www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Osvetljevanje UV žarinca
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

yacksy je napisal/a:
V starejših temah sem našel tale link:
http://users.kiss.si/~k4jmedve1/index.php?go=osvetljevalna

Predlagam, da nekdo pobere ves material s te strani in ga pripne sem, ker so pred kratkim grozili, da bo kmalu strežnik KISS za vedno ugasnjen.

p.s. prodam 2 kompleta žarnica + dušilka. En komplet je nov, drugi je rabljen.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.65
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 24, 2009 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi po moje to lahko dal na mojo stran, vprašanje pa je kako je z avtorskimi pravicami...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.62
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 8:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani so lepo razloženi projekti, tako da bi bilo škoda je ne-rešiti. Seveda je pred prenašanjem prej potrebno kontaktirati avtorja in pridobiti njegovo dovoljenje. Samo po mojem tukaj ne bo problem.

Glede same škatle za osvetljevanje, ali ima kdo podobno stvar narejeno z UV "neonkami", kot je opisano na strani? Mislite, da bi se bolje odrezale UV LED diode?

KitKat
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Okt 2009 9:02
Aktiv.: 0.07
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem si naredil eno podobno napravo in mi služi prav dobro. Bom čim prej slikal in dal sem gor link. Če imaš material (fluo UV, dušilke, grla za cevi) in ne kompliciraš preveč, je lahko v enem dnevu vse narejeno. Meni je varianta z UV fluo najbolj všeč, ker tiste VTF rabijo ustrezno veliko dušilko, se močno grejejo, poleg tega pa so svinjsko nevarne za oči. Imam sicer žarilno UV za 230 V, ampak se mi zdi štorasta. Izkazalo se je, da je nalepše, če lahko film in TIV položiš na šipo z aktivno strano navzdol, tako da z gornje strani obtežiš ploščico pertinaksa, da se lepo prilega na film (ploščice največkrat niso povsem ravne).
Osveljujem cca 10-15 minut.
LP
R.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bogdanho
Član
Član

Pridružen-a: Čet 12 Nov 2009 11:40
Aktiv.: 0.14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je da ni dobro biti v bližini kadar gori tako prirejena žarnica, saj se sprošča močna UV svetloba ob tem pa se pojavlja poseben vonj. Ni pa zadeva nikakor nevarna da bi povzročila kakšne zdravstvene posledice v kratkem času v katerem smo ji pri delu izpostavljeni. Lahko pa v napravo vgradimo tudi časovni rele in se tako sama izklopi po nastavljenem času. Drugače je pa izvedba same osvetlitve enostavna - žarnica, ki ji odlomomo obod, dušilka in kabel, pa vtikač, to je vse in zadeva deluje odlično in za osvetljevanje ne potrebujemo dosti časa.

Lp

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 25, 2009 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bogdanho je napisal/a:
Res je da ni dobro biti v bližini kadar gori tako prirejena žarnica, saj se sprošča močna UV svetloba ob tem pa se pojavlja poseben vonj. Ni pa zadeva nikakor nevarna da bi povzročila kakšne zdravstvene posledice v kratkem času v katerem smo ji pri delu izpostavljeni.

Shame on you
Vsekakor ne smeš biti izpostavljen direktnemu sevanju od žarnice, ker to je, kot bi se sončil na smučišču. Opekline na koži dobiš zelo hitro.

Pod nobenim pogojem pa ne smeš pogledat direktno v žarnico. Edino skozi navadno debelo steklo, ki zaustavi UV sevanje. Nekatera stekla tudi ne ustavijo UV sevanja.

Tisti čuden vonj pa je ozon, ki se sprošča ob UV sevanju. Tudi tega ni dobro vdihavati.

Torej žarnica mora biti zaprta v škatlo, iz katere ne sveti nič ven.

KitKat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 8:28 am    Naslov sporočila: icon_funny  Odgovori s citatom

Tule je link, kot sem obljubil:

http://ibis.telesat.si/osvet/

Zadeva je narejena na hitro, ampak deluje povsem zadovoljivo. Za določanje časa osvetljevanja uporabljam timer na štedilniku (tistega, ki ga naviješ, in ki na koncu zazvoni - hi-tech rešitev :) )
LP
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predpostavljam da tiskaš z laserjem na paus ali folijo...?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
KitKat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, doslej sem vedno tiskal z laserjem na folijo, čeprav moram reči, da sem res dobre rezultate dobil edino takrat, ko sem uporabil Kimoto folijo. Ko natisnem z laserjem, dam folijo nad posodico, v kateri je nitro razredčilo, ki ga rahlo segrejem. Zato, da se večje črne površine lepo zlijejo. Popravim jih s flomastrom. Paziti moraš, da ne pretiravaš z redčilom, ker se lahko papir/folija zvije.
Poskusil sem tudi z brizgalnikom, ampak nisem bil zadovoljen, sem moral preveč popravljati.
Bistvenega pomena za dobro tiskovino je, da je na filmu črna res črna - ne sme se videti skoznjo, če pogledaš proti svetlobi. Preprostejša vezja sicer lahko popraviš pred jedkanjem, pri tanjših sledeh pa je to zelo težko.
LP
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 7:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem enkrat nesel vezje nekomu, ki se s tem profesionalno ukvarja in sem natisnil na folijo in še na paus ter z laserjem in inkjet-om - na koncu mi je vzel paus z inkjetom ker se je gledano proti svetlobi najmanj videlo skozi. No, res je bilo to za izdelavo filma, ampak mogoče bi tudi tukaj šlo tako.
Nazaj na vrh
KitKat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povsem razumljivo. Vsak ima svoje izkušnje, obstaja cela gora različnih papirjev, tonerjev, črnil, tiskalnikov itd. Vsak moram poskusiti sam, kaj mu najbolj ustreza.
LP
Nazaj na vrh
bumbar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Okt 2009 20:25
Aktiv.: 0.32
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naj še jaz dodam vprašanje.
Imam vtf žarnico (odstranjen balon) z ustrezno dušilko. Osvetljujem na razdalji 20cm. Zadeva sicer deluje OK, tudi ploščice so super, le čas osvetljevanja je neverjetnih 60min. Kje bi lahko bil problem? Steklo? Uporabil sem že pleksi (5mm) in navadno steklo (3mm), vendar brez razlike.
Nazaj na vrh
KitKat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 26, 2009 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Steklo ne verjamem da je krivo, uporabljal sem ga na avgustovskem soncu in je v 12 minutah osvetlilo zelo lepo. Mogoče ni prava VTF, mogoče dušilka ni ustrezna? Ali pa oboje.
Nazaj na vrh
bumbar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Okt 2009 20:25
Aktiv.: 0.32
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2009 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko, da je res kaj na žarnici oz. na dušilki. Je pa en problem. Imam žarnico brez balona (in posledično brez podatkov o moči) in pa dušilko brez vseh oznak. Kako bi lahko ugotovil moč žarnice in pa moč dušilke. Kakšne ideje? Morda v trgovino po novo robo? Hvala.

P.S.: Oblika dušilke je enaka, kot jo videvam po forumu, se pa kar dobro segreva - cca 70-80C.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 08, 2009 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čudno tole.

Ko sem še osvetljeval (razbita 125W VTF z ustrezno dušilko) na razdalji 25-30cm, folija pod navadnim steklom, sem imel čas osvetljevanja 110 - 130sek. Če sem pustil kakih 10 sekund predolgo, je šlo ponavadi pri razvijanju vse dol.

Tudi dušilka se kar greje. Poskusi dobiti ustrezno dušilko in žarnico Think
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni