|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat za zmeraj razčisti kaj je to CBjka. To je radijska postaja, katera dela na 11m
valovni dolžini kateri ni ravno za profesionalno rabo. Kar se prodaja na ponujenem linku je profesionalna radijska postaja GM360. Prodajalec je dal zavajajoče podatke Motorola Gm360 uhf 4m. Narobe je UHF in 4m. Uhf dela na 4xxMHz, 4m pa je 8xMhz. Pod postajo je nalepka o modelu iz katere se da točno razbrati kakšna je postaja. Cena je ugodna če bo postaja uporabna. Take postaje uporabljajo gasilci, reševalci, prej policija in ostale službe. Pred uporabo je potrebno postajo programirati na servisu. _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
Pridružen-a: Pet 07 Jan 2011 12:39 Prispevkov: 267 Aktiv.: 1.51 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
rudiP je napisal/a: |
Enkrat za zmeraj razčisti kaj je to CBjka. To je radijska postaja, katera dela na 11m
valovni dolžini kateri ni ravno za profesionalno rabo. Kar se prodaja na ponujenem linku je profesionalna radijska postaja GM360. Prodajalec je dal zavajajoče podatke Motorola Gm360 uhf 4m. Narobe je UHF in 4m. Uhf dela na 4xxMHz, 4m pa je 8xMhz. Pod postajo je nalepka o modelu iz katere se da točno razbrati kakšna je postaja. Cena je ugodna če bo postaja uporabna. Take postaje uporabljajo gasilci, reševalci, prej policija in ostale službe. Pred uporabo je potrebno postajo programirati na servisu. |
Jaz ima razčiščeno kaj je CBjka in kaj je radijska postaja.
Torej ta postaja potem ne pride v poštev, ker sva ugotovila da podatki niso pravi.
Razumem ja, trebalo bi jo programirati na servisu, da bi z njo lahko delal na naši frekvenci in slišal tudi druge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rudiP Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30 Prispevkov: 1235 Aktiv.: 5.66 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
DonFelipe je napisal/a: |
Kaj pa pravite na tole CBjko Motorolla
|
Glede na vprašanje še nimaš razčiščenih pojmov ali pa si se zatipkal ! _________________ Lep pozdrav iz Kopra Rudi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 5:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam vse razčiščeno glede tega, kaj je CBjka in kaj je radioveza.
Prijatelj, ki pa je kupil jeep Mitsubishi Pajero, letnik 1990 pa mi je povedal :
Tisti, ki pred prodajo avta/jeepa/avtodoma/kamiona potegne ven postajo, pač pozabi to odmontirat/dat zraven in se mora novi lastnik postaje potem znajti po svoje ...
Potem je potrebno jasno na novo vezati.
Očitno gre za malomarne lastnike vozil s temi napravami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjemi, da ima večina tukaj veliko bolj razjasnjene pojme o tem, kaj CB sploh je, kot tale dečva Darja, katere linke veselo limaš na forum.
Ti si pa končno res razjasni, kaj je CB, kaj UKV, kaj je amaterska in kaj profesionalna uporaba frekvenc, razdelitev frekvenčnih pasov in pogojev za uporabo le-teh, saj žal ne daješ niti malo vtisa, da bi imel to (vsaj za silo) razčiščeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Verjemi, da ima večina tukaj veliko bolj razjasnjene pojme o tem, kaj CB sploh je, kot tale dečva Darja, katere linke veselo limaš na forum.
Ti si pa končno res razjasni, kaj je CB, kaj UKV, kaj je amaterska in kaj profesionalna uporaba frekvenc, razdelitev frekvenčnih pasov in pogojev za uporabo le-teh, saj žal ne daješ niti malo vtisa, da bi imel to (vsaj za silo) razčiščeno. |
Imam razčiščeno, in to naj te ne skrbi.
Hotel sem samo malo obuditi stare dobre čase. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Maj 15, 2011 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
DonFelipe, pojma nimaš !
In tako bo tudi ostalo, ker si pretrmast, da bi si dal dopovedati !
 _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo ve, kako se obnesejo CB postaje Cobra?
Tole si ogledujem http://www.masspro.eu/264510.html pri omenjenem zastopniku |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DonFelipe -2
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
s56al je napisal/a: |
Nobena ne dela dobro, če ni dobra tudi antena, na katero je priključena! |
To je res in se povsem strinjam.
Govoril pa sem tudi s kolegom, ki ima CB in UKV postaji na barki.
Povedal mi je sledeče :
Pri nas v Kopru se trudijo da ohranjajo CB pri življenju.
Delujejo na frekvenci AM31.
Čez poletje sem imel UKV vključen, tako kot je prav (GMDSS) in CB... Na CB sem zasledil par italijanskih upokojencev in nič drugega (sem pričakoval kake manjše ribiške barčice)
Vse je na UKV in če bi rabil pomoč, mislim da s CB nebi bilo nič.
Vse ostalo je po mojem mnenju namreč z mobilno telefonijo ugasnilo oziroma zamrlo.
UKV deluje le na krajšem področju, okoli 25NM okoli sevalca, kar pomeni, da če je teren razgiban, UKV ne deluje več. Po preprosti razlagi, če si parkiran v Novigradu, se ne moreš več slišat v Rovinj.. ni variante.. CB pa deluje na povsem drug način, in je lahko taka veza, v tem istem obsegu, povsem zadovoljiva komunikacija. z drugimi besedami, CB je veza, ki bi lahko povezala morjeplovce na veliko daljših relacijah, kot je to izvedljivo z UKV.. dejstvo je, da z malo boljšo anteno, mobilno, pa da je vsa povezava v okvirih optimalnega SWR-ja, in z mobilno CB postajo, lahko mirno vzpostaviš zelo dobro zvezo z recimo Dubrovnikom, če si nekje na sredini Jadrana, na višini Benetk.. pa še brez posebnih ovir lahko pridobiš tako dovoljenje za uporabo.. pa še dodatna prednost je, da zadevo lahko uporabljaš, brez da koga motiš. Če bi se Morjeplovci odločili, da CB uporabljamo med sabo, bi lahko hitro in učinkovito priskočili na pomoč eden drugemu, in s tem povečali varnost, in jo obenem bistveno pocenili, varnost, namreč... zadeva je zastonj, pa tudi sam strošek postavitve zveze je zelo majhen, v primerjavi z UKV-jem. UKV je obvezen, a CB je pripomoček, in ne nazadnje družabna komunikacija.. 2000 in več nas je, to ni zanemarljiva številka, ko rabiš na morju pomoč ali pa le druženje.. toliko za razmislek. Sam jo imam na barki in je ne mislim ukinit, ne nazadnje, te frekvence posluša tudi uradna SAR služba..
Veliko CB postaj ima vgrajen merilec SWR (Standing Wave Ratio), poenostavljeno merilec uglašenosti antene (z žico vred) z postajo. (Prekinjena žica do antene je ZELO slabo uglašena antena in oddajanje po taki lahko sesuje postajo; slab spoj bi se pa moral videti na SWR metru).
Na naslovu http://signalengineering.com/ultimate/antenna_basics.html se lahko spomnimo več - med ostalim našteje tudi nekaj drugih razlogov za slab SWR.
Če ti kdo pride pomagat, bo mogoče imel SWR meter ali pa svojo postajo z SWR metrom, če tega na tvoji ni. In še kaj drugega (recimo nastaviti tisto, kar prepreči izhod na zvočnik signalu, ki je prešibek, ponavadi piše squelch, in še kaj podobnega, za kar se potem tepeš po glavi, kako da nisi sam opazil...)
Drugače pa je treba biti zelo previden pri vgradnih antenah,kjer moraš pazit ,da ima dobro maso(kontakt z ohišjem) in izmerit "swr" to je prilagoditev dolžine antene in kabla, da ti stvar ne zgori oziroma ne pride do požara.
Zelo uporabna CB stran
http://www.geocities.com/george_letnar/main/frekvence_cb.html
Zanimiv posnetek kamionarja na CBju
http://www.youtube.com/watch?v=k3o1Jmvdaw4 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mojster povej ti meni, kako dosežeš RES dober SWR na barki, na primer na eni plastični jedrenjači? Do koliko si prilezel? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
satelitko je napisal/a: |
Mojster povej ti meni, kako dosežeš RES dober SWR na barki, na primer na eni plastični jedrenjači? Do koliko si prilezel? |
Preprosto! SWR=1:1 !
Umetno breme daš, pa je.  _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
satelitko Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 13:27 Prispevkov: 1777 Aktiv.: 7.48 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ma Darko, pustiva zdaj teorijo.
Ajme ća, Barba Felipe se raspisa oko stojnoga vala ka ...
Pa me res zanima, kakšen SWR se da doseči na plastinjači... Meni se včasih že na kamionu kazalec neusmiljeno približuje 1:2... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marsikaj se da. Morje je slano. Nekaj žice v morje z vsake strani barke pa je. Nekatere plastenjače imajo tudi v plastiki jekleno mrežico zaradi trdnosti. Ta bi znala prav priti.
No kakorkoli se na teh barčicah lepše vzpostavlja zveze z višjimi frekvencami, ker so antene primerno manjše. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni