|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Marsikdo spajka vezja s špenglarskim spajkalnikom, roke se mu tresejo, vid pa tudi ni brezhiben...
Ampak nič od tega ni problem, tudi s spajkalnikom za 10EUR se ob primerni konici da spajkat SMDje. Roko nasloniš, natakneš očala, pa je.
Problem je običajno potrpežljivost, katere pa marsikomu resnično primanjkuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preživel sem možgansko kap. Prizadeta je leva polovica telesa. Z veliko truda sem streniral levico, do te mere, da lahko za hip umirim roko na poziciji, ki jo želim.
Če zmorem jaz, potem je absurdno jokat o tem, da je težko. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
404 Neznanec

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 16:58 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
ljudsko je napisal/a: |
Citiram: |
Ker gre samo za programator ISP pomeni, da če stvar ne dela v čipu imaš pač problem. |
Saj to se enostavno da rešit tako, da pač daš čip na protoboard, v kolikor ni na plošči zalotan in je v podnožju in razporediš žičke, kot pač piše v dokumentaciji čipa. Mogoče poznaš kakšno fajno usb varianto, če sploh obstaja. Kaj podobnega kot je ICD2 clone za PICe. |
Njet. Ni tako. JTAG ti omogoča dvosmerno komunikacijo. Torej program se izvaja na samem mikrokrmilniku. Nazaj dobivaš dejansko stanje na procesorju. Ko postaviš brakepoint se procesor tam ustavi, stanje registirov in ostale solate pa preko JTAGA pošlje na računalnik. Pri ISP pa sprogramiraš v dobri veri, da so bile simulacije pravillne. Če pa se kje stvar zatakne pa nimaš nobene informacije o tem, kje se je program ustavil. To se da delno reševati s prirejeno kodo tako, da ti občasno program preko poljubnega izhoda signalizira do kod v kodi je prišel. A to ni to.
LP, 404. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
404 Neznanec

|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 3:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
ljudsko je napisal/a: |
Obstaja kak navaden enostranski brez SMD elementov? |
Zakaj tak nerazumljiv strah pred SMD ?
Z SMD elementi je pravzaprav vse lažje. Ni potrebno vrtati lukenj ! Ni potrebno kriviti nožic. Ni potrebno vtikati nožice v luknje. Ni potrebno odrezati viškov nogic.
Po moje je za vse kriva neka fama, da je delo s SMD elementi težje, ki pa v nobenem primeru ne drži.
Pravilno narejeno dvostransko vezje je za domačo delavnico res zalogaj, zato pa sem dal narediti industrijska vezja. |
Problem se pojavi pri elementih SMD, ki imajo raster nogic majhen (10 mils). Zaradi površinske napetosti se spajka zelo rada prelije na sosednje nogice. Na voljo pa je posebna pasta, ki zmanjša površinsko napetost in pa konice za elemente SMD, ki imajo vrh konkaven. Tačke že nameščenega čipa namažeš s pasto, v vrh konice dodaš tinol (bolje manj kot preveč) nato pa samo vlečeš konico preko nogic. Torej ne spajkaš vsake posebej.
Kar se tiče centriranja elementov pa seveda problem ostaja. Spiješ frakl pa je roka mirna .
LP, 404. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Sob Maj 31, 2008 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi mi bil problem izdelati dvostranskega smd vezja, če bi imel izkušnje z enostranskimi že v žepu. Poleg tega nisem veliko delal in imam nabavljene ploščice samo za enostranska vezja. Zato sprašujem. Smd pride v upoštev le v skrajnem primeru, če se res ne bo našlo kaj drugega, poleg tega pa moram najprej pridobit izkušnje z izdelovanjem vezja. Darko strinjam pa se, da je delo z smd veliko lažje in naprednejše, se pa podpisujem tudi na to, da je težko to spajkati, pa ne zaradi tresoče se roke, ampak zaradi majhnih razdalj, ki so lahko vzrok kratkim stikom.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.65 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Za svojo korist tudi sprašujem, če obstaja kakšna posebna tehnika za spajkanje takšnih naprimer mikrokontrolerjev. Tam sicer ne bom vsake nogice posebej spajkal, saj je zamudno in spajka se razlije na sosednji pin. Mogoče kak nasvet? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
A SMD mikrokontrolerje? Ali navadne?
Če imaš plato premazano z kolofonijo se ti cin ne bo razlil na sosedni pin nikoli vsaj meni ga še ni uspelo moram potrkat. In v tem je tudi poanta kolofonije, saj se cin prime samo tam kjer je baker! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Smd sem mislil. Tam pa je zelo zelo mali raster. Sem 100% da obstaja kakšna tehnika, ker ni variante, da boš tam pin po pin spajkal... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.35 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja kako pa misliš da je, vsaj jaz ne poznam druge rešitve samo konica spajkalnika mora biti špic ne pa kakršni koli druge oblike si pa zmago pri takih spajkanjih! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z veliko fluksa, malce več spajke in ob izkoriščanju gravitacije ter seveda ob natančnejši regulaciji temperature lahko "potegneš" po vrsti pinov in z enim potegom rešiš stvar.
Če pa zaj**eš, je pa še vedno ena najuporabnejših pripomočkov pletenica za razspajkanje.
Nedolgo nazaj sem zasledil en video tutorial, ampak ne vem ali je bilo na tem forumu ali kje drugje... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.42
|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 10:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na youtube je vse polno filmčkov... išči "tqfp soldering" _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mzmarez Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03 Prispevkov: 184 Aktiv.: 0.87 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 01, 2008 11:32 pm Naslov sporočila: Programator za atmelove mikrokrmilnike |
|
|
Za programator s klasičnimi elementi ti predlagam ta programator:
http://web.quick.cz/ruckl/biprog/biprog.html
Če vzameš varianto 2.1 imaš usb varianto na enostranskem tiskanem vezju. Smd elementi so tako narazen , da jih boš brez težav prilotal.
Jaz sem naredil sicer varianto 3.0 (comport), ki sem jo dopolnil s čipom FT232RL (varianta 2.1 preko stikala). Praktično sem dodal tiskanino 2x2cm na kateri je ta čip. Programator je popolnoma enakovreden Darkotovemu. Ravno tako dela s softverom AVR studio, pa podpira tudi vse čipe 89 serije , ki se programirajo preko ISP-ja (89S51,52,2051,4051...). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
404 Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cupacup Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 21:28 Prispevkov: 68 Aktiv.: 0.29 Kraj: Tam kjer ma mraz mlade
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni