www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec za avtomobilske akumulatorje 12v in amper meter
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rean
Član
Član

Pridružen-a: Sre 06 Jan 2016 13:04
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.

Na linku, katerega sem včeraj posredoval je prikazan polnilec z zeleno ploščo na katerem je vezje in tisto pokončno alu ploščo. Teh dveh stvari moj nima.

Moj polnilec ima samo transformator in amper meter (upam da sem se prav izrazil).

Ali za priklop digitalnega amper in volt metra potrebujem tudi SHUNT?

Prosil bi vas še za kakšen link trgovine kjer to pošiljajo v Slovenijo.

Hvala in LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ima res SAMO trafo in ampermeter, potem to sploh ni polnilec ampak trafo v ohišju. Če boš nanj priključil akumulator, boš lahko dobil bomba-efekt.

Vsebovati bi moral vsaj še en usmerniški del iz diod(e) ali selenskega mostička.
Nazaj na vrh
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.19
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za tvoj polnilnik na prejšnji strani predlagan digitalni prikazovalnik ne bo v redu, ker nimaš glajene enosmerne napetosti, zato pozabi nanj.

Kdor je natančno prebral tvoje vprašanje, bi lahko vedel, da si povezavo do fotografij dal le za orientacijo kako približno zgleda tvoj polnilnik, kdor pa je bral površno, je predlagal cel kup nepotrebnih informacij.

Ti iščeš nadomestni ampermeter z že vgrajenim shunt uporom, ker nimaš dovolj znanja, da bi se ubadal z bolj zahtevnimi prikazovalniki in opcijami.

Če ti že predlagajo nakup iz Kitajske, bom še jaz predlagal podobno, npr ebay.com
analogni ampermeter 10A

Nekje od nekaj € naprej do 10 ali 15€ se da dobiti zelo soliden ampermeter za vgradnjo v panel oziroma čelno ploščo. Ker gre za polnilnik akumulatorjev, to potrebuješ bolj v funkciji indikatorja, zato vzameš nekaj cenejšega, najbrž bo dober že najcenejši, tudi če malce narobe kaže.

Sam imam izkušnje z 5A, 10A in 20A ampermetri in voltmetri za 30V merilno območje. Kar pogosto dobim za popravit kakšen starejši polnilnik akumulatorjev, ki ima razbit ampermeter, ki ga potem nadomestim z novim, takim kitajskim in moram reči, da so ljudje navdušeni, saj je po menjavi še boljše kot original.

Pri polnilnikih, kjer je uporabljen le transformator in usmernik v obliki diod, gretzovega mostiča, selenskega usmernika, je izmenična napetost sicer usmerjena, vendar ni glajena, zato je nujno potrebno uporabiti ampermeter, ki ga neglajena napetost ne moti.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rean
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ti iščeš nadomestni ampermeter z že vgrajenim shunt uporom, ker nimaš dovolj znanja, da bi se ubadal z bolj zahtevnimi prikazovalniki in opcijami.

Če ti že predlagajo nakup iz Kitajske, bom še jaz predlagal podobno, npr ebay.com
analogni ampermeter 10A

Na polnilcu piše, da je 12 amperski, ali bo kaj narobe, če vzamem 10A.
Na ebay-u je precej takih merilcev samo piše da je potrebno kupiti še SHUNT. Za kaj je to potrebno?

Ali imaš mogoče kakšnega viška, da ne čakam iz Kitajske 1 mesec?

Najlepša ti hvala za pomoč.

Nazadnje urejal/a rean Čet Jan 07, 2016 1:39 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Če ima res SAMO trafo in ampermeter, potem to sploh ni polnilec ampak trafo v ohišju. Če boš nanj priključil akumulator, boš lahko dobil bomba-efekt.

Vsebovati bi moral vsaj še en usmerniški del iz diod(e) ali selenskega mostička.

Boo hoo! Think Pray
Nazaj na vrh
rean
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
lojzek je napisal/a:

Boo hoo! Think Pray

Edini, ki je zastopil moje vprašanje je v.j.
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 2:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja, čisto dobro zastopim in to že od začetka teme, ti pa mene očitno ne zastopiš. Če tvoj "polnilec" nima notri tistega na priloženi sliki (to je 4. slika iz tvojega linka), potem to sploh ni polnilec ampak običajen transformator. In v tem primeru moraš nabavit vsaj še takšen - podoben - usmerniški mostiček s slike, in šele potem bo imelo kaj haska iskat A-meter.
Saj ga ni težko ne poiskat in ne dobit, je pa težko iz tebe pravo informacijo potegnit.

2008_11_27_09_23_091885.JPG
 Opis:
Usmerniški mostiček
 Velikost datoteke:  31.3 KB
 Pogledana:  0 krat

2008_11_27_09_23_091885.JPG

Nazaj na vrh
nima
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Feb 2014 14:03
Aktiv.: 1.39
Kraj: Bakovnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.bolha.com/hobi-zbirateljstvo/hobi/hobi-ostalo/amper-in-volt-meter-iskra-1300275095.html?aclct=1451391774&kw=amper+meter
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 2:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@nima, takih imam v službi kar nekaj, ampak ta je eden velik cca 14*14cm. Večji skoraj kot cel "polnilec"? iz te teme.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 3:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek --> če je tak kot z linka na začetku teme, potem ima mostiček notri - glej drugo sliko.

rean --> ne vem, kaj ti ni všeč glede tistega digitalnega merilnika? Priklop je v priponki - recimo, da je motor tvoj accu, na levi + in - pa je polnilec. Tak modul uporabljam v svojem 25A polnilniku in deluje prav super.

In razumeli smo te od začetka, ni problema, samo nam moraš ti razložit, kje vidiš problem, pa gremo naprej.
Če nimaš možnosti nakupa iz tujine (nimaš kartice, paypal računa...) imam mogoče še jaz kakšen tak modul doma.

vezava.jpg
 Opis:
vezava merilnika
 Velikost datoteke:  166.31 KB
 Pogledana:  9 krat

vezava.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rean
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 3:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lojzek je napisal/a:
Hja, čisto dobro zastopim in to že od začetka teme, ti pa mene očitno ne zastopiš. Če tvoj "polnilec" nima notri tistega na priloženi sliki (to je 4. slika iz tvojega linka), potem to sploh ni polnilec ampak običajen transformator. In v tem primeru moraš nabavit vsaj še takšen - podoben - usmerniški mostiček s slike, in šele potem bo imelo kaj haska iskat A-meter.
Saj ga ni težko ne poiskat in ne dobit, je pa težko iz tebe pravo informacijo potegnit.

Seveda ima to "napravico".

Torej polnilec je 12 amperski. Kakšen "števec" naj sedaj nabavim digitalni ali mehanski, s shuntom ali brez...

Ali je lahko števec 10A, čeprav je zdaj na polnilcu 12A, nevem če jo to kompatibilno oz če bo delalo.
Pri števcih 20A pa pri večini piše da potrebujem še ustrezni shunt.

LP
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 3:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te merilnike dobiš tudi že s shunti: TALE ima 20A tokovno območje in shunt vgrajen. eden takih bo idealen za tvoj primer.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rean
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Te merilnike dobiš tudi že s shunti: TALE ima 20A tokovno območje in shunt vgrajen. eden takih bo idealen za tvoj primer.

Ali imaš mogoče kakšnega na zalogi za prodat?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 4:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Damn...Brick wall
žal imam samo takega brez shunta...sem prekmalu rekel... te module sem nabavljal kar nekaj časa nazaj, pa sem že pozabil...
Nazaj na vrh
rean
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 07, 2016 5:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Protoncek našel sem še par podobnih metrov pa me zanima, če so pravi:

http://www.ebay.com/itm/DC-100V-50A-Dual-LED-Digital-Voltmeter-Ammeter-Amp-Volt-Meter-Current-Shunt-/201177923530?hash=item2ed7237fca:g:8PMAAOSw-jhT~EZI

http://www.ebay.com/itm/0-100V-20A-DC-Digital-LED-Voltmeter-Ammeter-Amp-Volt-Tester-Meter-shunt-12v-CAR-/301617823304?hash=item4639d2be48:g:He0AAOSwv0tVRUIo
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni