|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.06 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Apr 17, 2011 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
ziga555 je napisal/a: |
V najslabšem primeru jo odpreš in kupiš nove celice in jih zamenjaš  |
Ni tako preprosto:
- težko lepo odpreš originalno baterijo, ker je zadeva ponavadi brez vijakov
- težko dobiš celice ravno prave velikosti
- težko jih sam spojiš tako, da so spojene enakih dimenzij kot original
.
.
Velikokrat je bolj ugoden nakup neoriginalne baterije na ebayu.
Kar se tiče trajanje baterij pa lahko navedem še en bolj svetel primer:
hp nc6120
nova baterija 3ure 40 min
po 6 letih uporabe 2uri in 45 min
Nikoli je nisem jemal iz prenosnika, saj bi v šestih letih verjetno s tem že uničil kontakte baterije
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.69 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Ned Apr 17, 2011 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Ni tako preprosto:
- težko lepo odpreš originalno baterijo, ker je zadeva ponavadi brez vijakov
- težko dobiš celice ravno prave velikosti
- težko jih sam spojiš tako, da so spojene enakih dimenzij kot original
.
.
Velikokrat je bolj ugoden nakup neoriginalne baterije na ebayu.
LP |
Ja za prvo uporabiš strojček kot je npr. Proxon vrtalnik. Za drugo se prav gotovo dobijo ravno na Ebayu lahko pa tudi drugje in prednost tega je da predhodno napolniš vsako celico posebej jim izmeriš napetost in jih tiste z isto napetostjo ločiš na kup kjer jih boš potem zložil oz. spojil v ohišje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
darko32 Član

Pridružen-a: Pon 24 Maj 2010 22:27 Prispevkov: 151 Aktiv.: 0.82 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2011 12:00 pm Naslov sporočila: Re: Prenosnik: kako preprečiti polnjenje baterije |
|
|
borisz je napisal/a: |
Pozdravljeni!
Prej sem imel Lenovota, ki je imel zelo uporaben programček, s katerim sem preprečilpolnjenje baterije, če je bila bolj polna kot X %.
Sedaj imam drug računalnik, ki takšnega programa nima, na netu pa tudi nič ne najdem. Računalnik je Dell Precision 4500.
Namreč v glavnem ga uporabljam kot namiznega, na baterijo ga poženem le vsake toliko in je ne bi rad uničil z neprestanim polnjenjem.
lp
Boris |
Kolikor poznam to serijo naj bi imela poseben ukaz, ko lahko izključiš polnjenje. Mislim, da je FN+ Tipka F3 (narisana baterija). Videl pa boš v desnem kotu pri uri prekrižano ikono okrog priklopa na elektriko. Vendar pazi izključuješ polnjenje in razkiraš celo baterijo. Posledica tega je lahko okvara barterije, saj jo lahko zakleneš. (BAterija ima svoje čipe, ki so v sami bateriji). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70620.98
|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2011 12:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Comitex Član

Pridružen-a: Pon 25 Maj 2009 20:28 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opazujem problem pri meni, ko izvlečem kabel iz računalnika in ga sekundo za tem priklopim nazaj (pri napolnjenosti 100%) se baterija začne polnit, LED za polnjenje sveti 10 min in se nato izklopi, pri starejšem hpju se to ni dogajalo, tu sem pa zamenjal že baterijo kar pri starem po 2 letih ni bilo treba. Slučajno to vpliva na življenje baterije ? Profesor ima v thinkpadu že 3 leta baterijo ki jo ciklira, kar pomeni da priklopi napajalnik le takrat ko je popolnoma prazna, drži pa mu 3.5 ure. _________________ DJ-Comitex |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam cca. 4 leta starega lenovota in mi je v privh 3eh letih baterija prišla iz 2ure na 1:30, potem sem pa veliko prenašal prenosnik. Odklopil za 5min in priklopil drugje mi je v 2eh mesecih prišla na 20min. Sicer mi jo je uspelo z "cikliranjem" spraviti na dobre pol ure ampak to je bilo pa to.
Sem si pa letos konec maja kupil 9 celično 7800mAh na ebayu za 35€ in mi zdrži 4ure+, tako da grem lahko komot z vlakom v Ljubljano in nazaj in še je ne izpraznim. Sem pa to novo tudi jaz začel "ciklirat" tako da bomo videli kako se bo obnesla. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.56 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 9:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
sestra ima skoraj 5 let starega MSI Mega Booka in ji baterija še vedno zdrži skoraj 3 ure (17'' - 6-cell), .... skrivnost... cikliranje.. ko je polna uporabljaj baterijo, če je nočeš jo odklopi  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jahtba Član

Pridružen-a: Čet 27 Okt 2005 23:38 Prispevkov: 251 Aktiv.: 1.06 Kraj: koroška
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva razprava čeprav iz nje ni razbrati,kaj je manj in kaj bolj pametno storiti glede baterije za prenosnik. Sam imam Toshibo,ki pa je ne uporabljam pogosto. Ko mi prenosnik stoji,seveda nimam priklopljeno napajanje,se baterija počasi prazni (nikoli se še ni zgodilo,da bi bila na čisti ničli). Vklopim ga na baterijo in ko je Windows naložen priklopim polnjenje in napolnim baterijo. Ko je polna spet izklopim računalnik. Ali bi bilo pametneje,da baterijo vzamem ven ali da obdržim sedanji sitem ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.36 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
jahtba je napisal/a: |
Ko mi prenosnik stoji,seveda nimam priklopljeno napajanje,se baterija počasi prazni (nikoli se še ni zgodilo,da bi bila na čisti ničli). Vklopim ga na baterijo in ko je Windows naložen priklopim polnjenje in napolnim baterijo. Ko je polna spet izklopim računalnik. Ali bi bilo pametneje,da baterijo vzamem ven ali da obdržim sedanji sitem ? |
Ko začneš uporabljati na bateriji počakaj, da ti pade pod 10% in šele takrat priklopi. Ko se napolni do konca pusti priklopljeno.
Jemanje baterije ven je slabo za kontakte, pa še če zmanjka elektrike oz kdo ponesreči odklopi polnilec ti bo še vedno prenosnik delal, če pusti baterijo noter. _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dorijan je napisal/a: |
Ko začneš uporabljati na bateriji počakaj, da ti pade pod 10% in šele takrat priklopi. |
Če hočeš skrajšati življenjsko dobo Li akumulatorja ga pred polnenjem čim bolj izprazniš.
Pa še praktičen primer: z mojo imava enake telefone, obremenitev teh telefonov je precej podobna. Jaz ga kar naprej natikam na kabel, moja ga prazni do konca (tako kot v dobi NiMH). Moj akumulator po treh letih drži kakih 20% manj kot takrat, ko je bil nov, oni drugi pa kakih 90% manj kot nov.
Li akumulatorji imajo najraje, da jih ciklaš nekje med 60 in 80% napolnjenosti. _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.96
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 1:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Eno je teorija, v praksi pa ni pravil.
Za hitro uničenje je sicer nekaj več možnosti če se držiš nekih "navodil", za dolgo življenje pa nikakor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.39 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za uničit akumulator so "neka pravila". To so visoka temperatura, 100% napolnjenost in globoko ciklanje.
Če se izogneš tem pravilom, dobiš pravilo za daljšo življensko dobo: izogivaj se pravilom za skrajševanje življenjske dobe  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.93
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Pa še praktičen primer: z mojo imava enake telefone, obremenitev teh telefonov je precej podobna. Jaz ga kar naprej natikam na kabel, moja ga prazni do konca (tako kot v dobi NiMH). Moj akumulator po treh letih drži kakih 20% manj kot takrat, ko je bil nov, oni drugi pa kakih 90% manj kot nov. |
Razlika je lahko tudi v ohranjevalniku zaslona ali pa 3G omrežju. Tudi če je profil uporabe podoben je lahko zadeva lokacijsko pogojena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sieraa Neznanec

Pridružen-a: Sre 22 Sep 2010 11:36 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03
|
Objavljeno: Pet Jul 22, 2011 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Baterija v prenosniku deluje kot nekakšen blažilnik nihanj, zato je dobo da je priklopljena predvsem pri cenenih prenosnikih ki imajo običajno tudi slabe napajalnike...Če pa jo hočeš obdržati čim dlje jo pa pri 40% izklopiš in shraniš na hladno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MyJuliet Neznanec

Pridružen-a: Pet 19 Avg 2011 10:29 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Sob Avg 20, 2011 3:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je nezaželjeno da ti dodatna baterija polni notranjo baterijo zato se je z nižanjem napetosti dodatne baterije dalo nastavit napetost tako da je prenosnik normalno deloval ampak ni polnil svoje notranje baterije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni