www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zanimiv napajalnik 1-30V,0-15A
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
mucek je napisal/a:
Po nekaj časa uporabe (tudi) napajalnika z numerično tipkovnico lahko samo rečem, da je ta zadeva zakon. Ni več zezanja z vrtenjem koleščka: klikneš U/I, vtipkaš cifro, OK in - voila! Smile
Lp, g

Pod tole se podpišem!
Namreč zadnjič sem bil pri kolegu, ki ima nek napajalnik na kolešček in sem nekaj delal z njim...po tem sem samo še bolj prepričan da je tipkovnica ZAKON! ( pa čeprav je v lastni izdelavi in morda ni nevemkaj). 5 pritiskov in imaš izhodno napetost! Za vse na svetu ne zamenjam več za kaj drugega.

Dokazal bom nasprotno.
Zame tak napajalnik niti slučajno ni uporaben.
Gremo po vrsti:
V vsaj jaz po večini rabim 5V, 10-12V, 24V. (redkokdaj še kako vmes) Zakaj rabim nastavljiv napajalnik? Rabim ga, ko testiram recimo neko sondo 0-10V ali 4-20mA. Pa nek napetostni vhod. Kako to delaš z napajalnikom s tipkovnico? Pretipkavaš ... Pa X takih primerov, ko rabiš spremenjivo napetost za testiranje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 12:10
Aktiv.: 2.03
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se že vedno zdi najbolj priročna nastavitev s potenciometrom oz z enkoderjem.

Po moje pa bi bile te standardne napetosti: +,- :5,12, 24V dobrodošle kar fiksne na svojih priključkih, nastavljiva pa posebej na naslednjem priključku nastavljiva s potenciometrom ali enkoderjem.

Mirkatmir: ne najdem še cene za ta napajalnik

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 2:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni 5, 12 in še kakšno dobim z eno samo tipko, ker imam tri spomine. Spremembo napetosti - s tipkanjem, ja. Koraki po +-0.1, 0.5 in 1.0 V . Ne vidim kaj dosti uporabne razlike med pritiskanjem na tipko ali vrtenjem enkoderja.
Sicer ne bi bil noben problem poleg tipkovnice dati še enkoder, pa rabiš tisto,kar v danem trenutku najbolj ustreza.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.92
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 2:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skat je napisal/a:
Mirkatmir: ne najdem še cene za ta napajalnik

Preveč! Whistle in še predstavitev.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 2:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
... Ne vidim kaj dosti uporabne razlike med pritiskanjem na tipko ali vrtenjem enkoderja.
....

Jaz jo vidim. Kaj se zgodi, če se zatipkaš pri ter namesto 2,2V odtipkaš 22V ko imaš gor porabnika? Shocked
Moj prvi delno digitallni usmernik, ki sem ga naredil v samogradji je bil s tipkovnico. Zadeva se mi ni obnesla. Kasneje sem zadevo spremenil tako, da sem naredil le 3 tipke (gor,dol, mem-set) Projek je bil objavljen že davno na forumu. Usmernik je še danes v funkciji.

Še enkrat zvezno nastavljiv napajalnik se običajno rabi za kako testiranje. Dostikrat namreč ne moreš niti gledat na displej kaj šele tipkat. Recimo test kdaj bo pritegnil rele za neznano napetost.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, pri meni recimo težko ker moram za 22V vtipkati nulo zadaj ( vtipkam 2-2-0- enter, za 2,2V pa 2-2-enter). Se pa strinjam da se je seveda možno zatipkati. Enako kot je možno ( če primerjam z nastavitvijo temperature pri iCon) prehitro obrniti gumb in ti skoči preveč naprej...
Plusi in minusi na obeh straneh. Kakor komu paše.
BTW...cena rigola je pa res OHOHO.... Shocked
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Kaj se zgodi, če se zatipkaš pri ter namesto 2,2V odtipkaš 22V ko imaš gor porabnika? Shocked
Moj prvi delno digitallni usmernik, ki sem ga naredil v samogradji je bil s tipkovnico. Zadeva se mi ni obnesla. Kasneje sem zadevo spremenil tako, da sem naredil le 3 tipke (gor,dol, mem-set) Projek je bil objavljen že davno na forumu. Usmernik je še danes v funkciji.

Še enkrat zvezno nastavljiv napajalnik se običajno rabi za kako testiranje. Dostikrat namreč ne moreš niti gledat na displej kaj šele tipkat. Recimo test kdaj bo pritegnil rele za neznano napetost.

Zadeva s tipkovnico je seveda mišljena vzporedno z inkrementalcem. Oboje pride prav - enkrat eno, drugič drugo. Glede napak pri vpisovanju je pa tako, da ima usmernik kar nekaj zanimivih "safeproof" rešitev:
- (logično) vsako nastavitev moraš, predem se izhodna napetost spremeni, potrditi
- lahko nastaviš zgornjo tokovno in napetostno limito, nad katero ne moreš (tudi če pomotoma vtipkaš)
- če vtipkaš variante, kjer se bi lahko zmotil in gre za pogosto uporabljane napetosti (npr. 50.00 V (namesto 5,000V), 33.00V (namesto 3,300V), te ob potrditvi še enkrat vpraša, če si res siguren, da to hočeš

Sam večkrat rabim tudi višje razpone (36, 48 V) in verjemi, da vrtenje ni najbolj praktično. Je pa praktično, ko se želiš "zapeljati" čez npr. celotno območje napajalnega dela ali kaj podobnega.

Lp, Gregor

milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:

Zadeva s tipkovnico je seveda mišljena vzporedno z inkrementalcem. Oboje pride prav - enkrat eno, drugič drugo. Glede napak pri vpisovanju je pa tako, da ima usmernik kar nekaj zanimivih "safeproof" rešitev:
- (logično) vsako nastavitev moraš, predem se izhodna napetost spremeni, potrditi
- lahko nastaviš zgornjo tokovno in napetostno limito, nad katero ne moreš (tudi če pomotoma vtipkaš)
- če vtipkaš variante, kjer se bi lahko zmotil in gre za pogosto uporabljane napetosti (npr. 50.00 V (namesto 5,000V), 33.00V (namesto 3,300V), te ob potrditvi še enkrat vpraša, če si res siguren, da to hočeš

Lp, Gregor

mucek, kaj imaš to za eno zadevo ?

LP

mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 9:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

TTI QPX1200SP
http://www.tti-test.com/products-tti/psu/qpx-series.htm

Lp, g

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ulala...niiiiice...
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam tegale: HP/Agilent 6632B
in sem povsem zadovoljen z njim.

Res da je linearc in se zna segrevati, ampak ima izredno nizek šum in valovitost.
Kar se tiče nastavljanja, ima pet opcij:
- memmory recall (4 spominska mesta)
- vtipkanje številke + Enter
- premik kurzorja na določeno številko in spreminjanje z up-down tipkami
- premik kurzorja na določeno številko in vrtenje enkoderja
- priklop preko RS232 ali HPIB in remote nastavitev.

Enkoderja praktično nikoli ne uporabljam. So vsi ostali načini boljši.
Če imate kdaj namen za kakšno testiranje / beleženje, je priklop na PC nujen.

Imam še en switcher lab napajalnik, ki ima samo enkoder za nastavitev. Katastrofa!

Torej,
če kdo išče napajalnik, se mora najprej dobro odločiti za kaj ga bo rabil, koliko šuma / valovitosti še prenese testirana aplikacija (to zelo vpliva na ceno), kakšno območje toka / napetosti je realno za uporabo...

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 01, 2011 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, da te vsaj malce potolažim: moj linearc ima 40V in 5A, in to dvakrat enako v istem ohišju. Res pa je da ga v 99% ne ženem niti do polovice tega, pa ponavadi teče samo eden, vsaj pod večjo obremenitvijo.
Nazaj na vrh
MarkoSan
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Dec 2006 12:20
Aktiv.: 0.55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 03, 2011 9:52 am    Naslov sporočila: icon_funny  Odgovori s citatom

Zakaj pa ne bi probal tipkovnico nadomestit z touch screenom?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni