|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
RoadRunner22 Neznanec

Pridružen-a: Ned 22 Feb 2009 11:41 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 6:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
tale forum je res zakon .
OK glede stikal in plošče: ...zadeva bo romala v firmo.
Stikala bi bila pod ploščo in ob izvrtini kamor se vstavijo rezkarji. Rezkarji se vedno obrnejo z zobmi navzgor (tako dobiš pregled nad rezkarji in hitro vidiš obrabo rezkarja, ko ga spet potrebuješ). Rezkarji se večinoma hranijo suhi oz. se obrišejo preden se jih pospravi ... emulzija oz. oljna prha v tem primeru mislim, da nebi bila problem, če pa se izkaže da je problem, lahko izoliram rep prožilca stikala in tako el. izoliram stik med rezkarjem in stikalom.
In kot že povedano ...stikala bi bila skrita in odmaknjena po vertikalni ravnini tako da prah in emulzija nebi letela direktno na stikalo. Vendar hvala za opozorilo.
Rezkarji o katerih govorimo so rezkarji za obdelavo jekla, aluminija, bakra, grafita in vseh mogočih jeklenih zlitin. Teže rezkarjev zelo varirajo ...npr.: v orodjarstvu se uporabljajo rezkarji od fi 0.2mm(reduciran iz fi6, fi3) pa vse do fi 25 ... tako da so teže rezkarjev po občutku od 50g pa do 1000g. Zato bodo stikala v vertikalni ravnini in se bodo povozila z bokom rezkarja.
Rezkarji se bodo tja postavljali ročno in ja ...predvsem za vodenje evidence in ker se rezkarje večinoma prebrusi (razen rezkarjev z diamantno prevleko) ...bodo na plošči tudi pozicije za brušenje rezkarjev.
Ko programiraš je pametno programirati rezkarje za katere veš, da so v hiši ...sedaj moram brskati po omarah ...s ploščo in vezjem mi tudi vstati nebi bilo treba.
In ja CNC doma je za veselje:)
Ploščo bom zrisal upam, da tekom tega tedna in ko bo gotova pripnem sliko za dodatne komentarje:)
Hvala vsem za odgovore, komentarje, predvsem pa hvala Silvo za shemo in vprašanja:
-stikala so mi jasna
-kje so upori mi jasno ... kako izberem kak upor potrebujem?
-ka pa je tisto 1234 ...dioda in tranzistor? ...upam da je tisto tranzistor
- i2c 16pin extender input/output ...o tem bom najprej kaj prebral
- mikrokontroler ....o tem bom tudi najprej kaj prebral
Še enkrat hvala vsem, brez vas ne bo šlo
LP
Jernej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14678 Aktiv.: 61.79
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 7:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisto s štirimi pini so optokoplerji. Vezje bo galvansko ločilo elektronski del. Osnovni namen pa je, da se preprečijo motnje, kajti ko bo stikalo sklenjeno bo moralo steči vsaj par mA toka, da se bo optokopler vključil. Dobijo se v različnih izvedbah. Recimo z oznako TLP621-4 so v enem ohišju pakirani štirje. Če bi hotel galvansko popolnoma ločit tablo, potem bi lahko dal tudi na izhodni del optokoplerje. Pin expanderjev je veliko. Poglej malo na Farnell Osnovni namen vezja je, da razširi število prikjučkov mikokontolerja. Expanderjem običajno lahko tudi določimo kaj bo priključek vhod ali izhod. Tudi komunikacija med njim ter mikrokontrolerjem je lahko različna. Na tisti blok shemi sem predvidel i2C protokol. Tukaj je sta za upravljanje med mikrokontrolerjem ter čipom potrebna le dva priključka. (kot sem narisal na shemi) Vsakemu expanderju pa se dodeli svoj naslov. Tako mikrokontroler potem ve za koga so podatki oz kdo mu podatke pošilja. V danem primeru mikrokontroler ne bo imel zahtevnega dela. Tako da bi zadostoval kak majhen PIC serije 12Fxx ali 16F (Microchip) ali kak atmelov serije "tiny" . Lahko pa seveda tudi kaj drugega. Ta dva proizvajalca sta nekako najbolj razširjena med hobijaši. Vse kar bo moral delati je, da bo preklapljal tranzistorje ter bral vhode. Prebrano pa potem obdelal ter poslal na PC. V navezi mikrokontroler ter PC pa lahko uporabiš kak namenski čip serial -> USB. Recimo FT232rl ali MCP2200.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 8:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni bi bila verjetno najboljša izbira induktivni senzor, a mislim, da se tega ne da dobiti v obliki čipov, ki bi jih nalotal na eno TIV. Druge oblike pa so predrage za takšno količino. Zakaj? Senzorje lahko skriješ pod eno plastično ploščo in jih praktični ni možno uničiti, saj niso direktno v stiku s tvojimi orodji. Halove sonde pa niso uporabne za takšno delo če se ne motim.
Če boš uporabil stikala računaj tudi na to, da jih bo možno tudi mehansko uničiti, če boš imel hoda ročice malo. (Komu kdaj pade iz roke...) Zato jih pritrdi tako, da jih bo enostavno zamenjati.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 11:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda samo v razmislek (mogoče bi imela ta ideja preveč "lukenj") pa vendar:
Kaj če bi namesto stikal, senzorjev in nevem česa vsega še napravil šahovnico, vsak kvadratek bi predstavljal pad (ta bi bil vezan na mikrokontroler) in pa ustrezno kletko (mrežo) ki bi bila vezana na nek potencial (GND ali 5V). Rezkar bi predstavljal kratek stik med tem potencialom in padom. Sicer bi bila stvar moda malce občutljiva na smeti, vendar bi se dalo tako mrežo enostavno očistiti. Izvedba bi bila lahko iz tiskanega vezja s pozlačenimi padi (ali pa kako drugo sredstvo, ki ni tako dovzeto na oksidacijo), mreža je pa lahko tudi nerjaveče jeklo. Upam, da ste razumeli kaj sem hotu povedati. Rezkar bi imel eno stično točko na mreži ter eno stično točko na pad-u.
LP G
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.81 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Tor Jan 31, 2012 9:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če bi imel zgolj predal pod ključem in v njem odseke (male predalčke) za določene rezkarje. Z malo volje je vse na svojem mestu.
LP
_________________ http://www.youtube.com/user/hscncmachines |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mkezmah Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2009 16:30 Prispevkov: 220 Aktiv.: 1.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Jan 31, 2012 8:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še ena ideja v drugo smer, samo da se ne zataknemo pri izvedbi z 200 senzorji...
Če imaš podlogo narejeno tako, da so SKOZI narejene luknje, in daš za podlogo nek svetlobni vir, bo svetloba svetila skozi, če rezkarja na bo na mestu, in ne bo svetila, če bo rezkar na mestu.
Na drugo stran postaviš web kamero (20€) in programsko določiš na katerih mestih je lahko svetlobna pika ali ne (je pa odvisno v kakšnih svetlobnih pogojih boš imel podlago)....tako tudi ugotoviš ali je mesto rezkarja zapolnjeno ali ne.
Če se koliko toliko spoznaš na analizo posnetkov verjetno ni tako zakompliciarno - sploh ker ni potreben neki jaki image recognition.
LP
Marko
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 31, 2012 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rezkarji so kovinski, kaj če bi uporabil tuljavo?
Nihala bi drugače če je rezkar noter kot če ga ni.
Mehansko bi to izvedel tako, da bi izvrtal za ~1 mm večjo luknjo, noter pa bi vstavil papirnato ali plastično cevko na kateri je tuljava navita z zunanje strani.
Vezje za branje je pa potem bolj komplicirano, ampak po mojem ne toliko.
LP, Gregor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

|
Objavljeno: Čet Feb 02, 2012 3:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmm nobenega zanimanja?
No mene vseeno zanima.
Ali bi lahko kdo od "znalcev" povedal kako zapleteno bi bilo s tuljavo zaznat ali je noter jedro (rezkar) ali ne.
Če so rezkarji z različno debelino stebel, bi morale biti tuljave različne ali bi bilo bolje imeti tujaje vedno enake in prilagoditi plastično/papirno "pušo" tako da bi pasal rezkar noter?
Če je zadeva prekomplicirana pa ... no potem pa nič .
LP, Gregor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silvo22 Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 18:25 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.81 Kraj: Nova Gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RoadRunner22 Neznanec

Pridružen-a: Ned 22 Feb 2009 11:41 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Ned Feb 19, 2012 1:57 pm Naslov sporočila: ola |
|
|
Zdravo forumaši.
Odločil sem se za izdelavo elektronike po edini Silvotovi shemi:
Evo zadeve sem malo preštudirov in imam nekaj dodatnih vprašanj in sicer:
Ok, če jaz prav štekam elektroniko potem takem iz tega sledi:
Maksimalno število stikal za upravljanje:
Na dveh ekspanderjih:
16 x 16 = 256 stikal
Na mikrokontrolerju pa: če ima mikro kontroler Digital I/O pins: 40 ...in ker ekspanderja pobereta 2 pina za 256 stikal potem takem na mikrokontroler s 40imi pini lahko priključim 5120 stikal??
Kaj je fora v PWM pinih na mikrokontrolerju??
Kako je z dolžino vodnikov, kam po vodnike in kakšne vodnike? Ali obstajajo klešče za izdelavo konektorjev...recimo da lahko nekej takega spravim skup: http://www.digole.com/get_wd_image.php?p=images/arduino/F1M.jpg
Em glede na to da sem do sedaj elektroniko rahlo povohov vem da je pomemben premer vodnika? Ali obstaja kakšna formula za izračun premera vodnika glede na dolžino ob predpostavkah da gre za tokove od nekje 6 do 20 V in nekaj mA, ali se to izbira na palec oz. po izkušnjah?
In ali je pametno da vodnik kupim na kolutu, kupim še klešče in konektorje ter vodnike izdelujem po potrebi??
Vse skupaj bom nakupil iz naslonjača in sicer eBay:
Nekako sem našel dva mikrokontrolerja: zanima me vaše mnenje!!!
PIC USB Automatic Programming Develop Microcontroller Programmer K150 ICSP Cable
http://www.ebay.com/itm/PIC-USB-Automatic-Programming-Develop-Microcontroller-Programmer-K150-ICSP-Cable-/120859630324?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item1c23cb9af4#ht_4812wt_1398
Price:
AU $14.99
Arduino UNO 2011 ATMEGA328P-PU AVR MCU Board+ Free USB Cable
http://www.ebay.com/itm/Arduino-UNO-2011-ATMEGA328P-PU-AVR-MCU-Board-Free-USB-Cable-/170785371875?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27c399f6e3#ht_2483wt_1165
Price:
US $18.77
Bolj se nagibam za Arduino mikrokontrolerje.
Zakaj Arduino? ...ker je open-source in ker se veliko najde na temo Arduino & Android. Ali razmišljam pravilno?
PCF8575C 16 Bit I/O Expander - I2C for uControllers, Arduino, with LED and Pins
http://www.ebay.com/itm/PCF8575C-16-Bit-I-O-Expander-I2C-uControllers-Arduino-LED-and-Pins-/230732182387?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35b8b5b373#ht_1121wt_1140
Za 16x16 matrico sta potrebna 2 pin expanderja (input/output)
US $9.95 / kos
Ali se na tem expanderju da nastavit da je vhodni oz. izhodni?
5 pcs TLP504A-2 Quad Optocoupler SMT Toshiba TLP504A
http://www.ebay.com/itm/5-pcs-TLP504A-2-Quad-Optocoupler-SMT-Toshiba-TLP504A-/130363228737?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e5a410241#ht_1492wt_1165
Price:
US $3.49
A bo tole QL?
oz tole: APPRX 200PC TLP621 SMT TOSHIBA OPTO ISOLATOR-NOS
http://www.ebay.com/itm/APPRX-200PC-TLP621-SMT-TOSHIBA-OPTO-ISOLATOR-NOS-/400277565779?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d3266f153#ht_500wt_1183
US $9.95
Kako je s specifikacijami opto-ov? predvidevam, da ne gre vse po dolgem in počes skup.
Kako je s kvaliteto glede na ceno?
Ali bi bilo pametno galvansko ločit še output na extenderjih?
Glede na znanje, ki ga imate vas prosim, da preverite če so stvari kompatibilne med seboj? )
Kako je s software-om? prosim čim več odgovorov
Dodajam še eno vprašanje:
To rdeče označeno mi je sicer jasno da je upor in tranzistor vendar:
Ali se to tudi dobi v ohišju kot zgoraj opto ...ali je zadevo potrebno sestavljat po elementih in če, kakšne naj bi bile specifikacije uporov in tranzistorjev za znano vezje?
Aja 10 stikal imam že doma tako da lahko zrišem ploščo in če mi uspe to popoldne pripnem še slikco. http://www.ebay.com/itm/10-x-Mini-Micro-Switches-Lever-2A-AC125V-/270795800613?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f0cb00025
Mogoče še to:
http://www.ebay.com/itm/Arduino-Android-Projects-Evil-Genius-Simon-Monk-NEW-BOOK-/200713889897?pt=AU_Fiction_Books_2&hash=item2ebb7ae869#ht_1742wt_1140
Kaj menite o tej knjigi oz. o knjigah Simon Monk-a?
PS: kakšna je teoretična možnost da: ko bom imel vse skupaj doma po škatlah, da se nekdo javi in mi pomaga vse skupaj spravit skup? … plus odgovori na 100 in 1 zakaj ) ? Za žejo in lakoto bo poskrbljeno, čas je pa denar.
Doma sem iz okolice Kranja.
LP,
hvala za odgovore
Jernej
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
138.88 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

|
Objavljeno: Pon Feb 20, 2012 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm,
veliko tega si napisal, sem na hitro pogledal.
1. glede na to da v elektroniki nisi domač in iščeš mentorja
- najprej se moraš dogovorit z nekom ki ti bo pomagal
- kupi potem tisto kar je mentroju najlažje / kar ti predlaga
- na forumu so izkušnje: atmel, pic, MSP430, ... koliko forumašev je delalo z arduinom pa ne vem
2. Jaz za tako število pinov nebi delal z arduinom, ker boš v vsakem primeru moral narediti neko svoje vezje (ploščico) in potem ni tak problem direktno procesor uporabit (bo vse na eni ploščici)
3. preden naročuješ za vseh 200 pozicij naredi test z eno (dvema), ker če boš naročil material in ne bo dobro delovalo boš imel cel kup neuporabnega materiala
Lp, Gregor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni