www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Načrt za elektronski taster
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
slanek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29
Aktiv.: 0.85
Kraj: Selnica ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 03, 2009 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobil sem še eno shemo za elektronski taster z dvema CMOS vezjema. CMOS-e lahko napajam z napetostjo od 5 do 15V. Zanima me, če bo vezje pravilno delovalo, če bom za napajanje uporabil 5V?

Shema je v priponki.

LP, Jaka

ELTASTER.jpg
 Opis:
Shema tasterja
 Velikost datoteke:  379.04 KB
 Pogledana:  113 krat

ELTASTER.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
spy
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43
Aktiv.: 1.76
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 04, 2009 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda. Mora delovati tudi pri 5V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
slanek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 05, 2009 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK. Very Happy Hvala za odgovor.

LP, Jaka
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
slanek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 07, 2009 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole, po nekaj časa sem se le lotil izdelave tasterja. Za prvo bom naredil kar tega ET4C, potem pa še kakšnega s picem. Zanima me samo, kako se priklopi rele na sliki? Kako priklopim kontakta?

LP, Jaka
Nazaj na vrh
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.33
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 07, 2009 8:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slanek je napisal/a:
Zanima me samo, kako se priklopi rele na sliki? Kako priklopim kontakta?
LP, Jaka

Tuljavo releja priklopiš na colector tranzistorja, tako kot je narisano, nato pa uporabiš dva delovna kontakta od releja s katerima vklapljaš radijsko postajo. (po navadi je to masa na PTT), ampak preveri za katero radijsko postajo gre in kako ima narejen ptt.

drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.34
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 07, 2009 10:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj je to taster, v radioamaterski tehniki?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 08, 2009 8:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klasični taster je tipkalo, s katerim skleneš tokokrog. Na kratko (pika) ali na "dolgo" (črta).
Iz pik in črt je sestavljena Morsejeva abeceda, ki se uporablja pri telegrafiji, ki je ena od oblik komunikacije pri radioamaterjih.

Elektronski taster samodejno generira pike in črte. Ena od možnosti je takšna, da pomik ročice v levo generira črte, v desno pa pike.

LpA
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50
Aktiv.: 3.29
Kraj: Radenci

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 08, 2009 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen,

to elektroniko za taster že dolgo, še vedno, uporabljam (ET4C). Pa poznam jih tudi kar nekaj, ki uporabljajo enako elektroniko, pa se za vse tisto, kar je napisal Darko sploh ne sekirajo, ne pogrešajo. Pa delajo dosti več zvez kot midva z Darkom skupaj, HI. Jaz releja na izhodu nisem dodajal, v bistvu sem dal v vezje tudi slabši tranzistor BC547 in iz njega direktno na postajo. Ta vhod na postaji da od sebe zelo mali tok, tako da to ni problem. Če bi že uporabil rele, pa je najbolje uporabiti reed rele, kajti hitrosti tipkanja so lahko dokaj visoke in navaden mehanski rele tega ne bo dolgo prenašal. Za napajanje pa jaz uporabljam navadno 9V baterijo in mi drži več kot dve leti. Tisti zvočnik je sicer skoraj vedno odklopljen, ker ima tako postaja svoj monitor. Imam pa vsporedno z emitorjem in kolektorjem tranzistorja dodano eno tipko, s katero direktno prožim tipkalo na postajo. To včasih potrebujem pri uglaševanju postaje, da vedno oddaja.
Če boš vseeno uporabil neko zunanje napajanje, bi lahko dodal v vezje en stabilizator na 9V in uporabil napajanje 13,8V, ki je namenjeno za postajo, če pa čisto ločeno napajanje pa bi bilo mogoče vseeno dobro poskrbeti za neko galvansko ločitev, recimo z optocouplerjem namesto tranzistorja.

Edit: Pozabil sem napisati velikost tiskanine, 74 x 36, pdf je v velikosti 1 : 1, tako da če se izklopi skaliranje pri tiskanju bi velikost morala ustrezati. Pri osvetljevanju je treba paziti na pravilno obrnjen film, mora biti tako, da je tisk obrnjen proti laku. Tako je tiskanina vredu tudi za uporabo z laminatorjem.

CW taster ZRS_brd.pdf
 Opis:
Tiskanina

Download
 Ime datoteke:  CW taster ZRS_brd.pdf
 Velikost datoteke:  48.96 KB
 Downloadano:  61 krat

CW taster ZRS_ele.pdf
 Opis:
Elementi

Download
 Ime datoteke:  CW taster ZRS_ele.pdf
 Velikost datoteke:  30.45 KB
 Downloadano:  43 krat

slanek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 2:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

japek, hvala za to tiskanino. Vendar sem se že lotil izdelave svoje ker bom še dodelal nekaj stvari. Pa uporabil bom svoje (zunanjo) napajanje. Zakaj bi uporabljal optosklopnik?

LP, Jaka
Nazaj na vrh
slanek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prosil bi te še, če imaš mogoče shemo, da jo pripneš, ker se na moji zelo slabo vidi.

LP, Jaka
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen, optosklopnik namesto releja. Galvanska ločitev med napajanjem postaje in tvojim zunanjim napajanjem. Zato je bil moj predlog baterija, ker je potrošnja vezja tako majhna, da je to še naj enostavnejša in najboljša rešitev. Če že vstrajaš pri zunanjem napajanju, pa napajanje enako kot za radijsko postajo. V tem primeru je masa postaje in tasterja na enakem potencialu in tudi ni potrebno galvansko ločevati. V vsakem primeru je pa svoje napajanje za tako enostavno in nepožrešno vezje najslabša rešitev, pa zelo bi ti priporočal, da v takem primeru stvari med sabo galvansko ločiš.
Sheme v boljši resoluciji nimam, ker nisem prerisoval, če poslikam moj načrt, pa ne bo nič boljše, ker imam nekvalitetno fotokopijo. Sicer pa gre za zelo enostavno shemo in pri risanju tiskanine je fajn včasih kaka vrata zamenjati med sabo, zaradi lepših povezav na tiskanini. Tako, da si stvar prilagodi, kot bo tebi najbolj ustrezalo.

slanek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 4:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne razumem čisto točno.

Stvar je taka, da delam tale taster za dedka, ki je radioamater, jaz pa se ne spoznam dosti na radioamatersko tehniko.

Dedek že ima taster, ki je odpovedal, zato bi naredil novega in ga vgradil v staro ohišje, v katerem je že transformator in usmernik za 12V. Mislil sem uporabiti kar obstoječega.

Iz sheme ne morem razbrat oznak flip-flopa zato, ga tudi ne morem povezati.

Hvala za pomoč.

LP, Jaka
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, uporabi obstoječe napajanje, poglej pa tudi, kako je bil pri obstoječem izveden izhod za v radijsko postajo. Ta del prekopiraj, če je delovalo do sedaj, bo verjetno še v naprej. Glede flip-flopa pa poglej po moji tiskanini in si nariši načrt. Pri tako enostavnem vezju pa to ja ne bo problem. Res mi ni, da bi to napravil namesto tebe. Če ne moreš uporabiti moje predloge tiskanine, se pač potrudi...
slanek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vredu. Kaj pa brez releja bi šlo? Samo z tranzistorjem?

LP, Jaka
Nazaj na vrh
japek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 11:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekako ne prideva skupaj Think . Če uporabiš baterijsko napajanje ali pa enako kot ga ima radijska postaja potem ni potrebna galvanska ločitev. V tem primeru lahko uporabiš tranzistor.
Če pa boš uporabil obstoječe napajanje pa napravi tako, kot je to bilo do sedaj. Ne vem ali je v vezju rele, reed rele, optosklopnik, ali pa samo tranzistor. Sicer, če je v elektroniki tasterja vsebovan transformator za znižanje napetosti ti tudi ta napravi galvansko ločitev in lahko uporabiš samo tranzistor Pray .

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni