www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Akvarij za izdelavo PCB
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bumbar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Okt 2009 20:25
Aktiv.: 0.32
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavljam: Robovi morajo biti lepo obdelani - ravni in čim bolj gladki. Če boš rezal na roke, ne bo rezultata. Jaz sem kose pleksija dal kolegu, da mi jih je obdelal na rezkarju.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Akrilno steklo se lepo reže na cirkularju s fino widia ploščo. Sam sem že kar nekaj pleksija zlepil z sekundnim - Loctite tudi za akvarijske namene. Drži odlično po več letih delovanja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

bumbar je napisal/a:
Ponavljam: Robovi morajo biti lepo obdelani - ravni in čim bolj gladki. Če boš rezal na roke, ne bo rezultata. Jaz sem kose pleksija dal kolegu, da mi jih je obdelal na rezkarju.
LP
Ali je ta rezkar imel kakšen poseben nož? Bi bil dober tudi tisti za les?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.26

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Popolnoma brez veze kompliciranje s pleksijem in obdelavo robov in lepljenju. Obiščeš bližnjega steklarja in naročiš steklo, uporabiš silikon in problem je rešen. Če imaš slučajno nož za steklo in kos stekla debeline cca 3 mm, sam odrežeš. Sam sem naredil že veliko akvarijev, tudi več sto litrov in nobenih problemov. Tudi nekaj manjših za jedkanje.
Še to pleksi je sčasom mat in se slabo očisti.

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04
Aktiv.: 0.21
Kraj: Kamnica (MB)

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uff... to je pa lepo videt... hvala za nasvete...

matjay... na steklo nisem niti pomislil predvsem zaradi teze. Zelel sem vgraditi tale mehurckar kar ze v sam akvarij. Vsekakor pa hvala za nasvet!

Koliko pa bi prislo steklo (priblizno) za taksen akvarij? lahko je tudi manjsi, vazno je samo da gre grelec noter (mislim da bi bilo tam nekje 25mm sirine dovolj)?

Torej... da razjasnim... potrebujem za jedkanje kaksnih ploscic maximalno evro formata Very Happy

Hvala se enkrat za nasvete!

LP, BB

Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj...
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.70
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 3:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjay je napisal/a:
Popolnoma brez veze kompliciranje s pleksijem in obdelavo robov in lepljenju. Obiščeš bližnjega steklarja in naročiš steklo, uporabiš silikon in problem je rešen. Če imaš slučajno nož za steklo in kos stekla debeline cca 3 mm, sam odrežeš. Sam sem naredil že veliko akvarijev, tudi več sto litrov in nobenih problemov. Tudi nekaj manjših za jedkanje.
Še to pleksi je sčasom mat in se slabo očisti.

LP
Matjaz
Steklo mam, nož zanj mam, nisem pa prepričan, če imam tapravi silikon. Hočem napisati, da trenutni, ki ga imam najbrž nebi zdržal, saj ga je že bencin zmehčal.
Nazaj na vrh
matjay
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Steklo narežeš na ustrezno velikost. Da se kasneje ne porežeš robove pod vodo obrusiš z finim brusnim papirjem. Nato steklo lepo obrišeš in pustiš, da se posuši.
Na robove naneseš silikon. Uporabiš termosil k-2. Na kartuši je narisan akvarij. Potem lepo postaviš stranice na dno. Pustiš čez noč, da se posuši in posoda je končana. Za silikon potrebuješ pištolo, ki se jo dobi tam kjer imajo silikon.
Včasih so imeli tudi manjše kartuše, za katere pa ne rabiš pištole. Količina je več kot dovolj za tak akvarij.
Link na slike kako se naredi filter za akvariji, kar je podobno posodi za jedkanje.
http://www.mojalbum.com/aquanubis/zunanji-triprekatni-filter-home-made-izdelave/za-lepljenje-sem-uporabil-silikon-termo-termosil-k2-ki-je-namenjen-gradnji-akvarijev/1691454/povecaj#1691460

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 2:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo in zelo poucno, matjay. Zakaj si pa uporabil maskirni trak? mogoce zato da se ti silikon ni prijel na steklo se kje drugje?

In pa spet ponavljam... kolko je priblizno cena cesa takega? Zal ne morem iti pogledat, ker sem na Novi Zelandiji, sem pa tako neucakan da bi se rad lotil kakor hitro se vrnem Very Happy

LP, BB

Nazaj na vrh
matjay
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tako posodo za jedkanje je potrebno caa 200x500mm stekla debeline 3mm. Točne cene ne vem, vendar je od 5 do 10eur. Problem je , da je tako malo, da za steklarje to pomeni samo sitnosti in zato vedno najdejo kup izgovorov. Tisti lepilni trak na vrhu je zato, ker se v filtru tam običajno naredi rob apnenca in je videti grdo.
Pa veliko uspeha pri izdelavi.

LP
Matjaz
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matjay se vidi da si clovek z izkusnjami! Najlepsa hvala za okviren izracun in mislim da se bom kaj kmalu odpravil do steklarja... kakor hitro pridem v slo!

Vsekakor pa temu sledi sprememba (poenostavitev) nacrta, kamor se bom ocitno vrnil z dvema cevkama (da se dvostranske tudi lepo zjedkajo) in nek kotni in T komad da bom vse skupaj spravil v eno cevko. Tudi grelec bom koneckoncev postavil navpicno.

Mislim da bo treba izdelat se nek pokrov, ki pa bo le iz pleksija kakor tudi nosilec ploscice.

No mere tega akvarija bodo nekje 220mm v sirino, 160mm v visino in 33mm v globino, kar mi bo pri 3mm steklu dalo volumna okrog 0.8 litra (malo prostora mora biti do vrha) Very Happy

Zdaj pa se ena prosnja!

A se najde kdo v MB, ki ima kaj taksnega ze narejenega in uporablja CuCl2 kislino? Namrec nekako se ne znajdem prav dobro v kemiji in bi potreboval par nasvetov, najbolje kar ob kaksnem pivu Very Happy Prosim za kontakt Very Happy

LP, BB

Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 12:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

CuCl2 (bakrov klorid) je več ali manj končni produkt jedkanja. Za samo jedkanje boš uporabil feriklorid (FeCl3) ali pa "standardno" mešanico solne kisline, vodikovega peroksida in vode.
Lahko pa tudi amonijev persulfat, natrijev persulfat ... Še kaj bi se našlo. Nekatere od teh je menda malo težje dobiti.

Posoda pa naj bo malce višja od 160 mm. Nekako A4 format.
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 2:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
CuCl2 (bakrov klorid) je več ali manj končni produkt jedkanja. Za samo jedkanje boš uporabil feriklorid (FeCl3) ali pa "standardno" mešanico solne kisline, vodikovega peroksida in vode.
Lahko pa tudi amonijev persulfat, natrijev persulfat ... Še kaj bi se našlo. Nekatere od teh je menda malo težje dobiti.

Hmnja... to da je koncni produkt jedkanja ja... samo kolikor sem razumel kar sem bral po forumih, se CuCl2 uporablja nadalje za jedkanje in se zato dodaja zrak? Naj me kdo popravi ce sem kaj spregledal Very Happy

Obelix je napisal/a:
Posoda pa naj bo malce višja od 160 mm. Nekako A4 format.

Visja? Kaksne mere predlagas?

LP, BB

Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MuadDib je napisal/a:
hmm... aj se tale mravljincna kislina ravno tista v kateri ljudje natopijo ostanke pleksija in pol uporabljajo za lepljenje???

Hvala za hitre dogovore!

LP, BB

Za to, kar imaš ti v mislih se uporablja kloroform, lahko tudi formaldehid. Oba sta skrajno strupena, vendar akril topita izredno hitro in učinkovito, torej ga tako tudi lepita.

Za razrez plošč se uporablja cirkularna žaga z vidia listom za aluminij, z vbodno žago lahko hitro poči. Vrtaj s topim svedrom sicer bo okoili lukenj akril spokan.

Glede na to, da si iz Kamnice, pojdi do podjetja Neonart na zagrebški cesti v MB, kjer ti bodo material narezali na točne mere. Na lepe oči pa mogoče še dobiš kaj "lepila".
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 09, 2012 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MuadDib je napisal/a:

Hmnja... to da je koncni produkt jedkanja ja... samo kolikor sem razumel kar sem bral po forumih, se CuCl2 uporablja nadalje za jedkanje in se zato dodaja zrak? Naj me kdo popravi ce sem kaj spregledal Very Happy

S toplim CuCl2 se da prav lepo jedkati. Iz Cu (na plošči, ki jo jedkaš) in Cu2+ dobiš dva Cu+, ki ju s prepihavanjem z zrakom oksidiraš v dva Cu2+. Koliko je v raztopini Cu+ veš po njeni barvi in motnosti. Če imaš težave s počasno oksidacijo, lahko dodaš malo peroksida.
Je pa precej svinjska raztopina, raje uporabljam HCl in peroksid.

MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 10, 2012 6:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 hvala za namig! Vendar sem se ze skoraj odlocil za stekleno varjanto.

piroman hvala za razlago! Zelo poucno Very Happy

Zanima me pa se ena stvar; glede na to da bom postavil grelec navpicno, moram vsekakor naredit akvarij visji, da je cimvec grelca potopljenega. Vprasanje pa je kako mocan naj bo grelec? Sam sem gledal 300W na eni kitajski strani za nekaj vec kot 10 eur. Skrbi me da ni grelec premocan! Grelec bi rad predelal v dveh fazah: v prvi fazi bi samo privil bimetal, v drugi fazi bi pa rad naredil krmiljenje glede na temperaturo (nagibam se k uporabi avr - kaksen attiny? Very Happy), ki jo bom meril posebej v samem akvariju (za tipalo pa se ne vem katero bom uporabil, vsekakor pa pride zalit s smolo Very Happy).

Hvala za odgovore!

LP, BB

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni