|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.15 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2009 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Edini razlog za uporabo solarnega panela v opisanem slučaju, je upanje na subvencije za obnovljive vire in podobno s*anje.
Brez subvencije, je panel direktno metanje denarja skozi okno, plačan ne bo nikoli., okolju pa stvar tudi ni prav nič prijazna (mislim na izdelavo in reciklažo, ki bo za začetek pokurila več energije kot jo boš dobil iz panela v celi njegovi življenski dobi, da precej nezdravih kemikalij, ki so nujne za izdelavo. niti ne omenjam). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2009 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi nam mogoče zaupal, zakaj in kje rabiš to napetost, bi ti bilo veliko laže pametno svetovati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2009 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm...če prav vem (lahko se motim...) so subvencije popolnoma drugačne. Namreč ti moraš pri pooblaščenem zastopniku naročiti da ti položi ustrezno število panelov, montira razsmernik itd..in to po celotni ceni plačaš. Nato skleneš pogodbo z elektrom da ti to dobljeno elektriko odkupujejo po SUBVENCIONIRANI ceni 10 let. Po tej dobi se cena občutno zniža razen če obnoviš vsaj nevemkoliko procentov panelov, nakar lahko skleneš novo pogodbo.
Nakup panela za lastno rabo se načeloma ne splača, ker praktično nikoli ne dobiš nazaj denarja. To se uporablja v glavnem tam, kjer ni druge možnosti ker ni stalne elektrike (gorski vikendi, jadrnice...).
Tudi sam sem računal če bi namesto da imam modem, router in podobno sr**je na elektriko nabavil en 50-70W panel (poraba tega sr**ja je pri meni cca 40W) in vse to dal direkt na 12 V (itak je vse na 12V) ampak ne bi nikoli dobil povrnjeno za nakup panela, ker bi prej izdahnil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2009 6:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor jaz vem, moraš če si namontiraš sončne celice za uporabo v 230V omrežju in imaš standardni žični elektro priključek, moraš energijo od celic obvezno pošiljati v omrežje in jo prodajati ponudniku. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joško Član

Pridružen-a: Sre 12 Avg 2009 16:36 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 13, 2009 9:41 pm Naslov sporočila: Kako z 12V solarnim panelom polniti 72V akumulatorski sklop? |
|
|
harum je napisal/a: |
Takle DCDC 12/100 je dokaj enostavno narediti, a se bojim, da kar kupiti ga ne boš mogel, ti ga bo moral kdo narediti... |
Morda veš na koga bi se obrnil, da bi to naredil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.93 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Če že na vsak način hočeš ... naredi si avtomatski preklopnik, ki bo sredi dneva vsakih 10 minut preklapljal po vrsti 6. relejev. Kontakte teh releje pa iz solarne celice vežeš na pare (2x 6V) akumulatorjev. Tako se bo vsak par vsaj nekaj napolnil brez kompliciranja s step/upi in balanserji pa še izgube bodo minimalne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
ko bo "zapikal" rele bo pa BUM
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
sscott je napisal/a: |
ko bo "zapikal" rele bo pa BUM
LP |
Si že kdaj slišal za varovalke  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
harum Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.73 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Če že na vsak način hočeš ... naredi si avtomatski preklopnik, ki bo sredi dneva vsakih 10 minut preklapljal po vrsti 6. relejev. Kontakte teh releje pa iz solarne celice vežeš na pare (2x 6V) akumulatorjev. Tako se bo vsak par vsaj nekaj napolnil brez kompliciranja s step/upi in balanserji pa še izgube bodo minimalne. |
E tole je še bolj elegantna rešitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
joško Član

Pridružen-a: Sre 12 Avg 2009 16:36 Prispevkov: 12 Aktiv.: 0.06 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 1:11 pm Naslov sporočila: Kako z 12V solarnim panelom polniti 72V akumulatorski sklop? |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Hvala za nasvet, ampak jaz nisem od stroke. Ali si ti pripravljen to narediti (seveda za plačilo), če pa ne, ali mi lahko predlagaš koga, ki bi to profesionalno naredil in mi dal seveda tudi garancijo za to? Dealti bi moral brezhibno.
Če bi se izdelek posrečil, bom imel v nadaljevanju verjetno še 4 takšne izdelke za narediti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na tem forumu je kar nekaj fantov, ki ti s kakšnim procesorčkom, nekaj upori, tranzistorji in releji lahko sorazmerno poceni naredijo takšen preklopnik - "programator".
Če boš izrazil željo pa ti bodo dogradili še kontroler napetosti za vsak aku posebej ... LCD displej s sporočili ...
Vse je odvisno od denarja, želja in časa  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hardveras Član

Pridružen-a: Sre 15 Jul 2009 21:52 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.65 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pet Avg 14, 2009 5:20 pm Naslov sporočila: dc dc pretvorniček |
|
|
Zdravo jaz bi povedal kako bi dc dc zasnoval jaz. Naredil bi fly back dc dc naprimer z kontrolerčkom uc3842 ali podobnim. Na primarni strani v tokovnem načinu slediš maksimalni možni moči, na sekundarju, pa je priporočljivo naredit več sekundarjev, podobno kot računalniški napajalnik, in ko je pretvornik v stanju
ko je primarni tranzistor isklopljen, preko opto driverja vklopimo tranzistorje, ki premostijo diode na sekundarni strani, s tem pa povzroči, da se napetost na vseh zaporedno vezanih akumulatorih izenačuje. Torej vsak zaporedno vezan akumulator svoj sekundar na istem transformatorju. Rabimo tudi shotky diode za nižjo napetost, ki so veliko lažje dostopne.
Tak transformatorček moramo narediti sami, priporočljivo pa je sekundarje naviti s folijo, navito druga na drugo.
Za tak podoben dc dc boste našli priporočila aplikacij za uc 384x in si ga prilagodili potrebam!
No vem da bo moj predlog deležen polno graj, tega sem že vajen.
Lp Tone |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sob Avg 15, 2009 12:24 am Naslov sporočila: Re: dc dc pretvorniček |
|
|
hardveras je napisal/a: |
...
No vem da bo moj predlog deležen polno graj, tega sem že vajen.
Lp Tone |
Tone, tega se boš moral na tem forumu kar navadit ...
Drugače je tvoj predlog kar dober, ima pa dve bistveni pomanjkljivosti:
1. takšno rešitev si predlagal nekomu, ki išče plug & play varijanto
2. napajanje tvojega switčerja ni možno direktno iz panela (tokovno in napetostno nestabilen izvor) in bi zato potreboval nek vmesni/buffer akumulator kar vse podraži in zakomplicira |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni