel lahko nekako poškodovan oplet ali pa je nekje slab kontakt, ali je ta možnost. Znanec rtv serviser mi je rekel da je to precejšnja možnost.
Telefonske vtičnice ki so tik za monitorjem v steni menda nimajo sevanja, ali pač (isdn), kar jaz vem, ne bi smelo biti vpliva. kaj pa ethernet mreža, kable sem skrajšal na dolžino da je ravno prav, prav tako telefonske do modema, vse kar se je dalo sem skrajšal, da ni nepotrebnih "črev" kablov takih in drugačnih. Zvočniki so 35cm stran od monitorja pa ni nobene spremembe ali so trdo zraven ali pa 0,5m stran.
Sem se razpisal  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.38 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Jun 24, 2004 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
jaz se bom manj nekje v bližini imaš nek napajalni transformator (verjetno za printer) Lahko je tudi pod mizo , pa je kaj kovinskega tako da ti silnice podaljša , tja kamor ni treba. Za štos probaj napraviti faradejevo kletko okrog monitorja . Kaj pa delaš na takih zverinah ?? _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 24, 2004 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Strinjam se z iskrino trditvijo. Vzrok so lako tudi zvočniki. Jih imaš mogoče kje v bližini monitorja? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Čet Jun 24, 2004 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oba printerja se nahajata na polici 40cm nad monitorjem, napajalnika sta pri obeh stikalna in vgrajena v sam printer.
Zvočniki, kot sem že napisal, so sicer dobrih 10-15 cm od monitorja stran, sta ena dva majhna, imapa eden v notranjosti en mini trafo za napajanje tistega mini ojačevalnika za oba zvočnika. Ni nobene razlike, kje se nahajajo zvočniki, ali so čisto poleg ali pa pol metra stran. Tole velja za 19"
Pri 17" imam poleg enake zvočnike, 10cm stran in je v redu, le prej ni bilo zadnje čase v redu, ko je bil monitor na tem mestu, kot je sedaj novi.
Od prej, ko sem napisal prejšnji post, je bila slika pri miru, vsaj opazil nisem, da bi se premikala, ker nisem bil ves čas zraven. Jer pa res, da sem monitor malce premikal sem ter tja za nekaj centimetrov po mizi in ko sem ga nagibal malce naprej in nazaj, se je pod njegovo težo malce zvijalo ohišje na spodnjem delu, kjer je pritrjen podstavek in takrat je slika malo migala , verjetno se je malo zvijala šasija ali pa so se premikale odklonske tuljave ali nekaj tam okrog, kjer so pomembne zadeve za krmiljenje žarkov. Monitor je kar precej težak. Verjetno ga bo treba enkrat odpreti in malce preveriti, čeprav je še 3 leta v garanciji, sicer pa ni zapečaten. Mogoče bom testiral brez pokrova, da lahko malce porukam kakšno stvar, če je kaj narobe.
17" sem tudi že odprl in spihal prah in očistil pokrov, čeprav je še pol leta v garanciji. Prahu skorajda ni bilo. Bil je le umazan na zunanji strani ohišja, ker visoka napetost privlači tisti najfinejši prah, ki je temne barve. Iz plastike sem ga spravil ven s pršilko in čistilom Meglio, vse ostalo ni očistilo plastike.
Kaj delam na takih zverinah? Ja 19" sem si privoščil, ker je res fino delati na velikem monitorju, sploh v P-CAD ali kakšnih grafičnih programih, pa da je slika mirna, dobre barve in kontrast, lepa gladka slika in nič trepetanja pri 100Hz tudi pri 1280X1024. Pri 1600x1200 še vedno dela na 85Hz in se še da več ali manj normalno delati, vendar to samo izjemoma, za navadno delo pa imam na 1152x864 100Hz
17" poganjam na 1024x768 100Hz, uporabljajo pa ga ostali družinski člani.
Počasi bom začel verjeti v duhove  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.38 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2004 9:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Nebi verjel v duhove . Monitorji so malce bolj delikatna zadeva , saj je resolucija precej večja od TV . pa tudi konvergenca je zahtevnejša od TV . Mogoče pa je krivda za valovanja v vibracijah monitorja . Pazi lahko da imaš preveč "majavo" mizo , pa se dogajajo take neprijetnosti. Zaradi velikosti in prej naštetega se ti mrežica pred zaslonom lahko trese. Ni pa za pozabiti niti na zemeljski magnetizem , v določenih primerih ti lahko "umetniško" obarva ekran.
Prvo pa poizkusi z vibracijami  _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Pon Jun 28, 2004 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od mojega zadnjega pisanja v tej temi, se je slika premaknila le dvakrat ali pa takrat, ko sem monitor malce nagibal naprej in nazaj.Lahko da se kaj premika v notranjosti, kakšni signalni kabli ali kaj podobnega, saj se to dogaja le ob znatnem premikanju monitorja, ob tresljajih mize, če potolčem po mizi pa se to ne dogaja, samo ob počasnem premikanju. Miza ni majava, je kar precej stabilna in obtežena z dvema monitorjema in še nekaj šare.
Ko mi bo naslednjič žrl živce, ga bom odprl in malo pokukal, saj verjetno tudi servis ne bo takoj našel napake, sploh če na servisu ne bo hotel nagajati. Garancija gor ali dol, ker ni zapečaten in se ga da lepo odpreti brez sledov. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni