|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4771 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
V Sloveniji imajo 10 in več let stare avtomobile zgolj tisti, ki si novega tako in tako ne morejo privoščiti. Ostali imajo dobre in nove avtomobile. V povprečju je po mojih ocenah povprečna starost slovenskega avtomobila manjša kot recimo nemškega. |
Oooo Darko ne drži povsem. Poznam kar nekaj ljudi, ki se vozi z popolnoma novimi in dragimi avtomobili (lizing, krediti, ...). Doma pa dobesedno nimajo za kruh. To je samo zaradi tega, ker hočejo biti malo večji od soseda.
Boris. Je že res, naj država raje podpre male in ambiciozne podjetja, kot pa banke. Ampak banke si še kako dobro zavedajo, kaj se bo zgodilo, če gredo v "faliment" in na koga se bodo spravili jezni varčevalci, ki bodo še ob tega nekaj malega....
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 11:52 am Naslov sporočila: Nov |
|
|
Mislim, da je svet že zrel, da vzpostavi nek nov družbeni red. Svet je preživel sužnjeposestniški, pa fevdalni, pa komunistični, in tudi ta, kapitalistični je zrel za odpis in nekaj novega.
Razlog za spremembo vidim v napredku tehnologije. To bi po vsej logiki moralo biti dobro. A ta 'dobro' si v tem redu deli oblast in kapital, med tem ko ljudstvo morda dobi nekaj dobrega v tem, da so izdelki v velikih količinah in izbiri na voljo, s z druge strani je ljudstvo udarjeno tako, da ima vedno manj in manj dela in posredno denarja. Napredek znanosti in tehnologije pa služi le kapitalu, da si dela vedno večje dobičke. In oblasti, ki si nabavlja vedno bolj sofisticirana sredstva nasilja in kontrole na ljudstvi. Pravo, kapital in oblast so trije trojčki, ki žive v simbiozi, eden drugemu pomagajo izčrpavati malega človeka.
če bo šlo tako naprej, bomo prej ali slej doživeli še eno proletarsko revolucijo, a ta bo veliko bolj krvava in nepredvidljivega konca, ker bo tudi tukaj tehnologija v službi tistih, ki bodo to revolucijo dušili in verjetno tudi zadušili.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.38 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kdor ima malo časa naj si prebere članek, ki sem ga našel na netu.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
miha-mazzini.pdf |
Velikost datoteke: |
91.31 KB |
Downloadano: |
52 krat |
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 2:47 pm Naslov sporočila: Miha |
|
|
Miha Mazzini zna zelo lepo in prepričjivo pisati, ni pa nujno, da je vse res in prav kar napiše.
Tudi jaz sem bil v Ameriki, kjer so široke avtoceste z 6 pasovi v eno smer, toda hitrost je omejena na 65 mph milj na uro, ki se je res vsi držijo. Kamioni, avtobusi, avtomobili vsi vozijo z isto hitrostjo. Manevriranja je malo, in posledično tudi manj stresa, kajti vsak manever zviša obremenitev voznika. No, njih avtomobili imajo tudi elektroniko, ki samodejno drži avtomobil pri isti hitrosti, tako da je vozniku potrebno samo še držati volan. In posledica: po nekaj urni vožnji pridem na cilj in nisem nič utrujen.
In še nekaj, tako kot imamo mi ob avtocesti počivališča, imajo v ameriki ob avtocestah tehtnice za kamione. Ali služijo samo preverjanju obremenitve cestiša, ali služijo tudi obračunavanju stroškov, ne vem. Toda imam občutek, da služijo nečemu pametnemu. Ko policist preverja voznika kamiona, mu mora le ta pokazati listek tehtanja, ki ga je dobil na preverjenju.
Pri nas vse preveč kamionarji uničujejo ceste, tako de so potrebne že po nekaj letih obnavljanja.
In nesreč imajo malo, no imajo jih nekaj več, kadar zapade sneg in zmrzne, ker so nevešči vožnje v slabih razmerah.
O, ja, tudi v ameriki kaznujejo prehitro vožnjo, vožnjo skozi rdečo luč in podobno.
Zakaj Slovenci vozimo agresivno? Moje skromno mnenje je, da zato, ker smo stisnjeni v časovno stiskalnico, vedno se nam mudi. Mudi se nam, ko peljemo otroka v vrtec ali šolo, mudi se nam v službo, mudi se nam domov, da z otroci naredimo domačo nalogo in še kaj potrebnega doma. Vožnja z avtomobilom je preslikava življenja nekega človeka. Penzionist, ki se mu nikamor ne mudi, ker penzija pride tako in tako, le ta vozi počasi, če le ne pride v kako časovno stisko, recimo da ga žena nekje čaka in ga bo nadrla, če bo pozen. In s tako počasno vožnjo jezi Mazziniju podobne voznike, češ, kaj se motovilijo po cesti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 3:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene moti samo to, da bo subvencija le za nove avte. Bolje bi bilo, da bi dali subvencijo, če se odločiš za odjavo izrabljenega vozila. Tudi v tem primeru bi prodaja novih narasla.
Nase imam pisana dva avta, ta stari ima pregnite pragove, zavorne cevke pošteno cvetijo, zanič regulator zadnjih zavor (ne smeš zavirat v ovinku, ker je isto kot da bi potegnil ročno), za ga čez pline spravit ga šravfam tri ure, na odpad bi moral it že nekaj časa nazaj, pa mi ga je škoda, ker ne dobim nič zanj, pa tudi neprimerljivo bolj zanesljiv je od novih. V svojih 16 letih ni še nikogar pustil na cesti, medtem ko je naš 3 leta star avto (kupljen nov) nonstop na servisih in 4x ostal na cesti. Da bi šel v popravilo česarkoli pa se ne izplača, ker bi moral menjati pragove, komplet zavorne cevi itd. Uporablja se za skakanje po trgovinah, vleko prikolice ipd, kjer je ostalih škoda. Podobnih primerov je verjetno kar dosti.
Nikoli pa nisem razumel ljudi ki vzamejo kredit za avto Za hišo / stanovanje že razumem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.42 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vilko. Vse lepo in prav, če vozijo, počasi, umirjeno in oh in sploh spoštujejo ZVCP. Potem naj pa poleg vsega ostalega spoštujejo tud 30. člen. 3 odstavek!
Tudi meni gredo taki v nos. Sam si povedal. V ameriki VSI vozijo tistih 65!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.38 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Potem naj pa poleg vsega ostalega spoštujejo tud 30. člen. 3 odstavek!
|
Tu je zakon
http://www.zakonodaja.com/zakoni/viii/4/zvcp_1_upb4/zvcp_1_upb4
Pa da ne bo to
Vsi si res ne morejo privoščiti prepogostega menjavanja avtomobila. Naj raje še zmanjšajo dajatve za "rajo". Baje, da smo najbolj obdavčena država
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
ta evropa nas bo ugonobila najprej to pol še 60urni delavnik,
(kmalu nas bodo sortirali na razrede kot v neki ZF knjigi od Isaca Asimova, ki sem jo bral pred leti, kjer si se na javnem prometu lahko usedel če si bil 4razred ali višje in so ljudje živeli, kot v čebelnjakih ipd.)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 6:14 pm Naslov sporočila: Re: Miha |
|
|
vilko je napisal/a: |
Miha Mazzini zna zelo lepo in prepričjivo pisati, ni pa nujno, da je vse res in prav kar napiše.
...
In s tako počasno vožnjo jezi Mazziniju podobne voznike, češ, kaj se motovilijo po cesti. |
Jaz nisem tega nikjer opazil. Nasprotno; zdi se mi, da zagovarjata oba isto stalisce, le da ti ozadje problema pripisujes pomankanju casa, on pa (s svojem saljivem slogu ) frustracijam zaradi avtomobila (nakup, hvaljenja pred sosedi, kreditov, varcevanja pri drugih stvareh).
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čakajte, da se zbudi gradbeni lobi - ki bodo ponudili, da bi nam 20 let stare hiše rušili, da bodo lahko gradili nove
Jasno za njimi ne bo zaostajal lobi proizvajalcev letal, primorci bodo navrtali uporabne barke...
Po moje je tej krizi nekoga preveč zaneslo s tem predlogom...
Lp
Jure
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
Mene moti samo to, da bo subvencija le za nove avte. Bolje bi bilo, da bi dali subvencijo, če se odločiš za odjavo izrabljenega vozila. Tudi v tem primeru bi prodaja novih narasla. |
In cigani, ter naša "južna brača", bi pokupili vse avtomobile stare 9let in pol, da bi jih lahko zamenjali za subvencijo.
podboj je napisal/a: |
...ta stari ima pregnite pragove, zavorne cevke pošteno cvetijo, zanič regulator zadnjih zavor (ne smeš zavirat v ovinku, ker je isto kot da bi potegnil ročno),...V svojih 16 letih ni še nikogar pustil na cesti, |
Vedno v jarku, glede na opis zavor
Ok malo šale, da se vrnem na osnovno temo, subvencije, če bi bilo na izbiro ali želiš zamenjat stari avto 10+ let za novega in pri tem dobiš subvencijo, potem bi se strinjal s tem predlogom. Če pa bi bilo obvezno zamenjat vse avtomobile starejše od 10 let, se pa s tem ne strinjam. Ampak tisti, ki pravi, naj se enostavno zapre ena iz med večjih tovarn, ki proizvaja avtomobile, se očitno sploh ne zaveda, da avtomobilska industrija potegne za sabo ogromno drugih proizvodenj. Avto je sestavljen iz tisoč in + delov, plastike, kovine, tekstila, usnja itd. zaradi tega bi propadlo še več manjših proizvajalcev. Torej bo tej industriji potrebno pomagat z finančno inekcijo, vendar bi morali najprej omejiti dobičke lastnikom, kar pa je seveda utopija. Krizo bodo pokrili delavci, kot vedno v vsaki tovarni, direktor ima še vedno enako plačo, pa čeprav ni denarja za plače delavcev.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales Član

Pridružen-a: Tor 04 Mar 2008 22:17 Prispevkov: 55 Aktiv.: 0.26 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2008 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če že misli evropska unija pomagat avtoindustriji, je po mojem bolje da dajo subvencije tistim, kateri si nameravajo kupiti nov avtomobil, kot pa da denar nakažejo direkt firmam ... (eni so si že tak preveč nakradli ..)
Seveda pa bi mogli bit pogoji res premišljeni.
Se strinjam da so kakšne boljše znamke ala BMW AUDI.... tudi od letnika 1998 nazaj čisto vredu in ni potrebna zamenjava, kakšen razklopotan clio brez vsakršne opreme je pa druga zgodba...
Seveda bi bilo potrebno upoštevati cel kup stvari.. kvaliteto avta, opremo - abs esp ....
onesnaževanje, varnost, letnik .... in seveda socialni položaj potencalnega kupca.
Višina subvencije bi se mogla prolagajat glede na prej napisane kriterije.
torej če maš res slab stari avto in nimaš visokih dohodkov bi dobil višjo subvencijo ...
pa seveda si pol nebi mogo omislit nekega dragega avta za 20 000€ ampak neke iz nižjega cenovnega razreda.. za avte sredbnjega in višjega cenovnega razreda pa subvencije po mojem res niso potrebne ...
No takšno je moje mnenje.... če že msilijo pomagat naj pomagajo na tak način da bomo še mi kaj meli od tega ( tisti z nižjimi dohodki), na pa da podarjajo firmam kupe denarja, pa sploh nevejo kam gre.
lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni