www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ta tema ni tu zato, da sproži novo bitko...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70826.38

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70826.39

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj odgovor na prvotno vprašanje je nekako tak, kot je to napisal Proteus.
Citiram:
Sam bi se malce vprašal tudi zakaj sploh rabiš procesor, kajti niso vsi za vse.

Prehod z ene vrste mikrokontrolerjev na drugo vrsto ni ravno enostavna, kot recimo vožnja avtomobila ene ali druge znamke. Potrebno je zamenjat razvojna orodja, programatorje... treba se je na novo izobraževati, če za vsem tem stoji še proizvodnja je to še posebej težko. Kot primer naj navedem, da sem še v neki dokaj novi aparaturi videl procesor Z80. Shocked Razlog, da so ostali na njem tiči verjetno v tem, da gre za serijsko proizvodnjo, zadeva je preizkušena. Če prav bi po moji presoji prišla aplikacija izvedena s kakim novejšim mikrokontrolerjem bistveno ceneje.
Sam glede PIC-ev nisem imel kakih posebnih težav glede nabave. Če nekaj razvijaš sam, običajno aplikacijo prilagodiš na tistega najprimernejšega dobavljvega pri nas.
Če gre za kako "garažno aplikacijo", katere boš naredil par kosov običajno ne gledaš toliko na ceno - pač vzameš kak zmoglivejši /dražji primerek. Verjamem pa , da je v primeru večje serije smiselno iskati tudi cenovno čim primernejši mikrokontroler. V tem primeru pa mislim, da je smisleno pic-e kar naročit pri microchipu. Sam tovrstnih izkušenj nimam, a glede na to, da pošiljajo vzorce po moje tudi nakup ne predstavlja kakega večjega problema.

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Microchip (buy.microchip.com) naročeno opremo (ne sample) pošlje hitro, če ne naročiš na koncu tedna (v četrtek ali petek). En dan procesirajo, čez vikend ne delajo. Pošiljko lahko slediš po netu. Bolj eksotične komponente iz skladišča v Maleziji so v dveh dneh v Evropi. Dva dni pa pošiljka potuje po Sloveniji do Ljubljane :bonk:. Za malo več opreme se splača direkten nakup.

Primer stroškov
(transport iz Velike britanije 20 euro, davek (VAT) 74 euro)
(dostava DHL do vrat)

Order Summary
Device Total: 403.34

Shipping: 20.00
Handling: 0.00
UK VAT: 74.08

Total (EUR): 497.42

Total Equivalent (GBP): 290.23
VAT Equivalent (GBP): 50.79
Conversion Rate Used: 0.685569
Microchip VAT ID(Slovenia): GB 805042568

Jur

Nazadnje urejal/a jur Čet Apr 13, 2006 6:35 pm; skupaj popravljeno 6 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shame on you Če bo tema zašla od prvotno zastavljene diskusije, gre pod ključ! Da potem ne bo Liar in .

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ti pride prav tudi varianta ONLINE nakupa PIC-ev buy.microchip.com, glede na to da sedaj delaš z njimi, ob tem me zanima tudi če jih je kdo že kupoval na tak način. Če jih je, prosim, da odpre novo temo z naslovom "On-line naročanje PIC-ev" in tam kaj več napiše.

Ne vem kaj od tega niste razumeli, tisti ki pišete o online nakupih? Vas bo frenki v koš zmetal!!!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Z normalnimi PICi še nisem imel problema z nedobavljivostjo. Če jih je v eni trgovini zmanjkalo čez noč, so jih drugje imeli.

Jur

Meni se zdi PIC16F628A čisto nekaj normalnega, a jih v začetku leta cele 3 mesece v SLO nikjer ni bilo za dobit.

Celo dobavnega roka niso vedeli povedati ... Rolling Eyes

Ko sem spraševal v HTE Celje sem dobil npr. tale odgovor:
Citiram:
Za PIC 16F628A pa ne morem povedati dobavnega roka, v prihodnjih dneh jih bom naročil.

Lep pozdrav,

HTE d.o.o., enota Celje
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 13, 2006 6:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok tole glede 16F628 čisto drži. Sad Nekaj mesecev nazaj sem razvil eno aplikacijo, kjer sem jih potreboval večje število. Pic-ev v tistem trenutku ni bilo za dobiti. Po celi Sloveniji sem komaj "našobal" 10 kom za testne aplikacije. Očitno se trgovci bojijo naročit večjo količino. Gledam na primer HTE ima sedaj še kar zajetno zalogo 16C57
katere pa skoraj dvomim, da bo še sploh lahko prodal. Poleg tega, da gre za "legendo" ima le ta še kar visoko ceno.

snow
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02
Aktiv.: 1.44
Kraj: Ljubljana || Velenje

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2006 7:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa dsPIC se že kje dobi pri nas?
Nazaj na vrh
iggy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 13:38
Aktiv.: 1.04
Kraj: LJ/ng

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 14, 2006 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za odgovore. Od vsega mi je najbolj važno, da zamenjam PICe z nečim kar bo na trgu še kakšnih 5 let iz povsem praktičnih razlogov - ne da se mi naučiti programirati vseh uC na trgu pač pa le 2-3 istega proizvajalca. En mora biti majhen in poceni, drugi srednje zmogljiv z dobro periferijo (komparator, komunikacija, več timerjev, mogoče A/D ali D/A) in en zmogljiv (lepo bi bilo, če bi ta imel tudi RF komunikacijo in vse kar sem prej naštel). Tako bi pokril vse trenutne in bodoče potrebe po uC. Čeprav pošteno povem, da trenutno nisem v nobenem designu do maximuma izkoristil niti 16F628A. Konec koncev sem v uC vodah relativno malo časa, ne bo pa vedno tako. Žal marsikaj dobrega odpade zaradi slabe dobavljivosti. Najbolj od vsega sovražim to, da sem odvisen od pomankanja železnine. Rolling Eyes

Iggy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni