|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 4:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Potem bo pa z močno voljo treba skopirati industrijsko zadevo s priponke.
Lp.
Darko
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Stabilizirani Usmernik - MESIT - shema.zip |
Velikost datoteke: |
4.93 MB |
Downloadano: |
76 krat |
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, če mene vprašaš - ko že praviš da boš delal z mikrokrmilnikom - jaz imam tipkovnico in je zakon. Niti pogledam ne več usmernika brez. Je vnos res priročen. bolje tudi od kodirnika.
Sicer je načrtov ogromno, a v glavnem vsi bazirajo na istem principu z operacijskimi. Odvisno tudi od tega, ali boš napetost nastavljal s potenciometrom ali z krmilnikm. Jaz uporabljam v osnovi star design iz nemške revije, meni ustreza. Koliko pa je stabilen v VF okolju itd...pa niti nisem meril, ker ne rabim. Je pa z LM324, ki bi šel ravno do slabih 30V nekje, za več pa rabiš MC33074.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.63 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Enstein, vsekakor bi prekopiral kaj takega, samo je zadeva kar komplicirana in vsebuje precej elementov in končni strošek verjetno ni poceni.
Protonček, se vsekakor strinjam da pride tipkovnica zelo prav sem že delal s profi usmernikom na tipkovnico. Prav tako se tudi recimo na funkcijskem generatorju odlično obnese.
Ker bi rad mikrokrmilniški del izdelal sam, se mi zdi, da bi bila tipkovnica prevelik zalogaj. Si niti ne predstavljam, kako mikrokrmilnik diktira napetost, verjetno preko D/A?
Zaenkrat se bom verjetno odločil za klasično regulacijo s potenciometrom. Mikrokrmilnik bi bil pa zase, le da bi vohljal napetost ter tok, izpisoval te vrednosti in skrbel za preklope navitij.
Kakšna pa je tokovna zmogljivost tvojega usmernika? Sicer bom po drugi strani velike tokove malo rabil, a če so na voljo pridejo prav.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej v revijo, je napisanega precej o usmernikih.
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
@PZUFIC: rešitev sploh ni tako komplicirana. Lahko vzameš eno preizkušeno vezje brez modifikacij in nato iz mikrokrmilnika krmiliš digitalni potenciometer preko I2C ali SPI!
Če imaš zraven enkrat krmilnik, bi bilo ne-dodajanje tipkovnice s stališča uporabnosti že skoraj greh ...
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
V priponki je močnostni del 10A-ske verzije usmernika s tiristorskim predregulatorjem.
Na levi gladilna dušilka na sredini pa dva gladilna elektrolita.
Lp.
Darko
|
1.32 MB |
Pogledana: |
12 krat |

|
|
97.2 KB |
8 krat |

|
|
2.31 MB |
26 krat |

|
_________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Apr 01, 2013 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Gumby, hvala bom pregledal tudi revije.
Profesor Einstein, si slučajno že kaj preverjal dobavljivost elementov za to zadevo in ceno?
Mucek, no saj konec koncev to ni problem, če mi ne uspe sprogramirat tega se vgradi tipkovnico, večji mikrokontroler že ob prvi vgradnji in ko bo moje znanje dovoljšno le še nadgradim program in omogočim tako regulacijo.
Priznam pa, da sem za omenjeni komunikaciji zgolj in le slišal. Kakšne sheme tega elektronskega potenciometra in močnostne regulacije pa predlagaš?
Ker se bolj spoznaš oziroma spoznate na kontolerje, da se ne bom jaz izgubljal v iskalnikih, ker zanekatere stvari niti ne vem kaj pomenijo.
Torej potreboval bi nekje:
-4 izhode za LCD
-izhode za komunikacijo z "potenciometrom"
-A/D vhod, za shunt za merjenje toka, mogoče dva za boljšo resolucijo, kakšni predlogi?
-A/D za merjenje izhodne napetosti
-potem cca. 3 izhode za preklop navitij, odvisno koliko bom kompliciral, ker bom verjetno navijal doma, več navitij ni problem
-kakšen vhod in izhod za vklop in izklop izhodne napetosti, kar mislim da je zelo dobrodošla funkcija
- + še kaj I/O, če se slučajno še kaj pojavi
Če sem vse prav pogledal bi bil 16F877A, ki ga imam celo doma, primeren?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 6:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz usmernik krmilim s PWM jem. Iz njega upor in elektrolit na maso, pa imaš enostaven DA konverter. Presenetljivo natančen, vsaj v mojem primeru.
Ni pa noben baubau sprogramirat na tipkovnico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 8:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem bil pri protoncku in moram priznat, da usmernik deluje v nulo. Sploh tipkovnica dela čudeže pri vnosu.
@protoncek: Imam pa eno vprašanje: Ti s PWM krmiliš direktno izhod ali samo D/A pa preko RC filtra na linearni tranzistor? Mogoče lahko prilepiš kakšno shemo izhoda?
LP
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo, v priponki je moje "skrpucalo". Je, kakor je, meni deluje. Sprejemam tudi kritiko in pljuvanja ČE pa kdo predlaga izboljšavo, bo pa sploh super. Zadeva v rumenem okvirju je usmernik, ostalo je "čaranje".
Sicer gre takole: iz PWM-ja imam RC filter in to peljem na vhod operacijskega, natanko tja, kjer je bil v originalu potenciometer za regulacijo izhodne napetosti.
V programu sicer imam možnost vključit popravljanje izhodne napetosti, ampak načeloma to niti ni nujno, ker zadeva presenetljivo natančno linearno sledi PWM-ju. To možnost imam več ali manj zato, ker se je v prejšnji (analogni) verziji dogajalo da je izhodna napetost zbežala za kakšno desetinko, dve potem, ko se je usmernik segrel.
|
 Download |
Ime datoteke: |
ELA AVR shema nova.pdf |
759.45 KB |
Downloadano: |
129 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Uf na prvi pogled se zdi zame zelo komplicirano...
Če prav razumem ti z nastavitivijo duty-cycla spreminjaš izhodno napetost RC člena, to pa pelješ opamp, kjer je bil prej delilnik s potenciometrom?
Imaš pa možnost, da mikrokrmilnik še dodatno poleg regulatorja popravlja izhodno napetost, kar pa imaš zaradi precej linearne zveze med duty-cycle in izhodno napetostjo onemogočeno?
Uporabljaš strojni pwm, ali si ga naredil s pomočjo zakasnitev, torej programsko?
Kaj pa kakšna mnenja, predlogi, dogovori na kar sem napisal v prejšnjem sporočilu.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako je, kot si rekel. Spreminjam duty cycle. Korekcijo lahko vklopim ali izklopim preko menija. Uporabljam pa strojni PWM.
Komplicirano---hja, ja in ne. Zagotovo bi se kaj dalo bolj poenostaviti (to bi moral kak mojster povedati). recimo dva AD-ja imam zato, da lahko majhne tokove merim precizno: s prvim merim do 1A, z drugim pa od 1 do 5A. Tako dobim ločljivost 5mA, ki jo še povečam z oversamplingom. pri iskanju primernega tokovnega čipa sem imel kar malo težav (INA139 zame ni bila primerna)...
Ostalo je standard - grafični LCD, tipkovnica...
Tudi moja prejšnja verzija je bila z LCD 4x20, ampak je z grafičnim neprimerljivo bolj pregledno.
Je pa res da ko to sam delaš ti ni tako komplicirano. Jaz tudi pri PCB nisem "šparal" s prostorom - ploščica je velika cca 10 x 25cm, ker imam gor poleg elektrolita tudi graetz in mali toroid. Pa še bi kaj spremenil, če bi še enkrat delal.
Aja---program je (žal) napisan v Bascomu. Če je interes lahko zvečer posnamem filmček, kako deluje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 11:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko posnameš, prosim.
Sicer jaz bom zaradi pomanjkanja znanja raje uporabil kar klasični LCD. Že če mi uspe zadevo spravit do delovanja bo super.
Zadevo bom pa pisal V Basicu, ne me tepst.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
GLCD v basicu je šalamala. Uporabiš ukaz LCDAT pa je, samo imeti moraš fonte (te ti lahko pošljem jaz, če boš uporabljal Bascom). Samo kupit moraš GLCD, ki uporablja KS108 kontroler--itak je večina takih. Če ne znaš, je tole idealna šansa da se naučiš - ravno na tem sem se tudi jaz (na)učil. Če je volja...
Ko posnamem, objavim link.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5530 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Tor Apr 02, 2013 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imaš podprtih še kup drugih kontrolerjev poleg KS108, tako da tudi to ni problem ...
Je pa res uporaba GLCDja povsem enostavna - pravzaprav skoraj identična tekstovnemu, le da imaš še kup drugih možnosti.
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
www.elektronik.si Seznam forumov
-> Napajalniki, polnilci in baterije |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 8 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni