www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vrtalnik za splošno rabo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

od časa do časa imajo v OBIju tegale (tudi kladivo)

http://www.walter-service.at/index.php?page=product&info=232

zadeva je nenormalno močna , samo tale na sliki je 18V moj pa je 21V (mislim vsaj nekaj takega in pa ročaj je spredaj zaščiten)

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred kakima dvema letoma sem kupil bosch profesionalnega baterijskega in mi ni niti malo žal. Baterije držijo nenormalno dolgo in je zelo močan. Ima me, da bi enkrat kupil še kladivarja na baterije. Tisti ta poceni iz obijov itd. so bolj za gledat kot kakšno delo. Samo jeziš se, ker priviješ dva vijaka in je baterija prazna.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 1:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Baumaxu imate Einhell Li-ion 14,4V za 39€.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.97
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 1:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
V Baumaxu imate Einhell Li-ion 14,4V za 39€.

Pa ima omenjen vrtalnik 2 hitrosti?
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne. Gledano z mehanske strani ima samo 1 prestavo. Ima pa brezstopenjski regulator vrtljajev.
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 2:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha. Hvala. Moje mnenje je, da poceni vrtalnik (do 50€) mora imeti 2 mehanski hitrosti. Sicer ima premajhno hitrost vrtenja ali pa premajhen moment za vijačenje. S tem tudi precej "podaljšajo" trajanje baterije.

lp
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da je 600obr/min čisto dovolj. Tiste mehanske nastavitve hitrosti so po mojem mnenju iz mode.
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.03
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 4:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Mislim, da je 600obr/min čisto dovolj. Tiste mehanske nastavitve hitrosti so po mojem mnenju iz mode.

Zakaj Think
Za vijačenje potrebuješ majhne obrate in večjo moč in za vrtanje obratno.
Torej je mehanski menjalnik hitrosti tu popolnoma na mestu Wink

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po eni strani se strinjam, vendar ima bolj malo vijačnikov to funkcijo. Če je pa vijačni bolj slaboten pa druga prestava pri vrtanju odpade. Sploh stopničasti svedri in vrtanje v pločevino so strup za baterijske vrtalnike.
Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 8:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam doma vrtalnik iz horfa, (rumene barve) nevem ali je Enhell ali je kakšna druga znamka. Skratka ta vrtalnik ima samo eno baterijo, ki jo ob moji uporabi polnim samo nekajkrat na leto. Ima zelo majhno samopraznenje, pa tudi polnilec je "avtomatski". Verjetno izklopi polnjenje baterije na podlagi temperature, tako da se baterija po nepotrebnem ne kuha. In ja ta vrtalnik ima 2 hitrosti. Cena??? Nekje 40€. Skratka taka vrtalnika bi kupil takoj še dva za omenjeno ceno! Pri prejšnjem delodajalcu smo uporabljali Makito, ki pa je takrat komaj prišla na trg. Imela je 3 hitrosti vrtenja, 2 Li bateriji... Mnenje? Vrtalnik je bil pretežak, 3-ji brzini je pobralo zobnike, baterija je zdržala samo kakšno urco zmerne! uporabe. Ocena kakovost/cena 2.

LP
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.58
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 01, 2011 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:

Krepko premalo. Imeti mora nekje od 1200 do 1300 obratov. Še posebej za vrtanje v železo. Te prej mine, kot pa da bi zvrtal luknjo s 600 obrati.
Mi Metabo-ve ne šparamo, ampak kar dela in dela. Je pa cca 3 leta stara, ena izmed prvih od Metabo, ki je imela li-ion akumulatorje. Zoprno je edino, če ti kje med vrezavanjem navojev crkne sredi dela. Namreč ima zaščito pred prevelikim praznjenjem.
Pa tudi navoje v pločevino od 4-20mm debeline 4, 5 in 6mm delamo na 2 hitrosti (visoki), razen pri hardoxu in pri večjih debelinah svedrov, je potrebna nizka hitrost, ter pri aluminiju. Je pa seveda potrebno imeti pravo mast. Twisted Evil

Kot zanimivost: kolega mizar, ima 2 Makiti, in se mu je metabo dobra zadeva, pri nas pa imamo metabo, mi je pa Makita dobra mašina Laughing Pri električi mi je pa dewalt zakon od mašine.

Najboljše je, če ima kdo možnost, pa vsako kakšen mesec sprobava na različnih terenih in zahtevnostih.

Sam vidim zadeve nekako tako:
Dewalt, hilti - za težke pogoje dela (cimpri, knauf, razne gradbene dejavnosti v glavnem)

Makita - priročna za kakšne mizarje, ker je lahka, kratka, da se pride v omaricah in pod pohištvom do vijakov.

Metabo- nekje med dewalt in makito po teži, po ceni nekje z makito oz. kakšen evro več, po mojih izkušnjah dobra mašina. (dobro lastnost ima stikalo, s katerim spreminjamo smer samo s kazalcem)

Razne cenejše zadeve- Gledal bi predvsem na to, da ima dovolj zmogljiv akumulator, in da se da z njo po 1 mesecu čakanja v omari, delati še nekaj časa. Vse ostalo za hobi uporabnika ni tako pomembno. Vsaj meni, če bi gledal hobi mašino.

To je samo moje mnenje, iz rokovanja z mašinami. Predvsem sem delal luknjev plastiko, pločevino, poliester, les, aluminij.. s svedri, kronskimi svedri, stopničastemi svedri, navojne luknje, povrtala, brusne plošče, vijačni nastavki, nastavki s gedorami... V glavnem kar nekaj sem že dal skozi, tako da upam, da je moje mnenje do nekje kar realno iz izkušenj.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2011 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pred leti kupil Makito. Vredna vsakega centa.
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2011 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No danes sem za test z 6mm svedrom in hitrostjo 550obr/min prevrtal ploščato železo-flah debeline 3mm v 20 sekundah. In mislim, da je to kar zadovoljiv čas.
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2011 10:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

Sam je še nisem kupil, ker jo ima Darko Smile . (Rabim bolj poredko) .
Lahko samo potrdim, da je vredna vsakega centa.
Je tudi popolnoma primerna za nastavljanje "rotary" enkoderjev Smile .

Jani
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 02, 2011 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Verjamem! Verjetno so pri makiti omenjene slabosti odpravili.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni