|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Igor01 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09 Prispevkov: 598 Aktiv.: 2.52 Kraj: KK
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 11:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj bi bilo življenje enostavno, če ga lahko zakompliciraš ...
No moje je že dovolj komplicirano, zato stremim k enostavnim rešitvam, ti pa kakor hočeš.
Ja, delovalo bi.
Releje lahko krmiliš tudi z omrežno, celo medfazno napetostjo, če je le kje blizu.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.51 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
igor01, ne vem če se prav dobro razumeva. jaz bi to hotel narediti čimbolj enostavno!!!
releji so bili le razmišljanje...
a mi lahko poveš kako bi ti to rešil?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 12:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej pokaži, kaj sploh imaš na razpolago...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 1:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Z releji boš stvar samo zakompliciral, ker boš moral priključiti še releje in bo tako več nepotrebnih žic. Če prav razumem kako vsa stvar deluje. Narediš tako, da en kontakt vseh volanskih komand povežeš preko upora iz tabele na +12V(razne, če mora biti nižja napetost, oziroma imaš ta priključek na samem radiju), potem pa ostale kontakte stikal povežeš skupaj in pelješ nazaj v radijo.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 3:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če podatki, ki ti jih je pripel uporabnk Zmelly, štimajo in obvolanska komanda deluje kot opisuješ - skupna točka in potem ven vse tipke, so mikrokontroler, releji in podobno, milo rečeno kompliciranje.
Rabiš samo ustezen konektor za priklop na obvolanske komande, ustrezne upore, povezovalni kabel in 3.5 jack konektor za priklop na radio.
Priporočljivo pa še ohišje (če ga konektor nima) in neko zalivno maso, da fiksiraš upore, kabel in konektor, ki gre na komande in napravo narediš trajno.
Ne zidaj gradov v oblakih, preveri, če so podatki ustrezni in če so, samo še nabaviš material, sestaviš in vgradiš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 3:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obvolanske komande so povečini izvedene tako, da so v volanskem obroču, ob airbagu, tipke, ki so med seboj povezane s folijo, v kateri so povezave med tipkami in upori. Dovod in odvod sta preko vrtljive folije speljana, skupaj z linijami airbaga in hupe, pa še česa, pod armaturo.
Če se menja upore na foliji, je delo že opravljeno. Samo še na konektor pod armaturko povežeš jack in zadeva deluje.
Na ta način sem brez težav povezal Pioneerjev radio na volanske komande Citroena Xantije, ki so v originalu preklapljale funkcije na Clarionovem radiju.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.22 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
To drži in če ima srečo, rabi samo kabel ali še to ne, od priključka komand do radia in 3.5 jack, ampak ko omenja:
kornjace je napisal/a: |
torej, vsaka žica iz komande bi pripadala svojemu releju, ta rele bi pa sklenil povezavo z uporom. kot je imel na protoboardu narejeno. |
Ne vem kaj pravzaprav ima.
Gre za neko aftermarket čudo? Nekaj nekompletnega? Napol zmontiranega ali že 3/4 pokradenega?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zmelly Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.54 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res vsekakor je treba najprej ugotoviti kaj sploh imamo.
Mi je pa skrajno čudno in zanimivo, da bi nek proizvajalec vlekel 6 ali 8 žic iz volana čez drsne obroče pa do radia. Še nikjer videl.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni drsnih obročev, ampak navit folija flex kabel.
Ima lahko tudi več kot 8 žil.
2 - hupa,
2 - airbag
3 ali več - komande radia
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zmelly Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 21:58 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.54 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Nov 09, 2011 10:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Igor, hvala! Sem si pogledal slike... tole sem si pa res čisto narobe predstavljal!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

Pridružen-a: Pon 05 Sep 2011 23:26 Prispevkov: 421 Aktiv.: 2.51 Kraj: Goriška Brda
|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
komanda zgleda takole kot je na sliki.
a je pravilno predpostaviti, da ko pritisnem določeno tipko na komandi, se na žici ki je določena za tisto komando pojavi napetost?
zaenkrat nisem še nič pomeril, ker me ni doma. to bom v šele v petek lahko delal.
a ima mogoče kdo električno shemo za ta avtomobil (megane 2001)?
shemo, tako kot si jo jaz predstavljam, bom poskusil naložit v petek.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
12.2 KB |
Pogledana: |
7218 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krof555 Član

Pridružen-a: Tor 06 Sep 2011 17:54 Prispevkov: 583 Aktiv.: 3.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 8:44 am Naslov sporočila: |
|
|
kornjace je napisal/a: |
delovali bi kot stikala...
ko [slovenščina je zame španska vas] pogledal tisti video, mi je prva asocijacija namesto tipk bila releji.
torej, vsaka žica iz komande bi pripadala svojemu releju, ta rele bi pa sklenil povezavo z uporom. kot je imel na protoboardu narejeno.
torej ptitisnem tipko vol. up, na žici vol. up se pojavi napetost, odpre rele na katerem je upor ki bo radiu povedal vol. up. a misliš da ne bi šlo tako? |
Bi šlo,ampak kaj ti bo to služilo če pa boš releje tudi z tipkami prižigal/ugašal
Pa če narediš brez relejev še prihraneš nekaj evrov.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 9:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Tole so pa podvolanske komande.
Te se ne vrtijo skupaj z volanskom obročem, zato je princip delovanja lahko tudi drugačen od zgoraj omenjenega.
Odpri in poslikaj ...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kornjace Član

|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 11:41 am Naslov sporočila: |
|
|
namesto relejev bi lahko tranztistoje uporabljal. najbrž?
@krof555: sej to je cilj da bi releje prižigal in ugašal z že obstoječimi tipkami, ki so na komandi (zadnja slika).
@Igor01: ne vem če bom tole zadevo odprl. Ker ne vem če bom sposoben spet skupaj sestavit
pa tista prejšnja slika je z interneta pobrana!!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Igor01 Član

|
Objavljeno: Čet Nov 10, 2011 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja kakšen štromar pa si, če te ne zanima kaj je notri ?
Firbčnost imamo prirojeno, jaz ne zdržim kaj dolgo, hitro pogledam kaj je notri.
Povsod ...
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni