|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Maj 10, 2014 11:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Glej....jaz se sicer nikoli nisem (pretirano) ukvarjal z RF, imam pa svojo kmečko logiko, ki pravi, da je oklep tam z razlogom. No, da podprem to kmečko logiko, sem našel TALE članek. Preberi si članek od "W5RZ" in zadnjega od "captain kilowatt".. Če ne razumeš anlgeško, povej, pa objavim prevod.
Da na kratko povzamem: oklep je tu z razlogom. In ta je da prepreči motnjam VSTOP in IZSTOP iz srednje žice.
Če se motim, potem sprejmem razlago, ampak kredibilno, ne samo predvidevanja.
S57ute--> nisem gledal, ampak sem pa skoraj prepričan, da je v tej prilagoditvi vsaj en konec oklepa NEpriključen direktno na maso, kar izniči pomen oklepa. Koax se dostikrat uporablja celo za anteno, vendar v takem primeru oklep ni na obeh koncih priključen na maso. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57ute Član

Pridružen-a: Sob 10 Maj 2014 11:04 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.15
|
Objavljeno: Sob Maj 10, 2014 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni je skoda casa za prepricevanje "skoraj prepričanih".
Zal je tule na tem forumu veliko ugibanj , pa precej manj dejstev.
Upam da se bo S55M kaj oglasil in povedal svoje misljenje.
73 Marjan s57ute |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sob Maj 10, 2014 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Sob Maj 10, 2014 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa kdo je govoril o motnjah? Jaz govorim o večji induktivnosti zvitega kabla napram ravnemu! _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sob Maj 10, 2014 11:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
@laura: ne nakladaj tja v tri krasne, brez vsake osnove. Normalno narejen koaksialni kabel ima svoje lastnosti, ki naj bi bile (skoraj) točno določene. Seveda, po današnjem kratkem pogovoru z VolkomD, je res, da idealnega kabla ni, toda če bi bil, bi bilo popolnoma vseeno, ali je raztegnjen ali je zvit, kajti lastnosti naj bi ostale enake, seveda, če je zaključen s karakteristično impedanco kabla, kakor naj bi tudi bil!
In ko govoriš (pišeš o induktivnosti, me res zanima, katero L imaš v mislih, tj. L opleta ali L srednje žice?
s57ute je napisal/a: |
Protoncek motis se .
Oglej si prilagoditve KV yagi anten, ki so narejene z dovodnim kablom zvitim v tuljavo. Povezav ti pa ne bom iskal.
73 Marjan s57ute |
Hm. tudi na GHz-ih lahko narediš balun s koaksialnim kablom, toda nisem ga videl še zvitega (zaradi induktivnosti, kakor ti trdiš)!?
Preberi si tole, da ne bo govora o prepričanih in tuljavah!?
Koliko je 3/4 valovne dolžine za 80m, 40m, 20m... in kako bi to izgledalo, če ne bi bilo zvito? _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 12:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57ute Član

|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 6:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Kroko se je vsaj potrudil in poiskal na netu, kako to zgleda.
Tudi jaz sem mislil, da je vseeno, ce je kabel raven ali pa navit.Pri postavitvi natene pri kolegu s52zg, ko smo postavljali KV yagico, pa sem videl, da mora tako biti. Zakaj je tako, naj pa povedo strokovnjaki, ne pa "skoraj prepricani" osebki. Na novo izumljat toplo vodo se mi ne da, je vcasih tudi predrago.
73 Marjan s57ute |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
nakamichi Član

Pridružen-a: Pon 21 Avg 2006 18:51 Prispevkov: 845 Aktiv.: 3.68 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Nisem ravno nek strokovnjak a se lahko potrudim in se posipam s pepelom, če bom ustrelil mimo a nisem ravno dolgo v nizkofrekvenčnem RFu. Gre se za to, da ta balun deluje bolj kot common-mode choke, ker oplet ni idealen je polje tudi zunaj koaksialnega vodnika. To je sicer normalen pojav, a v primeru anten z simetričnim napajanjem se lahko pojavi, da se zaradi še vedno relativno dobre izolacije opleta pojavi različno polje znotraj in zunaj opleta. Kakor avtor tudi pojasni, tako zvit vodnik nima vpliva na polje ZNOTRAJ OPLETA ima pa efekt tuljave na polje ZUNAJ OPLETA saj v tem primeru to lahko gledamo kot navaden vodnik (ki ima vso polje zunaj svojih meja). Torej za polje zunaj opleta je to tuljava, za polje znotraj opleta je to samo kos koaksialne žice z X dB izgube.
Zadeva torej ni v osnovi namenjena temu, da bo balun, amapk CM dušilka, takšna kakršna se uporablja pri viših frekvencah v obliki MLCC elementov ali pri stikalnih napajalnikih na vhodu, da zmanjšamo EMC motnje.
Upam, da nisem šel preveč mimo, to je samo moja laična interpretacija videnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 11:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Yagi antena je simetrična. Na KV-ju se simetrične antene velikokrat (zaradi enostavnosti izvedbe) napaja kar asimetrično, kar seveda ni čisto korektno. Če jo napajamo z asimetričnim (koaksialnim) kablom, se lahko zgodi, da seva tudi oplet kabla, ne samo sevalec (aktivni element)!
Da se temu izognemo, se priključni koaksialni kabel navije v (zračno) tuljavo - dušilko. Ta mora biti priključena čim bližje napajalni točki (da je konček kabla, ki bi še lahko seval, čim manjši). Induktivnost tuljave mora biti takšna, da je sevanje priključnega kabla zanemarljivo. Seveda, v tuljavo navit kos kabla prinaša neželjene dodatne izgube, ampak na KV-ju so te izgube majhne.
Namesto zračne tuljave se lahko dušilka navije tudi na toroid, ali se več toroidov naniza na priključni kabel (montaža spet čim bližje napajalni točki!). Prvo varianto ste si obiskovalci sejma LOS lahko pogledali pri antenah srbskega proizvajalca Dual.
Najboljša varianta je pravi simetrirni člen - BALUN (BALanced to UNbalanced). _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57ute Član

|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Bilo je vprasanje, ce je kaj razlike v kablu zvitem v kolut ali ce je odvit.
Razlika je , je pa odvisno za kaj se to navitje uporabi. Lahko je samo
visek kabla pod mizo, ki povzroca izgube in se kaj vec.
Kaksna je bila pa tista yagica ne vem, bila je tovarniska in v navodilih
je pisalo, kako narediti priklop .
73 Marjan s57ute |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s59ma Član

Pridružen-a: Čet 21 Feb 2008 12:31 Prispevkov: 634 Aktiv.: 3.00 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 11:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je razlika: kabel, ki ni navit v dušilko, ne bo preprečil, da seva oklop kabla!
(sem pričakoval, da sem bil v prejšnjem postu razumljiv, pa vidim, da nisem bil).
Je tudi vse lepo pojasnjeno na zgornjem linku, katerega je pripel Kroko (pogledal sem ga šele po oddaji posta, sicer ga verjetno niti ne bi napisal). Priporočam, da ga skeptiki še enkrat (ali vsaj prvič) preberete! _________________ Na napakah se učimo (pametni se na tujih). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
KlavdijC Član

Pridružen-a: Sob 15 Avg 2009 16:26 Prispevkov: 1523 Aktiv.: 7.87 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kabel se navije ovoj ob ovoj ter ga ali spne z vezicami. Prostonoseči ob anteni ali na kako pvc cev od vodovoda.
Ps: kot po slikah spodaj.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
laura Član

Pridružen-a: Tor 10 Avg 2010 11:48 Prispevkov: 1954 Aktiv.: 10.77 Kraj: Sobota
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
s57ute je napisal/a: |
Bilo je vprasanje, ce je kaj razlike v kablu zvitem v kolut ali ce je odvit.
Razlika je , je pa odvisno za kaj se to navitje uporabi. Lahko je samo
visek kabla pod mizo, ki povzroca izgube in se kaj vec. |
Končno nekdo ki je razumel da sem samo preprosto odgovoril na preprosto vprašanje! _________________ Dela kot švicarska ura-samo pokvarjena |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 4:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odgovorite na nekaj vprašanj:
- v spiralo zvita žica je : __________
- dve v spiralo naviti žici sta: ___________
- dve na istem jedru naviti žici predstavljata napravo z imenom : __________ _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.89 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Ned Maj 11, 2014 5:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
1. tuljava/vzmet
2. dve tuljavi?
3. transfomator |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni