|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Jun 29, 2010 7:49 am Naslov sporočila: |
|
|
podobno neumnost narediš če kable pociniš preden jih vtakneš v konektor (brez kabel čeveljčka). zadevo sicer priviješ do konca, ampak ker je cin mehak se sčasoma deformira in če tak konektor preveriš čez nekaj časa lahko narediš še cel ovoj, ali žico zelo enostavno potegneš ven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Tor Jun 29, 2010 8:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo je, da so včasih cinili žice tudi v elektrokovini. Tako mi vsaj razlaga oče, ki je svoj čas tam delal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.95
|
Objavljeno: Tor Jun 29, 2010 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
... Ko si pravilno stisnjen kabel čevelj pocinil, si naredil iz dobrega slabo. Spoj je postal trd, lomljiv in neodporen na vibracije (cin je potegnilo daleč po vodniku, tako kot pri odspajkovalni pletenici).
In še spajka se sčasoma postara in je problem loma kabla zaradi vibracij še bolj pospešen (spajka ne popusti na celotni dolžini istočasno in nastane tečaj na katerem se kabel zvija dokler ne popusti)... |
Azrael, hvala tudi tebi.
Večkrat sem zasledil, da se spoji ne smejo ciniti, pa nisem poznal pravih razlogov, zakaj. Nam neprofesionalcem pač na prvi pogled zgleda, da to ni slabo.
Sedaj ste mi s pravimi argumenti odprli oči.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Čet Jul 01, 2010 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
To o profesionalcih in amaterjih ne tako redko spominja na misel, da so profesionalci zgradili Titanic, amaterji pa Noetovo barko.
Nameč, tudi mnogi elektrikarji ne vedo da je stisnjen in nato pocinjen kabel čevelj slabšii, kot če je "samo" pravilno stisnjen.
Tudi bivši šef delavnice, v kateri sem delal, je bil med njimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni