www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Visokonapetostni DC transformator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
placebo
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 11 Feb 2009 2:02
Aktiv.: 0.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

^^^Sori, ampak to je skor tako kot če bi ti rad spekel kruh, jaz bi ti pa rekel, moko pa kvas maš v Mercatorju, vodo pa v pipi.

Ne vem kaj točno rabim in kako vezat, še posebno kar se varnosti tiče, sicer imam par oči n par rok, samo bi delal bolj na slepo z zelo omejenimi možnosti testiranja...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
grega55
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 10 Okt 2008 21:11
Aktiv.: 0.02
Kraj: Korena

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 1:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Vem, da me ni dost na tej strani ampak klub temu idejo, ki jo imaste ni slaba deluje kaskada in tudi tisti transformator iz TV. Preveril sem za TV trafo rabiš sicer visoko napetostni tranzistor BUH 1015HI po možnosti in regulacijo le tega s 555.
pa tudi en buffer, ki ti lahko lepše vklapla in izklapla tranzistor najbolje +-8-max10V odvitno od tranzistorja. Jaz sem probal brez bufferja in tranzistorji to slabo prenašajo...

Tu pa je načrt za kaskado
[/url]http://www.instructables.com/id/Build-a-Variable-High-Voltage-Power-Supply/[url]
Upam, da ti bo ta stran prav prišla, ker še je marsikaj drugega.

Lep pozdrav,[/url]

grega55
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 1:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Visoko napetost rabiš za ionizacijo ali ozoniranje česa ali kaj drugega?
hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 10:13 am    Naslov sporočila:  Van de Graaff Odgovori s citatom

V šolah so včasih imeli za experimentiranje v fizikalnicah (Van de Graaff) stroje.
Enostaven, pa menda se ga da zgradit tudi do kakih par miljonov voltov

Van de Graaff.jpg
 Opis:
vn generator
 Velikost datoteke:  2.75 KB
 Pogledana:  6839 krat

Van de Graaff.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 26, 2010 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bi te delce lahko pobiral z ionizatorjem...pri nas sicer služi za razelektritev statike, a vendar... če bi ha priklopil na valj, bi se ti papirnati delci 100% prijeli na valj....
grega55
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 27, 2010 7:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seos

Mislim, da par milijon voltov ne boš spravo skup z vandegrafom nikak, ker bi premer krogle moral biti kar precej mislim da nekje 2m. To pa zaradi notranjih med prebojev med zunanjo kroglo in trakom ki jo naelektruje z nasprotnim nabojem.

hardveras
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52
Aktiv.: 0.65
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 6:55 am    Naslov sporočila:  naelektrena krogla Odgovori s citatom

Ne vem če te prav razumem, ker sumim, da mal narobe misliš. Elektrina na prevodni krogli, pozizivna ali negativna, zavzamejo naprimer elektroni pri negativno nabiti krogli, tako porazdelitev po njeni površini, da je njihova medsebojna razdalja maksimalna možna, Negativen naboj ki bi se dotaknil vodnika, ki je znotraj krogle povezan s kroglo, se takoj preseli na površino in naboji se spet porazdelijo tako, da je njihova medsebojna razdalja maximalna možna. Seveda mi tega ne moremo izmeriti z inštrumentom. To sklepamo po tem, ker pride trak iz krogle razelektren.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mkorit55
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2007 15:34
Aktiv.: 0.36
Kraj: komenda

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 14, 2013 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo obujam temo.

Prosil bi za pomoč. Potrebujem visoko napetost za uporabo v filtraciji. Testiramo s televizijskimi, vendar sem jih že veliko skuril (zaradi PREVISOKE napetosti ko jo dobim). Praktično mi gredo lasje pokonci. Iskra preskoči nekje na 7cm (tudi več). Seveda so to ogromna napetost (50kV in več).

Rad bi sestavil kaskado pa me zanima če ima kdo elemente oziroma kje bi se dalo dobiti. Izhod nekje do 50 do 80kv, tok seveda majhen (5mA)

Razmišljam takole. Gonilnik mosfeta imam rešen z sg3525 in deluje super. uporabil bi feritni transformator (ga imam) kjer bi poizkušal iz 25 voltov transformirati v cca 3000 do 5000V.

Nakar pa nastane težava ker iščem 10kv diode in kondenzatorje.

Ali bi mogoče bilo smiselno iti na manjšo napetost in vek kaskad??

Zelo bi bil vesel če kdo proda kakšne elemente (diode, kondenzatorje)

Energetik-m
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16
Aktiv.: 7.36
Kraj: Zagorje

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 14, 2013 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom (25 let), ko ni bilo več dobiti plinskih tiratronov (to so elektronke) za vklapljanje anodne napetosti za 40kW VF segrevalno napravo, sem celoten usmernik, ki je dal na izhodu cca 10KV, sestavil iz diod 1N5407, vezanih v serijo, da sem dobil dovolj visoko reverzno napetost. Trifazni trafo smo potem vklapljali na primarju s kontaktorjem. Tako da, vežeš primerno količino diod v serijo. Originalni usmernik je imel 3 diode in 3 tiratrone.
bosko91
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Maj 2012 14:39
Aktiv.: 2.55
Kraj: Brezovica pri Lj.

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 14, 2013 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mkorit55 je napisal/a:
Malo obujam temo.

Prosil bi za pomoč. Potrebujem visoko napetost za uporabo v filtraciji. Testiramo s televizijskimi, vendar sem jih že veliko skuril (zaradi PREVISOKE napetosti ko jo dobim). Praktično mi gredo lasje pokonci. Iskra preskoči nekje na 7cm (tudi več). Seveda so to ogromna napetost (50kV in več).

Rad bi sestavil kaskado pa me zanima če ima kdo elemente oziroma kje bi se dalo dobiti. Izhod nekje do 50 do 80kv, tok seveda majhen (5mA)

Razmišljam takole. Gonilnik mosfeta imam rešen z sg3525 in deluje super. uporabil bi feritni transformator (ga imam) kjer bi poizkušal iz 25 voltov transformirati v cca 3000 do 5000V.

Nakar pa nastane težava ker iščem 10kv diode in kondenzatorje.

Ali bi mogoče bilo smiselno iti na manjšo napetost in vek kaskad??

Zelo bi bil vesel če kdo proda kakšne elemente (diode, kondenzatorje)

Ebay! Smile

Diode?
Kondenzatorji?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mkorit55
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 28, 2013 3:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel na ebayu, pride nekrat Pray

Imam pa nek drug problem. Visoko napetost uporabljam pri čiščenju plina (vnetljivega ). Zadeva je delovala sicer super, ampak problem so izolatorji. Imam silikonske odvodnike, ampak so težave. Obstaja še kaj drugega (razn steklo, porcelan, raldit. ......)

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2013 1:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

izolatorje ...za kaj ?
mkorit55
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2013 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

visoko napetost "peljem" na železo in naprej.
Med železom ki je pod napetostjo in maso mora biti izolator.
Prostor v katerem je izolator je izredno vlažno 99,9%, ter sorazmerno umazano.

s59ma
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31
Aktiv.: 3.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2013 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Teflonska folija (plošča)?
Opis delovnih pogojev (vnetljiv plin, visoka vlaga, umazanija) mi niso všeč

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 29, 2013 10:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

v vsakem primeru moraš podaljšati pot iskri ... to narediš s rebri

(enako kot izolatorji na daljnovodih )

ne prestavljam si sicer sistema kako imaš vse skupaj narejeno ... čiščenje plinov s visoko napetostjo ?

v službi sicer čistimo plastične komponente s kisikovo plazmo pred leplenjem ampak tu si ne znam predstavljat tvoje naprave

za res visoko izolacijo bom v naslednjih mesecih uporabljal

http://www.technicalproductsinc.com/pdf/macor.pdf

dobiš ga v RSu je pa precej drag

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni