www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Dajmo malčka 12F675 na testno ploščo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 28, 2004 11:15 pm    Naslov sporočila: icon_idea Dajmo malčka 12F675 na testno ploščo Odgovori s citatom

Če kdo želi malo experimetirat z malčkom ter ima tukaj opisano elektorjevo testno ploščo lahko naredi preprost adapter za njo. V prilogi fotografija. Sicer ni najbolj jasna. Zato kratek opis: Vzemite eno 18 ter eno 8 pisnko podnožje. na 18 pinskem podnožju na pine 6,7,11,12,13 prilotajte ca 5mm žičke. Na nje prilotajte 8 pinsko podnožje pin 2-6,3-7 ....
povežite še 1( 8 )->14(18 ), 8( 8 ) ->5( 18 ), 4( 8 )->4( 18 )
Adapter vstavite v podnožje testne plošče namesto 16F84. Sedaj lahko na njej programirate 12F675 ali 12F629. Ne izklapljajte pa pina MCLR ker sicer s to testno ploščo malčka ne boste mogli več obrisat. Čez vikend bom skušal pripraviti kak primer.

P5270133.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  429.31 KB
 Pogledana:  279 krat

P5270133.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 29, 2004 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

- se da ta "pretvornik" uporabiti na JDM programatorju?
- se ta mikrokontroler razlikuje od 12x508 v tem da se ga da večkrat sprogramirat?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 29, 2004 8:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

"Malčka" lahko programiraš na JDM-ju - na mestu kjer se programira 12C508. Težava nastane edino, če se pri inicializaciji izključi MCLR pin (lahko ga namreč uporabiš kot vhod) Takrat z JDM -jem PIC-a ni več možno izbrisat. Na netu obstajajo korekcije JDM-ja, ki to pomanjkljivost odpravi. Tudi tukaj je bilo že govora o tem. V iskanje vtipkaj "12F675".

Kaj ima "malček" ? Vse kar imajo "veliki" (Dosti več kot 12C508-)
-prekinitve
-AD
-EEPROM
........

Več napišem zvečer

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 29, 2004 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekaj osnovnih karekteristik (več najdete na microchipovi domači strani) PDF je tudi na Filemanager

-35 instrukcij
- 20Mhz
- programski polnilnik 1024 x 14
- ram 64x8
- eeprom 128x8

prekinitve:
- zunanja GP2
- TMR0 prekoračitev
- GPIO sprememba stanja
- AD prekinitev
- TMR1 prekoračitev
-EEPROM vpis

- 8 nivojski sklad

- 6 I/O pinov
- 4 analogni vhodi
- 10 biten AD format (2 registra) možnost leve ali desne poravnave

oscilator
- zunanji RC
- 4MHz interni
- exsterni clock
- XT (kristal)
- LP
-HS

Pa še vrjetno na kaj sem pozabil - kot sem že omenil veš najdete v datasheetu.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 29, 2004 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V prilogi en testni programičič (sicer nič uporabnega - le prižiganje ledic) Z njim lahko stestirate, če adapter deluje. Torej, če gre pisati, brati ter brisati mikrokontroler. Kot sem že zgoraj omenil - ne postavljajte _MCLRE_OFF, Sicer malčka s to testno ploščo ne boste mogli obrisat ali ponovno programirat. Če bo potreba, bom naredil korekcijo hardwera. Težava pri tem hardveru namreč nastane zato, ker ima mikrokontroler stalno napajanje. Nobenih težav pa ni z programatorjem P16pro ter rabo free softwera Winpicprog.

12f675.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  12f675.zip
 Velikost datoteke:  790 Bytov
 Downloadano:  50 krat

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 30, 2004 6:58 pm    Naslov sporočila:  Regulator venilatorja z 12F675 Odgovori s citatom

Glede na debato o reguliranju vrtljajev 12V ventilatorju se mi je porajala ideja, da tak regulator poskusim narediti s pomočjo 12F675. Kot izhod sem uporabil kar nastavljiv stabilizator LM317. Izhodne napetosti preklapljam s pomočjo štirjih transistorjev (BC547) in mikrokontrolerja. Kot sondo sem uporabil NTC upor 47K vezan proti +5V ter analogni pin AN3. Proti masi sem vezal še upor 47K. V prilogi fotografija, TIV narisan v Lyout-u ter pdf formatu ter razpored, asm ter hex. Načrta nisem risal. Vrednosti elemetov so lepo razvidne z fotografije prototipa. Pin 4 mikrokontrolerja je potrebno dati na +5V v koliko se ta in se programira kot _MCLRE_OFF. Zgoraj zraven stabilizatorja LM317 ki je v TO220 ohišju je stabilizator 78l05. Na vezju sta še dva elektrolita 100 ter 47uF ter blokirec 100n

P5300137.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  412.58 KB
 Pogledana:  229 krat

P5300137.jpg

reg_12F675.zip
 Opis:
TIV,razpored -> PDF, gif,lay

Download
 Ime datoteke:  reg_12F675.zip
 Velikost datoteke:  27.15 KB
 Downloadano:  62 krat

reg.zip
 Opis:
ASM,HEX

Download
 Ime datoteke:  reg.zip
 Velikost datoteke:  339 Bytov
 Downloadano:  75 krat

Nazadnje urejal/a Silvo Sob Apr 12, 2008 11:20 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.36
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 30, 2004 10:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zanimiva ideja!
tole bom probal čim si kupim tega malčka.. mogoče veš za ceno?
..in čim končam prejšnje projekte.
mal za hec: narobe si obrnil podnožje Wink
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 31, 2004 6:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
tole bom probal čim si kupim tega malčka.. mogoče veš za ceno?

Sam sem jih nekaj kupil pred časom v prodajnem servisu SE ***Klik*** Ima ga tudi HTE (Cenik - forum menu desno) Cena 486 sit

Citiram:
mal za hec: narobe si obrnil podnožje

Podnožje ni orginalno 8 pinsko ampak sem odščipnil enega večjega - zato tak izgled Wink

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 31, 2004 6:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj dodam še nekaj nasvetov glede kalibracije. NTC upor sploh ni kritičen - praktično lahko uporabite kakeršnega koli. Meritev se izvaja na GP3 pinu. Za meritev je v uporabi 8 zgornjih bitov. Kot referenčna napetost je napajalna +5V. En korak meritve je Korak=5/255. Sam sem za obstoječi hardware območje izračunal na sledeči način:
Najprej sem pomeril napetost na GP3 pinu pri sobni temperaturi. Potem sem izračunal vrednost, ki jo bo izmeril AD. Le ta je: AD_vrednost=U_izmerjena/Korak
Enako sem storil, ko sem določil zgornjo "vročo" mejo.
Procedura, ki obdela izmerjeno vrednost vrača vrednosti, ki jih pošilja na izhode, kateri upravljajo z izhodnim stabilizatorjem.

Še procedura:
Koda:
;-----------------------------------------------
;procedura vrne vrednosti ki jih posilja na izhode
;na prejeto vrednost, ki jo dobi v W
;---------------------------------------------------------
ANALIZA
   movwf TMP
   movlw .215
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw .0
   movlw .200
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw b'100000'
   movlw .185
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw b'1'
   movlw .160
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw b'10'
   movlw .145
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw b'100'
   movlw .130
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw b'100001'
   movlw .100
   subwf TMP,w
   btfsc STATUS,C
   retlw b'100010'
   retlw b'100100'

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2004 7:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mimogrede, regulator je bil včeraj zmontiran na ventilator procesorja v računalniku.
O rezultatih bom poročal.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2004 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še na eno pomembno stvar moram opozoriti pri uporabi PIC-ov, ki imajo interni oscilator. Na zadnji lokaciji programskega polnilnika se nahaja tovarniško zapisana instrukcija "RETLW xx" xx je kalibrirna vrednost oscilatorja. Dobro je, da vsak nov okenski ali mikrokontroler z flash programskim polnilnikom preberemo ter si zabeležimo to vrednost. Pri brisanju okenskega z UV svetlobo ali tistega s flash polnilnikom se namreč ta vrednost izbriše. Tista vrednost je pomembna, če v aplikaciji rabimo točno uro. V zgornji aplikaciji to ni bilo potrebno, zato pri inicializaciji nisem vpisoval v kalibrirni register. Sicer to naredimo na sledeči način:
Koda:

bsf STATUS, RP0     ;Bank 1
call 3FFh                 ;pokličemo zadnjo lokacijo v kateri je zapisana instrukicja          RETLW
                             ;le ta vrne vrednost. Če je lokacija prazna - izbrisana nam bo
                             ;program "zašel"
movwf OSCCAL      ; vpis v kalibrirni register
bcf STATUS, RP0    ;Bank 0

Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2004 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Zanima me ,če bi lahko kdo prosim prevedel program : http://jap.hu/electronic/codec.html za PIC12c508 na PIC 12F675 ali pa mogoče PIC12F629 ,sicer bi lahko uporabil c508 ,vendar se lahko pri programiranju kaj zalomi ,...( lahko bi uporabil tudi katerikoli dekoder / koder ,vendar je težko dobit take čipe ,ki delujejo pri tako nizkih napetostih ali pa so precej dražji od mikrokontrolerjev)
Najlepša hvala.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2004 1:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma bi šlo. Na začetku programa, bi moral za kateregakoli od 12FXXX definirati uporabljene vhode kot digitalne. Večji problem nastane glede rabe splošno namenskih registrov. Ti se pri 12c50X začnejo na 0x7 pri 12F6XX pa na 0x20. Torej vse uporabljene registre bi moral premakniti.
Glede rabe univerzalnih dekoderjev: MC145026, 145027 dela v mejah od 2-18V Tudi cena je ugodna HTE okrog 250 sit.

Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2004 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

" Glede rabe univerzalnih dekoderjev: MC145026, 145027 dela v mejah od 2-18V Tudi cena je ugodna HTE okrog 250 sit."

Silvo hvala.
Sicer sem že nekje bral od teh registrov ,vendar sem upal ,da bo kdo tole prevedel ,ker se sam še učim programirat.

Res so zelo poceni ,vendar mi dekoderji nočejo delat pod 3,6V Evil or Very Mad ,torej MC145027/28
Koder pa dela tudi na 1,5V - preverjeno.

piki
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 0:53
Aktiv.: 0.25

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 06, 2004 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja super Silvo, ta tvoj regulator je vredu, samo pri njem mi ni vseč, da si uporabil NTC upor (mislim na linearnost in kalibracijo), saj s tem omejiš uporabnost naprave(ozko določena namembnost glede T/V). Boljši bi bil LM335. Kot drugo pa še DAC na izhodu, ki ti da samo 16 različnih napetosti ven. Če si izberem temperaturno diferenco 20°C je še to vredu, če pa je večja pa ni najboljše. V tem smislu sem prej mislil ozko področje uporabe.
Brez zamere Silvo, ostalim pa priporočam da si ogledajo še analogno varianto (mislim da tudi nekoliko cenejša) na http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=5546#5546

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni