|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dumr666 Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 23:30 Prispevkov: 409 Aktiv.: 2.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Zakaj korekcijski faktorji? Kletno stanovanje ima ponavadi nižjo nabavno ceno, zakaj bi nekomu subvencioniral ogrevanje? Ravno tako podstrešno.
Ko se greste pravičnost... poglejte si vaše telefone, kako vam lepo zaokrožijo sekunde na minute, ker uporabljajo minutni interval. Pa je merjenje časa najbolj točno, kar lahko sploh izmerimo. |
okej v redu, te vabim živeti v moje stanovanje. Zadnje nadstropje v neizoliranem bloku, preko celega stanovanja je zunanja stena. Radiatorji morajo biti pozimi odprti do konca da dosežem nekje 17 18 stopinj v stanovanju. Me prav zanima s kakšnim veseljem bi plačeval položnice za ogrevanje. S koleracijskimi faktorji smo vsaj nekje izravnali stanovanja tako da imamo vsi ki imamo stanovanja z enakimi tlorisi podobne zneske na položnicah. Vseeno še vedno plačujem več kot naprimer stanovanje pod mano, v katerem je precej bolj toplo ob bolj zaprtem radiatorju. Očitno je res bolj preprosto s tujim kur*** opletati po koprivah. _________________ Robots will steal your job. But that's OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2754 Aktiv.: 13.24 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 4:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto, da bi TI pritiskal in težil, da se naredi energetska sanacija objekta, raje prelegaš svoje stroške na pleča vseh ostalih. Seveda se ti to zdi zelo pravično. Kdo zdaj s tujim k po koprivah? Če bi plačeval po dejanskih stroških, bi že davno imel nova okna in izolacijo na fasadi ter strehi. Tako pa mečete vsi skupaj denar skozi okno. Kar dajte, saj ne gre za moj denar, gre za vaš. S svojim denarjem pa lahko delate kar hočete. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2105 Aktiv.: 8.86 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 6:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
V večstanovanjski zgradbi je posamezen lastnik precej omejen pri posegih v skupne dele zgradbe. Če je fasada brez izolacije so zato odgovorni vsi lastniki. Krivda in vpliv posameznega lastnika sta tolikšna, kot znaša njegov lastniški delež.
Nekateri očitno še niste bili na nobenem zboru lastnikov:
Nekdo iz pritličja ne bi popravljal strehe, dvigala in hidroforja, ker ga on ne rabi.
Drugi se počuti ogroženega in bi rad na zastekljeno steno namontiral protivlomna vrata.
Tretji bi rad plačeval odvoz smeti glede na kvadraturo stanovanja.
Četrtemu se zdi 5€ za rezervni sklad prevelik strošek in bi ga rad znižal.
Peti bi rad imel nov prehod čez cesto, ker so tam odprli novo trgovino (uspelo).
Šesti opaža, da ima neko stanovanje veliko obiskov in bi moralo plačevati večjo porabo vode (uspelo).
Sedmi se jezi, da novo vseljeni stanovalci ne spoštujejo hišnega reda (ki ni nikjer objavljen in ne obstaja v pisni obliki).
Osmi svojega psa ne kopa in zanj ne bo plačeval vode.
Predsednik hišnega sveta bi v dvigalo namontiral kamero, ker je snažilka skoraj omedlela, ko je v dvigalu na tleh našla spermo.
Na koncu se (tako kot že par let zapored) sprejme sklep, da se bo na naslednjem zboru stanovalcev sprejel sklep, da je prioritetna naloga sprejeti sklep, da res rabimo hišni red.
Potem pa poskusi pridobiti soglasje za prenovo fasade.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 6:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako se bo voz premaknil, če vsak konj z vso močjo vleče v kontra smer? Tisti, ki pa ima vajeti v rokah je pa nesposoben. Upravniki so tudi vredni svojega denarja...
Tukaj ni možnosti za demokracijo.
Rešitev v tej zeleni deželi je bič in tisti, ki bo vihtel bič nad konji. Drugega si ne zaslužite(mo), sebičneži.
Ni mi jasno, da so ljudje tako zabiti, povrhu vsega, pa še soseda ne poznajo. Odnosi so na psu, vse ostalo pa tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
okej v redu, te vabim živeti v moje stanovanje. Zadnje nadstropje v neizoliranem bloku, preko celega stanovanja je zunanja stena. Radiatorji morajo biti pozimi odprti do konca da dosežem nekje 17 18 stopinj v stanovanju. Me prav zanima s kakšnim veseljem bi plačeval položnice za ogrevanje. S koleracijskimi faktorji smo vsaj nekje izravnali stanovanja tako da imamo vsi ki imamo stanovanja z enakimi tlorisi podobne zneske na položnicah. Vseeno še vedno plačujem več kot naprimer stanovanje pod mano, v katerem je precej bolj toplo ob bolj zaprtem radiatorju. Očitno je res bolj preprosto s tujim kur*** opletati po koprivah. |
Ja Pravičnost! Ko si kupil stanovanje je bilo ceneje NE?
Takrat si bil "JACK"! (kok [slovenščina je zame španska vas] pocen kupu). Danes pa drugi plačujejo tvoj "poceni". A ja. Da pa bi 2 cm stiropora nalepil na zunanje stene od znotraj? . Boš imel 26°C. A ja Zakaj bi, če DRUGI plačujejo tvoje ogrevanje.
Vidite? Tukaj je nateg teh delilnikov. In nekaterim še to ni prav!
Da pa se ne da nič dogovoriti v stolpnici. Jasno! Saj smo v Sloveniji.
Ja. Živim v več stanovanjski hiši. Problem streha. Spodnji pravi:"Meni še nič ne kaplja".
Njegov brat stanujoč nad njim:"Bom luknjo skozi ploščo zvrtal, pa TI BO KAPLJALO!". Brat bratu!
Tako, da vem kako se da kaj dogovoriti. Pa smo sorodniki. Kaj šele ..... .
Še enkrat vprašam. Ali ste za, da plačamo 30% bencina po porabi in 70% po kar nekem faktorju? _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3388 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bom povedal, kje, ampak bil sem nekoč z družino na obisku v "večstanovanjski zgradbi". Nekje pozimi- prespali smo v sobi, kjer je bil ventil radiatorja sicer zaprt, ampak v sobi pa nekje blizu 30. Regulacija se je izvajala z na stežaj odprtim oknom
Jaz + družina, ki smo navajeni spati pri T<20°C, skoraj nismo spali. Tudi prošnja za šraufenciger, da sem zaprl spodnji ventil, ni pomagala. Stene so bile prevroče in ni bilo šanse vseh kubikov materiala sten v eni noči ohladit.
Tako o teh korekcijskih faktorjih v blokih.
Dokler ne plača vsak TOČNO tega, kar porabi, ne bo OK. Korekcijski faktorji bi morali biti upoštevani pri ceni stanovanja, ne pri stroških. Tudi primorec manj porabi za ogrevanje na zimo kot Ratečan, vrednost stanovanja je pa ~~ista. Tako bi tisti v 3. štuku plačal za stanovanje več kot tisti v pritličju/podstrešju/vogalu.
Da ne rečerm, da so delilniki nateg stoletja. Obveza špar lamp -žarnic (oz. prepoved klasike pa nateg vseh budalaštin tisočletja- če ne človeštva).
:-$Na koncu pa žena porabi cel bojler tople vode v 0,01s in odpre vse ventile ter našpona peč. Varčevanje se začne pri vzgoji neprevgojivega.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojans Član

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 0:52 Prispevkov: 1196 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
.
:-$Na koncu pa žena porabi cel bojler tople vode v 0,01s in odpre vse ventile ter našpona peč. Varčevanje se začne pri vzgoji neprevgojivega.  |
Ja uveljavi faktor K! Naj ti drugi prispevajo k potratnosti tvoje gospe.
Vsaj eden, ki je zadel in razumel moj prispevek!
Torej "tista budalost" o energetski učinkovitosti zgradb? Pravzaprav ni budalost! O ceni in strokovnosti pa drugič.
Postavil sem vprašanje o realni meritvi porabljene toplotne energije? In hkrati trdim, da so delilniki NATEG! _________________ Razlike med mrličem in butlom ni. Nobeden od niju se ne zaveda. Trpi pa okolica. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi v blokih vsak plačeval točno to kar kdo uporablja bi bil cel kaos: V pritličju bi rekli, da ne bodo plačali za popravilo dvigala (ker ga nerabijo), popravilo stehe (je pač ne rabijo), ta srednji ne bodo dali za fasado (naj zgornji in spodnji plačajo, oni največ porabijo), nekdo bo rekel, da ne rabi urejene zelenice, zgornjih poplava v pritličju ne zanima, tistih na severni strani ne zanima obrezovanje drevja na jugu, ... In tako v nedogled.
V večstanovanjskih stavbah se stroški delijo po sorazmernem deležu kvadrature stanovanja in to je edino pravično. Vaše razmišljanje skrajno egoistično, skrbite samo za svojo rit! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je podobno kot povsod, čeprav blok ni prevelik (30 stanovanj). Ker si ne dajo dopovedat, da je treba dvignit vplačila v rezervni sklad, da bo hitreje za sanacijo in izolacijo fasade in novo streho, se obnova prelaga vsako leto v prihodnost, ker ni zadosti denarja na razpolago. Zato sem jim pred 3-mi leti še enkrat objasnil vsem pismeno kako in kaj ter zakaj, ma se jih spet ni nič kaj dosti prijelo. Treba je pač na letnih sestankih lobirat/prepričevat, da je treba kaj uredit
Nekateri bloki tu naokoli so si že strehe ali fasade ali oboje uredili, ker so bili dovolj pametni, da so si vplačevali v rezervni sklad (amortizacija!) dovolj in so imeli finance zagotovljene in zdaj prišparajo na ogrevanju. Večina blokov pa seveda ne ... ko bo pa prišla krizna situacija, bo pa še veselo
Svoje stanovanje (staro original stavbno pohištvo!) sem si v par letih počasi zadihtal (samolepilni spužva trak povsod kjer se da in med zidom in okvirjem pa Mekol lepilo da ne piha notri tam) ter omejil vleko zračnikov s "filtri". Par dni dela vsega skupaj in par deset € materiala ... pa okvir vhodnih vrat tudi in pa Purpen med zidom in okvirjem. Nobenih problemov več s premalo vlage in prekomernim uhajanjem toplote, niti ob burji ... Rezervno okovje sem pobral iz zavrženih oken/vrat, ko ljudje menjavajo okna+ vrata.... saj ni treba dat ful denarja za nova okna, se lahko stara renovira ... samo ljudje so razvajeni od prej in pa ne znajdejo se več, da bi sami kaj si uredili ... pa naj plačujejo mastne položnice za ogrevanje ... Prav; če bi bilo po moje, bi bilo to plačevanje po porabi že zdavnaj uvedeno
Obveza špar lamp -žarnic : heh, jest sem si nabavil starih zase za nadaljnih 30 let ... The Light Bulb Conspiracy 50min Dok. : https://www.youtube.com/watch?v=AfzQzGNYaiU |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.03 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Ned Mar 30, 2014 10:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
igor_k je napisal/a: |
V večstanovanjskih stavbah se stroški delijo po sorazmernem deležu kvadrature stanovanja in to je edino pravično. |
Ni cisto tako: delitve so po stevceh, po stevilu prebivalcev, po kvadraturi in po enoti (stanovanju), odvisno od tipa stroska in dogovorjenega kljuca delitve (osnova je stanovanjski zakonik). Se pa kar strinjam z vecino napisanega, stvari so dalec od preprostih ...
Lahko sem samo srecen z nasim blokom, kjer se sami upravljamo, znamo kolikor toliko zmenit in sem in tja tudi kaj sami naredit!
Lp, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.37 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
bojans je napisal/a: |
Citiram: |
okej v redu, te vabim živeti v moje stanovanje. Zadnje nadstropje v neizoliranem bloku, preko celega stanovanja je zunanja stena. Radiatorji morajo biti pozimi odprti do konca da dosežem nekje 17 18 stopinj v stanovanju. Me prav zanima s kakšnim veseljem bi plačeval položnice za ogrevanje. S koleracijskimi faktorji smo vsaj nekje izravnali stanovanja tako da imamo vsi ki imamo stanovanja z enakimi tlorisi podobne zneske na položnicah. Vseeno še vedno plačujem več kot naprimer stanovanje pod mano, v katerem je precej bolj toplo ob bolj zaprtem radiatorju. Očitno je res bolj preprosto s tujim kur*** opletati po koprivah. |
Ja Pravičnost! Ko si kupil stanovanje je bilo ceneje NE?
Takrat si bil "JACK"! (kok [slovenščina je zame španska vas] pocen kupu). Danes pa drugi plačujejo tvoj "poceni". A ja. Da pa bi 2 cm stiropora nalepil na zunanje stene od znotraj? . Boš imel 26°C. A ja Zakaj bi, če DRUGI plačujejo tvoje ogrevanje.
Vidite? Tukaj je nateg teh delilnikov. In nekaterim še to ni prav!
Da pa se ne da nič dogovoriti v stolpnici. Jasno! Saj smo v Sloveniji.
Ja. Živim v več stanovanjski hiši. Problem streha. Spodnji pravi:"Meni še nič ne kaplja".
Njegov brat stanujoč nad njim:"Bom luknjo skozi ploščo zvrtal, pa TI BO KAPLJALO!". Brat bratu!
Tako, da vem kako se da kaj dogovoriti. Pa smo sorodniki. Kaj šele ..... .
Še enkrat vprašam. Ali ste za, da plačamo 30% bencina po porabi in 70% po kar nekem faktorju? |
ma ne da se mi citirati, vseh. Da dam repliko na vse naštete argumente. Sam sem zelo aktiven pri pridobivanju soglasij za sanacijo bloka, in tudi na vsakem zboru poudarjam prednosti IN TUDI SLABOSTI, povem za stroške to ono tretje. Tudi sam tloris bloka je tak da imajo vsa stanovanja, razen enega bolj notranjega dela vsaj eno malenkost stanovanja na zunanji steni. Stanovanja nisem kupoval ampak mi je bilo podarjeno s strani prababice poleg tega zaradi prostorske stiske doma pri starših (40 m^2 veliko stanovanje, 3 člani družine) ter slab odnos zaradi očeta ki vsakodnevno pregloboko pogleda v kozarec ( priznam tu bi se moral sam malo bolj angažirati ), sem bil praktično prisiljen v to da sem se preselil. Priznam, lahko bi bil doma in vsakodnevno prenašal žaljenja in podobne stvari, vendar sem se pri svojih 21 letih ( primerna leta za odselitev, s tem se najbrž strinjajo vsi ), odselil v stanovanje, ki sem ga v celoti renoviral iz lastnega žepa. Letos poleti, je v načrtu namestitev izolacijskega sloja na streho bloka ( soglasja sem pridobival 2 leti ), tako da bomo streho skupaj z sosedo ki ima enake probleme izolirala iz lastnega žepa, logično je da bodo tudi drugi profitirali iz tega naslova ( jasno da ne nevem koliko ), vendar kar se tiče same fasade žal brez soglasij sosedov, upravnika itd itd žal ne morem storiti več kot to da so soglasja pobrana, sredstva v rezervni sklad so se povečala in smo se pravzaprav vsi stanovalci ( 88 gospodinjstev dogovorili ) da se bodo dela začela ko bomo imeli vsi pripravljen še dodaten denar ki ga bo potrebno zagotoviti za popolno obnovo fasade. Treba je upoštevati da ima ogromno ljudi v našem bloku minimalca oziroma nima sploh nobenih prejemkov težko zbere še dodatnih, preračunano nekje 2500€, ki bodo potrebni za doplačilo obnove. Tudi sam sem še vedno študent, oddelam 30 ur na teden in potem še visim na faksu do 6h 7h zvečer na vajah, in lahko povem da ni enostavno nabrat ves ta denar vkup. Se tudi opravičujem za frazo s določenim spolnim organom vendar me je pogrel ignorantski odnos uporabnika qwertz, na katerega sedaj apliciram vprašanje. Ali živite v hiši? Glede večstanovanjskega objekta, na žalost če se ne morete dogovoriti glede take banalnosti, je po mojem mnenju, predvsem problem odnos v družini, in mi je žal da imate tako, vendar je razlika med družino in 88 gospodinjstvi.
Rad bi se zahvalil še tistim ki so me podprli, hvala, na naslednjem pikniku, če se ga bom lahko udeležil, režem čebulo za golaž, kot že v zadnjo, ko se je ponudila priložnost  _________________ Robots will steal your job. But that's OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da, živim v hiši in v naspotju s prebivalci v bloku poznam vse sosede, se z njimi družim in nisem skregan z nobenim od njih. Tudi, če je potrebno kako soglasje, ni težav, ne z moje strani, ne s strani sosedov.
Ni težava v denarju, 2500€ na stanovanje je vsekakor manj, kot pa 15000€ za sanacijo fasade, 6000€ za okna, 8000€ za streho, če se gremo osnovno energetsko sanacijo neke hiše v kateri lahko živi 1 človek ali pa 5 ali več. Tisti, ki pa ne more privarčevati 2500€ v roku 10 let, pa tudi ne vem. Nekaj denarja pa moraš imeti na "lagerju" za nujne investicije. Saj izolacija ni kot hrana, da je treba stalno kupovati novo, to je investicija za desetletja, ne za 3 dni. Izolacija se dejansko "povrne", medtem, ko se hrana ne, ko jo enkrat zaužiješ. Nekateri pa res ne razločijo med dolgoročno in kratkoročno investicijo.
Pa priporčam branje tega: http://www.arhiv.mop.gov.si/fileadmin/mop.gov.si/pageuploads/podrocja/prostor/pdf/studije/crp_tehnicno_ekonomska_analiza_sanacije.pdf |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dumr666 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 8:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
štekam to vendar je vseeno težko si odtrgati od ust. Težava je kot ste omenili v temu da se investicija povrne, seveda se povrne, na lagerju pa tudi imam vedno nekaj denarja za najbolj nujne stvari. Mnogi so proti svoji krivdi ostali brez služb oziroma nimajo druge izbire kot da fizikalijo za minimalca, in nabrati še 2500€ ni ravno mačji kašelj. Mene je ta mesec naprimer uničil čisto banalen nakup nove tipkovnice za prenosni računalnik, ki ga nujno potrebujem za normalno delo. In takih primerov je naprimer v našem bloku kar nekaj. Tukaj gre tudi za solidarno noto do takih. Mene v skrajnem primeru rešuje to da mi lahko pomaga nekdo od družine če se bodo kar naenkrat odločili za obnovo, vendar vsi vemo kako je s tem, težko si je sposodit. Tak dogovor glede teh 2500e smo dosegli pol leta nazaj. Če človeku uspe na minimalcu našparati 2500 v 6 mescih, mu lahko dam samo roko in čestitam. Vsi se zavedamo da se bo investicija povrnila. Ampak je to ravno tako kot da nekdo, reče ja imam super idejo rabim samo 10 mio vložka in zadeva se bo povrnila v petih letih. Ni enostavno _________________ Robots will steal your job. But that's OK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Apr 01, 2014 8:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
dumr666 je napisal/a: |
štekam to vendar je vseeno težko si odtrgati od ust... |
Če bi se zmenili pred 10 leti za mesečni prispevek (položnica za v rez.sklad) v znesku enih 0,35€/m2, bi danes nobenemu ne bilo treba zbirat tistih majkajočih 2.500€ po stanovanju, ker bi imeli zadosti denarja na strani! Jaz zaradi njihove neumnosti (ker se ni dalo zmenit takrat!) ziher ne bi zalagal denarja zdaj! ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni