www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

krmiljenje koračnega motorja z Isel kontrolerjem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 3:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V napajalnem delu zgleda vse dokaj lepo narejeno. Toroid ima dva ločena izhoda. Eden se uporablja za koračne motorje(40V), kjer je le greatz in trije kondenzatorji. Drugi izhod je namenjen napajanju ostalega vezja in logičnega izhoda +5V. Stabiliziran je z LM317 in kar je še potrebno zraven. Vse zgleda lepo, dokljer ne začnem koračnega motorja vrtet. Potem se pojavijo že prej omenjene motnje.

Če si pogledam signal na 5V malo bližje, je videti, da se dokaj periodično pojavljajo precej kratke motnje reda 300ns(Oscilogram1), ki se pojavljajo vsakih nekaj 10us.Pri časovni bazi 10ms se vidi predej popačeno napetost.

Nato sem na moje vezje dodal še ločeno napajanje iz majhnega zalitega transformatorja. Še preden sem masi povezal skupaj sem pomeril izhod pa sem opazil, da dobim skoraj tako grdo napetost, kot na ISELO-vem izhodu. In te motnje očitno dobim "po zraku". No, potem vseeno povežem masi skupaj in z dušilko še kar zadovoljivo zgladim napetost.
Dušilke sem dodal tudi na vhodne in izhodne pine mikrokontrolerja, kar mi naredi signale nekoliko lepše. Upam da ne bo to kaj motilo mikrokontrolerja.

DSC00317.JPG
 Opis:
Oscilogram1
 Velikost datoteke:  135.89 KB
 Pogledana:  24 krat

DSC00317.JPG

DSC00320.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  141.23 KB
 Pogledana:  25 krat

DSC00320.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.58
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si dodal kondenzator za diodo?
Namreč namen diode je pač ta, da prepušča motnje samo v eno smer, oziroma prepušča samo špice,ki jih lahko s kakšnim hitrim kondenzatorjem poglihaš (npr. keramični ali tantalov).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Si dodal kondenzator za diodo?
Namreč namen diode je pač ta, da prepušča motnje samo v eno smer, oziroma prepušča samo špice,ki jih lahko s kakšnim hitrim kondenzatorjem poglihaš (npr. keramični ali tantalov).

Samo jaz imam samo pozitivno napetost, ki se mi mi niha nekje med 3 in 7V. dako da za diodo je to vse v prepustni smeri. (Če sem kje v sporočilu napisal, da dobim negativne špice sem se narobe izrazil, saj se mislil negativne v smislu proti +5V in ne glede na maso.)
Sicer pa nisem dal tantalovega kondenzatorja takoj za diodo. Tam sem imen nato še elektrolita, keramični kondenzator pa sem dal zraven vsakega IC-ja.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za fizično velikost toroidnega transformatorja se mi zdijo elektrolitski kondenzatorji precej majhni. Ali se motnja pojavi na vseh elektrolitih? Kot prvo, mora biti na vseh elkotih iz graetza gladka napetost.

Motnja, ki jo dobiš na svojem napajalniku se ne prenese po zraku. Verjetno gre iz sekundarja Iselovega trafota na 220 V in potem na tvoj trafo. Če osciloskop omogoča, poglej napajanje 220 V. Če ne omogoča, pomeri na tvojem transformatorju na sekundarju, brez graetza in elektrolitov. Motnja bo superponirana na sinusno napetost. Če je tako, bo potrebno na Iselov trafo na sekundar montirati dušilko in kondenzatorski filter, ki bo preprečila uhajanje motenj v omrežje. Na sekundarju Iselovega trafota (za graetzom) bi pa moral dodati elektrolitske kondenzatorje (za 5 V logiko), nekj 1000 uF. Če ne za kaj drugega, za test. Dodati bi moral tudi kondenzatorje na napajalno napetost motorja. Ta je očitno izvor motenj.

Dušilke na nizkonapetostni strani ne bodo pomagale, diode tudi ne. Ko napetost pade pod 5 V, je napetost premajhna. Luknjo lahko zapolni le kondenzator.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislil sem tako:

Koda:

iz Isel-a -----|>|---+----- tvoje vezje
                     |
                     =
                     | 
      -  ------------+-------  -

Čez diodo boš dobil samo višjo napetost, kot je trenutno na kondenzatorju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Verjetno gre iz sekundarja Iselovega trafota na 220 V in potem na tvoj trafo. Če osciloskop omogoča, poglej napajanje 220 V. Če ne omogoča, pomeri na tvojem transformatorju na sekundarju, brez graetza in elektrolitov

Napajalna napetost ni videti, da bi se spremenila ob zagonu motorja. Vsaj s take slike tega ne morem razbrati:

Razen tega, da na oči gledam, koliko se spremeni sinus, nimam možnosti. FFT-ja pa ne morem narediti s tem osciloskopom.

Na izhodu iz mojega transformatorja pa se kar pozna popačitev sinusa, ko vtrim koračni motor. Verjetno se tu motnje bolj poznajo, ker je manjša napetost osnovnega signala.

Nazadnje urejal/a egomez Čet Jun 01, 2006 11:50 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 01, 2006 11:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Na sekundarju Iselovega trafota (za graetzom) bi pa moral dodati elektrolitske kondenzatorje (za 5 V logiko), nekj 1000 uF. Če ne za kaj drugega, za test. Dodati bi moral tudi kondenzatorje na napajalno napetost motorja.

Bom poskušal. Danes nisem vtegnil. Sicer pa je tudi signal na koračna motorje precej popačen. Bom zamenjal kabel in dodal elektrolite, pa bom videl, če bo kaj pomagalo.

Do koračnih motorjev sem naredil začasni kabel, v katerem sem uporabil tudi 2 žici za končna signala. Danes sem pomeril, če se pozna kaj motenj na njih, pa sem videl, da se inducira na njih okrog 10 voltov, če so "v zraku" in pomerim z osciloskopom.Jih bo treba očitno drugače speljati.

@NeoTO: Razlaga se mi zdi smiselna. Vendar v praksi mi ne deluje tako. Kaj pa če dobim motnje preko mase. V tem primeru pa tako vezana dioda ne pomaga.
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 02, 2006 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi in povej Very Happy
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 06, 2006 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NeoTO je napisal/a:
Poskusi in povej Very Happy

Rekel sem si: Še kabel ki povezuje koračni moto zamenjam, potem pa grem dodajati kondenzatorje.

Pa se je izkazalo, da mi je motnje povzročal ravno ta kabel. Sedajdaj imam tudi na +5V izhodu ISEL-a dokaj stabilno napetost. Le vsakih 60us se mi periodično pojavi za kakšnih 15ns 60Mhz sinusna motnja ampklitude 0,5V. Vendar to samega mikrokontrolerja niti ne moti, tako da mi sedaj vse deluje kot je bilo mišljeno.

Problem imam le še pri končnih varnostnih stikalih, ki so nameščena ob koračni motor. Dve sta vezani zaporedno in imata NC kontakta. Vezani pa sta med mikrokontroler (vključen notranji pull-up) in maso. Vendar namesto ničle zaznavam na mikrokontrolerju tak signal:

Obremenitev z uporom ali dušilka ne pomagajo. Sicer bi mi verjetno oklopljen kabel do stikal pomagal, vendar je bo samih stikalih precej malo prostora za tak kabel. Mogoče še kakšna ideja?
Na stikalih z NO kontakti sem tudi dobil podobno popačen signal, vendar se je dalo rešiti z diodo in kondenzatorjem.

Če ne bo šlo drugače, bom tisti dve stikali tudi vezal kot NO in dodal zaporedno diodo in vzporedno kondenzator.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70612.31

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 06, 2006 9:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 06, 2006 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede, da so to končna stikala, bi po mojem lahko uporabil nek low-pass filter (RC člen).
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 07, 2006 3:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borisz je napisal/a:
Kaj pa če bi poskusil s parico?
Če se ti ta signal inducira, bi moralo zadostovati.

Bom poskusil če bo zadostovalo.

NeoTO je napisal/a:

Glede, da so to končna stikala, bi po mojem lahko uporabil nek low-pass filter (RC člen).

Če vzamem za primer najenostavnejši filter prvega reda bi ga vezal tako:

Tudi če bi vzel za primer kakšen boljši low pass filter bi ga še vedno priklopil med signalom in maso.
Kako pa bi priklopil filter v mojem primeru(ki je narisan na sliki)?

Če bi dal kondenzator med pin mikroprocesorja in maso, bi se mi na njemu nabiral naboj in bi dobil ravno nasproten učinek. Kako torej vezati filter?
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 07, 2006 8:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med signalom in napajalno napetostjo?
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 07, 2006 11:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za motor uporabi debel twistan kabel. Presek vsaj 1.5 mm2. Na vsak konec kabla daj feritno dušilko. Narediš jo tako, da oba napajalna skupaj kabla potegneš skozi feritno cevko (premer vsaj centimeter ali dva, dolžina vsaj dva centimetra). Po možnosti naj bo več ovojev. Teke feritne cevke so na vsakem VGA monitorskem kablu. Tudi v monitorju jih je cel kup.

Za končno stikalo tudi twistan kabel (lahko je tanek). Na strani elektronike daj feritno dušilko (kabel naj gre skozi feritno cevko). Če so motnje še prisotne, lahko (na strani vezja) daš kondenzator 10 nF iz signalne linije stikala proti masi. Na delovanje stikala ne bo imelo vpliva.

Ferit je na priloženi sliki. Če gre žica samo skozi, se že pozna. Za dober efekt pa je potrebno več ovojev.

Jur

FB-49.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.62 KB
 Pogledana:  3856 krat

FB-49.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 08, 2006 8:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Za motor uporabi debel twistan kabel.

Kaj si mogoče mislil twisted kabel, ali je to kakšen drugi?

S kablom iz stikal sem pred elektroniko naredil dva zavoja skozi ferit, pa mi je zmanjšalo motnje v njem na polovico, kar mi že zadostuje za normalno delovanje.

Hvala.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni