www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preprosti napajalnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kekec
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 12:17
Aktiv.: 0.17
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem prej malo preletel zadeve o swiching napajalnikih in prisel do ugotovitve, da switcing izvedba za enkerat odpade, saj imam trafo ze narejen in je navaden omrezni trafo, torej z njim izdelava switching napajalnika ni mozna.

Zato bi prosil za malo pomoci.
Rad bi torej izdelal cimbolj trpezen stabilen laboratorijski usmernik. Za zacetek bi rad upregel 50V/10A trafo z moznostjo regulacije napetosti 0-50V in toka 0-7A.

Zanima me predvsem katere komponente naj vsebuje tak napajalnik, da bo cim bol stabilen in zanesljiv, torej ali naj uporabim operacijski ojacevalnik ali naj vezje gradim izkljucno na tranzistorjih?

Hvala za odgovore!

Lep pozdrav, ozbi

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že dolgo nazaj sem izdelal zelo dober usmernik iz Elektor-ja 35V 4A. Načrt imaš v priponki.
Za tvoje zahteve boš moral dodati še nekaj tranzistorjev na izhodu in prilagoditi nekaj uporov in napetosti kondenzatorjev.

Laboratorijski usmernik Elektor.pdf
 Opis:
Usmernik

Download
 Ime datoteke:  Laboratorijski usmernik Elektor.pdf
 Velikost datoteke:  923.46 KB
 Downloadano:  47 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kekec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 5:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala!

Ima se kdo kaksne izkusnje s tem usmernikom, ali naj raje priredim tega od electronics-lab:
http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html

Lep pozdrav, ozbi

kekec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravicujem, da toliko sprasujem.

Cisto odkrito povedano mi ni cisto jasen princip regulacije toka in napetosti.

V teoriji vem le toliko, da s pomocjo nekega tranzistorja, krmilimo mocnostni tranzistor. Odprtost oz. zaprtost prvega tranzistorja krmilimo s potenciometrom vezanim na bazo in nato s tem tranzistorjem preko baze drugega krmilimo drugi tranzistor. Tale drugi tranzistor nam potem z vrtenjem potenciometra omejuje napetost oz. tok.

Sama regulacija bi mi postala popolnoma jasna sele, ce bi videl kaksno shemo regulatorja napetosti in toka, zgrajenega popolnoma na tranzistorjih, saj iz shem usmernikov oz. shem napetostno-tokovnih regulatorjev, ki vsebujejo operacijske ojacevalnike ali IC-regulatorje ne morem tocno videti kaksna je razlika med krmiljenjem napetosti in krmiljenjem toka.

Zato bi prosil ce lahko kdo od vas v kratkem odstavku malo teoreticno razlozi sam princip regulacije napetosti in princip regulacije toka. Toliko, da bom teoreticno vsaj malo podkovan, preden se lotim sestavljanja usmernika.

Ce bo razlaga dobra, lahko iz nje potegnemo skupne tocke in jo predimenzioniramo v obmocje mojega trafota, dodelamo z napetostno, tokovno in se kaksno zascito in rodi se lahko prav dober laboratorijski usmernik.

Ce pa kdo misli, da bi bila stvar boljsa z uporabo operacijskega ojacevalnika, naj to napise in doda malo teorije.

Imam pa se eno vprasanje Very Happy
In sicer prisel sem na idejo, da bi izdelal laboratorijski usmernik, ki bi bil res prava zverina Cool Nekaj taksnega kot je varilni transformator, le da bi tale imel nastavljivo napetost od nic do nekje 100V in sveda nastavljiv tok od 0 do nekje 200A. Princip delovanja bi bil isti kot v varilnem transformatorju, le da bi ga rahlo modificiral Smile

Torej, deloval bi na switching principu, tok pa bi mu krmilili z odmicnim feritnim jedrom v zracni rezi. Krmilni del na primarni strani switching trafota bi bil dodelan tako, da bi usmernik lahko koristil tudi kot funkcijski generator, seveda tudi pri polnem delovanju. Nisem pa cisto preprican ce je to izvedljivo, zaradi dopustnosti frekvencnega obmocja feritnega jedra?

Zanima me torej vase mnenje?

Vem da je ideja izza oblakov privlecena, a casa imam na pretek. Za zacetek bo izdelava laboratorijskega usmernika 0-50V/0-7A cisto zadostovala, kasneje kaksen funkcijski generator ter se malo v mikrokontroleske vode in tako si bom postopoma nabral prakticne izkusnje.

Cisto za zacetek pa kot sem ze omenil teorija regulacije toka in regulacije napetosti obravnavani loceno in nato zdruzeni v prakticnem primeru izdelave laboratorijskega usmernika. Kdor ve o tem kaj povedati, na dan z besedo Smile

Lep pozdrav, ozbi

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni