|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zažigalec Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19 Prispevkov: 174 Aktiv.: 0.86 Kraj: Vipavski Križ (blizu)
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor je meni znano se z ionizaciskimi celicami meri višje doze. Tisto na Techlib ni več geigerjev števec, na geigerju lahko vsako ionizacijo zaznaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Data386 Član

Pridružen-a: Tor 02 Feb 2010 19:34 Prispevkov: 83 Aktiv.: 0.44 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 2:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ionizacijska celica je svojevrsten izziv. Pri predlagani rešitvi (Spajky-Techlib) je potrebno uporabiti upor z vrednostjo 200Gohm ali več.
Cena takega upora je lahko kašnih 100 evrčkov. Možno je nabaviti SMD upore za nekaj nižjo ceno, je pa vprašanje vgradnje.
Če bom našel kakšen primeren upor, se bom verjetno lotil ekperimentiranja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaseba Član

Pridružen-a: Ned 02 Maj 2010 3:26 Prispevkov: 69 Aktiv.: 0.37 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
zažigalec je napisal/a: |
VolkD je napisal/a: |
Pripravlja se gradnja malo bolj resne naprave z geigerjevo cevjo. Mogoče bo priključiti različne cevi. Prav tako se bo take števce lahko kalibriralo z znanim virom. Izhodov bo več. LCD, mali piskač, UART. Mogoča bo torej tudi priključitev na PC ali pa preko EATNC na brezžičen prenos podatkov. |
Živjo
Sam sem kot nek navdušenec nad temi geigerjevimi števci, doma jih imam že cel kup. Kako bi se lahko vključil v ta projekt ? |
Sej si že vključen! )
Cevi vse kar maš, lahko posodiš Volku, ko bo rabil, da bo testiral, če dela z vsemi cevmi... npr. tudi od DR-M3, ki dela na višji voltaži, al kaj si že rekel? SBM-20 ne rabiš, ker mam jaz.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zažigalec Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2008 21:19 Prispevkov: 174 Aktiv.: 0.86 Kraj: Vipavski Križ (blizu)
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sej si že vključen! )
Cevi vse kar maš, lahko posodiš Volku, ko bo rabil, da bo testiral, če dela z vsemi cevmi... npr. tudi od DR-M3, ki dela na višji voltaži, al kaj si že rekel? SBM-20 ne rabiš, ker mam jaz. |
Ni problem. Imam tudi enega ameriškega CDV 700, ki ima cev na 900 V. V ponedeljek sem dobil še švedskega Intensimeter 11. Nekje se valja tudi en nemški FH 40T. Ruskih pa imam cel kup večinoma s SBM cevmi. Ko se bo testiralo lahko vse privlečem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 9:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
@zažigalec
Hvala za informacijo. Imam DR-M3 merilnik (sliko takega merilnika je v to temo pripel uporabni Lado), brez vira sevanja.
Zato me zanima kako to reč skalibrirati.
In še vprašanje: je omenjeni DR-M3 merilnik etalonski inštrument, kot ga nekateri hvalijo na netu ali je to samo precej neobčutljiva zadeva, kot trdijo drugi ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zažigalec Član

|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Azrael je napisal/a: |
@zažigalec
Hvala za informacijo. Imam DR-M3 merilnik (sliko takega merilnika je v to temo pripel uporabni Lado), brez vira sevanja.
Zato me zanima kako to reč skalibrirati.
In še vprašanje: je omenjeni DR-M3 merilnik etalonski inštrument, kot ga nekateri hvalijo na netu ali je to samo precej neobčutljiva zadeva, kot trdijo drugi ? |
Tudi sam imam 2 ta števca malo starejšega (prve serije) z Rentgensko skalo in novejšega z Grejevo skalo. Tisti vir SrY90 (danes z aktivnostjo okoli 100kBq) je bil mišljen bolj kot preizkus oz. test delovanja števca. Z mojim znanjem lahko rečem, da je števec oz. sonda slabo zgrajena. Uporabili so philipsove ZP1400 cevi, ki so dokaj dobre, ampak z takim ohišjem kot je pri DR M3 neobčutljive na sevanje nizkih energij. Tudi akustični del je bolj slabo izveden. Mora res biti tišina da lahko slišiš prasketanje na slušalki.
Razočaralo me je tudi dejstvo da nikjer v navodilih ali na ohišju nisem našel vezalne sheme. Pri Ruskih ali Ameriških je shema zraven bodisi v ohišju ali v navodilih oz. specifikacijah (če bi npr. hotel sam kaj po trimerjih vrtet niti ne veš kateri se za kaj uporablja, sam sem to ugotovil kar z preizkušanjem). Zanimivo je tudi to, da ima ionizacijsko komoro v inštrumentu in ne v sondi, kjer je le GM cev.
Morda sem samo jaz ampak me ti DR M3 niso prepričali. Sam stavim na ruske DP 5V. Zraven sem dodal še navodila števca v pdf-ju, če bo kdo potreboval.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Radiološki detektor.pdf |
Velikost datoteke: |
6.65 MB |
Downloadano: |
34 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za navodila. Doslej sem jih iskal brez uspeha.
Kot berem je bil opis, ki se ga megleno spominjam, napačen, saj naj bi se inštrument nastavilo glede na vir sevanja, ampak kot vidinm je bil vir samo za kontrolo delovanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se spomnim, da je bil v torbici poleg DR M3 tudi kartonček s serijsko št. vira, aktivnostjo vira in formulo za preračun glede na starost vira (razpolovna doba), torej vsem potrebnim za kalibracijo.
Mimogrede, ima kdo kakega odveč?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Mar 22, 2011 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že dogovorjen za kalibracijo merilnikov, ki jih bomo izdelali.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2011 11:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem malo brskal po ebay-u in opazil, da cena geigerjevih cevi raste.
22.3 sem za SBM-20 plačal 18$ + 8$ poštnine. Najcenejša, ki mi jo je danes uspelo najti je 25$ + 15$ poštnina.
Danes mi je uspelo oživeti SBM20 na protoboardu. CI-3BG se zaenkrat še upira.
Citiram: |
Sem že dogovorjen za kalibracijo merilnikov, ki jih bomo izdelali. |
Smem vprašat, kdaj približno je to v planu (rad bi naročil še kakšno SI22G in me zanima, če se splača počakat, da bodo cene spet padle) ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Apr 19, 2011 11:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ahh.. človek planira, situacija se pa potem obrača kot sama hoče....
Ideja je narediti prenosno napravo z GPS modulom, logerjem in izhodom na RS232(uart). Torej možnost brezžičnega prenosa podatkov. Na ta način bi lahko naprava postala mobilna. Vzpostavili bi lahko celo zbirko podatkov in tako izrisali mapo "normalnega" sevanja po Sloveniji.
Projekt je kar zahteven. Torej ne bo še tako kmalu.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 20, 2011 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj se ne mudi. Eno kupljeno geigerjevo igračko že imam. Na žalost je ponovljivost meritev okoli 20%.
Moj cilj je malo bolj skromen.
Na dolgi rok me zanima, kako se spreminja sevanje ozadja.
Na kratki rok pa bi naslednjič, ko me pošljejo na servis (glej priponko) rad vedel, pri čem sem.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
35.13 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37 Prispevkov: 260 Aktiv.: 1.09 Kraj: Ribniško Pohorje
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2011 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še kdo kaj dela na tem? Kakšno geigerjevo cev predlagate za izdelavo števca?
Mapo radioaktivnosti v SLO pa najdete na tem naslovu
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pet Jun 10, 2011 1:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
v Kočevju sredi gozdov 175-180nS/h
v Idriji nad rudnikom na področju nekdanje topilnice , s problemom radona v skoraj vsaki starejši hiši 100nS/h
ej to je noro
_________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni