www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Študensko delo - izkoriščanje?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2008 8:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Umnik, saj sem napisal v zadnjem stavku.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
IzidorM
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Jan 2011 17:54
Aktiv.: 0.61
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bolj kot si sposoben, manj te lahko izkoriscajo. To velja povsod Wink
kranjc
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13
Aktiv.: 0.98
Kraj: Cerknica

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 8:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes so me poklicali iz podjetja ki me štipendira. Gre za še kar veliko podjetje (500+ zaposlenih). Povedali so mi datum kdaj začnem z t.i. prakso. Poleg pa so mi še povedali da bom delal v proizvodnji.
Če pomislim: Naredil sem Vegovo z lepim uspehom. Bil sem tudi na izmenjavi v Franciji za 14 dni. Torej sem elektrotehnik elektronike z mednarodnimi izkušnjami kot se temu danes reče. Kolikor poznam proizvodnjo so delovodje večina s triletno šolo. Vodja proizvodnje ima 5. stopnjo enako kot jaz-elektrotehnik elektronik. Jaz pa bom delal verjetno za strojem. Vprašanje ki se mi postavlja: racionalnost porabe znanja delavcev. Poznam podjetje kar dobro in vem da so v kontroli naprimer ženske z vzojiteljsko šolo, gimnazijo, ..., ki merijo mehanske in električne lastnosti proizvodov. O meritvah in merilnikih se niso nikoli poučevale-so priučene (po domače povedano: če gre cagar čez toliko moraš napisati reklamacijo). Dejstvo: oni me ne morejo plačati manj kot lahko jaz naredim. Cool Laughing Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 27, 2008 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kranjc je napisal/a:
... Naredil sem Vegovo z lepim uspehom. Bil sem tudi na izmenjavi v Franciji za 14 dni. Torej sem elektrotehnik elektronike z mednarodnimi izkušnjami ...

Ko sem delal kot tehnolog v proizvodnji še malo večje firme kot jo omenjaš, sem dobil precej takih "izkušenih" vegovcev na prakso. Izmed desetih sta se le dva izkazala, ostali so bili nakladači ... Rolling Eyes ... in tisto kar sem citiral je zame nakladanje!
Oprosti, ampak nekoga, ki se 4. letih šole in po 14. dneh ogleda francije razglasi za elektronika z mednarodno prakso ne morem drugače ocenit. Wink

Moraš pa vedeti, da je nekje treba začeti. In če boš skrivnost ter samooceno svojih "izkušenj" v proizvodnji obdržal zase, lahko kmalu napreduješ z praktičnim prikazom svojega strokovnega znanja. Le to v proizvodnji največ šteje ... Exclamation
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 7:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kranjc je napisal/a:
O meritvah in merilnikih se niso nikoli poučevale-so priučene (po domače povedano: če gre cagar čez toliko moraš napisati reklamacijo).
Ali naj to dela doktor znanosti?

kranjc je napisal/a:
Dejstvo: oni me ne morejo plačati manj kot lahko jaz naredim. Cool Laughing Very Happy
Je to rezultat štirinajstdnevne izmenjave v Franciji?

Iztok je napisal/a:
Moraš pa vedeti, da je nekje treba začeti. In če boš skrivnost ter samooceno svojih "izkušenj" v proizvodnji obdržal zase, lahko kmalu napreduješ z praktičnim prikazom svojega strokovnega znanja. Le to v proizvodnji največ šteje ... Exclamation
Applause

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.96

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj šef je kot dipl.inž. s par leti delovnih izkušenj v trenutni službi začel v proizvodnji.
Čisto vsako delovno mesto, po teden ali dva.

Ko sem pred par leti prišel na firmo jaz (strojni tehnik), sem bil prvi na firmi, ki sem se temu izognil. Pa še to samo zato, ker sem po hitrem postopku sprejel zadolžitve, katere mi niso dopuščale izgube časa z "uvajalno proceduro".
Pa še dandanes marsikaj ne poznam v proizvodnji, kljub velikemu samoiniciativnemu angažiranju in vtikanju nosa tam, kamor mi sicer ne bi bilo treba.

V prejšnji firmi sem imel opravka s takimi dijaki/študenti.
V tej tega ni, a pri novih zaposlenih se to odraža enako.
Več kot imajo delovnih izkušenj, manj pametujejo in več delajo.

Kdo si želi pametnjakoviča, ki maha s spričevalom, o delu pa se mu ne sanja drugo kakor kako se delu izogniti?
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 12:27 pm    Naslov sporočila:  He Odgovori s citatom

He, nostalgija: Ta tema me je spomnila na moj čas, ko sem diplomiral na elektro fakulteti davnega leta 63 prejšnjega stoletja. Občutki so bili seveda fajn, a hkrati me je bilo strah. 'Če znajo dohtarji po diplomi o medicini toliko, kolikor znam sedaj jaz o elektrotehniki, potem me skrbi za zdravje.' sem si večkrat dejal.

A sem imel srečo: V praksi se je izkazalo, da sem s pomočjo znanja iz fakultete hitro pogruntal, kako nekatere stvari delujejo in sem se hitro naučil z njimi upravljati. Potem pa se je začelo zeloo velikkoo dopolnilnega izobraževanja, kar mi je šlo dokaj dobro do rok.

Ja, malo bolj skromen pa sem res bil, ko sem končal šole, kot je mladenič z mednarodnimi izkušnjami. Ampak prodajati se pa zna že kot mlad in bo verjetno bolj uspel, kot kak marljiv skromnež.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.90
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem noben šef, vendar razmišljam takole: Kdorkoli bi prišel k meni delat, bi mi moral najprej dokazati, da "zna" delati v praksi. Temu se reče poizkusna doba. Ko bi mi tako "dokazal", da poleg dobrih ocen zna tudi delati, bi delal tisto, za kar je usposobljen. Seveda bi bil tudi ustrezno nagrajen. Podjetnik je toliko dober, kolikor so dobri delavci v podjetju. To je samo moje razmišljanje.
kranjc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok, vidm da ste me napadli. Me zanima zakaj vi hodite k zdravniku ki je diplomiral iz zdravstva (medicine) in ne k avtomehaniku ko ste bolni, ...
Logika uči da boš dal na neko delovno mesto človeka iz stroke, če ga imaš.
To sem želel povedati.
Glede slabih vegovcev je pa tako. Naj mi pove nekdo neko šolo kjer pridejo ven samo pametni ljudje, ki vse vedo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
serdzodj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53
Aktiv.: 1.53
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kranjc je napisal/a:
Ok, vidm da ste me napadli. Me zanima zakaj vi hodite k zdravniku ki je diplomiral iz zdravstva (medicine) in ne k avtomehaniku ko ste bolni, ...
Logika uči da boš dal na neko delovno mesto človeka iz stroke, če ga imaš.
To sem želel povedati.
Glede slabih vegovcev je pa tako. Naj mi pove nekdo neko šolo kjer pridejo ven samo pametni ljudje, ki vse vedo.

Po tvojih izjavah sodeč je to stavba na Vegovi.
Nazaj na vrh
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.41
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 4:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi "tisti" zdravik, ki te zdravi je imel nekaj let uvajanja oziroma specializacije poleg tistih rednih 6 let fakultete predno lahko sam kaj naredi.

Tako kot tudi avtomehanik, elektrotehnik, strojnik, kemik,...

kranjc
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim da so super izjave. Zaradi takšnega mišljenja je slovensko gospodarstvo kjer je... tudi plače so na teh podjetjih najnižje.
Podobno kot da bi s kleščami za ščipanje žice rezali meso, žico pa bi šli krajšati z nožem za meso. Nekateri bi sodeč po prispevkih delali tako. Žal ...
V tej debati s tem prispevkom zaključujem, moderatorju pa se opravičujem ker sem mu "pacal" temo.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 28, 2008 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bodi sedaj užaljen. Dopovedati ti hočemo samo to (poglej post nad tvojim): ko si se rodil nisi takoj shodil, ampak si rabil čas, vmes je bilo kobacanje, padci in še kaj. Tako je pač v življenju. Učimo se celo življenje in kot je nekdo napisal: "Nobody is perfect!"

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
vilibalt
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59
Aktiv.: 1.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 12:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@kranjc, da ne boš razumel vseh komentarjev kot napad, naj ti povem mojo prvo iskušnjo z redno službo. Faksa še nisem končal (izpiti, ...), ampak sem se moral v prvih mesecih ogromno naučiti. Pa ne samo kaj in kako delati. Težje je bilo se naučiti vse znanje, ki se je prej nabiralo sproducirati v nekaj praktično uporabnega. Iz tega in podobnih razlogov sem prepričan, da je pametno začeti pri dnu. Če ne drugega vsaj zveš kako neko podjetje in vsaj nekateri podsklopi delujejo. Tudi klepet z eno od tistih, ki gleda "cager" zna biti zelo pučen. Če seveda nisi prepričan, da si itak naj pametnejši. In to velja za vse, ne glede na šolo, iskušnje, leta, ... vklučno z mano. Cool
Kar se pa študentarije tiče - ne ga srat. Če bi bili izkoriščani ne bi delali. Ker jih je pa ogromno, se rado zgodi, da lahko dela kot študent, a po končanem študiju nima več tam kaj iskati. Bo pač na njegovem mestu drugi študent, ki še ni končal šole. Cenejša in fleksibilnejša delovna sila. Pa še lažje jih je . Ampak tudi dam za spremstvo je dovolj, saj jim iz nekih razlogov to ustreza. € mogoče Question

lp

webmartin
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 16:19
Aktiv.: 1.58
Kraj: Zg. Polskava

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 29, 2008 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kranjc je napisal/a:
Dejstvo: oni me ne morejo plačati manj kot lahko jaz naredim. Cool Laughing Very Happy

Upam, da te bo delodajalec hitro pogruntal in ti pokazal kje so vrata...EXIT....ko si boš pa ohladil svojo brihtno bučo, boš pa mogoče lahko začel znova....od ZAČETKA....

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni