www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Programator za atmelove mikrokrmilnike
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Marsikdo spajka vezja s špenglarskim spajkalnikom, roke se mu tresejo, vid pa tudi ni brezhiben...
Ampak nič od tega ni problem, tudi s spajkalnikom za 10EUR se ob primerni konici da spajkat SMDje. Roko nasloniš, natakneš očala, pa je.

Problem je običajno potrpežljivost, katere pa marsikomu resnično primanjkuje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preživel sem možgansko kap. Prizadeta je leva polovica telesa. Z veliko truda sem streniral levico, do te mere, da lahko za hip umirim roko na poziciji, ki jo želim.
Če zmorem jaz, potem je absurdno jokat o tem, da je težko.

404
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 16:58
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ljudsko je napisal/a:
Citiram:
Ker gre samo za programator ISP pomeni, da če stvar ne dela v čipu imaš pač problem.

Saj to se enostavno da rešit tako, da pač daš čip na protoboard, v kolikor ni na plošči zalotan in je v podnožju in razporediš žičke, kot pač piše v dokumentaciji čipa. Mogoče poznaš kakšno fajno usb varianto, če sploh obstaja. Kaj podobnega kot je ICD2 clone za PICe.

Njet. Ni tako. JTAG ti omogoča dvosmerno komunikacijo. Torej program se izvaja na samem mikrokrmilniku. Nazaj dobivaš dejansko stanje na procesorju. Ko postaviš brakepoint se procesor tam ustavi, stanje registirov in ostale solate pa preko JTAGA pošlje na računalnik. Pri ISP pa sprogramiraš v dobri veri, da so bile simulacije pravillne. Če pa se kje stvar zatakne pa nimaš nobene informacije o tem, kje se je program ustavil. To se da delno reševati s prirejeno kodo tako, da ti občasno program preko poljubnega izhoda signalizira do kod v kodi je prišel. A to ni to.

LP, 404.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
404
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
ljudsko je napisal/a:
Obstaja kak navaden enostranski brez SMD elementov?

Zakaj tak nerazumljiv strah pred SMD ?
Z SMD elementi je pravzaprav vse lažje. Ni potrebno vrtati lukenj ! Ni potrebno kriviti nožic. Ni potrebno vtikati nožice v luknje. Ni potrebno odrezati viškov nogic.

Po moje je za vse kriva neka fama, da je delo s SMD elementi težje, ki pa v nobenem primeru ne drži.

Pravilno narejeno dvostransko vezje je za domačo delavnico res zalogaj, zato pa sem dal narediti industrijska vezja.

Problem se pojavi pri elementih SMD, ki imajo raster nogic majhen (10 mils). Zaradi površinske napetosti se spajka zelo rada prelije na sosednje nogice. Na voljo pa je posebna pasta, ki zmanjša površinsko napetost in pa konice za elemente SMD, ki imajo vrh konkaven. Tačke že nameščenega čipa namažeš s pasto, v vrh konice dodaš tinol (bolje manj kot preveč) nato pa samo vlečeš konico preko nogic. Torej ne spajkaš vsake posebej.

Kar se tiče centriranja elementov pa seveda problem ostaja. Spiješ frakl pa je roka mirna Wink.

LP, 404.
Nazaj na vrh
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.65
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 31, 2008 3:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bi mi bil problem izdelati dvostranskega smd vezja, če bi imel izkušnje z enostranskimi že v žepu. Poleg tega nisem veliko delal in imam nabavljene ploščice samo za enostranska vezja. Zato sprašujem. Smd pride v upoštev le v skrajnem primeru, če se res ne bo našlo kaj drugega, poleg tega pa moram najprej pridobit izkušnje z izdelovanjem vezja. Darko strinjam pa se, da je delo z smd veliko lažje in naprednejše, se pa podpisujem tudi na to, da je težko to spajkati, pa ne zaradi tresoče se roke, ampak zaradi majhnih razdalj, ki so lahko vzrok kratkim stikom.
Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ljudsko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za svojo korist tudi sprašujem, če obstaja kakšna posebna tehnika za spajkanje takšnih naprimer mikrokontrolerjev. Tam sicer ne bom vsake nogice posebej spajkal, saj je zamudno in spajka se razlije na sosednji pin. Mogoče kak nasvet?
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A SMD mikrokontrolerje? Ali navadne?

Če imaš plato premazano z kolofonijo se ti cin ne bo razlil na sosedni pin nikoli vsaj meni ga še ni uspelo moram potrkat. In v tem je tudi poanta kolofonije, saj se cin prime samo tam kjer je baker!

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ljudsko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smd sem mislil. Tam pa je zelo zelo mali raster. Sem 100% da obstaja kakšna tehnika, ker ni variante, da boš tam pin po pin spajkal...
Nazaj na vrh
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja kako pa misliš da je, vsaj jaz ne poznam druge rešitve samo konica spajkalnika mora biti špic ne pa kakršni koli druge oblike si pa zmago pri takih spajkanjih!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 9:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z veliko fluksa, malce več spajke in ob izkoriščanju gravitacije ter seveda ob natančnejši regulaciji temperature lahko "potegneš" po vrsti pinov in z enim potegom rešiš stvar.

Če pa zaj**eš, je pa še vedno ena najuporabnejših pripomočkov pletenica za razspajkanje.

Nedolgo nazaj sem zasledil en video tutorial, ampak ne vem ali je bilo na tem forumu ali kje drugje...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.42

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na youtube je vse polno filmčkov... išči "tqfp soldering"
mzmarez
Član
Član

Pridružen-a: Tor 22 Jan 2008 19:03
Aktiv.: 0.87
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 01, 2008 11:32 pm    Naslov sporočila:  Programator za atmelove mikrokrmilnike Odgovori s citatom

Za programator s klasičnimi elementi ti predlagam ta programator:
http://web.quick.cz/ruckl/biprog/biprog.html
Če vzameš varianto 2.1 imaš usb varianto na enostranskem tiskanem vezju. Smd elementi so tako narazen , da jih boš brez težav prilotal.
Jaz sem naredil sicer varianto 3.0 (comport), ki sem jo dopolnil s čipom FT232RL (varianta 2.1 preko stikala). Praktično sem dodal tiskanino 2x2cm na kateri je ta čip. Programator je popolnoma enakovreden Darkotovemu. Ravno tako dela s softverom AVR studio, pa podpira tudi vse čipe 89 serije , ki se programirajo preko ISP-ja (89S51,52,2051,4051...).
Nazaj na vrh
404
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 02, 2008 3:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri vseh dosedanjh programatorjih (razen tistega za razvojno ploščo STK200 http://www2.arnes.si/~zslejk/Download/AVR-ISPprog.pdf) ne pozabi, da jih moraš najprej sprogramirat.
Nazaj na vrh
cupacup
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Jul 2004 21:28
Aktiv.: 0.29
Kraj: Tam kjer ma mraz mlade

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 10, 2008 11:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za začetek priporočam http://www.arduino.cc/en/Hacking/ParallelProgrammer http://dybkowski.net/elka/ispprog_en.html, v nadaljevanju pa http://www.fischl.de/usbasp/ za profesionalno uporabo pa http://www.atmel.com/avrdragon. Mogoče ti kaj pomaga tudi http://cupacup.wordpress.com/2007/12/02/kako-programirati-mikrokontrolerje/
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni