|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
1tilen Član

Pridružen-a: Sre 30 Okt 2013 22:03 Prispevkov: 75 Aktiv.: 0.53 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Feb 06, 2014 11:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem jaz poskušal sem uporabljal 1k upor. Možno da bo delovalo tudi z 100k uporom bi bilo pa prej za poskusit. Bom poskusil in javim.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.36
|
Objavljeno: Pet Feb 07, 2014 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne bi raje dal optocoupler na izhodu?
_________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Feb 07, 2014 12:18 am Naslov sporočila: |
|
|
@Sirij: ne samo, da nimaš praktične izkušnje, tudi teorija zelo škriplje.
- kako povezat okoli LED sem ti narisal. Povezava za 2k2 uporom mora biti prekinjena in upor povezan na minus, povezava pred LED pa gre na C1. Ti si mislil vse skupaj napajat preko 2k2 upora.
Če bi to držalo, zakaj pa 500mA varovalka, saj bo skozi LED in upor 2k2 tekel tok manjši od 6mA,
- kako lahko bazni tok tranzistorja poškoduje DSLR?,
- ja, če so pini po pomoti definirani kot izhodi (in ne kot vhodi, kot si ti napisal) in obenem postavjeni na visoki logični nivo in pritisnjena tipka, ja potem to res ni dobro za kontroler.
Drugače pa, če so pini postavljeni kot vhodi in postavljeni na visok nivo, kar pomeni, da so vključeni pullup upori, razreda 20k, sigurno ne bo nič narobe s kontrolerjem, ko boš pritisnil tipko!
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobil11 Član

Pridružen-a: Sob 05 Apr 2008 23:20 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.51 Kraj: Bizeljsko
|
Objavljeno: Pet Feb 07, 2014 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem tudi sam še začetnik, a delam na podobnem projektu kot ti.
Za začetek ti predlagam da si nekoliko pregledaš tole stran: http://www.cameraaxe.com/
Zelo lepo predstavljen in opisan projekt, ki je sicer namenjen predvsem za high-speed fotografijo, a mislim da omogoča tudi funkcijo tajmerja. Na strani imaš tudi shemo vezja.
Kot so ti že svetovali namesto tranzistorja uporabi optosklopnik, saj boš tako fotoaparat galvansko ločil od svojega vezja.
Če imaš še kakšen prost izhod dodaj še možnost vklopa fokusa, ki ti bo preprečil, da gre fotoaparat v "spanje".
Sestava kabla za Triggertrap:
http://www.diyphotography.net/building-diy-trigger-trap
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sirij Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.32 Kraj: Središče ob Dravi
|
Objavljeno: Pet Feb 07, 2014 8:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
mobil11 je napisal/a: |
Kot so ti že svetovali namesto tranzistorja uporabi optosklopnik, saj boš tako fotoaparat galvansko ločil od svojega vezja.
|
Glede na to, da sem dobil že kar nekaj nasvetov o uporabi optosklopnika, bom ga verjetno kar uporabil. Kakšnega pa naj izberem oz. glede na katere lastnostni naj izbiram?
mobil11 je napisal/a: |
Če imaš še kakšen prost izhod dodaj še možnost vklopa fokusa, ki ti bo preprečil, da gre fotoaparat v "spanje".
|
Možnosti vklopa fokusa ne potrebujem, ker fotkam brez samodejnega fokusa in v bulb načinu, tako da fotoaparat ne gre sam spat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sirij Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14 Prispevkov: 48 Aktiv.: 0.32 Kraj: Središče ob Dravi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.52 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2014 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Sirij: optosklopnik poveži na kontroler preko upora 470 !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sirij Član

|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2014 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaka57 je napisal/a: |
@Sirij: optosklopnik poveži na kontroler preko upora 470 ! |
Aha, hvala za nasvet. Sem ga dodal. Zakaj pa je ta upor sploh potreben?
Lep pozdrav,
Mitja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

|
Objavljeno: Sob Feb 08, 2014 6:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sirij je napisal/a: |
Zakaj pa je ta upor sploh potreben? |
Omejiš tok skozi diodo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sirij Član

|
Objavljeno: Sob Jun 14, 2014 5:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
V tem sem timer izdelal in ga preizkusil. Dela brez težav. Pojavila pa se je težava s prikazom na LCD-ju. Po nekajkratni uporabi se namreč ne prikažejo znaki na desni polovici LCD-ja, tako da je vidnih le prvih osem znakov v vsaki vrstici, zadnjih osem pa ne. Prosim za nasvet, kako to popraviti.
Lep pozdrav,
Mitja
Opis: |
Delno delujoč prikaz ob med delovanjem timerja. |
|
Velikost datoteke: |
787.22 KB |
Pogledana: |
0 krat |

|
Delno delujoč prikaz ob zagonu timerja |
|
1.04 MB |
0 krat |

|
|
86.06 KB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni