|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 11:19 am Naslov sporočila: |
|
|
od časa do časa imajo v OBIju tegale (tudi kladivo)
http://www.walter-service.at/index.php?page=product&info=232
zadeva je nenormalno močna , samo tale na sliki je 18V moj pa je 21V (mislim vsaj nekaj takega in pa ročaj je spredaj zaščiten)
 _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.34 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred kakima dvema letoma sem kupil bosch profesionalnega baterijskega in mi ni niti malo žal. Baterije držijo nenormalno dolgo in je zelo močan. Ima me, da bi enkrat kupil še kladivarja na baterije. Tisti ta poceni iz obijov itd. so bolj za gledat kot kakšno delo. Samo jeziš se, ker priviješ dva vijaka in je baterija prazna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Baumaxu imate Einhell Li-ion 14,4V za 39€. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.97 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
V Baumaxu imate Einhell Li-ion 14,4V za 39€. |
Pa ima omenjen vrtalnik 2 hitrosti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 1:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne. Gledano z mehanske strani ima samo 1 prestavo. Ima pa brezstopenjski regulator vrtljajev. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.97 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 2:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Hvala. Moje mnenje je, da poceni vrtalnik (do 50€) mora imeti 2 mehanski hitrosti. Sicer ima premajhno hitrost vrtenja ali pa premajhen moment za vijačenje. S tem tudi precej "podaljšajo" trajanje baterije.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 2:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je 600obr/min čisto dovolj. Tiste mehanske nastavitve hitrosti so po mojem mnenju iz mode. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1907 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 4:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Mislim, da je 600obr/min čisto dovolj. Tiste mehanske nastavitve hitrosti so po mojem mnenju iz mode. |
Zakaj
Za vijačenje potrebuješ majhne obrate in večjo moč in za vrtanje obratno.
Torej je mehanski menjalnik hitrosti tu popolnoma na mestu  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po eni strani se strinjam, vendar ima bolj malo vijačnikov to funkcijo. Če je pa vijačni bolj slaboten pa druga prestava pri vrtanju odpade. Sploh stopničasti svedri in vrtanje v pločevino so strup za baterijske vrtalnike. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 8:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam doma vrtalnik iz horfa, (rumene barve) nevem ali je Enhell ali je kakšna druga znamka. Skratka ta vrtalnik ima samo eno baterijo, ki jo ob moji uporabi polnim samo nekajkrat na leto. Ima zelo majhno samopraznenje, pa tudi polnilec je "avtomatski". Verjetno izklopi polnjenje baterije na podlagi temperature, tako da se baterija po nepotrebnem ne kuha. In ja ta vrtalnik ima 2 hitrosti. Cena??? Nekje 40€. Skratka taka vrtalnika bi kupil takoj še dva za omenjeno ceno! Pri prejšnjem delodajalcu smo uporabljali Makito, ki pa je takrat komaj prišla na trg. Imela je 3 hitrosti vrtenja, 2 Li bateriji... Mnenje? Vrtalnik je bil pretežak, 3-ji brzini je pobralo zobnike, baterija je zdržala samo kakšno urco zmerne! uporabe. Ocena kakovost/cena 2.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vajdo Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06 Prispevkov: 1088 Aktiv.: 4.58 Kraj: Ribnica
|
Objavljeno: Pon Avg 01, 2011 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Mislim, da je 600obr/min čisto dovolj. Tiste mehanske nastavitve hitrosti so po mojem mnenju iz mode. |
Krepko premalo. Imeti mora nekje od 1200 do 1300 obratov. Še posebej za vrtanje v železo. Te prej mine, kot pa da bi zvrtal luknjo s 600 obrati.
Mi Metabo-ve ne šparamo, ampak kar dela in dela. Je pa cca 3 leta stara, ena izmed prvih od Metabo, ki je imela li-ion akumulatorje. Zoprno je edino, če ti kje med vrezavanjem navojev crkne sredi dela. Namreč ima zaščito pred prevelikim praznjenjem.
Pa tudi navoje v pločevino od 4-20mm debeline 4, 5 in 6mm delamo na 2 hitrosti (visoki), razen pri hardoxu in pri večjih debelinah svedrov, je potrebna nizka hitrost, ter pri aluminiju. Je pa seveda potrebno imeti pravo mast.
Kot zanimivost: kolega mizar, ima 2 Makiti, in se mu je metabo dobra zadeva, pri nas pa imamo metabo, mi je pa Makita dobra mašina Pri električi mi je pa dewalt zakon od mašine.
Najboljše je, če ima kdo možnost, pa vsako kakšen mesec sprobava na različnih terenih in zahtevnostih.
Sam vidim zadeve nekako tako:
Dewalt, hilti - za težke pogoje dela (cimpri, knauf, razne gradbene dejavnosti v glavnem)
Makita - priročna za kakšne mizarje, ker je lahka, kratka, da se pride v omaricah in pod pohištvom do vijakov.
Metabo- nekje med dewalt in makito po teži, po ceni nekje z makito oz. kakšen evro več, po mojih izkušnjah dobra mašina. (dobro lastnost ima stikalo, s katerim spreminjamo smer samo s kazalcem)
Razne cenejše zadeve- Gledal bi predvsem na to, da ima dovolj zmogljiv akumulator, in da se da z njo po 1 mesecu čakanja v omari, delati še nekaj časa. Vse ostalo za hobi uporabnika ni tako pomembno. Vsaj meni, če bi gledal hobi mašino.
To je samo moje mnenje, iz rokovanja z mašinami. Predvsem sem delal luknjev plastiko, pločevino, poliester, les, aluminij.. s svedri, kronskimi svedri, stopničastemi svedri, navojne luknje, povrtala, brusne plošče, vijačni nastavki, nastavki s gedorami... V glavnem kar nekaj sem že dal skozi, tako da upam, da je moje mnenje do nekje kar realno iz izkušenj. _________________ Lep pozdrav, Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2011 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem pred leti kupil Makito. Vredna vsakega centa. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2011 10:54 am Naslov sporočila: |
|
|
No danes sem za test z 6mm svedrom in hitrostjo 550obr/min prevrtal ploščato železo-flah debeline 3mm v 20 sekundah. In mislim, da je to kar zadovoljiv čas. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2011 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Sam sem pred leti kupil Makito. Vredna vsakega centa. |
Sam je še nisem kupil, ker jo ima Darko . (Rabim bolj poredko) .
Lahko samo potrdim, da je vredna vsakega centa.
Je tudi popolnoma primerna za nastavljanje "rotary" enkoderjev . _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

|
Objavljeno: Tor Avg 02, 2011 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Sam sem pred leti kupil Makito. Vredna vsakega centa. |
Verjamem! Verjetno so pri makiti omenjene slabosti odpravili. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni