|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bobe Član

Pridružen-a: Tor 19 Jul 2011 7:01 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.29 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 7:45 am Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Si jih prebral, ane? |
Ja zdaj sem jih. Nič, moram še en dan počakat
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 7:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Upori so bili kupljeni v kompletu z avtomatom za avtomatsko prižiganje luči ponoči....
Drugače pa z malo igračkanja navaden LDR kupiš, lepo gor kable prlotaš in zaliješ v smolo (epoxy) Za kalup vzameš npr. polovičko kinderjajčka , prozorno smolo pa dobiš v vsaki trgovini hobyart, prometej, itd...
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
Upori so bili kupljeni v kompletu z avtomatom za avtomatsko prižiganje luči ponoči....
Drugače pa z malo igračkanja navaden LDR kupiš, lepo gor kable prlotaš in zaliješ v smolo (epoxy) Za kalup vzameš npr. polovičko kinderjajčka , prozorno smolo pa dobiš v vsaki trgovini hobyart, prometej, itd... |
za informacijo:
Namesto LDR uporov se lahko uporabi 8 ali 10mm led diodo(obvezno prozorno ohišje). Ledica pri osvetlitvi dela kot fotocelica.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.19 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
scott? Kako to misliš?
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
6dan8 je napisal/a: |
Citiram: |
kako se reče tipki, ki je privzeto off, ko jo pritisneš pa ti spoji po 2 kontakta skupaj? |
Katera od teh dveh ti bolj ustreza?  |
Dvojna je točno to, kar iščem. Kje se da to nabaviti?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sscott Član

Pridružen-a: Pet 10 Jul 2009 12:11 Prispevkov: 1133 Aktiv.: 5.82 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
aljoš je napisal/a: |
scott? Kako to misliš?  |
Led dioda v konta smeri dela kot fotocelica.
Vzemi prozorno led diodo in jo usmeri proti soncu. Na sponkah se pojavi napetost.
LP Mare
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.10 Kraj: LJUBLJANA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
logist Član

Pridružen-a: Pon 25 Jan 2010 1:12 Prispevkov: 126 Aktiv.: 0.67 Kraj: dom(o)vina
|
Objavljeno: Čet Jul 21, 2011 3:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
sscott je napisal/a: |
Če ima kdo dovolj znanja da naredi tak tracker, sem pripravljen nekaj plačati.
|
Jaz sem napisa si knjižnico za AVR, kateri mi na podlagi UTC +1 in GPS koordiantov izračuna :
- azimut sonca od severa
- višino sonca
- uro vzhoda ter zahoda
- azimut vzhoda in zahoda
Izvedeno je tako :
- uporabljena sta dva 3f motorja 180W. motorja krmilim z uporabo dveh frekvenčnikov (načeloma bi lahko bil dovolj eno, ker objekt ima tirnico in dokler ni bilo motorjev gor z reduktorji sem ga lahko na roke obrnil)
- sončna elektrarna je enoosna, ker pomeni da se giblje samo za soncem, ampak je program narejen oz. knjižnica da tudi vrača višino sonca na podano uro in datum.
Prvotno je bila knjižnica in program napisana za AVR ATmega32 in je delovala brez problema (so boli porodni krči, ampak sem tudi te odpravil), nato sem sistem zamenjal z ARM-jem zaradi želje da bom podatke o poziciji sonca, sledilnika in sence glede na uro prikazoval preko spleta s pomočjo flasha in xml-ja.
Same formule za izračun pozicije sonca in razlago pa dobiš na http://www.vesolje.net/forum/viewtopic.php?f=29&t=1765&p=39349#p39349
_________________ Mihael |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo
Tale stvar mi vestno kuri LM-je. Če ne priključim motorčka, dela po pričakovanjih (enkrat napetost v +, drugič v - (pride do 8V), odvisno od osvetljenosti posameznega LDR).
Če pa dam gor en mali motorček (iz ene igrače), dela kratek čas OK, potem se čip segreje in puf ...
Kar je razlike od originalne sheme je, da sem uporabil tranzistorje TIP122 in 127.
Kaj lahko naredim? (razen, da najdem drugo shemo
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa dajte ljudje božji izumljat toplo vodo....Silvo vam da načrt, hex, vse.... Stvar ki preverjeno fura moj kolektor že par let in še nekatere druge stvari pri prijateljih, vi pa.....eh, ne splača se sekirat...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ATA Član

Pridružen-a: Sob 12 Jun 2004 13:40 Prispevkov: 135 Aktiv.: 0.57
|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 3:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam tudi narejen obračalec po načrtu od Silvota in brezhibno deluje ze 8 mesecev.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne boš preveč zašvical: Silvov prođekt
Pa veselo na delo...
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobe Član

|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj sem že napisal, da sem našel, ampak je vse skupaj letelo v testni forum, offtopic ...
Je kakšna možnost, da mi kdo naloži kodo na mikrokontroler, ker nimam ustreznih stvari pa tudi poznam ne nobenega, ki bi to imel?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

|
Objavljeno: Ned Jul 24, 2011 10:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da v tvoji vasi nihče to ne dela...naprej popravi kraj bivanja in stavim pivo, da se ti bo javil korenjak z našega foruma in ti stvar zapekel na PIC....in to zastonj....Kaj je še lepšega?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni