|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.65 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa so te kocke surov les ali je zadeva kaj zaščitena?
Jaz bi jih po izdelavi vsekakor z nečim površinsko zaščitil. Dobi se tekočina, ki je neoporečna kar se tiče hrane ter posledično tudi otrok. Naneseš pa jo s krpico ali čopičem. Prodaja pa jo med drugim Mavrica.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
diehart Član

Pridružen-a: Pon 19 Apr 2004 17:46 Prispevkov: 501 Aktiv.: 2.12 Kraj: okolica I G
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Nevem če je potreba to sploh kaj mazat, če pa že pa bi premazal z navadnim lanenim oljem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.77 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
sebastiant, tale mizar zelo rad dela z lesom in tudi vse več ali manj deli z ostalimi. Tole je pa njegova stran: http://woodgears.ca/marbles/modular.html
Ne bojo ravno take kocke kot želiš, imaš pa vsaj video in sheme za hitrejšo izdelavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je les v popolnoma surovem stanju potem sčasoma pride do vzdigovanja vlaken, vsak prah se primer, težko ga je obrisat... Take so moje izkušnje.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.37 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uporabiš trdi les, ta ne postane "kosmat".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Čet Jul 17, 2014 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče še tule pobereš kakšne ideje. Če se ne motim ima na Youtube-u celo posnetek te zadeve.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 9:41 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Mogoče še tule pobereš kakšne ideje. Če se ne motim ima na Youtube-u celo posnetek te zadeve. |
Ta gospod je verjetno kupil načrte za 14$ pri : http://woodgears.ca/marbles/modular.html in izdelal grad za frnikule. Je pa lepo izdelan, cena 290€ .
Slike za primerjavo:
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
41.91 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
32.54 KB |
6 krat |

|
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 12:32 pm Naslov sporočila: Re: Labirint |
|
|
sebastiant je napisal/a: |
Vnuku bi rad podaril lesene kocke za sestavljanje steze-labirinta po kateri bi spuščal kovinske kroglice ali frnikule. Igrača je zelo zanimiva, mislim, da nudi mnogo več kakor samo igranje... |
Koliko je pa vnuk star ?
Pred leti sva s sinom sodelovala pri verižnem eksperimentu. Lušna zadeva. Pa še neko nagrado je dobil (bone za dobrega soseda) in je bilo dodatno veselje.
Sicer me pa zelo mikajo te Cuboro kocke. Bi se našel pri nas "mizar", ki bi lahko izdelal precizne kocke (s stranico 50 mm) iz bukovine ? Ker dosti Cuboro kock je takšnih brez utorov, izvrtin. Tiste "aktivne", bi pač nabavil pri Švicarjih.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Definitivno bi se našel. Najprej poravnaš, obrežeš na grobe dimenzije, daš še skozi debelinko, po potrebi večkrat, da dobiš recimo 4x4 palico. Nadalje pa s čelilno žago in maso razrežeš vse na enake kocke.
Če najdeš kakšnega hobista, ki ima poravnalko, debelinko, ter spodobni krožni žagi bo popolnoma ok. Na kakšnih Hofer variantah žagah pa je to težko natančno razrezat. No čelno bi že šlo vzdolž pa ne.
Saj ni treba neke hudo profi zadeve. Naj nekdo poizkusi, če ima krožno žago, ki ima mizo iz enega kosa in kvaliteten list. Glavni problem teh nizkocenovnih žag je namreč to, da je miza iz treh delov in tako niti slučajno ni ravna. Sicer sem rez nekoliko izboljšal, ko sem dal za nov listo kako tretino žage, ampak več se pa praktično ne da.
Drugače pa se dobijo "moralčki" različnih dimenzij, ampak imajo ponavadi neoster rob.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.71 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
@PZUFIC: Naredi in poročaj. Ok?
Lp
ps: za material ti jaz dam...
_________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče je bilo narobe razumljeno. Imamo kar nekaj orodja in tudi sam delam z lesom. Ker imamo Hofer krožno žago in nimam niti poravnalke in debelinke se tega nebi lotil. Ker bo zelo verjeten rezultat le uničen material. Hotel sem le dati kak nasvet, da ni treba iti ravno do nekega profi mizarja, ker se najdejo ljudje, ki jim je to hobi ali pa so kak stroj podedovali in imajo primerno orodje.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.05 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Saj v tem je problem. Tako za hobi imam tudi jaz tukaj nekaj orodja. Ne upam si pa narediti 100 ali 500 kock, ki bi bile vse enake. Zato sprašujem, če je kak profi med nami. Ali pa če kdo takšnega pozna.
Cena ni problem
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 3:05 pm Naslov sporočila: Re: Labirint |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Koliko je pa vnuk star ?
Sicer me pa zelo mikajo te Cuboro kocke. Bi se našel pri nas "mizar", ki bi lahko izdelal precizne kocke (s stranico 50 mm) iz bukovine ? Ker dosti Cuboro kock je takšnih brez utorov, izvrtin. Tiste "aktivne", bi pač nabavil pri Švicarjih. |
Vnuk ima 4 leta, sedaj ima Brio leseno progo, nekaj je bilo sicer kupljeno tudi v Ikei, verjetno kitajska zadeva. Vsak dan so nove kombinacije, da se komaj prestopamo po dnevni sobi.
Cuboro se začne pri 4 letih za odprte poti, da se kroglica vidi, je bolj zanimivo, kasneje dodajaš bolj "težke" kocke. Zoprno pa je, če začneš z nekim sistemom, ki ga kasneje ne moreš dopolniti. Vse ostale zadeve, sevede mnogo cenejše, ki sem jih gledal, se končajo s prvim nakupom, ni dodatnih razširitvenih možnosti.
Obelix, sem tudi jaz podobno razmišljal, da bi nekaj kupil, nekaj pa bi bilo samogradnje.
Ob predplačilu in čakanju okrog 14 dni je pri prodajalcu Cuboro kock v Ljubljani 10% popusta. Bom še razmislil, žep je zaenkrat prazen.
V Cuboro Basis komplet, cena z popustom 125€, dobiš naslednje kocke:
Cuboro Basis od leta 2010 dalje vsebuje: |
|
366.86 KB |
2 krat |

|
_________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja tudi forum, kjer sodelujemo tisti, ki se kot hobi ukvarjamo z obdelavo lesa. Administrator pa je, če se ne motim nekdanji učitelj na eni izmed lesarskih šol. Torej poizkusite za kakšen nasvet še tule.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.91 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pet Jul 18, 2014 9:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
Saj v tem je problem. Tako za hobi imam tudi jaz tukaj nekaj orodja. Ne upam si pa narediti 100 ali 500 kock, ki bi bile vse enake. Zato sprašujem, če je kak profi med nami. Ali pa če kdo takšnega pozna.
Cena ni problem  |
Moj oče je mizar, profesionalni.
Več info lahko dobite na www.mlini.si
Mogoče je malo problem razdalja, a se da preko pošte tudi to narediti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni