www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Akumulatorski vrtalnik do 150 eur
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borc
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Apr 2007 12:22
Aktiv.: 0.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Damjane tako na pamet res ne gre. Jaz v današnjih časih gledam le še li-ion. Pri Frami je 18V/3Ah z dvema baterijama 430 eur, na dom pa sem jo iz Anglije dobil za 290 eur. Pa ima moja primerljiva zraven še možnost udarnega vrtanja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa je litij sploh primeren za brutalne tokovne obremenitvew, ki jih je zmožno tako orodje?

Vsaj, če sklepam po letalskih modelarjih, litij v kombinaciji visokih tokovnih obremenitev, ne traja prav nič dolgo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
damjane
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Nov 2004 22:45
Aktiv.: 0.45
Kraj: Maribor-Ptuj

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Običajno je Li-Ion res primeren za manjši tok, mogoče se jim je končno posrečilo zbog novejših tehnologij Think sicer pa je Li-Ion že nekaj časa v teh mašinah, slabega ni nič slišat, zaenkrat.
Modelarji uporabljamo LiPo in ravno nasprotno, trajajo in trajajo, razne nicd, nimh jajce se skrijejo v vseh pogledih. Problem je včasih le pri cenejših in noname akujih, te ponavadi razžene, čeprav so tudi ti vedno boljši... "kolko dnara tolko muzike" Boo hoo!

@borc - ampak potem bi morali spremeniti naslov teme "Akumulatorski vrtalnik do 400€" Wink

Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 23.93

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se ti hecaš ? NiCd jajc ? No pa mi pokaži Li-ion celico ki bo zdržala 3000 ciklov !

Litij se v modelarstvu uporablja izključno in večinoma zaradi teže. Nekaj doda še boljša energetska gostota.
Nazaj na vrh
qwertzui
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Maj 2009 9:38
Aktiv.: 2.21
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

alphaone je napisal/a:
qwertzui je napisal/a:
alphaone je napisal/a:
Jaz imam tale vrtalnik, in dela BP:

http://www.iskra-ero.com/default-76,14.html?Zav=3

precej močan, in je nekaj čez 100€.

Imam takšnega...ko ga vzamem v roke je prazen!! Mad

Lahko je kriv akku, ali pa ga vzameš v roke 2x letno?

Vem da je kriv akku Very Happy Tudi ko se na frišno napolni ne zdrži prav dolgo. Se zvečer napolnim čez 2 dni ga rabim, pa je prazen, da komaj obrne.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 8:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz filam 2 paketa 14.4V NiCd ki sem jih dobil zraven vsake 3-4 mesece, tako da je baterija na tleh, polnilec pa zgoraj. Zaenkrat lavfa popolnoma brez težav in je ena baterija zadosti za kake 3 ure poganjanja črpalke pri največji moči.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.03
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Pa je litij sploh primeren za brutalne tokovne obremenitvew, ki jih je zmožno tako orodje?

Vsaj, če sklepam po letalskih modelarjih, litij v kombinaciji visokih tokovnih obremenitev, ne traja prav nič dolgo.

Slabo sklepaš ... Smile
Zelo odvisno, kaj so zate brutalni tokovi, ampak npr. 20C je že standard (osnova), dobiš pa akuje, ki so delani tudi za obremenitve 35 ali 40C. Res pa, da se jim na življenski dobi to pozna.

Ampak pri navadni bormašini tokovi navadno niso prav grozni (v modelarstvu tudi konstantni tok 200A ni nič nemogočega ... Smile )

LP, Grega

p.s. Lahko prideš izmeriti in preizkusiti moj paket 4S 4400mAh, ki je namenjen za 25 C ...
Nazaj na vrh
1OVER0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06
Aktiv.: 1.19
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj glas gre vsekakor za orodja Makita - ma kakršno koli že.
Sem imel možnost preizkusiti par vrst njihovega orodja. Pred ~6-7 leti nabavil za očeta akku vrtalnik z dvema baterijama in kovinskim ohišjem na predelu getrib - Austria šverc-comerc. Smo enkrat razkrivali streho z privijačenimi salonitkami - če se vijak ni dal odtegniti ga je pa odtrgalo. Res mašinca na mestu - oznake točne se pa ne spomnim več. Res je nismo šparali in je že davno odslužila tako, da so trenutno tudi baterije že na koncu. Pač kvaliteta ima ceno.
Nazaj na vrh
_jasko_
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 22:47
Aktiv.: 0.07
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2010 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vse kakor makita
Nazaj na vrh
bbenci2
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Maj 2008 20:11
Aktiv.: 0.55
Kraj: Moravske Toplice

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 30, 2010 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem sicer že kar nekaj časa nagnjen k Makiti. Mislim, da bo kar tu ostalo.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.02
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz pa sem pred nekaj časa nabavil Metabo in sem izjemno zadovoljen. Mislim da jih prodaja fridro. Mogoče ima še kakšno v akciji.
Nazaj na vrh
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.57

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
tako da je baterija na tleh, polnilec pa zgoraj.

A to ima tudi kakšen vpliv, kateri je zgoraj oz. na tleh?

lp, prom
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 5:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je razlog hlajenje.

Bolje je, da akumulator greje polnilec, kot polnilec akumulator (topel zra gre gor). Polnilec zdrži višjo temperaturo (oz. je ceneje menjati oslabele elektrolitske kondenzatorje v polnilcu), kot akumulatorski pack (ki pogosto predstavlja večino cene takega orodja - sploh če moraš celice kupiti).

Akumulatorji nobene sorte ne marajo povišanih temperatur.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pyr0Beast
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 31, 2010 5:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da. tako kot je napisal azrael. Polnilca mi ni škoda, akkuja pa.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2013 11:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

Tukaj je nekaj literature na tematiko sodobne modne muhe "Li-Ion".

http://batteryuniversity.com/learn/article/is_lithium_ion_the_ideal_battery

Piše da so 40% dražje od NiCd in da ponavadi odpovejo po 3 letih če jih rabiš ali ne.

Ne vem zakaj so jih te 100 let skrivali Smile

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni