Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo, kdaj boš kupil nov GSM aparat?  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.66 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem sedaj vzel ven potenciometer.
-500K logaritemski. Edino moti me to (ker nisem najbolj doma v elektroniki) zakaj ima 4 priključne žice?
3 spodaj in ena od zgoraj pod kotom. A je to kaka posebna izvedba? Je pa v kovinskem ohišju.
Premeril sem še enkrat 2 grli za 2 žarnici in spet ni bilo življenja v njiju. Potem pa sem videl da gredo kabli direkt iz transformatorja na ti 2 grli in sem preklopil multimeter na izmenično napetost.
In napetost je 6.7V. Toirej izmenična. Sedaj pa vprašanje. A se da še takšne žarnice dobiti?
So pa po konstrukciji iste (ali vsaj podobne) kot 1.5 ali 3V (nevem točno) z navojem in na ensomerno napetost.
Razmišljal sem, da bi preprosto dal tri ali pa štiri 5 milimeterske led diode nalotane v vrsti (samonosilne)med obema grloma in je to to? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 4:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izvod za loudness.
Če ga ne priklopiš ti pač na nižji glasnosti zveni malce bolj telefonsko.
(loudness je v bistvu frekvenčna korekcija zaradi naših ušes, ker pri majhnih glasnostih malce slabše slišimo najnižje in najvišje frekvence)
Žarnice pa lahko poiščeš po tehničnih trgovinah kot rezervni del za ročne svetilke, koneckoncev se tudi na bencinski še dobi kakšna 6V žarnica, le namesto navoja zna biti bajonet. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Silvo, kdaj boš kupil nov GSM aparat?  |
Zakaj? Tole je narejeno z fotoaparatom Olympus-om. Načrt je iz ene zbirke načrtov, a gre za slabo kopjo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 4:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo malo sem se pošalil, ravno zato ker sem vedel da imaš Olympusa. Kar je potrebno se vidi.
Sloman iz katerega konca MB si? Takšne žarnice se dobijo v Mariboru, pa malo počakaj z LED. Ti bom v ponedeljek sporočil kje in počem. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok.
HTE ma 6V žarnice sem že sam nekaj gledal. Nevem pa kakšne izvedbe. Vprašanje je samo, če igra tukaj vlogo izmenična napetost ali enosmerna?
Doma mam recimo točno take žarnice (grlo) sem zdaj gledal ampak so 3.2 V. V skrajni sili bi ju lahko vezal namesto vzporedno kot je zdaj - zaporedno.
Če seveda lahko tako žarnico priključim na izmenično napetost?
Bolj me skrbi potenciometer. Lahko kako sliko pripnem. Problem je da ma 4 žice nalotane pa nevem če je to normalno? Kolko vem so potenciometri z 3 ali pa 6 kontakti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 5:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za potenciometer si že dobil tukaj odgovor.
MadMax je napisal/a: |
Izvod za loudness.
Če ga ne priklopiš ti pač na nižji glasnosti zveni malce bolj telefonsko.
(loudness je v bistvu frekvenčna korekcija zaradi naših ušes, ker pri majhnih glasnostih malce slabše slišimo najnižje in najvišje frekvence) |
Žarnice pa lahko obesiš na izmenično napetost. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 7:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem. Nisem povezal.
Se pravi bom tak potenciometer z izvodom za loudnes težko dobil?
Pa še vprašanje, ki nima veze z radiom. Navadna žarnica 220V bi delala na enosmerni napetosti 220V?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sob Feb 09, 2008 8:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sloman je napisal/a: |
Pa še vprašanje, ki nima veze z radiom. Navadna žarnica 220V bi delala na enosmerni napetosti 220V?  |
Seveda. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 4:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem jezen sedaj, ker nebo to več to. Kakše zvok realno lahko sploh pričakujem če nebo nov potenciometer imel izvoda za loudnes? Upam seveda da ga bom dobil ampak mislim da bo težko.
A žičko ki gre na 4 pin, loudnes kontrolo pa bom moral z kakšnim uporčkom vezati na sredinski pin da bo vsaj za silo loudnes delal? V zraku vrjetno kabla ne morem pustiti? Seveda bom stestiral ampak vaše mnenje me tudi zanima preden se sploh lotim tega.
Škoda se mi zdi, ker radio bo vrjetno igral ampak predvidevam da ne isto. Upam pa da se motim?
Se pa malo preuranjeno morda jezim, ker morda pa vendarle dobim tak potenciometer ta teden ko bom šel malo po trgovinah.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cici Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42 Prispevkov: 766 Aktiv.: 3.23 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 8:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanič je še potenciometer za glasnost |
Kakšna pa je okvara na njem? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi bom tak potenciometer z izvodom za loudnes težko dobil? |
Ne! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Ned Feb 10, 2008 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tvojih ust v božja ušesa!
Citiram: |
Kakšna pa je okvara na njem? |
Zgleda je obrabljen, saj ko ga vrtiš na čase ne slišiš nič, na čase butne na 100 % glasnost. Lahko siver nastaviš neko točko ko lepo igra ampak to ni to.
Poročam če bom našel potenciometer!
Hvala za vse odgovore zaenkrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Tor Feb 12, 2008 2:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej da zaključim in povem kako je na stvari:
-lučke sem dobil originalne
-potenciometra ni za dobit. Sem pa dobil istega (iskra) le brez izvoda za loudnes in sem starega in novega skombiniral tako da sem polovico delov zamenjal, grafit pa očistil z alkoholom.
Zaenkrat prav vse deluje kot treba.
Zvečer še ga dam z mize nazaj v ohišje in to je to.
Hvala za vse odgovore.
P.S. Če pa še kdo ve kje se dobijo novi potenciometri z izvodom za loudnes od iskre 500k log za te radije pa bi še kupil kakšnega za prihodnost.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 12, 2008 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potenciometer razstavi, dobro očisti z alkoholom vso svinjarijo in mast iz grafita in krtačk. Krtačke dodatno "našponaj" in sestavi skupaj. Potenciometer bo delal kot nov.
Če bo slučajno prasketal, ga ponovno razstavi in krtačke malo prestavi (proti notranjosti ali zunanjosti obroča), tako da drsajo po neobrabljenem grafitu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|