www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Timer za DSLR
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
1tilen
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Okt 2013 22:03
Aktiv.: 0.53
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 06, 2014 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem jaz poskušal sem uporabljal 1k upor. Možno da bo delovalo tudi z 100k uporom bi bilo pa prej za poskusit. Bom poskusil in javim.

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne bi raje dal optocoupler na izhodu?
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.52
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 12:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Sirij: ne samo, da nimaš praktične izkušnje, tudi teorija zelo škriplje.
- kako povezat okoli LED sem ti narisal. Povezava za 2k2 uporom mora biti prekinjena in upor povezan na minus, povezava pred LED pa gre na C1. Ti si mislil vse skupaj napajat preko 2k2 upora.
Če bi to držalo, zakaj pa 500mA varovalka, saj bo skozi LED in upor 2k2 tekel tok manjši od 6mA,
- kako lahko bazni tok tranzistorja poškoduje DSLR?,
- ja, če so pini po pomoti definirani kot izhodi (in ne kot vhodi, kot si ti napisal) in obenem postavjeni na visoki logični nivo in pritisnjena tipka, ja potem to res ni dobro za kontroler.
Drugače pa, če so pini postavljeni kot vhodi in postavljeni na visok nivo, kar pomeni, da so vključeni pullup upori, razreda 20k, sigurno ne bo nič narobe s kontrolerjem, ko boš pritisnil tipko!

mobil11
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Apr 2008 23:20
Aktiv.: 0.51
Kraj: Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer sem tudi sam še začetnik, a delam na podobnem projektu kot ti.

Za začetek ti predlagam da si nekoliko pregledaš tole stran: http://www.cameraaxe.com/

Zelo lepo predstavljen in opisan projekt, ki je sicer namenjen predvsem za high-speed fotografijo, a mislim da omogoča tudi funkcijo tajmerja. Na strani imaš tudi shemo vezja.

Kot so ti že svetovali namesto tranzistorja uporabi optosklopnik, saj boš tako fotoaparat galvansko ločil od svojega vezja.

Če imaš še kakšen prost izhod dodaj še možnost vklopa fokusa, ki ti bo preprečil, da gre fotoaparat v "spanje".

Sestava kabla za Triggertrap:
http://www.diyphotography.net/building-diy-trigger-trap
Nazaj na vrh
Sirij
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Jan 2013 17:14
Aktiv.: 0.32
Kraj: Središče ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 07, 2014 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mobil11 je napisal/a:

Kot so ti že svetovali namesto tranzistorja uporabi optosklopnik, saj boš tako fotoaparat galvansko ločil od svojega vezja.

Glede na to, da sem dobil že kar nekaj nasvetov o uporabi optosklopnika, bom ga verjetno kar uporabil. Kakšnega pa naj izberem oz. glede na katere lastnostni naj izbiram?

mobil11 je napisal/a:

Če imaš še kakšen prost izhod dodaj še možnost vklopa fokusa, ki ti bo preprečil, da gre fotoaparat v "spanje".

Možnosti vklopa fokusa ne potrebujem, ker fotkam brez samodejnega fokusa in v bulb načinu, tako da fotoaparat ne gre sam spat.
Nazaj na vrh
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upošteval sem pripombe od Jaka57, namesto tranzistorja pa sem dal optosklopnik 4N26. Zadevo sem preizkusil na testni ploščici, sicer brez LCD-ja, tako da sem prižigal LED in deluje! Very Happy

timer.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  92.46 KB
 Pogledana:  22 krat

timer.JPG

Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 3:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Sirij: optosklopnik poveži na kontroler preko upora 470 Omega !
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
@Sirij: optosklopnik poveži na kontroler preko upora 470 Omega !

Aha, hvala za nasvet. Sem ga dodal. Zakaj pa je ta upor sploh potreben?
Lep pozdrav,
Mitja
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 08, 2014 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sirij je napisal/a:
Zakaj pa je ta upor sploh potreben?
Omejiš tok skozi diodo.
Sirij
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 14, 2014 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tem sem timer izdelal in ga preizkusil. Dela brez težav. Pojavila pa se je težava s prikazom na LCD-ju. Po nekajkratni uporabi se namreč ne prikažejo znaki na desni polovici LCD-ja, tako da je vidnih le prvih osem znakov v vsaki vrstici, zadnjih osem pa ne. Prosim za nasvet, kako to popraviti.
Lep pozdrav,
Mitja

2014-06-14 15.21.07.jpg
 Opis:
Delno delujoč prikaz ob med delovanjem timerja.
 Velikost datoteke:  787.22 KB
 Pogledana:  0 krat

2014-06-14 15.21.07.jpg

2014-06-14 15.21.29.jpg
 Opis:
Delno delujoč prikaz ob zagonu timerja
 Velikost datoteke:  1.04 MB

2014-06-14 15.21.29.jpg

2014-02-23 12.45.32.jpg
 Opis:
Delujoč prikaz timerja.
 Velikost datoteke:  86.06 KB

2014-02-23 12.45.32.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni