Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sloman Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 15:41 Prispevkov: 143 Aktiv.: 0.66 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom poskusil še s positive 20 da našpricam. Ker to je še edina stvar, ki je nisem naredil sam. Da bi si ploščice sam pripravil kaj se tiče laka ampak sem slepo zaupal prodanemu mačku v žaklju.
Če pa to nebo delovalo pa zagotovo ne bom več s fotopostopkom se ukvarjal.
Potem pa se bom oglasil. Torej če mi ne uspe vas bom držal za besedo in sprejel vašo pomoč. Bi se kar oglasil ampak je Divača dokaj daleč. Na morje pa grem šele čez mesec pa pol ali celo dva.
Positive 20 mislim da bom imel že jutri.
Vprašanje je le ali naj uporabim varčno žarnico ali VTF žarnico. V namizni svetilki imam 11 W varčno žarnico. In sem se odločil da takoj ko dobim positive 20 sprej naredim test kot je bilo predlagano.
Majnšo ploščico bom osvetljeval z varčno žarnico z razdalje med 5cm in 10cm 10 minut.
In če bo to delovalo potem je težava rešena.
Imam še vprašanje glede laka positive 20. Na forumu sem prebral da je pravilen postopek za nanos sledeč:
-očistimo ploščico
-enakomerno nanaesemo tanek sloj laka na ploščico
-ploščico posušimo v pečici 30 minut na 50-60 stopinj
To drži?
P.S. Ali naj raje kar uporabim VTF žarnico?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robot Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 17:24 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.18 Kraj: MB, Podvelka
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 9:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pri fotopostopku uporabil tisto folijo za inkjet tiskalnike. Natisnil sem tri folije in jih zlepil skupaj. Osvetljeval sem pa ene 8min z reflektorjem, ki sem ga kupil v Obiju (stane par €).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lak si uporabil positive 20?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robot Član

Pridružen-a: Tor 01 Apr 2008 17:24 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.18 Kraj: MB, Podvelka
|
Objavljeno: Pet Jun 13, 2008 9:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, uporabil sem že prevlečene ploščice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2008 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam ploščice na podoben način kot robot. Kupim vitroplast z nanašenim fotolakom potem pa osvetljujem z navadnim reflektorjem na odaljenosti cc. 20-30 cm približno 4-5min. Tiskanino pa sprintam na paus papir z laserskim tiskalnikom in zadeva mi ''skoraj'' vedno lepo pride.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Ned Jun 15, 2008 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes, ker sem imel vse sestavine, sem se spravil zraven in tukaj je povzetek:
Glavne stvari
-osvetljevanje z varčno žarnico 25W. Čas 10 minut. Razdalja 5 cm.
-vodikov peroksid in solna kislina voda 1:1:2
-natrijev hidroksid iz HTE (granule)
-ink jet printer 2 foliji
-steklo fajn stisnjeno na ploščico in folijo
-vse sestavine nove in "sveže"
Test1:
Prva ploščica: (kislina je bila še malo premočna (po pomoti sem dodal pol premalo vode) 1 folija za inkjet razvijalec malenkost premočen)
Test2:
Druga ploščica: (kislina super, razvijalec ok 2 foliji za osvetljevanje 1 na drugo)
Po 3 vezi so za posamezno debelino od 0.1 do 1mm in praktično od 0.2 mm naprej vse prevaja in ni stajnšanih mest. (morda je kakšna debelejša vez prekinjena ampak to je zaradi moje napake ker je bilo vse zelo hitro narejeno in sem zagotovo prispeval sam k kakšni napaki zakaj na določenem mestu vezica prekinjena.
Tako da stvar je končno uspela. Hvala za nasvete in sem zelo srečen ker sem končno to piz..rijo z fotopostopkom končal uspešno.
P.S. Slike se malo slabše vidijo zato, ker nisem vedel kako bi pravilno osvetlil ploščico da bi se prikazalo čim bolj realno stanje. Sem se potrudil kolikor je pač šlo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
38.86 KB |
Pogledana: |
63 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
34.82 KB |
Pogledana: |
48 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Ned Jun 15, 2008 6:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sori to tudi približno ni dobro.
Pojdi k Volku in najti pokže v živo kako to gre. Oziroma k Silvu na Koroško ker ti je bliže . Lahko pa še naprej mečeš denar in svoj čas skozi okno
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Ned Jun 15, 2008 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oh seveda je dobro.
Če so vezi vključno z 0.2 mm naprej prevodne praktično vse potem pa res nimam pripomb.
Pa tudi če je popolnoma narobe sem več kot zadovoljen in niti približo ne rabim več.
(pri debelejših vezeh mi je na 2 požrlo dol vezico v enem delu, kar se očitno vidi. Ampak to zato ker sem s krbo potegnil po inkjet foliji zaradi prahu prehitro ko tinta ni bila še suha in sem sam vedel da na tistih 2 točkah bo pojedlo baker dol).
Pojedlo mi je dol 0.1 mm vezi (prve tri). Vse ostalo pa je točno tako kot mora biti brez "najedanja" vezice ali poroznosti.
Res nevem zakaj potem to nebi bilo dobro?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemen88 Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37 Prispevkov: 747 Aktiv.: 3.50 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2008 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
sloman, za hobi program mislim, da ti je več kot uspelo. Trud se vedno poplača
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dipsi111 Član

Pridružen-a: Sre 12 Nov 2003 21:17 Prispevkov: 349 Aktiv.: 1.47 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2008 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Kot vidim, ti je uspelo. V naslednji fazi poizkusi namesto prosojnice uporabiti paus papir - ponavadi dobiš boljši kontrast, če imaš slabši tiskalnik. Paziti moraš le, da matrico dovolj stisneš ob PCB, ker se paus papir rad naguba, ko ga zalije črnilo. Predlam ti tudi, da namesto ene 25W varčne žarnice uporabiš tri 11W, ki jih enakomerno porazdeliš tako, da je pokritost s svetlobo enakomernejša. Predlagam ti tudi, da razdaljo med žarnico in PCB-jem (sedaj imaš 5cm) povečaš na 8cm. Poigraj se tudi s časom osvetljevanja - začni pri 7 min pa do 10 min in najdi optimalni čas osvetlitve. Drugače pa le tako naprej!
LP Boštjan
P.S. Če imaš laserski tiskalnik, ti predlagam, da poizkusiš varianto z laminatorjem (cenovno ugoden in zelo hiter postopek)!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sloman Član

|
Objavljeno: Pon Jun 16, 2008 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da sem razmišljal da če bi dvignil luč za par cm da bi morda tudi 0.1 mm vez uspela.
Ampak realno ne vrjamem da jo sploh hočem uporabiti za hobby vezja...
Paus papir se dobi v papirnicah? Je dost dražji od folije? S paus papirjem sem bral da je dobro če maš laserca jaz pa imam inkjet zaenkrat. Tud gre?
Zdaj mam en drugi problem (sem tud odprl temo) kaj izdelati. Hvala bogu ne več kako.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2008 4:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam pa eno vprašanje. Sem poslal očeta po eno VTFko (125W) pa je prišel domov z tremi stvarmi: VTFko, dušilka in nek mali štarter. Je štarter tudi potreben za delovanje?
_________________ http://www.rielektronika.comule.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BostjanVidmar Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.41 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2008 4:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, vsaj jaz ga nimam.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Pon Jun 23, 2008 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisti štarter je vžigna tuljava, potrebna je pri metalhalogenih in natrijevih žarnicah. Za živosrebrne (VTF) žarnice ne rabiš tega.
Preglej tudi dušilko, če je sploh prava - kaj piše na njej?
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tozir Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10 Prispevkov: 187 Aktiv.: 0.89 Kraj: Celje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |