www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

lari fari
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:44 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:
azrael
Ne mešaj UKV antene med FM antene, to je nekaj popolnoma drugo.

Kakšna pa je UKV antena in kakšna FM antena. Daj prosim pripni kakšno sliko, me zelo zanima.
Pozdrav, Branko!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:51 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:
azrael
Ne mešaj UKV antene med FM antene, to je nekaj popolnoma drugo.

Spodobilo bi se razložiti razliko.

Res me zanima kje je razlika med

a.) anteno za FM radiodifuzijo, ki BTW dela na 87.5 do 108MHz in
b.) anteno za UKV radiodifuzijo, ki kdo bi si mislil dela na 87.5 do 108MHz in uporablja frekvenčno modulacijo (FM), kar sicer ni bistveno, ampak samo za ilustracijo, kaj si napisal.

Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
flapho
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 0.18

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 6:11 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

Šel si iz koncepta človeka zgoraj zanima kako popravit ali zamenjat anteno in katera boljše sprejema signal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.87
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 7:56 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:

ko antena gleda proti oddajniku sprejema več signala kot ko se peljete od oddajnika.

Sicer se moje znanje neha od 100 kHz naprej, ampak vseeno - kaj je hitrost avta 20 m/s v primerjavi s hitrostjo širjenja valov, katera bi naj bila podobna hitrosti svetlobe 300.000.000 m/s Question
Dvomim da se tu pojavi kak doplerski efekt Confused ...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.92
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Temo sem razdelil in ta del je pristal tule.

Uživajte!

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uživamo, pa četudi zgolj kot bralci! Smile

LP, Gregor
Nazaj na vrh
powr
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20
Aktiv.: 3.13
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se pridružujem muceku.
Vsaj del teme je pristal na pravem mestu Very Happy
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 10:27 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:

Z avto antenami se ukvarjam že 20 let in vam lahko svetujem ali zamenjam anteno, ki bo odgovarjala vašemu avtomobilu.
torej si prodajalec in ne poznavalec, z svojimi izjavami si to tudi zelo slikovito opisal
Resnično verjemi mi, pojma nimaš kaj pišeš...
VolkD je napisal/a:
Temo sem razdelil in ta del je pristal tule.

Uživajte!

Ja saj kam drugam res ne sodi kot sem..... Very Happy

.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70656.42

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.92
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarE69 je napisal/a:
Na avto sem montiral yagi anteno s 16 elementi. Prej sem imel inverted-V, pa se mi je zatikala v garžnih hišah.

Ko sem jo preizkušal v garaži, je zelo dobro lovila, na cesti pa je sprejem v levih ovinkih malo slabši. Morda kdo ve, kaj moram narediti, da bo sprejem enak v desnih in v levih ovinkih? Baaje se dobi nek sprej, ki pomaga loviti valove.

Parkiraj avtomobil za eno noč namesto v garaži raje ob vrtu. Pazi, da bo leva stran proti rastlinju.
Ko bodo prišli polži na direktorje jih bodo namazali s slino.

Potem se bodo valovi lepše lepili na levi strani.

Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A polži naj bodo tisti s hišico ali brez?
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare...napravi tako kot ima VOR....36 yagi naten na 10° in to je to. Vmes pa prilagodline člene. Boš videl kako bo lovilo! Pa še kak 737 lahko v NM zasilno pristane Wink
._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.98
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ejla ljudje, takšnih bedarij, kot jih piše flapho pa že dolgo ne. Žalostno je to, da v njih tudi verjame.
Flapho, jaz sem eden tistih, ki v avtomobilske antene "porivajo" signale.
Kar si napisal, je skregano tudi z butalami.
Sprejem v avtomobilu je odvisen še od mnogo stvari, tista o kotu antene je pa najbolj bosa.
Pojma nimaš, s kakšno polarizacijo oddajajo razne FM postaje. Nekatere vertikalno, nekatere horizontalno nekatere pa krožno (ogovorim o polarizaciji in ne o smernem diagramu). Že iz tega je razvidno, da tvoj kot in tvoja antena nista ravno obuta.
Še bi lahko razglabljali na to temo, vendar bi tudi jaz rad videl ta instrument, ki pove, katera antena je dobra.
Meni na instrument najbolje kaže ta antena:

Ampak hudirja, nanjo pa se ne sliši skoraj nič.

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.95
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni CBjka pokaže najboljši SWR, če za anteno uporabim samo 50 Omega upor ... Laughing
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 26, 2009 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s55m je napisal/a:
Še bi lahko razglabljali na to temo, vendar bi tudi jaz rad videl ta instrument, ki pove, katera antena je dobra.

Ja, antenodobrometer, ane ?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni