|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 6:55 am Naslov sporočila: |
|
|
odlično hvala bom malo predelal zadevo potem pa javim kako in kaj  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

Pridružen-a: Pon 16 Nov 2009 21:25 Prispevkov: 678 Aktiv.: 3.57 Kraj: Nekje med NG in Tolminom
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 7:20 am Naslov sporočila: |
|
|
stane je napisal/a: |
Tako kot pravi Energetik-m, bi sam enako uporabil ta števec. |
PS. kot vidim, je potrebno vedno, ko želiš drugačno dolžino ševec preprogramirati in ko želiš drugačno število kosov tudi ali se motim. _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma samogradnja takega števca ne predstavlja večjega problema. Tole bi šlo narediti tudi s klasično logiko dokaj enostavno. Recimo za pogon displejev bi uporabil 4511. (BCD to 7-segment decoder driver) za nastavitev bi uporabil klasična rotacijska BCD dekadna stikalca ( po mojih izkušnjah se le ta v industriji, kjer so pogoste korekcije najbolje obnesejo) Potreboval bi še nekaj vrat (4011,4001... s katerimi bi primerjal nastavitev dekadnih stikalc s preštetim) pa kak flip-flop (4013)
Tole mislim da se bi dalo spravit skupaj pod 50€.
Primer dekadnega stikala
***klik*** _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 7:47 am Naslov sporočila: |
|
|
ne gre se tu da bi naredili zadevo čim ceneje, ampak da bo potem delavec to čimbolj enostavno nastavil želeno dolžino in št. kosov
nekako gledam tudi to kombinacijo:
Klik1
Klik2
Klik3
mnenja?
išče se najbolj enostavna rešitev ki bo posledično delavcu enostavna za nastavljanje _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 7:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Najlažje in najhitreje se to stori skoraj sigurno z dekadnimi stikali. Vsako "iskanje" po nekih menujih traja. Za tisto kar sem napisal zgoraj bi dejansko na stoju potreboval tipko start ter reset.
PS- nisem zasledil a mora števec znati tudi odštevat? Se folija vlači tudi nazaj?
Če bi sam to delal in šel v samogradnjo, bi to to izvedel, kot sem napisal zgoraj. Če bi uporabil PLC, pa bi za nastavljanje prav tako uporabil dekadna stikala. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 8:07 am Naslov sporočila: |
|
|
folija se ne vlači nazaj se previja samo iz koluta 1 na kolut 2 umes se pa perforira. Problem je ker je toliko različnih dolžin folije od 70cm pa do 190cm in če bi šel v to avtomatizacijo bi potem želel, da delavec lahko nastavi npr. 200 vreč in gre delat za drug stroj. Ko tale opravi pa spusti signal ali svetlobni ali zvočni.
Najbolj optimalno bi bilo, če bi delavec s preprostimi ukazi določil želeno število obratov merilnega kolesa (npr 10 obratov za 100cm ker je 10cm obseg kolesa) in želeno število kosov oz. ciklov. _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne smeš zanemarit večanje premera koluta ko se na njem navija material. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Peter123 je napisal/a: |
Ne smeš zanemarit večanje premera koluta ko se na njem navija material. |
Saj ne misli na kolut.
folc je napisal/a: |
...
Najbolj optimalno bi bilo, če bi delavec s preprostimi ukazi določil želeno število obratov merilnega kolesa (npr 10 obratov za 100cm ker je 10cm obseg kolesa) in želeno število kosov oz. ciklov. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Jun 03, 2015 7:46 pm Naslov sporočila: Re: Merjenje in nastavljanje dolžin |
|
|
Merjenje in nastavljanje dolžin |
...
postavljen sem pred izziv da nadgradim obstoječi stroj za razrez folije in sicer
sedaj delavec to počne ročno tako, da na roke poganja kolut in nato ko doseže želeno dolžino sproži nož.
...
|
...če bi šel v to avtomatizacijo bi potem želel, da delavec lahko nastavi npr. 200 vreč in gre delat za drug stroj. Ko tale opravi pa spusti signal ali svetlobni ali zvočni.
...
|
Najprej se moraš odločit kako daleč boš šel z avtomatizacijo.
Če rabiš števec samo za meritev in bo delavec stalno prisoten potem pride upoštev samogradnja števca v stilu kakega Arduina, kak kupljen števec itd...
Če želiš zadevo popolnoma avtomatizirati, potem raje pozabi na to. Za to boš namreč potreboval kar resen krmilnik.
Najprej si naredi načrt.
določi koliko izhodov boš potreboval.
(Ker zadeve ne poznam, lahko le predvidevam kaj boš potreboval)
D in DA izhodi:
(pogon koluta start -D, variabilna hitrost - frekvenčnik?-DA, pogon rezila-D, dviganje/spuščanje?-D ,zaviranje koluta? -DA,zvočno in svetlobno opozarjanje D...
D in AD vhodi:
(več vhodov tipke za upravljanje ročno/avtomatsko D, vsaj dva enkoder -D, verjetno več kot dva Pozicija noža, verjetno več - varnost, kontrola napetosti folije AD...)
Pa še kaj sem pozabil.
Ko boš imel okvirno stanje potrebnih vhodov in izhodov lahko začneš iskati krmilnik. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 2:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da imam občutek, da hitrost pomikanja folije ni velika je po moje dovolj kateri koli krmilnik. Za merjenje obratov daš kolesce z obsegom par cm in magnetom, ter zraven eno reed stikalo in bo zadeva dovolj nizkofrekvenčna, da jo bo zaznal vsak normalen krmilnik.
Če želiš, ti lahko za ugodno ceno odstopim en Mitsubishi Alpha s 4 vhodi in dvema izhodoma, ker mi že par let leži doma na polici. Ima tudi programske tipke in grafični LCD zaslon, tako da lahko nastaviš bolj ali manj vse kar želiš. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
ste me kar zasuli z informacijami na kaj moram biti pozoren,
upam da mi danes uspe dokaj natančno zrisati skico ter določiti vhode in izhode. (silvo hvala z aopozorilo)
pomik bo počasen ker bo motorček z reduktorjem.
Razmišljam še o elektronski zavori zaradi momenta reduktorja po prekinitvi napajanja.
@gkrusi javi mi več informacij na ZS, če se ne motim je to ta krmilnik s katerim sem jaz pred leti delal  _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.37 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Za tisti števec, ki sem ga montiral sosedu, pritisneš tipko set, s puščicami nastaviš dolžino v milimetrih, npr. in pritisneš tipko. Ne razumem prav dobro kaj bi rad napravil bolj enostavno.
Če bo tale naprava narejena za igrat, potem napravi vse skupaj z zgoraj predlaganim arduino krmilnikom. Če bo prinašala denar, potem izberi že narejene rešitve (števec ali PLC) _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri takšnem števcu ne moreš nastaviti število ponovitev, ampak moraš vsakič pritisniti tipko reset. Kolikor sem sledil temi, je ena od želja določeno število odrezov na določeno dolžino. Pa smo spet pri PLC. Ker pa gre za skromno natančnost po mojem ne rabiš posebnega hitroštevnega modula. Razen če ga izbrani PLC že ima, štetje obesiš nanj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
folc Član

|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 2:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Energetik-m je napisal/a: |
Za tisti števec, ki sem ga montiral sosedu, pritisneš tipko set, s puščicami nastaviš dolžino v milimetrih, npr. in pritisneš tipko. Ne razumem prav dobro kaj bi rad napravil bolj enostavno.
Če bo tale naprava narejena za igrat, potem napravi vse skupaj z zgoraj predlaganim arduino krmilnikom. Če bo prinašala denar, potem izberi že narejene rešitve (števec ali PLC) |
odlično za nastavitev dolžine, kaj pa nastavitev želenega št. razrezov.
uporabiti še en števec, ki bi bil nad prvim, se pravi ko doseže 0 oz. npr. 200 kos. izklopi prvega?
arduino odpade že samo zaradi fizikalnih lastnosti ker ni dovolj robusten in ni primeren za v proizvodnjo. _________________ elektrika je edina baba, k se ne pusti šlatat
Folc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Jun 04, 2015 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mitsubishi AL-6MR-A je tisti, ki ga imam, če ti je znan. Lahko na njegove tipke nastaviš, da na primer s +/- nastavljaš število kosov, z gor dol dolžino, z ok potrdiš vnos, z esc prekličeš dejavnost, z levo desno, pa si lahko narediš ročno podajanje za vsak slučaj. Vse skupaj imaš največ pol ure dela s programiranjem. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni