|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
zok je napisal/a: |
Pa se kako te vprasa!
Ampak ljudje pac "vemo" kaj pocnemo, in ce se v naglici "odlocimo" formatirat napacno particijo ali disk, je katastrofa tu. |
Točno tako je bilo ja.
Očitno mi kaj drugega kot večja previdnost ne ostane, diska s stikalom pa tudi ne bom šel zdaj kupovat, ker je ta drugače čisto ok, če ga seveda ne formatiraš. Bom pa dal vse skupaj še na drug disk.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...me pa zanima, če je možno kako onemogočiti funkcijo formatiranja, ali dodati kakšno ekstra opozorilo, oziroma kaj podobnega, da se mi to slučajno ne ponovi? |
Seveda je mogoče in najenostavnejši način je polomit prste, da ne bodo več tako hitri , kajti opozoril pred formatiranjem je dovolj:
- ali si prepričan,
- to je zadnja možnost pred popolno izgubo podatkov,
- podatki ne bodo več dostopni po tem dejanju, .............
Torej, kaj bi moralo biti še poleg vseh teh opozoril, na ketere sem običajno jezen, ker je potrebno potrjevati dejanje, za katerega sem se zavestno odločil.
Torej, naj mi nekdo razloži, kako se lahko formatiranje medija zgodi brez moje vednosti (pa pustimo viruse)?
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj zato, ker so opozorila tečna jih človek spregleda, saj je jasno kaj dela.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

Pridružen-a: Pon 14 Nov 2011 19:02 Prispevkov: 758 Aktiv.: 4.56 Kraj: Haloze
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glavno da si rešil podatke, meni enkrat ni uspelo enostavno sta 2 particiji D in E izginili. So sicer ostali DVD-ji pa arhiv še ni tak kot je bil.
Me pa zanima s kakšnimi programi delate kopije na zunanji disk, ker to zaenkrat občasno ročno kopiram.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 12:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Problem je, ker v takih sicer uspešnih operacijah ponavadi dobiš polno krame in smeti - po 10, 20 datotek z enakim imenom itd. namreč, program najde tudi vse BIVŠE datoteke, ki so že bile izbrisane, pa take, ki so se posodabljale ob kreiranju - recimo ko pišeš Word dokument in ga avtomatsko shranjuje, najde večino vmesnih kopij, ki so ponavadi napol prepisane, tričetrt jih manjka, sploh se ne dajo odpreti...
Potem sledi mučno delo: vsak dokument odpreti, če ni pravi -->briši in naprej...
Ravno zato jaz vedno pravim: ena kopija mora biti FIZIČNO LOČENA od računalnika. Nekje v omari v drugi sobi. tako ne more priti do zmotnega formatiranja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 12:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu po končanem skeniranju sam določiš, kaj bi rad obnovil kaj ne. Rabil sem nekje 10-15min, da se okljukal željene zadeve, tako da ni nobenih podvojenih zadev. Datoteke pa kot kaže na srečo tudi niso polomljene. Je pa nekaj map ostalo praznih, katere bom nekaj rešil z DVD-jev za ostalo se pa niti ne bom sekiral, ker je zanemarljivo.
Saj po eni strani je pa tako, da se dandanes verjetno zelo mala gleda slike v digitalni obliki, razen takoj po fotografiranju.
Imel sem shranjene tudi vse datoteke iz SŠ, ki mi jih mogoče ne bo uspelo v celoti rešit, razen kar sem imel na notranjem disku. Po drugi strani jih pa verjetno ne bom nikoli več rabil.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
carli je napisal/a: |
USB ključek in digi =  |
To je sigurno cenzura od informacijske pooblaščenke .
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, lahko določiš, ampak problem je ker največkrat ne veš, katera verzija je prava. Tista, ki je največja ni nujno prava. Tako da dostikrat ti ne ostane drugega kot da restoraš vse verzije in potem eno za drugo odpiraš.
Carli --> ta slika je sicer tipičen rezultat delne datoteke - gornji del je še pravi, spodnji pa je bil že prepisan, kar pomeni da je slika že bila izbrisana pred polomijo s formatiranjem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
carli Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Mar 27, 2013 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po n urah, ko sem pred seboj videl samo še explorerjevo okno sem na drugem disku, na katerega sem naredil obnovitev opazil mapo z imenom disk.
In ne boste verjeli notri je malce starejša kopija formatiranega diska. Če bi jo opazil prej bi bil sedaj že fertik.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Mar 28, 2013 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
To je super podatek. Bolje veliko vstran vrzenega dela in skoraj vsi podatki, kot pa veliko vstran vrzenega dela in bistveno manj kot vsi podatki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Mar 28, 2013 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
To pa vsekakor.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 28, 2013 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Jaka57:
Jaka57 je napisal/a: |
... ni mi pa jasno zgoraj citirano, s kakšnimi orodji, boš dobil vsebino nazaj, če so v vseh podatkovnih sektorjih prepisane vrednosti npr. $F6? |
Glava lebdi nad diskom ko piše po njem, nikoli ne zapisuje nove sledi (track) točno čez staro. Zaradi toleranc je nova sled glede na staro skoraj vedno zamaknjena.
S primernim kontrolerjem in mogoče tudi drugo (natančnejšo) glavo lahko z večkratnim branjem preberejo tudi to.
To se seveda počne v izjemnih primerih, saj je tudi cena verjetno 5 mestna številka (> 10.000 $).
Jaka57 je napisal/a: |
Ko si razlagal o (a)lokacijskih tabelah nisi napisal, da vedno obstaja tudi kopija te tabele. |
Drži FAT in NTFS, in verjetno še cel kup drugih datotečnih sistemov ima dve kopiji alokacijske tabele.
Nisem pa prepričan da imajo tako rešeno vsi.
Nisem posebaj omenjal, ker se ob formatiranju prepiše del obeh kopij.
@primoz30:
primoz30 je napisal/a: |
Kako pa to veš oz. kje vidiš da je disk AFD? |
Piše na njem, pa tudi po oznaki bi verjetno moral najti specifikacijo na internetu.
LP, Gregor
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Mar 28, 2013 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
@gregoral: hvala, sem se zopet nekaj novega naučil!
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni