www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Plače
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 09, 2006 5:16 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Ne me zdaj linčat samo recimo kot si rekel BrezC delaš delo inženiraja imaš pa V . stopnjo .
Splača se tudi malo zatežit ( če se da ) in naredit eno invidualno pogodbo ( kjer ti pa delodajalec -šef določita višino osnovne plače glede na obseg dela , odgovornost , ipd , res pa je da si s peto stopnjo malo zacementiran - splača se ti ubost eno popoldanski študij ob delu VŠ , program ni tako zahteven kot redni pa tudi lufta imajo dost ) vložek pa se povrne ker imaš avtomatsko višjo osnovo nanjoi pa se vežejo vsi dodatki.

LP

alesfoxy
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 01 Mar 2006 22:55
Aktiv.: 0.03

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 16, 2006 4:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah je plača je zelo neodvisna od izobrazbe. Imam V stopnjo in sem delal na mestu vodje sektorja za 100k in na mestu tehnika za 350 k. Pač odvisno od pogajalskih pozicij, izkušenj, IQja nadrejenega.

V vsakem primeru diploma pride prav pri pošiljanju prošenj (čeprav... imel sem tudi primer overeducated), kasneje pa.. izkušnje, pripravljenost za delo, odgovornost, znanje, vse pride prav, če se lahko s kom pogajaš. Izobrazba je pomembna tudi pri napredovanju, predvsem pri kakšni večji firmi, ki upošteva kolektivne pogodbe in podobne sindikalne domislice.

Aleš
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
harum
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Feb 2006 8:25
Aktiv.: 0.73
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 16, 2006 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Delam v oddelku, ki se ukvarja z razvojem elektronike, večjega (zelo) slovenskega podjetja.
Plača za začetnika univerzitetne izobrazbe, po pripravništvu se giblje nekje okoli 150k NETO (brez štetja ostalih stroškov). Pripravniška je seveda tam okoli 100k ali celo manj. Po letu, dveh naraste tudi do 200k in več. Če nisi vodja projekta, a si motiviran, zagnan, neproblematičen, pripravljen "ibrati", tudi do 300kSIT. Kak vodja, pa potem dobi tudi 300k+.
Je pa kljub temu, da gre za večje podjetje imel šef precej (ne povsem) proste roke pri izbiri kadrov in je sestavil skupaj zelo močan tim, pa tudi plače v našem oddelku so mogoče malce nad povprečjem ostalih oddelkov.
Podjetje pa drugače dela na štajerskem koncu.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70625.64

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2007 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.

OD.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  216.24 KB
 Pogledana:  161 krat

OD.jpg

Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2007 6:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mare,

predvidevam, da gre to za celoletne bruto plače ?

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70625.64

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2007 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prosim kratek prevod v slovenscino. Namrec nemsko razumem le "šnel", "grose bir", "auf biderzen", "dankešen" in se kaksno besedo Sad
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 3:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Prosim kratek prevod v slovenscino. Namrec nemsko razumem le "šnel", "grose bir", "auf biderzen", "dankešen" in se kaksno besedo Sad

Pozabi na tekst, poglej samo številke.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.30

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vseeno bi za primerjavo rad videl se stroske "bivanja" tam kjer so te place (in pa seveda delovnik).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 7:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede plač v tujini. Pred letom sem se zanimal da bi šel delat v Anglijo. Tam je povprečna plača UNI elektronika z 1 letom izkušenj 29000 funtov. Sploh se ne slabo sliši dokler cen stanovaja ne pogledaš (v Londonu daš za 1 sobno izven centra enih 300000 sitov). V Italiji tu ob meji so inženirji povprečno plačani 1700 eurov na mesec. Pri nas je povprečna slovenska plača okrog 800 evrov se mi zdi. Če dobiš manj in svoje delo znaš opraviti kot je treba, čeprav si tehnik, potem se zbuni.

Ok, zdaj pa jaz. Po izobrazbi sem uni dipl ing strojništva. Opravljam delo elektronika in programerja. Znanje sem v celoti pridobil na podlagi veselja in moram priznati, da mi vse šole niso kaj prida pomagale. Zadnje pol leta sem zaposlen na podjetju, kjer se ukvarjam z razvojem elektronike. Zadnje pol leta sem delal povprečno 13 ur na dan z sobotami in nedeljami. Ja, na mesec naredim skoraj 2 delovna termina. Stvar se počasi hvala bogu umirja...
Plača?
No da slišimo delavce za kakšen denar bi bili pripravljeni delati moje delo in delodajalce koliko so za takega razvojnika pripravljeni odšteti. Obljubim, da bom s časom povedal koliko dobim.

Jackal
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14
Aktiv.: 0.62
Kraj: Ravne na Koroškem

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po tem, kar berem vedno bolj ugotavljam, da se nimam razloga preveč pritoževati...

Delam v razvojnem oddelku podjetja s 140 zaposlenimi. Diploma (za naziv univ. dipl inž. elektrotehnike) je trenutno v pisanju, tako da sem zaenkrat še zaposlen samo s srednješolsko izobrazbo in tudi kot pripravnik. Delo obsega od programiranja, risanja električnih načrtov, priprave dokumentacije do čisto praktičnih zadev ko je treba skočit na teren (pred kratkim se bil 3 tedne v ZDA, malo pred tem 2 tedna v Franciji) in prijet v roke tudi kakšen imbus 27 Wink Včasih pa tudi poprijet za čisto kakšno "štromarsko" opravilo in ožičit elektro-omarico.

Gola osnovna plača bruto je 687€. Z vsemi dodatki (povprečno 30 nadur, dodatki za prevoz in malico in odštetimi dajatvami) znese okoli 800€ neto. K temu je pa potrebno potem še prišteti dnevnice s terena, ki nanesejo včasih več kot redna plača.

Zelo zanimive pa so plače v ZDA. V tovarni, kjer smo postavili en ogromen stroj, tehnik s srednjo elektro šolo dobi 80.000$ letno. Dipl. inž elektrotehnike pa okoli 120.000$ letno. Pa sem imel močen občutek, da skoraj 3/4 svojega delovnega časa bolj gledajo naokoli kot ne... V vsakem primeru pa delajo veliko manj kot mi.
Je pa zanimivo kako skoraj vsi jamrajo kako so brez denarja in kako drag bencin imajo (2.8$ / galono, 1$=0.7€ in 1gal=3.8L). Marketing dela tam zelo dobro - velike veleblagovnice in trgovinski centri znajo prav izcuzat denar iz njih.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.97
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 17, 2007 8:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vedno isti štos!
Tisti z diplomo v žepu, bo zagovarjal diplomo. Tisti brez diplome bo zagovarjal izkušnje. Oboje je en QRC vredno.
S časom spoznaš, da je edina stvar iz katere lahko kaj iztržiš le znanje (z diplomo ali brez). Če imaš znanje, se lahko pogajaš (pa naj bo to privat firma ali gigant). Za delodajalca je pomemben le "price-preformance" in, če bo jutri našel nekoga, ki zna isto, za pol manj denarja, so pogajalske pozicije izgubljene.
Ni pa znanje vse in ravno tu nastopijo težave. Poznam veliko ljudi, ki svojega znanja enostavno ne znajo prodati ravno zaradi pomanjkanja samozavesti.
Sam imam le V. stopnjo izobrazbe in mesečni neto izkupiček precej višji od tistega, ki ga v povprečju omenjate tukaj.
Enostavno ni mogoče postaviti merila. Povprečje bo vedno le povprečje, zbijajo ga pa lahko lenuhi z diplomo, ali dvigajo elektrotehniki z veliko znanja in dobre volje za malo več denarja.
Dober delavec je vreden toliko denarja, kolikor ga je pripravljen plačati delodajalec!
Z neba ne bo nič samo padlo.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2007 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Adi tako se govori!
Samo na zalost vecina slovenskih firm prvo vprasa "kaksno stopnjo izobrazbe imas..." izkusnje in znanje so samo zazeljene (lastne izkusnje, ko sem iskal sluzbo). In prav temu je moj italjanski delodejalec mocno hvalezen. Da me nebi izgubil mi daje 2x visjo placo (1500eur), kot bi jo dobil tu. Tako informativno. Ko sem se zaposlil sem imel koncano poklicno solo, ampak ga to sploh ni zanimalo. Zanimalo ga je, edino koliko znam in koliko se znajdem.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni