www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Gorenje TV se ne prižge (klika)
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
damjango
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Sep 2012 7:56
Aktiv.: 4.83
Kraj: Murska Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2012 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za upor bi pa moral pogledati če je na kaki odpadni plati. nekaj starega čipovja imam doma.

Lahko pa vprašam profesorje na naši fakulteti, če imajo kaj takega v laboratoriju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zack69
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2008 16:57
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2012 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damjango je napisal/a:
Na tisti stari šasiji sicer je še gor samo nevem če je dober bi ga mogel stestirati. Druače se pa ga da naročiti v nanoelekroniki. Mogoče bi se dalo ga dobiti tudi HTE.
Samo nevem kak je z naročili na HTE če nima na zalogi.
Na HTE se ne da naročiti BU tranzistorji, v nanoelektroniki pa ga dobiš.

ok, sem mislil da maš kaj na zalogi... " danes " bi nuco Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
laura
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48
Aktiv.: 10.76
Kraj: Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2012 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Omenjenega transistorja nimam-damjango je omenil da ga še ima na stari plati,pa ga preizkusita.Upor 2,2E 5 W bi se našel,vendar danes nimam časa za iskanje.Sicer smo si pa vsi blizu,lahko rešimo problem hitro.
KlavdijC
Član
Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26
Aktiv.: 7.87
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2012 5:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi v TSP imajo.
Nazaj na vrh
carli
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02
Aktiv.: 4.56
Kraj: Haloze

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2012 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

laura je napisal/a:
Hi!Odkod ti pa ideja da boš delal Darlington vezavo Shocked

Prvič sem se srečal s takim tranzistorjem pa sem pogledal po forumih in je bila vezava omenjena za AK 30 samo sheme potem nisem našel. Whistle
Je sosed mislil da bo TV kar takoj peljal nazaj domov pa ni šlo. Sad

AK 30 BU.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  71.83 KB
 Pogledana:  40 krat

AK 30 BU.jpg

darlington BU808DFI.jpg
 Opis:
darlington, če ni original tranzistorja
 Velikost datoteke:  772.13 KB
 Pogledana:  10 krat

darlington BU808DFI.jpg

Nazadnje urejal/a carli Ned Dec 09, 2012 12:12 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 07, 2012 7:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

[Lahko daš not BU808 DFI ali BU 808 DFX oba imata skoraj enake karakteristike kot tisti C5388. Zamenjaj elektrolit 10 uF,ki je priklopljen na tisti BU.]

S tem sem mislil, da najprej kar lahko narediš je to da, menjaš tisti BU ni važno ali je DFI ali DFX ali DFT, menjaj elektrolit C613 tu ni važno da je samo 10uF lahko je do 47uF. Jaz sem dal not 33uF in vstavi še kondenzator, ki ga običajno ni notri C645. Za začetek naredi samo to drugo se ne dotikaj. Če pa potem še vedno nebo delovalo pa poglej naprej.

[Hi!Omenjenega transistorja nimam-damjango je omenil da ga še ima na stari plati,pa ga preizkusita.Upor 2,2E 5 W bi se našel,vendar danes nimam časa za iskanje.Sicer smo si pa vsi blizu,lahko rešimo problem hitro.]

Ta FET tranzistor sem pogledal pa verjetno ni vredu, med G(vrata) in S(izvor) je v kratkem stiku. Kanal med D(ponor) in S(izvor) je pa prevoden. Zato sem imel mogoče težave pri prejšnji šasiji.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 08, 2012 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Zdaj pa res ne vem kje bi začel.Kot prvo BU808 in BU808Dxx niso enaki ker D pomeni da transistor ima vgrajeno diodo med C in E in ga zato ne moreš zamenjati.damjango,ti omenjaš zdaj FET-ta transistor v načrtu je pa bipolarni.In predvsem ne izumljajte vrednosti elementov ki so zapisane.ampak se raje držite načrta,ker so strokovnjaki v razvojnem oddelku sigurno pametneši od nas!
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Se moram opravičit za vprašanje zakaj Darlington vezava.Namreč sem gledal samo po načrtu,kjer je samo en tranzistor(ne Darlington).Pri Darlington vezavi sta pa pomembna upora med B in E ker zmanjšujeta oscilacije,stabilizirata prebojno napetost...
damjango
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 09, 2012 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja napaka je bila, ker sem kar na pamet pisal glede tranzistorja FQPF8N60C jaz imam tranzistor MTP6N60E, ki je mos z induciranim kanalom in ima med D in S zener diodo.

Sicer pa je res verjetno bolje izbrati 10uF kot 33uF.

Jaz sem sicer dal 33uF in zadeva deluje, najbolje bi bilo to stestirati z kakšnim simulatorjem recimo EWB ali Multisim zakaj je tako.

Pri darlington vezavi se pa beta faktor poveča, no sicer točno nevem malo sem že pozabil kak je pri taki vezavi, je pa nekaj v tem smislu.

Če je kdo ki je hodil na elektro faks na elektroniko verjetno ve oziroma naj bi vedel.
Nazaj na vrh
laura
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 10, 2012 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hi!Da še enkrat ponovim:če je v načrtu 10uF je ta vrednost z razlogom saj je odvisna od več parametrov(impendanca trafa,usmernika,velikosti ekrana...).In če boš to ti ugotavljal z raznimi simulatorji(in ugotovil) si že na dobri poti do vsaj magistra elektronike Mr. Green
Pri Darlington vezavi se pa poveča tokovno ojačanje hfe in sicer je to produkt tokovnih ojačanj obeh transistorjev.Sicer pa te stvari učijo že v srednji šoli,saj so to ja osnove elektronike.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Stran 9 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni