|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
mpeg2 čisto lepo zmore HD resolucijo. Na optiki imam mpeg2 HD kanale, tako da ne pisat bedarij.
Je pa res, da mpeg4 ponuja večjo kompresijo in je zato bolj primeren za "HD" preko bolj švoh linij, kot je recimo ADSL. Vendar tale večja kompresija ni brez cene, saj je slika kar nekaj slabša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
MarkoM je napisal/a: |
Roko na srce, sedajni format na malo večjem LCD zaslonu je za en k****. |
Na raznih big LCD TV bo slika zanič, dokler bo ločljivost njihovih panelov v rangu mnogo manjših PC monitorjev. Tega ne more popraviti noben sedanji HD standard, pikslii so enostavno preveliki, posledica mizerne ločljivost teh ogromnih diagonal.
Ločljivost je namenoma majhna (gledano na diagonalo), saj HD še dolgo ne bo šel višje (ločljivosti panela in slike morajo biti enake, če se hoče doseči najboljšo sliko, ki jo panel zmore), pasovna širina ni neomejena, tako da je nakup big TV, bil in bo ostal nesmiseln, kar se tiče kvalitete slike.
Stvar taka kot je, je ultra cheap za proizvodnjo, ampak ovce se palijo na diagonalo, HD oznako in full precenjeno ceno. Tako so srečne ovce in tisti, ki jih strižejo. Kvaliteta, ni pomembno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hej prijatelji, tukaj je govora o DVB-T ne pa po raznoraznih "žnurah" steklenih ali bakrenih!  _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.07 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole kar je napisal azrael ni povsem res. Namreč "TV" v dnevni sobi že dolgo ni več namenjen samo gledanju slike, katero emitirajo razne tv postaje ampak tudi predvajanju slike z raznih predvajalnikov, fotoaparatov, računalnika itd. V prihodnosti bo tega še več. Meni in moji družini je v veselje pogledati fotografije s fotoaparata na velikem zaslonu v veliki resoluciji
LP
edit: se opravičujem za offtopic _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Tor Nov 24, 2009 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Na raznih big LCD TV bo slika zanič, dokler bo ločljivost njihovih panelov v rangu mnogo manjših PC monitorjev. Tega ne more popraviti noben sedanji HD standard, pikslii so enostavno preveliki, posledica mizerne ločljivost teh ogromnih diagonal. |
S tem se človek težko strinja. Ja, resolucija je enaka, vendar so LCD monitorji namenjeni gledanju z razdalje do 1m, LCD TV pa tam začnejo, zaradi večje razdalje gledanja je manjšanje pike na TV nesmiselna bedarija. Po domače, če gledaš TV z razdalje 2.5m ti pika velikosti tiste na LCD monitorju ne bo čisto nič doprinesla k kvaliteti slike. To so ugotovili že med marsikaterimi testi Naprimer tule , zaradi tega imajo vse velikosti LCD TV priporočeno razdaljo gledanja in na določeni razdalji razlike med 720p in 1080p ni. Ko pa se približaš pa razliko vidiš. Z 20m razdalje zgleda vsaka slika na LCD TV dobra, ko pa prideš na nativno razdaljo LCD TV opaziš kako zanič je lahko. Torej na določeni razdalji manjšanje pike ne pomaga prav nič.
Ločljivost je namenoma majhna (gledano na diagonalo), saj HD še dolgo ne bo šel višje (ločljivosti panela in slike morajo biti enake, če se hoče doseči najboljšo sliko, ki jo panel zmore), pasovna širina ni neomejena, tako da je nakup big TV, bil in bo ostal nesmiseln, kar se tiče kvalitete slike. |
Ločljivost je namenoma taka, ker višja nima smisla trenutno. PAsova širina res ni neomejena, je pa popolnoma dovoljšnja, da prikaže sliko z 1080p, ki je veliko boljša od standardne 480x320 (oz. kolikor že je). Kvaliteta je veliko boljša, oziroma ostrina je veliko boljša, med drugim tudi barvna globina je bistveno boljša.
Stvar taka kot je, je ultra cheap za proizvodnjo, ampak ovce se palijo na diagonalo, HD oznako in full precenjeno ceno. Tako so srečne ovce in tisti, ki jih strižejo. Kvaliteta, ni pomembno. |
Hja no vsak gleda na to na svoj način. Očitno sem ovca, ker sem kupil LCD TV, vendar sem zelo zadovoljna ovca, še posebno ko na zadevo gledam FULL HD film. Če si kdaj videl HD vsebino na primernem TVju ne moreš ostati ravnodušen in ne moreš kvasit takih stvari. Slika je neprimerno čistejša, ostrejša in barvno polnejša, torej boljša.
MarkoM se je nanašal verjento na to, kako SD TV zgleda na modernih televizijah. Slika v kabelskih je obup, na raznih SIOL TV pa še bolj. Zadeva je v SD, z ogromno kompresije in v kolikor hočeš zadevo gledati čez celi zaslon, ne samo en majhen kvadratek v sredini (kolikor pač znaša nativna resolucija slike), morajo moderni televizorji zadevo konkretno interpolirat, kar lahko že tako bogo sliko naredi še bolj bogo. To se pozna sploh pri LCD nižjega cenovnega razreda, kjer so uporabljeni bolj bogi DSPji za to početje, pri višjih je nekoliko boljše, razlikuje se tudi med proizvajalci.
Nekaj primerov:
Jessica Alba
480p vs. 720p
Tako da dejte najprej probat stravi preden to pišete, ker z nekaterimi stvari žal pihate precej mimo. Mogoče ste preveč nastrojeni proti "potrošniški družbi kateri vlada kapitalizem", vendar ni vse tako črno belo in kupci lahko tudi marsikaj profitirajo, če se prej nekoliko informirajo.
Behehe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 32.97 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
In kakšne veze ima to kar si se potrudil napisati s sprejemom DVB-T? Ne govorimo o televizorjih, ampak o sprejemnikih in načinu kako pride signal do TV.
To prepiranje ki si ga sedaj napisal ne sodi sem! Meni se prav prisrčno kakšen aparat imaš in ali je pritjen na zidi ali obešen na plafon! Želel bi vedeti kakšen sprejemnik je (bo) potreben za DVB-T! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomar Član

Pridružen-a: Čet 04 Dec 2008 21:15 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.24 Kraj: okolica Ptuja
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
pomar je napisal/a:
Jaz priporočam sprejemnik STRONG SRT8010 ki se prodaja za 89€ brez HDMI izhoda. Podpira tudi AAC audio kodek na katerga mislijo z 1.1.2010 preklopit.
Kje si našel to ceno? Vse cene na spletu, ki sem jih našel so bile čez 100€
V trgovini Big B... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 1:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je s temo žal nima veze. Če moderator lahko zadevo prestavi nekam drugam ok. drugače pa naj jo izbriše.
Lahko pa kupiš tv ki sprejemnik že ima.
Kakšen sprejemnik? Tak, ki podpira mpeg4 in aac kodiranje (načeloma je eno z drugim). Sej ni znanstvena fantastika. Firma? Baje tukaj ni zaželjeno imenovanje podjetij.
http://dvb-t.apek.si/informacije_o_ponudbi_mpeg_4_dvb_t_sprejemnikov [/quote] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
BluPhenix je napisal/a: |
Kakšen sprejemnik? Tak, ki podpira mpeg4 in aac kodiranje (načeloma je eno z drugim). |
Po navedbah iz linka mojega prejšnjega sporočila to niti približno ni eno z drugim, sploh pri cenejših modelih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me katere programe je možno spremljati preko zemeljske digitalne?
POP TV ter A Kanal naj bi vključili baje 1. decembra? Poskusno pa je menda že obratoval. Imam prave informacije? Osebno me zanimanta slednja dva programa, kajti Slo lahko spremljam tudi preko satelita. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.60 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno (na območju Ljubljane) samo SLO1, 2, 3. So pa do aprila letos oddajali še POP TV, Kanal A, TV3 in TV Pika.
Glede ponovnega začetka oddajanja POP TV in Kanala 1. decembra sem pa tudi jaz nekaj slišal. Upam samo da bo res.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 25, 2009 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker je APEKS (mislim, da je prav), na pomlad prešel iz poizkusnega na redno oddajanje je začel storitev zaračunavati, zato POP in A-kanal nista vidna. (Plačaj ali pa )
S 1.1.2011 bodo pa vsi vidni na DVB-T. Ali jih pa ne bo!
Še hitro vprašanje. kaj meni te o LG 32LH4900? Cena < 400€ + 20% zastonj nakupa.
Jutri ga grem iskat, če bo še kakšen. Akcija pač. _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 5:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče zanimiva novica za tiste, ki spremljamo TV preko zemeljske antene. Od danes dalje lahko spet deluje POP TV, Kanal A in TV Pika. ***klik*** _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Dec 01, 2009 5:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
... in TV3 _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KMX Član

Pridružen-a: Sre 28 Jan 2009 16:49 Prispevkov: 308 Aktiv.: 1.54 Kraj: NOVA CERKEV
|
Objavljeno: Pet Dec 04, 2009 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Doma imam digitalni TV sprejemnik General Satellite TE 8310E. Vseskozi je deloval zelo dobro, od 1.decembra (dodatni programi...) naprej pa pri iskanju novih programov najde le hrvaške, slovenskih pa več ne.
Kaj bi lahko bilo narobe?
Lp, Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni