|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Senzorji tipa LMxx, DSxx odpadejo. HACCEP tu ni tako pomemben. Težava je, ker mleko ni voda in zna kaj razjesti povezave. Najbolje bi bilo vse imeti v inox cevki.
Sicer kot sem sam napisal "za kupit", ker rabim račun.
Imam takšnega od conrada, ampak ne dela tako kot bi moral, čeprav je dobro poglašen. |
Klinc pa taka 2 stavka, vsi se jezimo na "padalce", da je treba vse iz njih vlečt, pa še Dannyja, Malusovo in 7 kristalnih krogel uporabljat....
A bi se torej lahko potrudil, pa napisal konkretne zahteve, preden spet zmlatimo za 14 kozolcev prazne slame? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer nočem izpasti kot siten, ampak tale termometer ima spet enake podatke kot Dallas: +- 0.5 stopinje, zunaj celo +-0.9...torej je vseeno če uporabiš dallasa.
Resnici na ljubo, res ne rabiš take natančnosti. stopinjo gor ali dol tukaj po moje ne pomeni nič. Precizni termometri, ki so res natančni na desetinko stanejo kar lepe denarce. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 5:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem se spomnil na zdravnike in merjenje telesne temperatue. Oni bi imeli najraje točnost "za vola ubit", v resnici pa sam postopek merjenja ima večjo negotovost kot pa termometer. Že rahel premik v ušesu naredi drugačen rezultat.
Sploh pa, kaj ima veze za diagnozo, če ima človek 37,35 ali pa 37,87 °C.
Problem je, da bi vsi kar nekaj merili, nobeden pa ne ve KAJ so izmerili.
Isto je pri mleku. Res me zanima, zakaj potreba po taki točnosti.
Če bi bil prodajalec, bi ti priporočil še za en razred bolj točen merilnik €€€€ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si me spomnil...prav zanima me, koliko so točni tile digitalni termometri, ki jih kupimo v lekarnah. Jaz imam doma enega micubiši, ki kaže na dve decimalki natančno. Seveda bi prava primerjava zahtevala instrument ranga štirih številk v ceni... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 7:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
EBRO TFX 430
Uporabljam ga za kalibracijo grelnikov vode pri temperaturi 37,0 stopinj celzija.
Ima certifikat iz akreditiranega laboratorija.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 7:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uh...ta pa ima natančnost, ja...sploh ne upam vprašat za ceno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 7:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
250+. Odvisno od sonde.
Ima pa EBRO tudi cenejše, ki so natančni na 0,1 stopinje. FTX 410 - Cena okrog 150€.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 7:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ima večina tule težave ločiti med točnoostjo in natančnostjo.
V laboratoriju uporabljam VOLTCRAFT DT-300, ki se ga dobi pri conradu za kakih 40€. Natančnost je 0,1°C, točnost pa boljša od 0,5°C. Enega smo imeli kalibriranega in ga uporabljali kot referenčni termometer za celo firmo (ta je odstopal 0,2°C). Sonda je inox, kabel silikonski. Kar uporabna zadeva.
edit: pozabil, da morajo biti velike številke  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931
Nazadnje urejal/a piroman Ned Maj 19, 2013 7:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 7:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
Senzorji tipa LMxx, DSxx odpadejo. HACCEP tu ni tako pomemben. Težava je, ker mleko ni voda in zna kaj razjesti povezave. Najbolje bi bilo vse imeti v inox cevki.
Sicer kot sem sam napisal "za kupit", ker rabim račun.
Imam takšnega od conrada, ampak ne dela tako kot bi moral, čeprav je dobro poglašen. |
Klinc pa taka 2 stavka, vsi se jezimo na "padalce", da je treba vse iz njih vlečt, pa še Dannyja, Malusovo in 7 kristalnih krogel uporabljat....
A bi se torej lahko potrudil, pa napisal konkretne zahteve, preden spet zmlatimo za 14 kozolcev prazne slame? |
Kaj bi rad še vedel? Ne rabiš kristalne krogle, ker ti ne dela prav!
Pač rabijo neki precizen termometer. Vem, da je zahteve malo krute, ampak o tem ne odločam jaz.
Se pravi važno je, da je točen. No, verjetno 0.5st.C nebi nihče opazil. Lahko je na baterije, lahko na 12V, lahko na 230V, lahko je stenski lahko je karkoli. Ni važno. Dobro je, da so velike številke po možnosti osvetljene.
Pri izdelavi sira so temperature zelo pomembne. Sonda pa mora biti seveda IP67, ker bi jo mleko zagotovo sčasoma uničilo. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14677 Aktiv.: 61.80
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam izdelujem sir za domačo rabo. Odstopanje temperature za kako stopinjo ne bi smel biti problem. Sam uporabljam termometer, ki sem ga kupil za par eur v eni iz med diskontnih trgovin, (kovinski - displej je osvetljen) Večji plastičen je kupljen v Conradu.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi kupujemo takšne termometre pri podjetju ELPRO.
So akreditiran laboratorij za temperaturne meritve. Ker imajo tudi prodajo/servis podjetja EBRO, so termometri tudi kalibrirani.
In za 30€ ne moraš pričakovat presežka v natančnosti.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
Ne bodi zajedljiv!
Ti si tisti ki fehta, mi ti pa pomagamo po najboljših močeh! Zakaj otežuješ?
Mater kako težko bi bilo napisat zahteve že na začetku, sigurno bi ti krona padla z glave...
Saj nisi od včeraj tu, madona... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
|
Ne bodi zajedljiv!
Ti si tisti ki fehta, mi ti pa pomagamo po najboljših močeh! Zakaj otežuješ?
Mater kako težko bi bilo napisat zahteve že na začetku, sigurno bi ti krona padla z glave...
Saj nisi od včeraj tu, madona... |
Glej nočem se kregati z teboj, ampak napisal sem kaj me zanima. Nisem pa napisal kar ni bilo pomembno zame. Oprosti, če sem ti kradel čas.
Ostali so razumeli in med njimi je veliko uporabnih informacij in povezav, ki jih bom z veseljem uporabil.
Hvala vsem za odgovore _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

|
Objavljeno: Ned Maj 19, 2013 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja saj jaz pa nisem razumel, res...
Škoda da nisem dal kakega linka na zadevo s 5-mestno ceno, ker ti cena itak ni pomembna....
Sicer si pa rekel, da tistega conradovega, ki sem ti ga predlagal takoj na začetku, že imaš: ICL710x sploh ni slab, problem je priložen KTY. Ko sem ti predlagal prehod na veliko bolj linearen Pt1000 (za test dobiš tipalo pri vsakem centralistu, ki vsaj občasno dela tudi s Seltronovimi regulacijami), si predlog gladko ignoriral, ker pač nisem razumel tvojih zahtev...
Sicer pa ti pol stopinje ponovljivo kaže skoraj vsak vgradni regulator na Pt100 ali K tipalo, ki ima mimogrede velik in lepo viden prikaz..
Aja, še vedno ne razumem, bom nehal... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni