|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Sob Jan 03, 2009 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobil sem še eno shemo za elektronski taster z dvema CMOS vezjema. CMOS-e lahko napajam z napetostjo od 5 do 15V. Zanima me, če bo vezje pravilno delovalo, če bom za napajanje uporabil 5V?
Shema je v priponki.
LP, Jaka
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
379.04 KB |
Pogledana: |
113 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Ned Jan 04, 2009 9:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda. Mora delovati tudi pri 5V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Pon Jan 05, 2009 4:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK. Hvala za odgovor.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole, po nekaj časa sem se le lotil izdelave tasterja. Za prvo bom naredil kar tega ET4C, potem pa še kakšnega s picem. Zanima me samo, kako se priklopi rele na sliki? Kako priklopim kontakta?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
slanek je napisal/a: |
Zanima me samo, kako se priklopi rele na sliki? Kako priklopim kontakta?
LP, Jaka |
Tuljavo releja priklopiš na colector tranzistorja, tako kot je narisano, nato pa uporabiš dva delovna kontakta od releja s katerima vklapljaš radijsko postajo. (po navadi je to masa na PTT), ampak preveri za katero radijsko postajo gre in kako ima narejen ptt.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Ned Jun 07, 2009 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj je to taster, v radioamaterski tehniki?
_________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.02 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Klasični taster je tipkalo, s katerim skleneš tokokrog. Na kratko (pika) ali na "dolgo" (črta).
Iz pik in črt je sestavljena Morsejeva abeceda, ki se uporablja pri telegrafiji, ki je ena od oblik komunikacije pri radioamaterjih.
Elektronski taster samodejno generira pike in črte. Ena od možnosti je takšna, da pomik ročice v levo generira črte, v desno pa pike.
LpA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.29 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 11:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
to elektroniko za taster že dolgo, še vedno, uporabljam (ET4C). Pa poznam jih tudi kar nekaj, ki uporabljajo enako elektroniko, pa se za vse tisto, kar je napisal Darko sploh ne sekirajo, ne pogrešajo. Pa delajo dosti več zvez kot midva z Darkom skupaj, HI. Jaz releja na izhodu nisem dodajal, v bistvu sem dal v vezje tudi slabši tranzistor BC547 in iz njega direktno na postajo. Ta vhod na postaji da od sebe zelo mali tok, tako da to ni problem. Če bi že uporabil rele, pa je najbolje uporabiti reed rele, kajti hitrosti tipkanja so lahko dokaj visoke in navaden mehanski rele tega ne bo dolgo prenašal. Za napajanje pa jaz uporabljam navadno 9V baterijo in mi drži več kot dve leti. Tisti zvočnik je sicer skoraj vedno odklopljen, ker ima tako postaja svoj monitor. Imam pa vsporedno z emitorjem in kolektorjem tranzistorja dodano eno tipko, s katero direktno prožim tipkalo na postajo. To včasih potrebujem pri uglaševanju postaje, da vedno oddaja.
Če boš vseeno uporabil neko zunanje napajanje, bi lahko dodal v vezje en stabilizator na 9V in uporabil napajanje 13,8V, ki je namenjeno za postajo, če pa čisto ločeno napajanje pa bi bilo mogoče vseeno dobro poskrbeti za neko galvansko ločitev, recimo z optocouplerjem namesto tranzistorja.
Edit: Pozabil sem napisati velikost tiskanine, 74 x 36, pdf je v velikosti 1 : 1, tako da če se izklopi skaliranje pri tiskanju bi velikost morala ustrezati. Pri osvetljevanju je treba paziti na pravilno obrnjen film, mora biti tako, da je tisk obrnjen proti laku. Tako je tiskanina vredu tudi za uporabo z laminatorjem.
|
 Download |
Ime datoteke: |
CW taster ZRS_brd.pdf |
48.96 KB |
Downloadano: |
61 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
CW taster ZRS_ele.pdf |
30.45 KB |
Downloadano: |
43 krat |
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek, hvala za to tiskanino. Vendar sem se že lotil izdelave svoje ker bom še dodelal nekaj stvari. Pa uporabil bom svoje (zunanjo) napajanje. Zakaj bi uporabljal optosklopnik?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 2:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prosil bi te še, če imaš mogoče shemo, da jo pripneš, ker se na moji zelo slabo vidi.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen, optosklopnik namesto releja. Galvanska ločitev med napajanjem postaje in tvojim zunanjim napajanjem. Zato je bil moj predlog baterija, ker je potrošnja vezja tako majhna, da je to še naj enostavnejša in najboljša rešitev. Če že vstrajaš pri zunanjem napajanju, pa napajanje enako kot za radijsko postajo. V tem primeru je masa postaje in tasterja na enakem potencialu in tudi ni potrebno galvansko ločevati. V vsakem primeru je pa svoje napajanje za tako enostavno in nepožrešno vezje najslabša rešitev, pa zelo bi ti priporočal, da v takem primeru stvari med sabo galvansko ločiš.
Sheme v boljši resoluciji nimam, ker nisem prerisoval, če poslikam moj načrt, pa ne bo nič boljše, ker imam nekvalitetno fotokopijo. Sicer pa gre za zelo enostavno shemo in pri risanju tiskanine je fajn včasih kaka vrata zamenjati med sabo, zaradi lepših povezav na tiskanini. Tako, da si stvar prilagodi, kot bo tebi najbolj ustrezalo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem čisto točno.
Stvar je taka, da delam tale taster za dedka, ki je radioamater, jaz pa se ne spoznam dosti na radioamatersko tehniko.
Dedek že ima taster, ki je odpovedal, zato bi naredil novega in ga vgradil v staro ohišje, v katerem je že transformator in usmernik za 12V. Mislil sem uporabiti kar obstoječega.
Iz sheme ne morem razbrat oznak flip-flopa zato, ga tudi ne morem povezati.
Hvala za pomoč.
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
OK, uporabi obstoječe napajanje, poglej pa tudi, kako je bil pri obstoječem izveden izhod za v radijsko postajo. Ta del prekopiraj, če je delovalo do sedaj, bo verjetno še v naprej. Glede flip-flopa pa poglej po moji tiskanini in si nariši načrt. Pri tako enostavnem vezju pa to ja ne bo problem. Res mi ni, da bi to napravil namesto tebe. Če ne moreš uporabiti moje predloge tiskanine, se pač potrudi...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 10, 2009 8:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Vredu. Kaj pa brez releja bi šlo? Samo z tranzistorjem?
LP, Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Sre Jun 10, 2009 11:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekako ne prideva skupaj . Če uporabiš baterijsko napajanje ali pa enako kot ga ima radijska postaja potem ni potrebna galvanska ločitev. V tem primeru lahko uporabiš tranzistor.
Če pa boš uporabil obstoječe napajanje pa napravi tako, kot je to bilo do sedaj. Ne vem ali je v vezju rele, reed rele, optosklopnik, ali pa samo tranzistor. Sicer, če je v elektroniki tasterja vsebovan transformator za znižanje napetosti ti tudi ta napravi galvansko ločitev in lahko uporabiš samo tranzistor .
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni