|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2756 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Čet Sep 26, 2013 10:53 am Naslov sporočila: |
|
|
6dan8 je napisal/a: |
"Za doma" so 16 A čisto dovolj dobre. Pred nakupom vtikačev malo razmisli, ali boš imel kje potrebo po obračanju faz oz. smeri vrtenja (se dobijo vtikači prav v ta namen - da ti ni treba prekladati žic). |
Dobro je imeti povsod pravilno nastavljeno zaporedje faz (L1, L2, L3), pa lahko gor priklopiš vse in nimaš dodatnega stroška z namenskim vtikačem, ki zamenja 2 fazi med seboj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dm67 Neznanec

Pridružen-a: Pon 23 Sep 2013 19:14 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 26, 2013 11:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede števila kontaktov v vtičnici:
- če je porabnik 3-fazen in ne rabi nevtralnega vodnika (N) potem je lahko vtičnica (in seveda vtikač) s 4-imi kontakti (L1, L2, L3, PE),
- če porabnik potrebuje tudi fazno napetost (npr. za krmiljenje kontaktorjev itd.) potem je nujna vtičnica s 5-imi kontakti, kjer je zraven še nevtralni vodnik (N).
Kar se pa tiče priklopa:
- če imaš zaščito z ničenjem (stara instalacija) in imaš v dozi le 4 vodnike, potem je tisti, ki ni faza (ponavadi moder ali pa rumenozelen) nevtralni vodnik in se ga v vtičnici s 5-imi priključi na N kontakt ter naredi povezavo (mostiček) še s kontaktom za zaščitni vodnik (PE). Pri vtičnici s 4-imi kontakti izbire ni in gre pač le na PE.
- če je sistem zaščite s FIT stikalom, bi moral imeti v vtičnici že 5 vodnikov in se na vtičnico s 5-imi kontakti veže kot je namenjeno, pri 4-ih kontaktih pa se nevtralnega vodnika ne veže nikamor. Nikakor ne povezuj nevtralnega in zaščitnega vodnika skupaj, saj s tem izničiš funkcijo zaščite oz. lahko FIT izklaplja, čeprav je z napravo vse v redu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.65 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Sep 26, 2013 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
dm67 je napisal/a: |
- če imaš zaščito z ničenjem (stara instalacija) in imaš v dozi le 4 vodnike, potem je tisti, ki ni faza (ponavadi moder ali pa rumenozelen) |
No, ponavadi je kar rumenozelen, saj je velika večina 4-žilnih kablov rjava-črna-modra-rumenozelena, in tukaj je finta, kjer te lahko pošteno strese, če nisi pazljiv...
Ravno tukaj mi ni čisto jasno, kako je z pravilnostjo tega, saj naj bi modra barva bila samo in izključno za ničlo...nekoč sem namreč na 5-žilni energetski kabel vezal tipko (nizkonapetostno, za odpiranje vrat) in mi je glavni štromar (bila je novogradnja in pred pregledom) rekel da bognedaj vezat tipke na modro ali r/z, ker ti dve barvi sta "sveti" in strogo rezervirani,sicer tehnični ne bo šel skozi, če inšpektor opazi. Na ostale pa lahko, je dejal... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastig Član

Pridružen-a: Sob 21 Nov 2009 21:35 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.76 Kraj: World
|
Objavljeno: Čet Sep 26, 2013 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja pozabil sem napisat, tako je, različni tipi so tudi različnih dimenzij in ne pašejo skupaj(recimo 32A in 16A ali 63A) tako da bodo vsi 16A-vtičnice in vtikači.
Sem videl take vtikače ki imajo možnost obračanja pinov za zamenjavo faz in morebiti vzamem take saj razlika v ceni ni pretirano višja...
Nisem še utegnil razmontirat kakšna je vtičnica v hiši, ali ima 5 ali 4 vodnike, zato moram njprej to pogledati in če ima 5 vodnikov potem vzamem 5 pinsko vtičnico in vtikače drugače pa 4 pinske ampak glede na to da je sistem zaščite FIT verjetno je 5 žilni vodnik...Bom preveril in vsekakor upošteval vaša pojasnila pri nadaljnem postopku!
Zdaj imam vse potrebne informacije in se resnično zelo zahvaljujem za vse vaše odgovore in pojasnila, ki so mi v veliko pomoč pri razumevanju. Sem dobil kr precej novega znanja v vaših odgovorih!
HVALA in lep pozdrav,
S |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni