www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Freeware ter podjetje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 8:00 pm    Naslov sporočila: icon_question Freeware ter podjetje Odgovori s citatom

Recimo- napisal sem nek program (izvršna kode - exe) za lastno rabo, ki je narejen z nekim orodjem za katerega firma nima licence, ter ga uporabljam na službenem računalniku. Kako je z avtorskimi pravicami?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napišeš v ta lastni .exe program da je free, napisal pa ga je Stevo Brzić iz Karlovca.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če veš, da bo računica, se ti izplača kupit oreodje in zadevo licencirat oziroma patentirat...drugače pa bo verjetno namesto tebe naredil to kdo drug Confused .
LP
Boco
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V današnjem času so patenti bolj utvara kot resničnost....

Vedeti moraš, da če ima kdo namen, da ti to ukrade, ti bo ukradel in pika. Noben patent te ne reši, ko je ta "kitajc" pobral denar od prodanega in "izginil". Trg pa dandanes ni tak, da bi v nedogled kupoval isto stvar.

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 12:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD, ni ravno tako.

Kitajci in patenti, to pač ne gre. Mali človek proti veliki korporaciji... to tudi ne.

Ostalo pa še kar špila. Še nekaj je res in to je količina denarja. Najprej za prijavo, sledi vzdrževanje in na koncu sklicevanje nanj.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 12:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
VolkD, ni ravno tako.

Kitajci in patenti, to pač ne gre. Mali človek proti veliki korporaciji... to tudi ne.

Ostalo pa še kar špila. Še nekaj je res in to je količina denarja. Najprej za prijavo, sledi vzdrževanje in na koncu sklicevanje nanj.

Kitajci, korporacije, količina denarja... Ostalo pa še kar špila.

Daj mi malo bolj razloži, kaj je pravzaprav to "ostalo" ?

Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ostalo je recimo tole:

narediš produkt, v katerem si uporabil določeno "cool" rešitev določenega problema. Nameniš se prodajat izdelek s to "cool" rešitivjo v določeni državi, prijaviš se na razpisan projekt, nekaj v tem stilu. Pogovarjamo se seveda o milijonih eurov.
Nakar izvem, da je ta tvoja "cool" rešitev, že patentirana v tej državi z moje strani.

Tukaj sedaj pride prej omenjeni ostalo, ker bom pač uveljavljal pravice, ki pridejo z izdajo patenta. Enostavno nimaš pravice tržit tak produkt tam, kjer je uporabljena ta "cool" rešitev.

Velikokrat slišiš kako se tožarijo okoli teh patentov. Velikokrat gre pa v resnici tako da se firme sploh ne lotijo tožb, ker "mi uporabljamo vaše patente, vi pa naše" in ostane nek status quo.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Ostalo je recimo tole:

narediš produkt, v katerem si uporabil določeno "cool" rešitev določenega problema. Nameniš se prodajat izdelek s to "cool" rešitivjo v določeni državi, prijaviš se na razpisan projekt, nekaj v tem stilu. Pogovarjamo se seveda o milijonih eurov.
Nakar izvem, da je ta tvoja "cool" rešitev, že patentirana v tej državi z moje strani.

Tukaj sedaj pride prej omenjeni ostalo, ker bom pač uveljavljal pravice, ki pridejo z izdajo patenta. Enostavno nimaš pravice tržit tak produkt tam, kjer je uporabljena ta "cool" rešitev.

Velikokrat slišiš kako se tožarijo okoli teh patentov. Velikokrat gre pa v resnici tako da se firme sploh ne lotijo tožb, ker "mi uporabljamo vaše patente, vi pa naše" in ostane nek status quo.

Tole ne gre pod ostalo, ker se seveda pogovarjamo o milijonih eurov.

Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Recimo- napisal sem nek program (izvršna kode - exe) za lastno rabo, ki je narejen z nekim orodjem za katerega firma nima licence, ter ga uporabljam na službenem računalniku. Kako je z avtorskimi pravicami?

Mah... v help about dodaj informacijo o licenci. Napiši da je brezplačen brez kakršnih koli omejitev. Nihče si ne bo nalagal dodatnega dela zaradi nekega programčka. Če pa imaš moralne pomisleke in zaradi tega ne moreš zaspat... potem ga pa pač ne uporabljaj. Pri meni je sedaj tako: ni licence ni programa.
Nazaj na vrh
BluPhenix
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54
Aktiv.: 4.29
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole ne gre pod ostalo, ker se seveda pogovarjamo o milijonih eurov.

Seveda gre, sej so miljoni ne miljarde. Miljonski projekti v EU niso nobena velika stvar, sploh kadar gre za kakšna "javna" naročila za delovanje evropske komisije, itd.

Zdeva je preprosta, če poizkusiš prodati nek izdelek v državi, v kateri je določena rešitev izdelka (ali kar cel izdelek) patentiran tega ne boš mogel početi. Še uvozit v to državo ne boš mogel.

Silvo glede programa. Lahko uporabljaš Windows brez da bi imel licenco za programski paket, s katerim so bili windows narejeni, tako da po moje tudi v tvojem primeru nebi smelo biti problemov. Zadevo je pač izdelala neka tretja oseba in jo dala v brezplačno uporabo. Odgovorna je oseba, ki je zadevo izdelala in ne oseba, ki zadevo uporablja. Če te pa kaj bolj muči pa svetujem posvet s kakšnim odvetnikom, ki ima kaj pojma o temu.
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD, sem napisal da ne govorimo o posamenik vs. korporacija in če v ta koš dodam še kitajce so vsi ostali primeri v patentnih zadevah ostalo.

Kaj misliš, da gre pri patentih za drobiž? Kaj pa misliš koliko košta sama prijava patenta v določeni državi? Bistvo patentov so težki milijoni in milijarde.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
V današnjem času so patenti bolj utvara kot resničnost....

Točno tako! Je kdo že kaj poizkusil patentirat? Jaz sem ... ko so vsote začele rinit v 10tisoče € (samo za patentiranje v EU) sem odnehal. Evil or Very Mad

Paten v sloveniji kljub združeni EU ne velja po celi EU ... Rolling Eyes ... in ko bi odštel nekaj 10k € za patentiranje v vseh EU državah bi se našel neki mujo iz bosne ki bi to free kopiral ... jaz bi pa lahko samo še Whistle
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 1:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, ravnokar si potrdil kar sem napisal. Temu pač ne moreš reči utvara.

Če kdo misli patentirat nekaj samo zato, da bo dasa... je brezveze. Za dokazovanje svetu, da znaš nekaj izumit, obstaja veliko brezplačnih oz. skoraj brezplačnih rešitev.

Ne... čakaj malo. Še plačajo ti, da objaviš! Ampak kako je z avtorskimi pravicami v tem primeru sem pa tudi povedal (v nekem drugem postu).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Citiram:

Mah... v help about dodaj informacijo o licenci. Napiši da je brezplačen brez kakršnih koli omejitev. Nihče si ne bo nalagal dodatnega dela zaradi nekega programčka. Če pa imaš moralne pomisleke in zaradi tega ne moreš zaspat... potem ga pa pač ne uporabljaj. Pri meni je sedaj tako: ni licence ni programa.

Kaj pravzaprav zanima inšpekcijo, oz da napišem drugače - kaj je potrebno predložiti nekemu softweru, ki se napiše za neko podjetje? (recimo za prodajo) Se le ta sploh vtika v namenski software ali jih zanimajo le M$ produkti?

VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 11:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če prav razumem si napisal nek program v Delphi za katerega nimaš licence.
Zdaj bi pa ta program rad prodal neki firmi.

Mirne duše lahko, če pride do tovrstnih težav bo prišlo tako in tako pri tebi in ne pri firmi. In še v tem primeru lahko stvar rešiš tako, da program prevedeš na mojem Delphi, ki je licenčni. Prevajanje in razvoj seveda plaćaš. Koliko je pa seveda moja in tvoja stvar. In to osebna stvar.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni