www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Radio Controlled ura
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 12:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se stenska ura sinhronizira samo ponoči. Predvidevam, da ob polnoči, ko oddajnik oddaja močnejši signal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.20
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oddajnik oddaja vedno z isto močjo! Ne glede na čas v dnevu.

Signal je močnejši ker:
-je zvečer manj motilnih signalov
-ter ker ni sonca in sončeve aktivnosti
-pa še zvečer in zjutraj imaš drugačne propagacijske pogoje RF signalov.

Še enkrat oddajnik DCF signala oddaja vedno z isto močjo.
Nazaj na vrh
lebang
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Sep 2006 21:33
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 1:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko povem, da se mi je ura le nastavila Smile
Prejšnjo noč sem jo imel v sobi na polici, pa ni bilo nič,
to noč pa sem jo nesel pod streho, pa je le ulovila signal Smile

lp
Nazaj na vrh
ddas
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 28 Okt 2012 8:21
Aktiv.: 0.06
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na začetku se najprej opravičujem lastniku teme , ker sem se vrinil s svojim vprašanjem. Pred kratkim sem kupil stensko uro katera sprejema dcf signal. Ko sem vstavil noter baterijo se je po 1 minuti sinhronizirala z uro iz Nemčije.
Danes ko pa bi se morala sama premakniti za eno uro nazaj pa se ni hotela. Potem pa sem jo resetiral in se je spet v 1 minuti sinhronizirala na pravi čas .

V čem je problem?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.66
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prečitaj kaj je Peter123 povedal !
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 9:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te ure so največkrat narejene tako, da se poskušajo sinhronizirati samo enkrat na dan, ponavadi ob treh ponoči. Takrat poskušajo nekih 5 minut, če ne dobijo signala ugasnejo sprejemnik in poskušajo naslednjo noč. To je zato, da se špara na bateriji, saj bi jo drugače menjal kot po tekočem traku. V nekaterih navodilih celo piše, kdaj se zadeva sama sinhronizira. Ponavadi obstaja tudi tipka, ki se jo drži sekundo, dve in to prižge izredno sinhronizacijo.
Je pa pri nas slab signal. Treba je najti pravo pozicijo v hiši, drugače se lahko zgodi da nikoli ne najde signala. Jaz npr. V kuhinji na eni steni nikoli ne najde signala, meter stran na drugi steni pa hitro.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Te ure so največkrat narejene tako, da se poskušajo sinhronizirati samo enkrat na dan, ponavadi ob treh ponoči. Takrat poskušajo nekih 5 minut, če ne dobijo signala ugasnejo sprejemnik in poskušajo naslednjo noč. To je zato, da se špara na bateriji, saj bi jo drugače menjal kot po tekočem traku. V nekaterih navodilih celo piše, kdaj se zadeva sama sinhronizira. Ponavadi obstaja tudi tipka, ki se jo drži sekundo, dve in to prižge izredno sinhronizacijo.
Je pa pri nas slab signal. Treba je najti pravo pozicijo v hiši, drugače se lahko zgodi da nikoli ne najde signala. Jaz npr. V kuhinji na eni steni nikoli ne najde signala, meter stran na drugi steni pa hitro.

Ne klati neumnosti. Take ure še nisem videl. Če jo imaš mi jo pokaži, bi jo zelo rad videl. V hiši jih je enih 10. Najstarejša jih bo imela kakih 20 let.
Pri urah na kazale je potrebno prebrati navodila. Postopkov za nastavitev (kar ni sinhornozacija) je več. Najstarejšo, ki jo imam je potrebno ročno nastaviti na zadno polno uro. "Werk" očitno ne pozna položaja kazalev. Brez tega postopka bo čas po avtomatski nastavitni zamaknjen. Druga podobna ima gumb, ki ga stisneš ob menjavi baterije. Tam se kazalci samodejno postavijio na 12.00.

Še glede protončkove trditve o trošenju batereije ob sami sinhronizaciji. Tudi to zame nelogična trditev. Signal se oddaja nonstop. Informacija o času prispe vsako sekundo, ko je sekundni kazalec na 12. Mehanizem na mehanski uri tudi takrat popravlja čas. Sam to pri stenski uri v kuhinji tudi slišim. (kazalec se zadrži ali preskoči za sekundo) Baterija v tej uri drži tam do 4 leta.

O DCF-ju sem precej pisal tam je tudi fotografija tiste ca 20 let stare ure. ***DCF***

ddas
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 28 Okt 2012 8:21
Aktiv.: 0.06
Kraj: NM

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 10:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je tudi moja nova stenska ura z kazalci (kupil sem jo pri conradu ) ima na zadnji strani tri male gumbke. To so manual/forced enable tipka Wave , SET tipka in pa reset tipka. Ura se ni hotela od 3.00 do 6.30 sama sinhronizirat na pravi čas, zato sem jo resetiral.

Sem pa sedaj s tipko Manual setup nastavil napačen čas, nato pa se je po približno 10 minutah , ko je sprejela signal sama nastavila na pravilen čas. Zaradi prve ne sinhronizacije sem postavil to vprašanje na ta forum. Kar mi je še vedno uganka.

Upam, da se ne boste kregali zaradi tega, saj ni bil to moj namen.

LP ddas
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo, malce bo treba bolj natančno prebrati, kar sem napisal. Nisem rekel da se SIGNAL oddaja takrat, ampak da se ura poskuša sinhronizirati le takrat. Ne bom objavljal nobenih navodil, pojdi recimo na conrad.si in si tam potegni dol enega izmed navodil, kjer večinoma piše natanko to - da se ura sinhronizira enkrat dnevno, ne 24 na dan. Ravno sem nastavljal analogno radijsko uro, ki se ni nastavila - po aktiviranju sprejema (za to ima posebjo tipko WAVE) je čakala cca 5 minut, ker očitno ni dobila signala, se je nastavila na stari čas, kjer bo ostala do treh ponoči, ko bo spet poskušala. Prej pa ne. Imam tudi jaz že take ure 20let in več, tako da se mi tudi malče sanja, kako delujejo. Prva analogna je bila taka, kot praviš - ni vedela, kje so kazalci, zato si jo moral naštaviti na polno uro pred dejansko. Zdajšnja je full automatic in gre kompletno sama, kamor treba. Pri digitalni pa ikona oddajnika utripa, kadar je sprejemnik vključen. In to se dogaja ponoči - zakaj je bilo že razloženo, kajne?
EDIT: pa naj bo... Link Pove, da se ura sinhronizira ob 2,3,8, 14 in 20. Uri. Očitno so malce povečali interval possodabljanja.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 11:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo prosim pokaži mi tista navodila. Razloži mi kako to dela.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem zgoraj popravil in dodal en link.
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 11:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.51
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Stvar z DCF 77,5kHz oddajanjem in sprejemom je precej enostavna.
- DCF oddaja je stalna
- signal dolgega vala oddajnika iz bližine Frankfurta je pri nas relativno slab in je boljši ponoči
- zanesljiv sprejem signala omogoča sekundno sinhronizacijo časa in minutno sinhronizacijo absolutnega časa
- zanesljiv sprejem pomeni, da je pravilen sprejem podatkov nekaj zaporednih minut
- lokalna točnost kristala 32,768kHz v uri je relativno dobra, zato pogostejše sinhronizacije kot 1 x na dan ni treba delati
- ko se dela sinhronizacija, se opravi tudi sinhronizacija absolutnega časa

Meni najbolj zanimive so bile tiste radijsko kontrolirane ure z analognimi kazalci, kjer so se ob sinhronizaciji najprej vsi kazalci pomaknili na 12!
http://en.wikipedia.org/wiki/DCF77
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 11:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko je napisal/a:
Imam ročno uro g-shock ki se avtomatično nastavlja.
To počne ponoči (ponavadi pa okoli druge ure ponoči, všeraj pa sem opazil ob 11:56). Če ne uspe dobiti signala potem poskuša ponovno čez nekaj ur. V navodilih piše, da je trajanje baterije močno skrajšano, če se ura ne uspe sinhronizirati in mora to non-stop početi vsakih nekaj ur.
Sinhronizacijo lahko zaženem tudi ročno. Sprejem podatkov traja 7 minut.
Danes zjutraj je je kazala povsem pravilno zimski čas in nisem rabil nič prestavljati.
Protonček je obnašanje sodobne ure opisal povsem pravilno. Silvo, preden koga obtožuješ, da klati neumnosti se najprej prepričaj sam. Zelo si kritičen, kadar kdo drug piše na pamet, tokrat pa si sam naredil to.

Zelo dobro poznam delovanje DCF ure. Mimogrede naredil sem jih ene par.
DCF ura, ki bi se sinhronizirala le enkrat na dan zame ni dcf ura. Taka ura se ne bi smela prodajat. Torej če bi zamudila prestavitev bi bila narobe najmanj 24h, kar ni logično. V tistih navodilh piše , da se le ta sinhronizira 5x 2x v času prestavitve ure, kar pa je seveda logično. Protonček je napisal, da to počne le enkrat v 24-h. , vsaj koliko sem sam razumel.

PS
Kroko, Protonček brez skbi v bodoče se v vajina sporočila ne bom več vtikal.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2012 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot sem rekel...očitno so to spremenili, ravno zaradi razloga, ki ga navajaš. Moja je že stara in se posodablja samo enkrat dnevno.
Zakaj ni DCF ura? Interna ura je zelo točna in v 24 urah praktično nič ne "fali"... Bi pa sam to naredil tako, da se ura VEDNO prestavi na zimski/letni čas, četudi takrat ni signala, saj če prav vem signal za napoved spremembe DCF oddajnik oddaja že nekaj prej...torej bi ura to lahko sprejela in ustrezno reagirala. Namreč - sreči je to nedelja, ampak če moraš nekam iti inte mora ura zbudit, se ne moreš zanašat nanjo...
Vedeti moraš da so komercialne ure narejene v prvi vrsti tako da šparajo baterije, medtem ko tista, ki jo narediš sam je v prvi vrsti dobra, šele potem se špara, saj dostikrat sploh ni na baterije.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni