|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.54
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:44 am Naslov sporočila: |
|
|
smartgsm je napisal/a: |
http://en.nanotec.com/steppermotor_driver_smc11.html |
Stvar premore 1A toka. Ko boš parkrat videl kako takle čip odleti, če imaš le malo bolj spodoben step motor, boš ugotovil, da je stvar zelo draga. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

Pridružen-a: Ned 13 Jul 2008 22:30 Prispevkov: 9 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 10:51 am Naslov sporočila: |
|
|
173 EUR z motorji, konektorji, poštnino, davki, garancijo....
Hvala za pomoč. Če zadeva prileze dlje od prototipa pa vas kontaktiram spoštovani smrtgsm, volk d in ostala družba.
Lep pozdrav.
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
puhek je napisal/a: |
Hvala za pomoč. Če zadeva prileze dlje od prototipa pa vas kontaktiram spoštovani smrtgsm, volk d in ostala družba.
Lep pozdrav.
Peter |
Grez zamere, samo niso ti motorčki malo mali za premikanje nekih večjih stvari? 1A toka je za steper motor zelo malo.
Sicer ne vem za kakšno breme bodo ti motorji, ampak nekaj velikega ne bodo zmogli. Ta velikost motorjev je na primer v printerju za premikanje glave, pa glava ni ravno težka in okorna.
Ne smeš pa pozabit, da za koračni motor sicer veš točno kje se nahaja, ampak če ga za trenutek preobremeniš se bo izgubil in bo tvoj podatek o položaju napačen - zato je vsaj po mojem mnenju priporočljivo vzeti veliko večje motorje od predvidene obremenitve.
Tam dobiš krmilnk za 28 €, če delaš ta krmilnik v seriji po 10000 kosov in več boš kupil material po zelo nizki ceni, pa tudi cena razvoja se porazdeli...
Če bi delal doma bi bila zadeva dražja a veliko bolj vzdržljiva.
Če bi se sam lotil takega projeta bi vzel en večji mikrokontroler, lahko en mali, enobarvni touch screen ali pa raje navaden LCD prikazovalnik in par tipk (odvisno od zahtev). Morda raje RS-232 povezavo z računalnikom. Z mikrokontrolerjem bi tako lahko naredil res cenovno ugodno zadevo, bi pa bil razvoj drag. Spisat zanesljiv program brez napake in hroščev ni ravno opravilo za samo en popoldan. Za motorje pa bi jaz vzel raje unipolarne in če ne rabiš velike hitrosti, jih lahko krmiliš kar s štirimi tranzistorji, kar pa stane par € in ni kaj novega za razvijat.
Mogoče lahko malo pogeldaš na moji spletni strani (www.gkrusi.tk) pod "Mikrokrmilniški eksperimentalni moduli" - je večji del že narejen in cena je minimalna. Potrebno bi bilo le dodati modul za krmiljenje koračnih motorjev. Bi pa v tem primeru z veseljem sodeloval, da se še kaj naučim. Morda celo zastonj (priporočam, da izpolniš kraj v profilu, če si slučajno kje blizu doma je interes toliko večji oziroma manjši). Sem sicer dijak 2. letnika, ampak sem veliko pred svojo generacijo pa mi mogoče kaki taki projektek ne bi škodil. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano???
Nazadnje urejal/a gkrusi Sre Jul 16, 2008 5:28 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 3:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
@puhek, večinoma so ti že pošteno povedali o tvoji cenovni logiki kar ti gre. Jaz bi le omenil, da mešeš hruške z jabolki! Zakaj? Zato, ker ponudbo Volka, ki bi ti izdelal unikaten namenski krmilnik primerjaš z neko serijsko štancano zadevo.
Pa nam potem ti zaupaj, za kakšen denar nam kot strojnik izdelaš (ne kupiš) unikaten "špindel" za CNC s pripadajočo matico na kroglice? Vse kar lahko kupiš pa je jeklena palica, teflonski blok in kroglice ... ostalo je unikat kot bi bil Volkov krmilnik  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bos001 Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 17:53 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.06 Kraj: celje
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 5:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Hm kar zaniva debata je tole postala. Kot so ze omenili bralci boš moral kar pošteno seči v žep da boš izpeljel željeno zadevo, vsaj pri prvem kosu, ki ga boš razvijal,će pa gre samo za en namenski izdelek se cena kar dvigne(lahko vrjameš ker sem sam v poslu avtomatizacija in približno vem kake so cene).
Že kar se tiče samih izhodnih MOS tranzistorjev so cene kar velike, potem pa so tu še orebiti pojavi potreba po galvanski ločitvi in podobnem(govorim za sam krmilnik koračnih motorjev)
Če pa potrebuješ nekaj natančnosti pa se loti izdelave z SINUMERIK 802S / 802C ali katerim podobnim krmilnikom, seveda v kombinaciji z sero motorji in servo regulatorji.
Čeprav se na prebrano temo mislim da za to iz finančne plati ne boš odločil.
Lp
Matey |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 16, 2008 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
puhek je napisal/a: |
Lep pozdrav.
Peter |
Driver za ca 4A lahko narediš z dvema namenskima čipma, ki zneseta skupaj nekaj čez 10€. Žal je po moji presoji tak driver primeren zgolj za kako igračkanje in testiranje. Za kako industrijsko aplikacijo mora biti vsaj tak kot je Darkotov.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2008 2:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, še enkrat vsem hvala za sodelovanje;
Po moji oceni sem z momenti na varni strani, ker gre za transport papirnega traku, torej smo zelo blizu obremenitvam printerja, in ker so hitrosti relativno majhne.
Bi vas pa malo prosil, da se zamislite nad dejstvom, da sem dobil veliko več naravnost guvernantnega teženja, kot predlogov za izvedbo. Da obstajajo zadeve, ki so že serijsko narejene do pred nekaj dnevi nisem niti vedel in vsekakor bi pričakoval, da bo kdo med vami takoj predlagal to rešitev, vsaj glede na to, da sem omenil katere koračne motorje nameravam uporabiti in da so vam zadeve znane. Za prototip so takšne zadeve pač najenostavnejše, vem pa, da niso elgantne.
V predvidoma enem mesecu vas bom obvestil, če zadeva deluje.
Vsem s konstruktivnimi predlogi najlepša hvala in obljubljam, da se bom na vas obrnil, v primeru da zadeva preraste v serijo, z zelo konkretnimi ponudbami (stvar bo predvidoma predstavljena novembra na medicinskem sejmu v Dusseldorfu , seveda ne kot zvezda večera, a vendarle).
Lep pozdrav in počitnice vsem!
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
puhek Neznanec

|
Objavljeno: Sob Avg 23, 2008 10:49 pm Naslov sporočila: Poročanje |
|
|
Pozdravljeni!
Kot sem obljubil, vam poročam o projektu pri katerem so se pred približno mesecem zelo kresala mnenja.
Prvo sem hotel preizkusiti, če moja zamisel deluje v praksi. Kot sem napisal gre za transport oziroma vlek traku med valji, pri čemer pa se kaj lahko srečamo z gubanjem in opletanjem traku. Kot sem v strahu pričakoval a vseeno upal na najboljše, trak, ki ga odvijam z role zaradi same neenakomernosti hitro izgubi smer in začne plesati med valji v vedno večjih amplitudah. To zadevo sem rešil z dodatnim vodenjem, ki pa mora biti nastavljivo, ker uporabljam različne širina traku. Vse to pomeni novo komplikacijo za moje krmiljenje. Pogon sem izvedel z konfekcijskimi nanotecovimi steperji in krmilniki kot sem nameraval.
Za generator impuzov sem za testne namena uporabil odslužen siemensov relejski PLC kateremu sem premostil iztrošene releje in s tem dobil tranzistorskega, oziroma vsaj približek le tega. Za napajalnik sem uporabil star računalniški napajalnik 12V za gonilno napetost in 5V za pulz. Seveda je zaradi mojega neznaja in napačne povezave ( neenak GND) hitro odletel en generator impulzov na PLC-ju. Po tej lekciji sem na netu našel zadevo, ki se ji reče optospojnik z schmittovim prožilnikom in na ta način pripravil zadevo do poizkusnega delovanja.
Moram delno pritrditi vsem, ki so me spljuvali na forumu, namreč eden od stepperjev, ki so mi ga dobavili iz nanoteca je bil že v štartu zanič (čudni zvoki in malo moči, verjetno slabo pozicioniran rotor), sicer so mi ga brez ugovorov zamenjali vendar se je izkazalo: Malo denarja malo muzike! Driverji zaenkrat delajo BP. Seveda imam vprašanja:
Prvo je glede napajanja.
Ali bi se dalo dobiti napajalnik z DC izhodoma enim okoli 35V in drugim 5V za signale.
Glede na to, da za signal za driverje lahko uporabim 5V ali GND bi me zanimalo s kakšnim elementom bi lahko tako, kot sedaj z optospojnikom naredim povezavo na 5V naredil povezavo na GND. Z optospojnikom mi ni uspelo!
V tem primeru nebi potreboval izhoda 5V.
Vnaprej hvala za morebitno pomoč!
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni