|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.30 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
@programer; malo sem prebral tvoje linke in se zamislil ali je lahko nevarno shranjevati vse kemikalije potrebne za elektroniko (jedkanje) v isti omarici?
Se pravi, sam imam shrambo v isti imarici; solno kislino, vodikov peroksid, cevosan in še kakšne stare mešanice jedkalne kisline. Aceton, nitro in alkohol pa je cca. 50cm vstran na drugi polici.
Omarica (lesena) v kateri so kisline je vsa obdelana od hlapov, vsi kovinski deli so korozirali. Posode v katerih shranjujem so rahlo odprte, saj vodikov peroksid in jedkalne mešanice hlapijo in plastenke dobesedno napihne v nekaj dneh. |
Ni tako hudo. Jas sem si prenaderil staro veliko zamrzovalno omaro (dobra in poceni protipožarna omara ) in imam notri kemikalij da te obrne. Vse kemikalije iz linkov in še enkrat več. Notri je tako smrdelo, da sem moral z "gasmasko" odpirat, dokler nisem naredil prezračevanja (računalniški ventilator). Pa se ni nič zgodilo.
Lahko pa poiskusiš Obleči se v zasčitno obleko od pirotehnikov (+ dodaten kisik + čelada ), zanesi omarico ven na prosto in poiskušaj z vžigalnikom... Če boš potem lahko tukaj napisal da se ni nič zgodilo potem boš vedel da ni nevarno. (Hec, da neboš resno vzel)
MadMax je napisal/a: |
Največji zagovorniki pokalic ponavadi še nimajo drage...  |
Imaš prav!
@MadMax: Petardo je vedno treba držati na koncu, nasprotnem od kapice, ker je tam samo ~2cm "gipsa". Že nekajkrat mi je petarda počla v roki pa imam še vedno roke brez najmanjših poškodb (od petard). _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ljudsko Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19 Prispevkov: 1184 Aktiv.: 5.63 Kraj: Koroška-Mežica
|
Objavljeno: Ned Dec 28, 2008 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ljudje smo si različni, vsak ima svoje načine za zabavo in vsekakor drugih ne obsojam ničesar, če si izberejo drugo vrsto popestritve.
|
drži..vendar naj s svojo zabavo gre pokat v svojo hišo...tudi jaz imam svoje vrste zabavanja, pa ga ne vsiljujem drugim...tako, da se strinjam s tem:
Strinjam se, da ima vsak svoj način zabave, toda le do tedaj, ko ne ogroža oziroma moti ljudi okoli sebe! |
In potem naj še kak mulc tukaj zagovarja petarde in govori češ, jaz bom metal, tebi pa ni treba če hočeš..
Če je že govora o petardah, bom povedal, kako smo morali kupiti nov nabiralnik. Mulci so nam not podtaknili petardo (precej veliko, ker ključavnice nisem več našel). Prvi udarec je sicer nekoliko osmojen preživel, od časopisa pa ni ostalo nič. Drugi udarec pa je bil nekaj dni kasneje, ko so z drugo petardo (morala je biti večja kot prva) preprosto odpihnili dno.
|
takšnih in podobnih primerov je preveč..in glej ga zlomka...so morda krive petarde?? Ah kje, kaj pa govorim...
Pač to je tako...otročičku ne moreš vzeti svoje otroške razigranosti, tako kot ne moreš psu vzeti nagona...
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa poznam nekoga, ki mu prav gotovo ni do petard.
Imel sem kakih 24, 25 let. Ko sem odhajal v podobnem času kot sedaj od prijatelja v bloku v Postojni se je zgodilo. Bilo je okrog 21-setih zvečer. Ženski z dojenčkom sem pridržal vhodna vrata. Le nekaj korakov je naredila ko je počilo. Pok je bil grozovit. Nekdo je vrgel "topovski udar". Priletel pa je točno med dojenčka in mater.
Jok in kričanje je bilo nepopisno. Odpeljal sem ju v ambulanto. Še nikoli v življenju se mi ni tako mudilo.
Dojenček je sicer preživel, a z poškodovanimi jetri. mama pa je imela zelo poškodovano levo dojko.
V Postojni je bilo tisti čas vse polno vojske. Sploh je bilo to mesto, ki je imelo več kot pol prebivalstva zaposlenega v JLA. Eksploziva torej ni bilo težko dobiti. Iz istega razloga se o tem takrat ni nič pisalo. Niti preiskave ni bilo.
Kar se mene tiče sem neverjetno vesel prepovedi pokanja.
ps.: Moji mački in vaški psi pa zakon naravnost obožujejo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Če, žal samo ČE?
Bi imel moč zakonodajalca.
Poškodovani s pirotehniko PLAČAJO vse zdravljenje sami! _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Pok je bil grozovit. Nekdo je vrgel "topovski udar". |
Primerjat vojaško municijo s petardami na ulici je milo rečeno pretirano in neprimerno.
Tudi če uporabiš rek o kači in zviti vrvi, ne moreš tu tako posploševat.
bojans je napisal/a: |
Poškodovani s pirotehniko PLAČAJO vse zdravljenje sami! |
Pred ene 15÷20 leti mi je nekdo v žep bunde neopazno vrgel petardo.
Imel sem to srečo, da je petarda prežgala bundo, padla na tla in počila ob mojem čevlju.
Če bi počila v žepu bi po tvoje moral sam plačat zdravljenje? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pok je bil grozovit. Nekdo je vrgel "topovski udar". |
Primerjat vojaško municijo s petardami na ulici je milo rečeno pretirano in neprimerno.
Tudi če uporabiš rek o kači in zviti vrvi, ne moreš tu tako posploševat.
|
Hmm, ti verjetno nikoli nisi videl "topovskega"?
V bistvu je to samo velika šlampasto narejena petarda, vojska je zadevo uporabljala za simulacijo topovskega ognja. Precej jih poznam, ki so se z zadevo bolj ali manj resno poškodovali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakorkoli. Gre za vojaško zadevo. Če je šlampasto narejena ima še toliko manj za iskat izven vojaških poligonov.
In ja, sem videl. Še kaj več kot to.
Tudi če boš sosedovega mulca, ki ti rabuta češnje, obstrelil s TTjcem te najbrž čaka višja kazen kakor če bi ga z očetovo lovsko puško. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.04
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Primerjat vojaško municijo s petardami na ulici je milo rečeno pretirano in neprimerno. |
Topovski udar naredi precej manj škode kot ta COBRA.
Vsako eksplozivno stredstvo pa naredi veliko škode v zaprtem prostoru (med rokami, med telesi) _________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi TT naredi manj škode kakor lovska puška...
Nenazadnje tudi dvomim, da se cobro lahko kupi kar tako, kot se je do nedavnega petarde?
(ob tem odmislimo črni trg)
Vsekakor pa je cobra impresivna.
Upam, da bo trend uporabe (takšne ali drugačne) pirotehnike vztrajno upadal, da nam (davkoplačevalcem) ne bo treba plačevati za tovrstne poškodovance... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.17 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj naredi več škode in kaj manj sploh nima veze.
Naj povem še "moj" primer.
Katera granata (s tem mislim 70mm ali 150mm iz prve svetovne vojne) naredi "več škode" če jo zakuriš in počakaš nekje za vogalom, da poči?
Naj vzamem manjšo. Granata je bila zakurjena v kaverni (tunelu), ki je obrnjen jugozahodno. Ob eksploziji je šrapnel letel v loku in priletel v vas v smeri sever, torej je zavil za cca 160°stopinj. Šrapnel je prebil (beri popolnoma uničil) polkno in skozi okno priletel v sobo kjer se je zaril v zid.
Kaj hočem s tem povedati?
Trinajst, petnajst v današnjih dneh pa tudi dvajset in več let starim mulcem - s tem ne mislim vsem, je brez veze govorit kaj se lahko zgodi. To dopovedovanje jim ne gre niti blizu enega ušesa, kaj šele skozi eno noter in drugo ven. Starše obsojajte, če otrokom dajo toliko žepnime, da si lahko privoščijo to razkošje. Za tiste, ki pa sami služijo in si kupujejo pirotehniko pa pomaga edino  _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan -
Nazadnje urejal/a kose19 Pon Dec 29, 2008 7:09 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.93 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 6:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slowfly je napisal/a: |
Hmm, ti verjetno nikoli nisi videl "topovskega"?
V bistvu je to samo velika šlampasto narejena petarda, vojska je zadevo uporabljala za simulacijo topovskega ognja. Precej jih poznam, ki so se z zadevo bolj ali manj resno poškodovali. |
Tako nekako. V JLA sem streljal s pravo municijo od najmanjše pa vse do 120mm. In edina stvar, ki me je poškodovala je bil ta manevrski "udar" in mitraljez 7,9 - "šarac". Sicer ni bilo hujšega, me je pa dobro opekla tista trapasta upogljiva vžigalna vrvica udara, ki se je tako po prižigu z vžigalico obrnila in naslonila z gorečim koncem točno v mojo dlan ... ... takrat sem jo samo hitro izpustil in v jezi brcnil dalj kot če bi jo vrgel z roko
Zadeva pa je imela še eno nevarnost - bila je izdelana iz trde plastike, ki se zaradi eksplozije razlomila v nevarne in ostre delce, ki so bili še posebej nevarni za oči tistih v bližini. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na sliko objavljeno v tej temi je moč kobre povsem primerljiva z močjo topovskega udara in dvomim, da bi v primeru nesreče bile poškodbe kaj bistveno drugačne.
Če mislite, da nimam prav vam lahko dam naslov otroka, sedaj že odraščenega mladeniča pa ga prepričajte v nasprotno. Se pa vse bolj bojim, da za resne poškodbe jakost eksplozije sploh ni pomembna. Človek ob tovrstni tematiki namreč silno rad eksplodira. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.96 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Dec 29, 2008 10:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
program_er je napisal/a: |
.......Ni tako hudo. Jas sem si prenaderil staro veliko zamrzovalno omaro (dobra in poceni protipožarna omara ) in imam notri kemikalij da te obrne. Vse kemikalije iz linkov in še enkrat več. Notri je tako smrdelo, da sem moral z "gasmasko" odpirat, dokler nisem naredil prezračevanja (računalniški ventilator). ...... |
Mama pa se jezi.
Ni tako?  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2008 12:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
program_er je napisal/a: |
.......Ni tako hudo. Jas sem si prenaderil staro veliko zamrzovalno omaro (dobra in poceni protipožarna omara ) in imam notri kemikalij da te obrne. Vse kemikalije iz linkov in še enkrat več. Notri je tako smrdelo, da sem moral z "gasmasko" odpirat, dokler nisem naredil prezračevanja (računalniški ventilator). ...... |
Mama pa se jezi.
Ni tako?  |
In kaj se bo zgodilo, če slučajno prid do iskrenja v ventilatorju ali bo vse skupaj odneslo v "luft".
Petardo je vedno treba držati na koncu, nasprotnem od kapice, ker je tam samo ~2cm "gipsa". Že nekajkrat mi je petarda počla v roki pa imam še vedno roke brez najmanjših poškodb (od petard). |
In potem boš enkrat imel"srečo"
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.93 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 30, 2008 1:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na sliko objavljeno v tej temi je moč kobre povsem primerljiva z močjo topovskega udara ... |
Na podlagi fotografije bi rekel, da je kobra vsaj še enkrat močnejša od "udara".
Le malce večjo luknjo, kot je na prvi sliki, namreč naredi trenutna mina 82mm minometalca. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni